Redakce

Anežka Kotoučová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (215)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.10.2015)
Klasický průměr Městských divadel pražských zachraňuje v tomto případě hlavně dobré herectví Dany Batulkové a super Jitka Smutná. Častější kabaretní výstupy mi v kontextu hry ani tolik nevadily, přece jen by to pak bylo dost depresivní. Co mě ale iritovalo byl vysloveně děsivý výkon Jiřího Hány-to má být doopravdy herec?
Zhruba 40% návštěvnost svědčí o pravděpodobném jepičím životě inscenace.
Ale s mojí oblíbenou kurkumou mě potěšili:-)
(zadáno: 30.10.2016)
"Do jakých já to přišla poměrů? To z nich je život tak ubohý. Tak dokonale groteskní. Takový totiž je."
Vizuál mě ze začátku trochu děsil, ale po zhlédnutí musím říci, že Nebeského koncepce je v případě Hedy zcela smysluplná a dotažená do detailů. Výborná práce s textem, funkční scéna i kostýmy, podporující feministické tendence hry. Typově vhodně obsazení herci podávají vyrovnané výkony, skvělý je civilní Miroslav Hanuš nebo Klára Sedláčková. Řada dobrých nápadů aktualizujících drama pro současného diváka. Podle mě jedna z nejpřínosnějších Nebeského režií Ibsena.
Inscenace osvěžující jako pohled na norskou krajinu na kulisách její scény, jíž prospívá i netěžkopádný moderní Frohlichův překlad. Hudba se kromě tématického singlu (jsem potěšena, že Ibsena jsem si zde nemusela spojovat s Rammsteiny) omezuje na strohé tóny, vyznačující důležitost okamžiku. Líbila se mi narážka ("a další novinka:Nora se vrátila k manželovi"). Heda je podle mého suverénní Janou Strykovou až osobnostně prožitá. Text je rozumně zkrácen, ale nijak postmodernisticky pozměňován.
Helverova noc snad může prvotně budit dojem lacinosti svou tématikou retardardace hlavního hrdiny (s využíváním podobných lidí pro kulturní trháky typu Forest Gump dost nesouhlasím), pro mě se ale v Celetné stala příjemným překvapením. Helver Petra Lněničky je velmi realistický, skutečně budí dojem dítěte v celém spektru stupně mentality na které se nachází. M.Zoubková je sympaťačka, tady se ale zdála nadmíru úsporná, takže i emocionální výstupy byly spíše rozpačitější.
(zadáno: 28.10.2011)
Na české podmínky překvapivě pečlivě pojatý Gogol.
(zadáno: 16.3.2016)
"Tak s kym jsem se to teda vožrala?" - "No s Janičkou Machalickou."
Čtyři jednohubkové skeče založené na symbióze dvou výborných švanďáckých hereček. Obsahově a významově to tedy opravdu není terno, za slovo stojí jen první a poslední výstup. Při prvním jsem dostala osobně vynadáno od postavy Petry Hřebíčkové,že jsem jí nepomohla,poté co záměrně spadla vedle mě ze židle. Při posledním jsem se dozvěděla,že se "ta hovadina zas nebude nadlouho hrát". Zkrátka, dramaticky to stojí za houby, herecky je to hravé:-)
No a řekněte, komu se poštěstí, aby mu osobně vyhubovala samotná Petra Hřebíčková?
(zadáno: 23.9.2018)
Ne. Opravdu laciná hra s nepřekvapivou pointou, která by se možná vyjímala v jiných divadlech, ale v Dejvicích je toto strašně málo. Existuje mnoho lepších dramat založených na soupeřivém dialogu ženy a muže. Myslím, že Martin Myšička mohl na začátek svého uměleckého vedení zvolit vhodnější titul.
(zadáno: 30.9.2012)
Viděno v televizním záznamu.
