Redakce

Iva Bryndová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (286)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 10.10.2018)
Dokonale silná a působivá inscenace, bez hluchých míst. Pocit, že bych v některém momentu tápala, jsem neměla, prostě jsem jen sledovala jeden obraz za druhým, jak přicházely, a nechala se vést příběhem, který mě k vysvětlení dovedl sám a velmi přehledně. Promítaná data tu orientaci v ději výrazně zjednodušují.
Výtvarná stránka - prostá tmavá scéna, kostýmy, hudba (Irenin zpěv), choreografie - to vše podtrhuje atmosféru, stejně jako herecké výkony. Zejména Tereza Dočkalová je v roli Dory opět výborná.
(zadáno: 3.8.2018)
65%: Zaujaly mě úpravy, škrty (vyjma Ofélie), vyznění postav; ocenila BYCH celou inscenaci, kdyby se hrála v jiném prostoru. Režisér přiznává, že chtěl vytvořit komorní inscenaci, čemuž ale prostor, kterému není uzpůsobená scéna, nevyhovuje. Bludiště lamp je estetické, ale (zřejmě) bez hlubšího významu a velké množství děje na podlaze a před scénou diváci od desáté řady nevidí, čímž jim ve hře uniká spousta podstatného a společně s tím se vytrácí veškerý pocit ze hry i její atmosféra. A ačkoli herecké výkony jsou velmi dobré, i ty v obrovském prostoru trochu zanikají. Skvělí Plesl, Vlasáková.
(zadáno: 3.8.2018)
Velice působivá inscenace - s perfektně vystavěnou hutnou a stísněnou atmosférou, jejíž základ vytváří skvělý scénář J. Procházky v úpravě L. Procházkové. Výborná scéna a především herecké výkony a souhra mezi herci.
(zadáno: 3.8.2018)
Velmi dobrá černá komedie. Byť v první polovině působí zbytečně hystericky a ukřičeně - některé zvraty a hádky jsou až zbytečně a někdy jen stěží uvěřitelně vygradované. Postupem si však divák na tempo hry a její styl a atmosféru rodinného setkání právě téhle "povedené" rodinky zvykne. Herecké výkony jsou hodně dobré a skvělá je scéna. (Jen by v tom názvu vlastně pohřeb být vůbec nemusel, mohla by to být jakákoli jiná rodinná večeře (vzhledem k prostoru pro babi), ale to by nepůsobilo marketingově tak dobře...)
(zadáno: 3.8.2018)
Zkrácení a zjednodušení příběhu známé televizní pohádky vychází maximálně vstříc cílovému dětskému publiku - někdy však až na úkor dospělého diváka, pro nějž se ztrácí část původního humoru (chybí některé notoricky známé hlášky a scény) a poetiky. Dětem je přizpůsobena i výprava - kostýmy vycházející z dětské kresby, velmi jednoduchá scéna. Výborné jsou herecké (i pěvecké) výkony - P. Klimenda, Ch. Pščolková, L. Zvoníková, E. Staškovičová i další. Notoricky známé písničky a příběh fungují i v divadelní adaptaci (a i dospělí si s pomocí trochy nostalgie pohádku užijí).
(zadáno: 3.8.2018)
85% - Nesmírně silná inscenace. Z velké části je to hrou samotnou, byť při čtení mě všechna ta lidská zloba a hloupost neuvěřitelně rozčilovala. V divadelní adaptaci zůstává, ale působí v kontextu celé hry jinak. Vinohradská inscenace je nesmírně emotivní a silná, což umocňují i skvělé herecké výkony (T. Pavelka, A. Elsnerová, I. Bareš, D. Ratajský), dobře působí i strohost scény a vůbec výtvarné řešení.
(zadáno: 11.6.2018)
Nezaujala mě už ta hra samotná a provedení pardubické inscenace jí moc nepomohlo. Scházelo tomu tempo, jakékoli silné nebo alespoň silnější momenty. Nezanechala žádný pořádný pocit. Milan Němec dělal, co mohl, ale jako by byl na jevišti sám. Petra Janečková sice zaujala herecky, ale po pěvecké stránce spíš zaostávala a málokterá další postava pak měla šanci zaujmout.
Člověk se v průběhu občas zasměje, ale vzápětí bez pocitu, že by to byla škoda, celou inscenaci prostě klidně zapomene.
