Švandovo divadlo [velký sál]

Daniel C. Jackson

Zabít Johnnyho Glendenninga

Premiéra: 17.10.2015. Překlad: Jakub Škorpil. Úprava: Lucie Kolouchová, Daniel Hrbek. Dramaturgie: Lucie Kolouchová. Výprava: Jozef Hugo Čačko. Výběr hudby a režie: Daniel Hrbek.
2:15


Černá komedie ze současného Skotska o tom, že zdání někdy klame a není gangster jako gangster. Kdesi na skotské vysočině dostanou dva poskoci místního mafiána důležitý úkol. A samozřejmě se jim podaří pokazit, co se dá. Anebo je to celé jinak...?
inscenace není vhodná pro děti
Švandovo divadlo
Hodnocení inscenace
Redakce
55 %
Uživatelé
65 %
Chci vidět - přidat do seznamu
Volby

Hodnocení

Hodnocení redakce:
Jiří Landa 50 %
(zadáno: 6.5.2016, počet hodnocení: 2751)
přínosný / zajímavý komentář
Dle mého názoru nebyla hra pochopena režijně, poněvadž D. Hrbek její nastudování pojal příliš realisticky. V inscenaci jsem postrádal pro tento text tolik potřebnou "přepálenost" grotesky, která by dala vyniknout vtipu. Takto naopak ještě více zvýraznil jednoduchost Jacksonovy komedie. Začlenění tanečku M. Dancingerové pro zpestření jsem věru nepochopil, nicméně bude asi i tím jediným, co si budu po několika měsících z představení pamatovat. Průměr.
Pavel Širmer 60 %
(zadáno: 4.5.2016, počet hodnocení: 1330)
přínosný / zajímavý komentář
Autor prostřednictvím černočerného humoru ukázal svět lidí s převrácenými hodnotami a preferencemi, kde události nabírají absurdní a nečekaný směr. Hra připomíná McDonaghova Poručíka z Inishmoru. Režisér D. Hrbek ve své koncepci z hlediska pochopení specifik žánru dospěl o krůček dál. Vhodné představitele však našel jen pro některé z rolí, zbylí herci se zvláštnostmi textu poměrně zápasili. Dojem je přijatelný, ale inscenaci něco chybí.
Veronika Boušová 50 %
(zadáno: 28.3.2016, počet hodnocení: 276)
Lukáš Dubský 60 %
(zadáno: 16.11.2015, počet hodnocení: 653)
přínosný / zajímavý komentář
Nová komedie v tarantinovském stylu je celkem příjemným odreagováním. Divák toužící po černém humoru bez větších otazníků si ji určitě užije. Děj není nijak komplikovaný, navíc na něm zas tak moc nezáleží, a tak lze odpustit i jisté nedostatky. Těžko v tomto žánru něco nového vymýšlet, ale většina dialogů celkem povedla, ne všechny jsou ale dobře vypointovány. Z hereckého průměru vynikají hlavně D.Punčochář a R.Jašków.
Michal Novák 50 %
(zadáno: 9.11.2015, počet hodnocení: 940)
přínosný / zajímavý komentář
Toto napsal autor lehkosvižného, dialogicky brilantního Mého romantického příběhu? Zde za prvé marně pátráme po nějakém přesahu, společenském kontextu, za druhé dějová linka neví, kudy kam. Zbývá jisté tarantinovské kouzlo hry, ale pamatovat si budeme především „vyrobené“ skeče. Humor nevyplývá ze situací nebo z výchozího paradoxu tolik, jak asi bylo zamýšleno. „Gangster – popleta“ navíc nenašel oporu ve výkonech J.Erftemeijera a V.Švarce. Přesto je tu jedna veličina, která dává zapomenout na tu mizérii okolo: David Punčochář (včetně výtvarné podoby), který s rolí Glendenninga snad i splynul.
Jan Pařízek 50 %
(zadáno: 30.10.2015, počet hodnocení: 666)
přínosný / zajímavý komentář
Byť mám rád filmy od Tarantina nebo hry od McDonagha, tak tohle mě nějak nechytlo. Několikrát jsem se zasmál, to určitě ano, ale celkově mi daná zápletka, a vlastně i celý příběh, přišla spíše slabá. Většina dialogů plytkých a laciných. Nepůsobilo to na mě žádným větším napětím, obavy o osud jednotlivých postav se nedostavily, tak nějak mi bylo jedno jak to vlastně celé dopadne. To platí hlavně o první polovině, druhá mi přišla již o něco lepší, zvláště po herecké stránce a konverzační stránce. Z aktérů potom zaujali hlavně M. Pospíchal a R. Jašków. 55%
Jiří Koula 70 %
(zadáno: 19.10.2015, počet hodnocení: 1357)
přínosný / zajímavý komentář
(+2)
74,99 % Smysl pro černý humor je jako nohy, někdo je má a někdo ne. Zabít Johnyho Glendenninga je černá komedie konzistentní ve své přehnanosti, v níž nehledejte žádný přesah, ve Švandově divadle vám nabízejí "jen" možnost odložit v šatně zábrany a smát se věcem, kterým by se slušný člověk smát neměl. A navíc je to dobře zahrané a dočkáte se i "vymakaných" efektů.
Helena Grégrová 50 %
(zadáno: 19.10.2015, počet hodnocení: 1266)
přínosný / zajímavý komentář
Co se solidním (herecké výkony) a poměrně efektním obalem, když pod ním nelze nalézt nic víc než bezobsažné textoprázdno? :/
Hodnocení uživatelů:
Blahme 70 %
(zadáno: 7.12.2017, počet hodnocení: 52)
JirkaS 70 %
(zadáno: 27.10.2017, počet hodnocení: 67)
přínosný / zajímavý komentář
