Redakce

Anežka Kotoučová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (214)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 13.10.2015)
Hodně slabá inscenace Dürrenmatta. Pro MDP typické podprůměrné herecké výkony (divoce gestikulující M. Delišová a hlavně amatérsky působící N. Kouklová) nedokáže vyrovnat ani usilovně se snažící a sympatický A. Procházka.
(zadáno: 13.10.2015)
Jezerka si touto hrou u mě trochu napravuje reputaci. Je třeba pochopit, že Allen nikdy nevytvářel hlubokomyslné filmy. Zahraj to znovu Same ale zdůrazňuje to, co mám na Woodym nejraději-skvěle dávkovaný suchý humor a typický hlavní hrdina, v jehož ztvárnění Jan Hrušínský skutečně vynikl. Odbourávací scénky i s M. Šplechtovou byly příjemným bonusem. Takto si představuji lehkou jednoduchou komedii.
68%
(zadáno: 6.10.2015)
Klasický průměr Městských divadel pražských zachraňuje v tomto případě hlavně dobré herectví Dany Batulkové a super Jitka Smutná. Častější kabaretní výstupy mi v kontextu hry ani tolik nevadily, přece jen by to pak bylo dost depresivní. Co mě ale iritovalo byl vysloveně děsivý výkon Jiřího Hány-to má být doopravdy herec?
Zhruba 40% návštěvnost svědčí o pravděpodobném jepičím životě inscenace.
Ale s mojí oblíbenou kurkumou mě potěšili:-)
(zadáno: 3.10.2015)
Značně přeceněná inscenace a divadelní hype sezony. Na debut Ivana Trojana to rozhodně není špatné a herecké výkony jsou také kvalitní (jen ta Veronika Kubařová by se do toho měla víc položit). Osobně mě to však neoslovilo. Výtah jako katarzní prostor je dobrý nápad, postavy ale moc nevypadaly, že by na konci prošly nějakou proměnou či sebeuvědoměním, takže výpověď je víceméně nulová.
Super ale byla narážka na Čtvrtou hvězdu:-)
63%
(zadáno: 3.10.2015)
Pod slupkou výrazné exprese a absurdna se skrývá poselství o skrz naskrz zkažené měšťanské společnosti v níž pouze děti jsou čistými bytostmi ("Nechte maličkých přijíti ke mně"). Osobně mi však připadalo, že těch vulgárních výrazů, gest a pohybů bylo zbytečně moc. Stačilo ubrat a divák by pochopil v jakém stádiu morálky se postavy nacházejí. Řadu scén jsem nepobrala, herecké výkony jsou ale v pořádku, výborná je například H.Dvořáková a V. Lazorčáková. A Madla Zimová měla perfektní boty:-)
Přesto mám pocit, že se Mikulášek postupně trochu vyčerpává v nápadech. 64%
(zadáno: 26.9.2015)
Pofidérní hra. Na jednu stranu je to sice totální praštěnost o lidské, nebo spíše mužské blbosti, na stranu druhou je to vlastně absurdní drama bez jakéhokoliv děje ale zato s absencí výpovědní hodnoty. Hru samotnou za kvalitní nepovažuji, herecké výkony jsou naštěstí v pořádku. Ondřej Sokol si to vyloženě užíval a scénka s telefonem je prostě nejlepší.
65%
(zadáno: 18.9.2015)
"Já se jen tak nenakazím - já jsem nordische typ."
No nebyla to taková holomajzna, jakou jsem očekávala.
Zbylé hry z Jezerky neznám, ale jsem si jistá, že Musíme si pomáhat mezi nimi zřetelně vybočuje jistými kvalitami. Je nutné zmínit dobré herce-zvlášť mě příjemně překvapil Mirek Vladyka. Jen mi taky trochu přišlo, že to napětí ze smrtelného nebezpečí tam nebylo moc šikovně vystavěné. Já jsem tam žádný strach necítila, v tomto to bylo trochu umělé. 63%
(zadáno: 30.5.2015)
Těžké hodnotit. Mikulášek a spol. se s Pasternakovým navýsost atmosferickým textem vypořádali obstojně, snaha se jim rozhodně nedá upřít. Ztvárněním mi to však trochu připomínalo Annu Kareninu D. Špinara, který byl v hledišti. Zkrátka - přemíra insc.jevů, byť někdy zajímavých(mačkání dopisu), hodně upozadila výpověď díla. Historie i Rusko jsou zde líčeny silně zkratkovitě. Jakoby tvůrci tak chtěli, aby to bylo cool, až značně ztratili úctu k samotnému románu a době,kterou líčí. S trochu parodujícím podáním Živaga jsem spokojená nebyla, S. Majer navíc herecky nevyčnívá a má značné rezervy.