(zadáno: 8.6.2018)
Je mi nesmírně sympatická ta idea spojit nový cirkus s klasickou činohrou. Jenže jsem celou dobu měla pocit, že zůstala na půli cesty. Cirkusu na mě bylo málo (po prvních scénách už jsem se podobně efektního zapojení nedočkala a hodně jsem v něj doufala), činohra byla nevýrazná a o ničem. Vlastně zbytečné mi přišlo zdvojení hlavní hrdinky, protože J.Boková neměla dost prostoru a A.Schmidtmajerová by přitom klidně mohla svou Honey odehrát zcela sama. Spousta scének byla povedených, jenže celek prostě vázl a mé úvodní představy nenaplnil.
(zadáno: 4.6.2018)
Tohle je práce SKUTRu přesně podle mého gusta. Po výpravné, hudební (hudba mě naprosto nadchla) i choreografické stránce je to prostě skvělé a neuvěřitelně mě to bavilo. Moc se mi líbilo propojení s naším folklorem. A neměla jsem ani při nejmenším pocit, že by všechny tyto tvůrčí složky jakkoli upozadily příběh - ten fungoval naprosto dokonale a emoce na mě rovněž dýchaly velmi silně, a to od první scény. Z hereckého obsazení musím vypíchnout hlavně dámy - T.Medveckou, P.Štorkovou, T.Vilišovou, P.Beretovou, A.Fialovou a kromě nich pak R.Máchu jako mrtvého bratra a C.Kassaie.
(zadáno: 4.6.2018)
75% - Hra sama o sobě mi nepřišla ničím extra zvláštní (témata a motivy a napjatý rodinný vztah - to vše už někde bylo), inscenace v divadle Ungelt je navíc jednoduše klasická - bez jakýchkoli modernizací apod.
Celé to tedy stojí na výkonech obou hereček a ty tuto hru a inscenaci posouvají výrazně výš. Skvělá volba obsazení a skvělé výkony obou dam nelze než vyzdvihnout. S R.Rázlovou a S.Postlerovou hra rozhodně stojí za vidění a je skutečně zážitkem.
(zadáno: 4.6.2018)
Vidět se to dá a při tom jednom zhlédnutí to člověka celkem i baví (hlavně díky hudbě), ale...
Dokonalou trefou na tomhle kousku bylo především obsazení - skupina Queenie byla skvělou volbou (byť M.Kluch je pro mě skvělý především pěvecky - Freddieho také výborně imituje, ale není to herectví - po herecké stránce mě prostě neoslňuje a nebaví), a výborní byli i R.Tomeš a P.Pálek. Ale celé to zásadně kulhá u příběhu, který není nijak zvlášť dobrý, ani nápaditý - strašně snadno zapadne v paměti. A ani výprava a choreografie neoslní - chvílemi působí až amatérsky.
(zadáno: 15.5.2018)
Pro mě velké překvapení na brněnské scéně v podobě nesmírně zdařilé divadelní adaptace románu Skleněný pokoj (bála jsem se, že to zase bude jen prostě dobré, ale bez náboje, naštěstí se ho tady podařilo zachovat a celá délka představení uteče skutečně "hned"). Zaujal mě nápad se skicami a barevným pozadím vytvářejícím scénu, i způsob, jakým v divadle simulovali prostředí skleněné vily. Jen mi chvíli trvalo, než jsem si na ty až filmově rychlé střihy zvykla. Z povedeného hereckého obsazení pak musím jednoznačně vyzdvihnout I. Vaňkovou a M. Isteníka.
(zadáno: 15.5.2018)
75% - Inscenace velice podobná předchozímu brněnskému uvedení - což je bezesporu dané účastí velmi podobného tvůrčího týmu, ať už jde o režii, výpravu či choreografii, a všechny tyto složky se prostě povedly.
Moc dobré je hudební nastudování a velmi šťastnou ruku měli tvůrci i při výběru obsazení (skvělá je zejm. Martina Sikorová). To vše pak už jen podtrhlo skvělý výsledek.
(zadáno: 15.5.2018)
75% - Velmi povedená inscenace, jak po stránce výkonů všech obsazených (Vlček, Rymeš, Vitázek, Halámek, Slanina, Holišová, Ressler, Biravský), tak po stránce inscenační. Nesmírně mě nadchla scéna (výprava je ostatně celkově moc povedená), skvělé jsou choreografie - se spoustou neokoukaných prvků, povedlo se hudební nastudování a velice oceňuji i kooperaci s dirigentem a jeho nasazení.
Jen to prostě není můj šálek čaje... (Což se projevilo v průběhu - první polovina s uceleným dějem mě bavila víc než ta druhá, na mě už dost rozvleklá.)