Chtěl jsem vidět moderní drsnější přisprostlou černou komedii, a přesně toho se mi i dostalo. První dějství uteklo hodně rychle, druhé dějství pak chvílemi postrádalo tempo, ale výsledek je z mého pohledu dobrý. D. Punčochář v roli Glendenninga je správně ulítlý a i díky němu to byl zážitek. Taneček M. Dancingerové byla pak pastva pro mé mladé mužské oči a přiznávám, hodně se mi líbil. Celkově je tato inscenace zajímavá, bavila mě a užil jsem si jí. Nicméně inscenace nemá "nic navíc", proto ji hodnotím jen jako mírný nadprůměr. Ale pobavil jsem se opravdu skvěle. /25.10.2017/
Matouš Hájek 50 %
(zadáno: 27.3.2017, počet hodnocení: 57)
Jackmartas 80 %
(zadáno: 20.11.2016, počet hodnocení: 33)
přínosný / zajímavý komentář
taková klasická odychovka. Ve hře bylo použito dost vulgarit, ale do děje krásné vstupovalo, nepříbíjelo a bylo to akceptovatelný. Hra měla plno otázníků, hlavně po první půle vznikla otázka co se bude dít ve druhé půlce když to tak skončilo? vřele doporučuji.
Eviik 70 %
(zadáno: 18.10.2016, počet hodnocení: 227)
přínosný / zajímavý komentář
Vskutku nenáročná černá komedie. První polovina skvěle graduje a kulky opravdu létají všemi směry. Druhá půlka je oproti té první trochu rozvleklá, ale vzhledem k zvolenému směru vyprávění příběhu se to dá celkem čekat. Já se každopádně skvěle pobavila a určitě doporučuji všem, kterým nevadí trochu (hodně) krve a střelby na jevišti.
Lucilla 70 %
(zadáno: 14.10.2016, počet hodnocení: 199)
přínosný / zajímavý komentář
Po nejake dobe opet predstaveni, ktere mi cernym humorem sedlo. Nehladala bych v tom zadny presah, zadny hlubsi dej, proste se staci prestat brat tak vazne a uzivat si cernocerny humor, strikajici krev a trefne dialogy. Za pochvalu stoji zivelny D.Puncochar, R.Jaskow a M.Pospichal.
Anafil 40 %
(zadáno: 21.9.2016, počet hodnocení: 20)
Ba-jo 60 %
(zadáno: 15.6.2016, počet hodnocení: 126)
Bernardblack 20 %
(zadáno: 7.6.2016, počet hodnocení: 162)
přínosný / zajímavý komentář
Neskutečně tupou první půlku nezachrání ani zajímavý nápad v podobě druhé...
Mám rád černý humor, ironii a sarkasmus, ale musí to mít aspoň minimální uroven, což není případ dialogů v téhle hře(jen sprostá slova, mrtvoly, zbraně a demence dobrou černou komedii opravdu neudělají:(
Andro 70 %
(zadáno: 5.5.2016, počet hodnocení: 32)
Marsed 80 %
(zadáno: 26.4.2016, počet hodnocení: 122)
přínosný / zajímavý komentář
Tak si představuji černou komedii se vším všudy. Nechápu, jak někomu mohou v této inscenaci vadit vulgarismy, naopak, nedovedu si představit, že tento typ hry by měl uhlazený slovník. Výborné herecké výkony, scéna též podařená. Přeji této hře, aby si našla co nejvíce diváků, kreří život neberou zas tak vážně.
Mrs666 40 %
(zadáno: 14.3.2016, počet hodnocení: 8)
přínosný / zajímavý komentář
Představení možná dobré pro lidi, kteří mají rádi obsahově prázdné a rádoby zábavné gangsterky v televizi, protože koncept představení je v podstatě totožný. Děj pro mě nulový a rádoby vtipné scény s pomocníky "hlupáky", kteří když dostanou do rukou pistoli, tak se dějí věci. Někomu se to určitě líbit může, ale já bych vyžadovala určitě víc děje a možná i nějaký přesah.
Alantis12 70 %
(zadáno: 9.3.2016, počet hodnocení: 39)
Kubinoss 70 %
(zadáno: 9.3.2016, počet hodnocení: 19)
přínosný / zajímavý komentář
Na akceptování hry musí mít člověk povahu - nemusí to sedět každému. Vulgarismy, střelba ze slepých, krev... ke gangsterce to ale patří, oceňuji, že si scénář nebere servítky. Hra není nijak divácky náročná, jednoduchý děj, oceňuji přiměřenou délku představení a spád. Dobře propracovaná výprava.
Hru výrazně táhnou výkony Punčochář a Jašków, líbila se mi také Dancingerová. Erftemeijer a Švarc musí ještě herecky vyspět, působí poněkud "školně".
Doporučuji každému, kdo se chce odreagovat, zasmát a nebrat to vážně :)
Pavel.Tomas 60 %
(zadáno: 26.2.2016, počet hodnocení: 79)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělá nekorektní zábava. Už proto by měla existovat divadla se subvencí.
Magieee 50 %
(zadáno: 21.2.2016, počet hodnocení: 29)
přínosný / zajímavý komentář
Velice mne zaujala a bavila Marta Dancingerová, která mne moc bavila i v jiných představeních.
Cejkon 30 %
(zadáno: 1.2.2016, počet hodnocení: 4)
přínosný / zajímavý komentář
Vynikající nápad vyprávět druhou polovinu částečně retrospektovně nezachrání tu první, která mi kromě role Miroslava Hrušky a Roberta Jažkówa, přišla relativně nudná a plochá. Neskutečně zábavné vystoupení Marty Dancigerové bylo asi tím nejlepším, co tato hra může divákovi nabídnout.