65%
(zadáno: 25.5.2015)
Čekala jsem, že to bude horší. Maryša je dobrá klasika, ale na divadle jí stačí vidět jednou. Podruhé už nemá co dalšího nabídnout, zvláště, jedná-li se o spíše průměrně a neoriginálně vytvořenou inscenaci jako v případě Komedie. Při této v pořadí druhé své Maryše už jsem se nudila. Iritovala mě hlavně absence hudby a neustálé zbytečné přecházení a odcházení postav ze scény. Výkony herců nebyly na Prahu nějak oslňující.
(zadáno: 2.5.2015)
Navzdory kvalitním hereckým výkonům je to hodně slabé. Jak by taky nebylo, když je to podle německé dramatizace. Že Němci Rusku vůbec nerozumí dokazuje už jen fakt, že v inscenaci nezbylo z Ruska samotného ani zbla,včetně jmen postav(Stiva Oblonskij se nepochopitelně změnil na Stefana). Nehledě na nacionálně velice nekorektní zmiňování slova Rus. Typově nevhodný Vronskij,Levin a koneckonců i Anna, ačkoliv Terka Vilišová by zahrála bez chyby třebas i Falstaffa:)
Vulgární,vůči předloze nekorektní a necitlivé,laciné. Radost mi udělal jen výtečný P.Jeništa ve střídání rolí Karenina a Serjoži.
(zadáno: 26.4.2015)
Vůbec to nebylo špatné. Vlastně mě nejvíc překvapilo, jak hodně tam ze Zeyera bylo a jak text koresponduje s gay tématikou - koneckonců, on možná i sám Zeyer byl homosexuál.
Přiznám se, že k zasmání mi pomalu stačilo, aby Michal Kern nasadil ten svůj vykulený výraz a bylo to. Jinak dobrý výběr hudby (LOTR), Špinarovy typické prvky (souboj ve zpomalovačce, mikrofon) a skvělá sehranost A. i A. Potěšilo.
74%
(zadáno: 21.4.2015)
Ibsena zbožňuji pro jeho vždy aktuální analýzu rodinných vztahů a jejich rozpadu.Kladenské Přízraky jsou kvalitní inscenací s vynikajícím ztlumeným a civilním výkonem A.Štréblové a stejně skvělým T.Petříkem v roli falešného a pokryteckého modrookého moralisty Manderse s růžovými lennonkami.Za slabinu pak považuji M.Königa,který svým postavám vždy dává stejné výrazové prostředky a dikci a vůbec není tím hercem-chameleonem a hlavně E.Josefíkovou,jejíž Regina je skutečně režijně a hlavně herecky nedostatečně uchopená.
Velice mě mrzí prázdné hlediště.Na Ibsena by se dnes mělo chodit povinně.
75%
(zadáno: 16.4.2015)
"Mám smysl pro humry."
Nápadité, na téma, jež tak rádi vypouštíme z mysli, plné černého humoru, s perfektní scénou a vynikajícím souborem, krátké, ale zhuštěné, nefilozofující, přesto bytostně se nás dotýkající a konečně, se stylovým finálním danse macabre. Směřování divadla Na zábradlí stylem této hry je možná trochu monotónní, přesto - které jiné české divadlo by si trouflo vytvořit autorskou inscenaci na podobné, žádoucí téma? Jen tak dál, prosím.
84%
(zadáno: 1.4.2015)
Skutečně výborný "dramaturgický počin". Marie Štípková podává skvělý výkon. Méně známá hra nápaditě inspirovaná skutečnými událostmi "masové Maryši". Jakkoliv neodpustitelné jsou zločiny hlavní postavy, každý z nich je prakticky logicky odůvodnitelný, každým z nich se Géša snaží emancipovat na spíše mysoginistické společnosti Brém a hlavně - snaží se být milována. Jestli bude Kladno pokračovat v podobném duchu, dotáhne to daleko. Já jako feministka nadšeně tleskám.
78%
(zadáno: 21.3.2015)
Na starou dobrou verzi Sluhy dvou pánů v podání kladenského divadla prostě nemá ani pan Donutil, ani otáčko. V tomto případě šlo o klasicky průměrné, provinciální zpracování, nic víc, nic míň.
(zadáno: 21.3.2015)
Hodnocení dávám hlavně za autorský text a snahu seznámit s osudem zapomenutého básníka. Nápadné čtení textu hry ze scénářů některými herci vypadalo hodně pofidérně, ale předpokládám, že se mělo jednat o uměleckou pózu a ne lajdáctví.
(zadáno: 3.3.2015)
Po Hamletovi ze Švanďáku další svěží aktualizace Shakespeara. Druhou polovinu a závěr inscenace Drábek sice moc neukočíroval,stejně tak jako si opět neodpustil zvířecí masky.Nepochopila jsem Kapuletovo jednání v závěru a některé scény byly zbytečné,lacinné a natahované.Přesto mě první polovina dostala svojí neotřelostí, potěšila mě hudba i sehranost klicperáckého ansámblu i velice sympatický výkon talentované Marie Poulové. Metateatrální odříkávání textu hry,jež se postupně stalo spontánní realitou byla třešnička na dortu.Není to dokonalé, ale za nápad si to standing ovations určitě zaslouží.
