Redakce

Anežka Kotoučová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (215)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 1.3.2019)
Určitě jedna z nejpovedenějších a nejvyzrálejších inscenací v režii SKUTRU. Výborná symbióza nadšeného souboru(zkušených bardů i mladé generace),perfektní scény,nevtíravé hudby a funkčních kostýmů.Z hlediska scénické akce je Kytice technicky náročným majstrštykem, například závěrečný obraz nebo vodní scéna z Holoubka na diváka skutečně zapůsobí.Povedeným nápadem je i prolínání některých postav a motivů z jedné balady do druhé(např.návaznost Vodníka na Dceřinu kletbu nebo Svatebních košil na Holoubka).Komplexně promyšlené a nesoucí jasné poselství.O osud představení takové kvality obavy nemám.
(zadáno: 28.10.2011)
Skutečně jsem se(,byť už bohužel nikoli jako dítě)výtečně bavila.
(zadáno: 3.7.2020)
David Jařab, odborník na klaustrofobní rodinná dramata, bohužel nezúročil údernost lakonického Leskovova originálu a původní příběh v druhé polovině zcela odklání jiným směrem, který ani nedává valný smysl. Jen dvouhodinová inscenace, postavená na novele jednoaktové délky se tak neúprosně vleče, živá repetitivní hudba paradoxně uspává a herci nemají absolutně co hrát. To se bohužel týká i titulní Natálie Řehořové, která je pro hlavní hrdinku skvělou volbou, po celé představení neopustí jeviště a postupná proměna charakteru se jí daří výborně, inscenaci na tak vratkých základech však nezachrání. Více viz redakční recenze.
(zadáno: 27.10.2012)
Domnívám se, že Mikulášek má na víc, než pouze na hru poskládanou-s výjimkou své achronologičnosti-z nenavazujících epizodních scén o naší odlidštěné konzumní společnosti,jež se diváka nijak hlouběji nedotknou. Námět považuji za chvályhodný, provedení však je neefektivní a nevede k odpovídající katarzi. Jak řekla kamarádka, nejlepší na tom bylo, že: "to smutné se odehrálo už na začátku hry".
(zadáno: 6.11.2010)
Akurátní záležitost.
Moje srdcovka.H.Dvořáková a M.Táborský zde plně uplatňují své kvality a profesionalitu.H.Dvořáková vytvořila jednu z nejlépe propracovaných postav,jaké jsme kdy viděla.Bohužel,plné hodnocení mi trochu kazí M. Konig,jehož don Enrique není mužný Juan ale spíše sexistické štěně.M. Matejka,který pojal Coquína jako žblebtu namísto racionálně vtipné figurky zapřičiňuje možná trochu nepříjemný kontrast s vážností hry.Dobrá práce se scénou.Kvůli takovýmto hrám stojí za to chodit do divadla.Důstojné navázání na úspěch Faidry.
Výborný J. Vondráček. Goldoni by měl radost. Update: Po několika letech a dalších zhlédnutích: i když se některé vtipné situace začaly až příliš rozehrávat, zmizeli psí herci i někteří turisti, stále je to inscenace, která mi jako jediná dovede navodit skvělou náladu do dalších dnů. A už jsem psala, že Vondráček je úžasný?
(zadáno: 13.6.2017)
Haně Burešové se v Dlouhé povedl skutečně husarský kousek - vytvořit z Jiráskovy patetické báchorky velice živou a aktuální inscenaci s nádhernými klasickými kulisami a stylovou smetanovskou hudbou. Výborné jsou různé nenásilné gagy, jemná parodie i občasné zcizovací výstupy (skutečná nápověda mezi vítajícími). Herecky vynikající je Eva Hacurová. Nejlepší inscenace české klasiky, kterou jsem zatím mohla vidět.
87%
(zadáno: 17.12.2010)
Pro Mikuláškovy inscenace mám od odob E.Oněgina velikou slabost,ale tohle bylo moc i na mě.Přemíra stylizace a symbolů činí z Macbetha něco neharmonického,čemu jsem nerozuměla a ani rozumět nechtěla.Okatá scéna mi připadala relativně disfunkční,hudba příliš slabá v kvalitě a příliš silná během monologů herců.Dobře koncipované jsou postavy čarodějnic a zmínění hodný je kvalitní výkon J.Vondráčka,K.Sedláčkové)a Banquo příjemně civilního T.Turka.