Vulgarismus v inscenacích vnímám jako berličku a chabý pokus autorů o kontroverzní hodnocení. Pokud není expresivní slovník nadužíván, lze do jisté míry pochopit. Ale v této hře je tomu právě naopak.
Jana-Vl 100 %
(zadáno: 30.1.2016, počet hodnocení: 3)
přínosný / zajímavý komentář
Skvělé představení, ale není pro každého.
Ema123 80 %
(zadáno: 13.1.2016, počet hodnocení: 40)
přínosný / zajímavý komentář
Svižné a vtipné představení. Hra je propracována do sebemenšího datailu. Z hereckých výkonů bych nejvíce vyzvedla Davida Punčocháře, Marka Pospíchala a Roberta Jaškowa. Hra obsahuje dost vulgarit na které je,ale divák předem upozorněn a měl by s tím počítat.
Michvon 70 %
(zadáno: 5.1.2016, počet hodnocení: 74)
přínosný / zajímavý komentář
Pokud přistoupíme na to, že se jdeme do divadla "pouze" zasmát a pobavit, pak je tato hra to pravé. Vtipné, svižné, akční. Nic víc, ale taky nic míň.
Nyvon 70 %
(zadáno: 28.11.2015, počet hodnocení: 54)
SUNicko 80 %
(zadáno: 21.11.2015, počet hodnocení: 16)
přínosný / zajímavý komentář
Po dlouhé době hra, která je opravdu můj šálek kávy a to velmi černé. Herecké výkony i slovní přestřelky za mě velmi dobré, kdy exceluje hlavně představitel Johnnyho Glendenninga.