(zadáno: 12.7.2014)
No, opravdu to nebyla žádná sláva. Poměrně sympatickou stylizaci inscenace narušují zbytečné,nepříjemně překvapivé vulgarismy, malá výpovědní hodnota a nevyrovnanost v hereckých výkonech(H. Dvořákovou už jsem dlouho neviděla hrát takto průměrně,její Beatrice je dosti prvoplánově pojatá, zbytečně expresivní až přehrávaná;o to více vyniká Marek Němec,jehož Benedik byl pro mě nejsympatičtější postavou.Scén se strážníky jsem se předem obávala, ale nakonec to taková hrůza nebyla. Souhlasím s názorem, že kdekoliv jinde by to bylo bráno jako kvalitní inscenace, ale na Dlouhou je tohle prostě málo.
(zadáno: 31.5.2014)
"Kerestešová - no to už snad musí být nějaká Maďarka!"
Ale nebylo to špatné. Pár vtípků a dobří herci. Jen jsem trochu doufala, že tam bude přece jen znatelnější kompatibilita mezi zvířecími a lidskými vlastnostmi.
Určitě bych doporučila rodičům, jejichž děti chtějí dělat herectví. Ironické vzhledem k obsahu inscenace bylo více než poloprázdné hlediště, takže bych hru doporučila už jen kvůli větší návštěvnosti.
65%
(zadáno: 1.5.2014)
Update po 2. zhlédnutí 30. 6. 2016: Zajímavé, zábavné, kabaretní pojetí s rysy povedenými (muži hrající ženské postavy a koncepce titulního hrdiny/hrdinky; Shakespeare a Marlowe) i méně povedenými (někdy trochu estrádní vtípky; pitvořící se žába Jana Vápeníka; dosti primitivní a do očí bijící moralizace by mohla být trochu omezena; co měla znamenat ta chobotnice?). Vynikající je tu Lubor Novotný jako vévodkyně z Yorku.
Úžasná Pavlína Štorková si standing ovations jistojistě zaslouží a navíc nádherně zpívá.
74%
(zadáno: 29.4.2014)
Myslím si, že není vůbec jednoduché vytvořit představení, které by nadchlo současně čtyřleté dítě přede mnou, mojí sedmnáctiletou sestru po mojí levici i postarší dámu po mé pravici. To, že se to Líné Babičce povedlo, je bezpochyby její největší deviza.
75% za bezkonkurenční scénu s důchodci na počítačovém kurzu
(zadáno: 29.4.2014)
Obdivuji Hanu Burešovou,že se pustila do něčeho tak obsahově i stylisticky ojedinělého.Slečna Jairová má dar navodit naprosto perfektní atmosféru, opravdu jako z Boschových pláten.Výborná scéna, kostýmy, hudba i herecké výkony - z mého hlediska věřící to bylo sice spíše smutné, ale Honza Vondráček jako zkarikovaný prelát byl prostě zkrátka úžasný.Hře schází jen značné proškrtání,v některých pasážích to skutečně bylo rozvleklé.Trochu jsem s hodnocením váhala,ale tahle inscenace si to zaslouží. Koneckonců, závěrečné zvolání "Peccata mundi" donutí člověka zamyslet se...
78%
(zadáno: 12.4.2014)
Mé první setkání s Nebeského režií. Zajímavé, aktualizované(jen ten Trierův Antikrist mě na začátku trochu vyrušoval), ovšem s rozptylujícími kostýmy. Skvělé herecké výkony v čele s Lucií Trmíkovou. Odbourala mě scénka se skládáním stolečku, ta byla bezvadná.
75% za naprosto nejlepšího psího herce:-)
(zadáno: 12.4.2014)
Opravdu nikdy bych neřekla, že na Fidlovačce uvidím tak dobré představení. Dobové, hravé, s minimem laciností a skvělými výkony - výborná byla M. Doležalová, Denny Ratajský, Aneta Krejčíková, skvěle se s postavou sžila Martina Randová. Místy dobře napodobená prvorepubliková dikce. Výborně jsem se bavila a určitě jsem na "Evě" nebyla naposledy.
(zadáno: 28.3.2014)
Výborné! Další originální Špinarova režie, ocenila jsem především skvělé nápady při scéně s duchem Hamletova otce a divadla na divadle.P.Děrgel je energický, ale možná by mohl přece jen trošičku ubrat na expresivitě.Zuzanu Onufrákovou mám ráda a její Ofélie je dost neortodoxní, přesto si nejsem jistá vhodností jejího obsazení.Zbytečné a nelogické mi přišly Oféliiny sexuální prvky v rámci šílené fáze,stejně tak jako Hamletův exhibicionismus ve vitríně.Opravdu skvělá je P.Hřebíčková i K.Halbich. Troufám si říci,že navzdory některým mouchám je to mnohem lepší,než kdejaké konzervativní zpracování.