(zadáno: 29.9.2017)
Velmi moderní, vysoce stylizované, cool pojetí Shakespeara, zobrazující na poměrně funkčním principu vyprázdněnost dnešní společnosti. Pro současného diváka má inscenace jistě adekvátní výpovědní hodnotu. Ke konci už to sice trochu dře, co se týče rytmu, ale jinak, why not?
74%
(zadáno: 4.6.2016)
"Pojď ke mně, já to věděla, že dodnes mohou se dít divy.Že jednou potkám anděla, a že ten anděl bude živý."
Update - po několikerém zhlédnutí zvyšuji hodnocení. Vynikající zpracování sentimentálního příběhu s nádhernými verši v uzavřenou operně stylizovanou inscenaci. Invenční scéna skvěle využívající celý prostor jeviště. Jde-li o herce, P. Štorková a V. Polívka jsou oba výborní, i když Polívka je méně zkušenější v práci s textem. V porovnání s P. Děrgelem působí navíc dost prkenně.
Inscenace, která do ND jednoznačně patří.
86%
(zadáno: 28.3.2016)
Ano, bulvární, leč svěží, a pro laického diváka přístupné divadlo z francouzské historie. P. Štorková je dynamická, nekarikuje, zcela ovládá jeviště. To díky ní dávám vyšší hodnocení. A závěrečný monolog o tom, že právě historie umožňuje lidem žít i po smrti mě jako historičku příjemně potěšil.
Pokaždé, když vidím hru z Přibylovy éry na Kladně, jen si říkám, jak nepředstavitelná škoda je, že tohle vše už brzy bude nahrazeno něčím zcela odlišným... Zkrátka, všechno hezké jednou skončí.
(zadáno: 22.11.2017)
V ND se povedlo odvyprávět příběh heroiny bratří Mrštíků moderně,ale bez násilných kontroverzí a zároveň výstižně,s pomocí množství metafor. Mnohovrstevnatá scénická akce je tu v dobré symbióze s rozumně seškrtaným a nepozměněným textem.Strohá designová scéna nahrávacího studia je nápaditá,bohužel se však zoufale málo pracuje s jejím významem.Titulní Pavla Beretová je typově vhodná a její dobrý výkon dává naději, že jej v budoucnu ještě vycizeluje.Oceňuji výbornou dunivou, atmosferickou zvukovou složku.Navzdory zprofanovanosti hry se podařilo vytvořit inscenaci dusivou, sevřenou a dnešní.
74%
(zadáno: 25.5.2015)
Čekala jsem, že to bude horší. Maryša je dobrá klasika, ale na divadle jí stačí vidět jednou. Podruhé už nemá co dalšího nabídnout, zvláště, jedná-li se o spíše průměrně a neoriginálně vytvořenou inscenaci jako v případě Komedie. Při této v pořadí druhé své Maryše už jsem se nudila. Iritovala mě hlavně absence hudby a neustálé zbytečné přecházení a odcházení postav ze scény. Výkony herců nebyly na Prahu nějak oslňující.
(zadáno: 17.3.2013)
Kdyby v této hře nehráli tak dobří a zajímaví herci, považovala bych jí za adekvátní maximálně pro nějaký amatérské divadlo v Horní Dolní.Nicméně se stále jedná o mírně lascivní oddechovku a prakticky nechápu, proč jí takové divadlo i takový režisér zatěžují svůj repertoár a tvorbu.
(zadáno: 4.6.2021)
Viděno v rámci letní scény na Kašperku. Po extrémně dlouhé divadelní pauze bych zhlédla s radostí opravdu cokoli, proto jsem zde mírnější. Inscenace není vysloveně nepodařená, ale nedokáže upoutat, je nekonzistentní a občas nudí. Nezachrání to ani Matouš Ruml, ani Milena Steinmasslová. Ale kašperská hradní scéna je skutečně působivá.