Asi by se hodilo upozornění pro mírnější povahy, že v představení je opravdu hodně sprostá mluva, kouření, střelba a také okamžiky, které u některých mohou navodit zhnusení, ač jde o černou komedii.

Mimochodem, chce to koule, v dnešní době pustit premiéru s teroristou v hlavní roli :-)
Marcela 70 %
(zadáno: 2.11.2015, počet hodnocení: 361)
Salisbury 70 %
(zadáno: 31.10.2015, počet hodnocení: 107)
přínosný / zajímavý komentář
Brutální divadelní hra s příznačným názvem ZABÍT JOHHNYHO GLENDENNINGA ve Švandově divadle se mi zamlouvala, ač jsem občas měl obavu zda nebudu mít čest na sobě pochytit vystřelenou kulku či se na mém oděvu neobjeví kapka krve, která na jevišti kapala ze všech stran jak v krevní bance. Slovník hereckého obsazení byl vybíravý jak kanální stoka, ale to samozřejmě zapadalo do hry jak kousky puzzle. Závěrem mohu říct, že to bylo velmi zajímavé zabijácké představení, které jsem díky bohu přežil, aniž bych byl zasažen kulkonosnou střelou.
Togaf 70 %
(zadáno: 22.10.2015, počet hodnocení: 105)
Johnny 70 %
(zadáno: 21.10.2015, počet hodnocení: 50)
přínosný / zajímavý komentář
Po delší době jsem se hodně dobře pobavil. Vyrovnané a uvěřitelné herecké výkony, úžasný David Punčochář. Vulgarita zde nevadí, naopak přesně pasuje do ladění inscenace.
Kytina 70 %
(zadáno: 20.10.2015, počet hodnocení: 154)
přínosný / zajímavý komentář
Po dlouhé době jsem se ve Švanďáku zasmála z plných plic. Pokud se chcete pobavit a moc nepřemýšlet (což je také někdy potřeba!), tak rozhodně návštěvu doporučuji.
Je dobře, že v informacích o samotné hře je napsáno, že se používají vulgarismy a střelba, alespoň víte do čeho jdete a nečumíte pak jak puk (u některých představení se mi to stalo).
Herecky vyrovnané, dobrý výběr hudby. Kousek se bude ještě trochu vyvíjet, navštívím představení znovu třeba za pár měsíců.

První repríza 19.10.2015
Mora 70 %
(zadáno: 19.10.2015, počet hodnocení: 115)
přínosný / zajímavý komentář
(+1)
Příznivci Q.Taratina si toto představení určitě užijí. Nápaditá je časová osa příběhu před a po přestávce. Skvěle vymyšlené a realizované efekty. Budete-li naladěni na stejnou vlnovou délku s autorem, strávíte příjemný večer.
Tereza.beranova15 60 %
(zadáno: 16.10.2015, počet hodnocení: 27)
přínosný / zajímavý komentář
Hra není nijak složitá, je zasazená do současné doby, vulgarismy a střelbou se to jen hemží. Nic pro puritány a kardiaky. Vzhledem k tomu, že šlo o dopolední veřejnou generálku, hlediště bylo osazeno zejména lidmi důchodového věku a často byly znát jisté rozpaky tohoto publika - babičce to radši k Vánocům nekupujte. Je to prostá černá komedie, nemá žádný společenský přesah, není v ní nic víc než to, co je vyřčeno. Nebude z ní pravděpodobně kasovní trhák, ale pobavíte se. Vyzdvihla bych velmi dobré a vyrovnané herecké výkony, ty jsou tím, co hru drží nahoře.

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.