Jejda,to jsem asi o něco přišla.Protože,tohle musel být navzdory méně využitému otáčku úžasný zážitek. Až na pár zbytečných dvojsmyslů a několik zkrácení sympatické nastudování mojí nejoblíbenější komedie od Shakespeara.Zuzana Stavná je jako Ganymédés naprosto geniální. Doufám, že tenhle kus nasadí ještě alespoň na přespříští sezonu.
89%
(zadáno: 26.3.2011)
(zadáno: 22.5.2017)
Ze hry dnes bohužel zoufale anachronické a hloupoučké dokázal Drábek vytřískat pár docela dobrých nápadů a popkulturních gagů. Opulentní je především výprava (použití vznášedel, zorbingové koule, propadla atd.) Tradičně skvělá je Králova hudba a písně. Vulgarismy se dají přežít, mnohem horší je však rádoby vtipný neetický dialog o dosud nenarozeném potomkovi. Herecky v pořádku, opravdu moc mile mě překvapil Martin Pechlát - netušila jsem, že je tak skvělý komik.
57%
(zadáno: 5.4.2017)
"Vypadáš jako ibalgin."
Je to skutečně typický Drábek se všemi svými přednostmi (skvělé gagy, popkulturní odkazy, zobrazení aktuálních společenských problémů) i slabostmi (sklon k moralizování, místy nekompaktnost, svérázná poetika). Super výběr hudby (Hana Hegerová a Zuzka Navarová!) a Jiří Zapletal, který je kapitolou sám pro sebe. Jako kritik bych neměla přehlížet jeho snahu získat si publikum za každou cenu, jako divák se však nemohu ubránit jeho neskutečnému komediálnímu talentu.
64%
(zadáno: 16.2.2017)
Což o to, je to poctivé a pro spíše seniorské publikum Vinohrad jako stvořené. Ale co naplat, když ve mně celou dobu hlodal červíček pochybnosti, že z toho Martin Františák udělal přece jen moc těžkotonážní klasiku, bez špetky jakékoliv invence či exprese. Zkrátka něčeho, co by to konzervativní diváctvo alespoň na okamžik na just zvedlo ze židlí. Dagmar Havlová je soustředěná,ale od obtížné role Kostelničky jsem čekala trochu více. Zpočátku nevýrazná Tereza Terberová vyniká hlavně v druhé polovině, obdivuhodně profesionálně ovládá rozlehlé vinohradské jeviště. Potěší Cpinova puritánská scéna.
(zadáno: 25.10.2017)
Hodně volnomyšlenkářský a "americký" počin na bázi stand-up výstupu. Je to místy
docela vtipné a otevřené, vzácně se daří tnout do živého, netuším ale, jak se k inscenaci postaví spíše konzervativní české divadelní publikum. Velmi dobré jsou výstupy Lucie Juřičkové a Jany Bouškové. Přepjaté homosexuální pitvoření Jana Bidlase a Patrika Děrgela mi přišlo spíše trapné a k ničemu. Překvapením bylo přímé zapojení transgender nápovědky ND do inscenace.
(zadáno: 1.12.2017)
Citlivá, komorní, niterná inscenace, soustředící se sympaticky nikoliv na Kafkovo dílo, ale jeho osobní vztah k ženám. Naprosto výborná je tu Lenka Krobotová, tato poloha jí vysloveně svědčí. Možná bych oželela zbytečnou obrazovku a ubrala na stmívačkách, ale jinak v pořádku.
64%
(zadáno: 22.2.2019)
Velmi povedená inscenace, vypovídající o autismu vyrovnaně, nezaujatě a realisticky. Havelka využívá vhodných inscenačních prostředků, například klipovitost není vůbec na škodu tvorbě podivuhodně komplexního dějového oblouku a zároveň umocňuje výpověď tvůrců. Výborná a uvěřitelná Simona Babčáková ve své takřka životní roli. Předčilo očekávání.