Přínosné ženské drama-takových by mělo být více=))I když bych možná raději viděla místo V.Hybnerové P.Špalkovou a místo J.Pidrmanové M.Borovou výkon všech byl skvělý a T.Talacková je komickou třešničkou na dortu.
(zadáno: 7.11.2015)
Misantrop dle mého názoru není ani asociál ani idealista, nýbrž vzor toho, jak by se k sobě měli lidé chovat. Proto tuto navýsost aktuální Molierovu hru mám tolik ráda a Švanďácké pojetí je kvalitně zinscenovanou klasikou. Kostýmy jsou výborné, scéna v pořádku, výkony herců ale nerovnoměrné. Je dosti velký rozpor sledovat dynamického, správně nadurděného M. Čapku nebo nenápadnou, ale o to zajímavější M. Krátkou na jedné straně, když na opačné straně zrovna nezáří mírně přehrávající B. Pavlíková a slabší D. Punčochář nebo J. Erftemeijer. Ve výsledku ale spokojenost.
74%
(zadáno: 26.11.2011)
Velice povedená a svěží aktualizace, která jako by v některých rysech dokonce překonávala Molierův originál. Michal Isteník jako Alcest -pouštějící si nezávislé íránské filmy- příjemně důrazný a technicky přesný. Burani by podle mě potřebovali jen trochu šířeji rozvést zápletku a ubrat na vulgaritách, jinak naprostá spokojenost.
(zadáno: 25.5.2017)
Klicperovský kompilát stvořený Milanem Šotkem tak obratně, že téměř není poznat, že se jedná o kompilaci. Hranice mezi dominancí anachronického Klicperova jazyka a snahou pobavit a zaujmout dnešního diváka je skutečně tenká a ne vždy se jí daří dodržet. Hlavním neduhem inscenace je zdlouhavost některých pasáží,pro Pácla typické statické scény a nedostatečná plynulost a svižnost.Trochu vadí primitivní zpívané části a nadbytečná postava Ládoně. Herci si účinkování vyloženě užívají,timing gagů se spoluprací s diváky určitě zdokonalí. Výborní jsou především V. Beneš, F. Rajmont a P. Štorková.
64%
(zadáno: 12.7.2014)
No, opravdu to nebyla žádná sláva. Poměrně sympatickou stylizaci inscenace narušují zbytečné,nepříjemně překvapivé vulgarismy, malá výpovědní hodnota a nevyrovnanost v hereckých výkonech(H. Dvořákovou už jsem dlouho neviděla hrát takto průměrně,její Beatrice je dosti prvoplánově pojatá, zbytečně expresivní až přehrávaná;o to více vyniká Marek Němec,jehož Benedik byl pro mě nejsympatičtější postavou.Scén se strážníky jsem se předem obávala, ale nakonec to taková hrůza nebyla. Souhlasím s názorem, že kdekoliv jinde by to bylo bráno jako kvalitní inscenace, ale na Dlouhou je tohle prostě málo.
(zadáno: 17.4.2016)
Update. Kritika je na místě, ale je třeba si uvědomit,že se jedná o složitě uchopitelnou, i když navýsost symbolistickou pohádku,která by měla zaujmout rovným dílem děti i dospělé.V takovém případě je těžké zavděčit se všem. Samozřejmě, jednotlivé scény by možná mohly být zdařileji propojeny a méně statické. Jako feministku mě hrozně mrzí,že z typicky ženské kočky se stal nemastný neslaný kočkokocour, čímž se inscenátoři připravili o působivý žensko-mužský antagonismus se psem. Jinak jsem ale byla jednoduše nadšená. Výborné výkony všech herců, hlavně P. Štorková je v této roli nedostižná.
94%
Příběh je poměrně kvalitní, pro menší děti možná trošku složitější v zápletce, výhodou je, že díky filosofickému nádechu se nenudí ani dospělí. A i kdyby Momo přece jen někoho nebavila, vždy se na scéně v pravý čas objeví perfektní M. Zimová, která dětské publikum svým Paolem, dokonalou pannou a především želvou Kassiopoeiou zaujala rozhodně nejvíc. Kniha je samozřejmě zkrácená, ale podle mě velmi racionálně. A navíc-na Dlouhou velmi využitá a dobrá hudba.