Švandovo divadlo [velký sál]

Friedrich Schiller

Úklady a láska

Premiéra: 26.5.2018. Překlad: Martin Sládeček. Dramaturgie: Martina Kinská, Martin Sládeček. Scéna: Jan Štěpánek. Kostýmy: Marek Cpin. Loutky: Barbora Čechová. Hudba: Martin Dohnal. Režie: Martin Františák.
2:30


Strhující a stále současný příběh německého klasika o tom, co se stane, když se ze dvou zamilovaných stanou loutky. V rukou mocných, v rukou lásky. O hledání nebe na zemi, o tom, že když vzplane loutka, může shořet celé divadlo. Ona dcera obyčejného hudebníka, on syn kancléře. Ona je přislíbena tajemníkovi, on nejvlivnější ženě knížectví. Ale on stojí o ni a ona o něj. A tím hatí plány všech kolem. Láska dvou náctiletých Luisy a Ferdinanda proti světu intrik a cynického pragmatismu těch, kdo tahají za nitky...
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
45 %
Uživatelé
64 %
Hodnocení redakce
Jan Pařízek 40 %
Lukáš Dubský 50 %
aktivovat hlídání nových termínů
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

HODNOCENÍ REDAKCE:
Jan Pařízek 40 %
(zadáno: 13.6.2018, počet hodnocení: 704)
přínosný / zajímavý komentář
Bohužel s touto inscenací jsem se hodně minul. Z mého pohledu je to celé příliš expresivní, spousta křiku, deklamací, výrazných gest i dikce. Pokud v tom byl obsažen nějaký milostný cit či jiné emoce, tak na mě nijak nedolehly. Osud ústřední dvojice mi byl potom veskrze lhostejný a stejně tak i jednání většiny postav. Také zvolené téma zakázané lásky nepovažuji za příliš originální. Nechci nijak hanit Schillerův originál, ale dnešní inscenaci považuji spíše za špatnou verzi Romea a Julie. Pochvala alespoň pro D. Barešovou a K. Cibulkovou, jež na mě svým nasazením nejvíce zapůsobily.
Lukáš Dubský 50 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 689)
přínosný / zajímavý komentář
Režisér se snažil Schillerovo drama částečně odlehčit a posunout do groteskní polohy. Nápadů, jak to udělat, je skutečně hodně. A to je právě největší problém inscenace. Všemožné efekty (loutkové divadlo, projekce, maska Mickey Mouse, živý klavírní doprovod atd.) se neskládají do smysluplného celku, některé fungují jako jednotlivosti, jiné vůbec. Občas se podaří vytvořit silný jevištní obraz, ale je hned zase přebit něčím jiným. Patos mileneckých dialogů je expresivní deklamací ještě posilován, což začne být ve druhé půlce již dost otravné. Přesto T.Červinek a D.Barešová nezapřou talent.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ:
Kuba_r 80 %
(zadáno: 20.6.2018, počet hodnocení: 76)
přínosný / zajímavý komentář
Když k tomu člověk přistoupí bez předsudků, musí uznat, že to je od Martina Františáka opravdu hodně dobrá práce. Dost ujetá věc, ale proč ne, jednou za čas...
JirkaS 90 %
(zadáno: 4.6.2018, počet hodnocení: 114)
přínosný / zajímavý komentář
Chce se mi zvolat: Dobrá práce! Tahle inscenace má řadu silných momentů a zajímavých nápadů. Například nechat Luisu celou dobu na jevišti, mnohdy v přítmí jako tichou pozorovatelku toho, jak se její láska Ferdinand brání úkladům svého otce. Tabule s křídou, loutkové divadlo, to jsou také skvělé nápady. A v jednu chvíli rozehrávat na pódiu více dějových linií tak, že jsem fascinovaně těkal očima po celém jevišti, to pro mě bylo nevídaným vzrušením. Dokonce se u mě objevilo zase jednou v divadle mrazení v zádech. Herecky skvělé, režijně nápadité! Rozhodně stálo za to inscenaci vidět! /2.6.2018/
Vladislavka 60 %
(zadáno: 1.6.2018, počet hodnocení: 51)
Oliverpiv 70 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 37)
Luky 40 %
(zadáno: 30.5.2018, počet hodnocení: 1)
přínosný / zajímavý komentář
Bohdana Pavlíková-bravo!!!
Málem jsem o pauze odešel, jsem rád, že jsem to neudělal...
Výkon této dámy ve je potřeba vyzdvihnout, stálo za to zůstat.
Díky!!!
Všichni na scéně velmi dobří, nějak "nedávám" toto pojetí klasiky.
Suzana 50 %
(zadáno: 29.5.2018, počet hodnocení: 181)
Slavek53 70 %
(zadáno: 29.5.2018, počet hodnocení: 56)
Mora 60 %
(zadáno: 28.5.2018, počet hodnocení: 122)
Barka 60 %
(zadáno: 28.5.2018, počet hodnocení: 154)
přínosný / zajímavý komentář
Já k tomu nějak nemam co říct, moderní pojetí klasiky, které mě úplně nedokázalo vtáhnout, ačkoli sršelo nápady a herecké výkony byly skvělé.
Togaf 70 %
(zadáno: 28.5.2018, počet hodnocení: 114)
Lerus 50 %
(zadáno: 25.5.2018, počet hodnocení: 50)

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.