(zadáno: 3.11.2012)
Na Pitínském si vážím toho, jak citlivě a působivě dovede pracovat s klasickou českou literaturou. Uherskohradišťský soubor je nadmíru sympatický a prezentuje se překvapivě pečlivými výkony (Tomáš Šulaj, Irena Vacková).Jen když na konci přestávky začali herci prozpěvovat prostonárodní písně a seniorka za mnou se tklivě přidala, připadala jsem si spíše v lokále než na divadle. Jinak ale jednoznačný zážitek s nevynecháním žádného Raisova ofenzivního sociálního motivu generačního soužití na vesnici konce 19. století.
(zadáno: 23.11.2015)
"Hup na hostitelku!"
Jako takové dusnější vztahové drama - proč ne? Herci jsou výborně vybraní, zvlášť V. Kubařové role naivní myšky seděla.
66%
(zadáno: 31.1.2016)
Povedený a nápaditý experiment s výbornou a soustředěnou Alenou Štréblovou. Ačkoliv se jedná do velké míry o inscenaci plnou každodenních úkonů, závěrečná výpověď je zcela adekvátní a smysluplná. Sice prostá, ale hluboká. Oceňuji zařazenou neformální diskuzi s herečkou po představení. Jen mě strašně mrzí, že hry podobné kvality na Kladně asi v budoucnu na dlouho neuvidím...
(zadáno: 12.10.2017)
Tentokrát jde o hodnocení ryze subjektivní, ale na mě to zkrátka byla až moc velká haluz. Scéna doslova bila do očí a neustálé dětské vyptávání postavy Jiřího Hány mi lezlo na nervy. Nezachraňují to ani zkušení Aleš Procházka a Dana Batulková. Nejvtipnější na tom ovšem je, že dokonce ani natolik mystifikující prvky hry nedokázaly zakamuflovat neskonale konvenční a nudnou režii Ondřeje Zajíce. Nové umělecké vedení snad brzy přinese čerstvý vítr do současného repertoáru podobně "zatuchlých" inscenací MDP.
(zadáno: 26.3.2011)
Mikulášek, jak ho mám ráda. Chytrý, intenzivní i vtipný, nápaditý, schopný ze statické korespondence neobyčejných mužů vytvořit neobyčejnou hru, jíž se Praha sklonila bouřlivým potleskem ve vyprodané Dlouhé plné mnoha pražských herců svému moravskému sourozenci. Po delší době mě na divadle zase něco dostalo a jsem ráda, že je to zrovna Brno.
(zadáno: 5.12.2019)
"Oidipe, domů!" Jan Frič poslední dobou tenduje k metafyzickým, filozofickým tématům a Oidipus do této linie jednoznačně zapadá. Zdůrazněn je zde především motiv člověka, který se v tvrdohlavé touze po sebepoznání řítí do propasti. Forma detektivního příběhu, kdy Oidipus/poručík Colombo po vzoru Robbe-Grilletovych Gum pátrá po vrahovi, jímž je on sám, sice není příliš invenční, ale funguje. Vychází i několik sympatických gagů, jinak je to ale spíše jen další pelmel, kterému plně rozumí asi jen tvůrčí tým. Dosti rušivé jsou hudební vložky, kde navíc hercům není dobře rozumět. Myslím, že velká scéna Fričovi příliš nesedí.45%
(zadáno: 16.3.2017)
Tak takový Lorca má v našich emočně chladných krajinách smysl!
Skutři si znovu vybrali surrealistický text a namísto prostého příběhu o lásce a nevěře opět sází na archetypy a suverénně v ND prezentují další vizuálně opojnou inscenaci o věčné dialektice dynamického mužského a stabilního ženského světa. Krásná jednoduchá scéna s využitím forbíny, light design na jedničku i tradičně nádherné, elegantní kostýmy Simony Rybákové. Velkou roli hraje vynikající hudba, i ta Madonna tu má svůj smysl. Herci jsou ukáznění a energičtí, jejich výkony jsou velmi vyrovnané. Velké nadšení.