(zadáno: 2.4.2018)
Nesmírně silná hra s postavami tak nesympatickými, jak jen to jde, a velmi kontroverzními. Skvělé herecké výkony.
(zadáno: 27.3.2018)
59% - Nesmírně silný příběh, jehož potenciál podle mého autoři nedokázali využít. Několik skvělých, silných, emotivních scén zabíjí absolutně neutíkající prostor mezi nimi. Celkem povedený český překlad, dobrá hudba, scénické řešení dle londýnské verze rovněž zajímavé. Obsazení M. Havelky ale bylo zásadním krokem vedle, ostatní při premiéře nejspíš ještě byli nervózní. Výborná byla Kristýna Daňhelová, vedle ní zazářil v menší roli Lukáš Vlček a pozitivně hodnotím ještě i Roberta Jíchu a Adama Gazdíka. Z mého pohledu tomu ale chyběla zásadní síla.
(zadáno: 27.3.2018)
95% - Nesmírně silná a působivá hra, plná zásadních otázek a myšlenek. Jednoznačně rezonující a schopná přivodit parádní depresi. V první polovině se do toho všeho "hnusu" navíc vleze až nečekané množství humoru, který funguje přesně, jak má. V druhé už zbývá jen absurdita, děs a úzkost. Skvěle sehraný soubor, efektní scéna, sedí to všechno dokonale dohromady.
(zadáno: 27.3.2018)
67% - Skvělé výkony celého souboru, oceňuji hlavně ústřední manželskou dvojici (M.König a J.Schmidtmajerová). Inscenace působivá, jen jsem se nedokázala zbavit dojmu, že forma, byť nesmírně zajímavá, tak nějak přebíjí obsah. Macbetha, kterého znám, jsem si spíš domýšlela, byť některé momenty, jako výklad Macbethova manželství mě hodně zaujaly.
(zadáno: 27.3.2018)
Výborná klasická inscenace - vtipná, napínavá, realistická, jen někdy až hodně dlouhá - v obou polovinách se najdou některé pasáže, které na mě působily úmorně. Ale i tak jsem si představení nesmírně "užila", až mi z něj bylo chvílemi úzko.
Výborný Michal Isteník, a zaujali mě i Veronika Lazorčáková a Jan Meduna.
(zadáno: 27.3.2018)
Téma hry mě bohužel nedokázalo oslovit (možná i proto, že obě postavy a jejich postoje a názory mi vlastně byly velmi nesympatické, postupem hry oba čím dál víc), oslovily mě ovšem skvělé výkony obou herců.
(zadáno: 27.3.2018)
75%
Stále stejná nesmírně povedená hra, stejně jako v MdB pak velmi povedená inscenace (v první polovině mě tedy DpP přesvědčilo výrazně víc), byť jiná. Na poměrně klasické řešení zvláštní volba kostýmů, která mě ale oslovila. Skvělí T.Dianiška, K.Trnková, J.Teplý, R.Valenta i všichni ostatní.
(zadáno: 27.3.2018)
85% - Výborná inscenace (dokonalá studie jednoho patologického vztahu) se skvělými výkony, zejména v ústřední manželské dvojici (a o to silnější, když si uvědomíte, že oba ty typy v reálu znáte), efektní scéna, jen některé z vedlejších postav méně jasné a zapamatovatelné. Co mě trochu otravovalo, byla hudební intermezza.
(zadáno: 12.2.2018)
55% Myšlenka hry je mnohem silnější a "lepší" než hra samotná. Člověku se až nechce věřit, že autor je/byl právník. T.Novotný jako pilot i E.Pacoláková a L.Jurek jako svědci jsou skvělí; výborní jsou po herecké stránce i J.Smutná a Z.Kalina, ale jejich postavy, společně se soudcem působí jako karikatury určené pro televizní show. Celá hra připomíná spíš televizní super debatu, než soud. Nesmyslnost chování, jednání a vyjádření těchto postav neuvěřitelnost podtrhují. Přitom by se s tou myšlenkou a základní otázkou dalo udělat tolik.
Jednoznačné plus: snaze přimět diváky k zamyšlení a dialogu.
(zadáno: 12.2.2018)
V Brně se mnohem víc snaží najít a vyprávět alespoň nějaký příběh - úspěšně, je neuvěřitelné, jak v tom slaboduchém libretu nějaký děj staví. Jenže se zdá, že snaha o příběh jde na úkor tance, a to je chyba zásadní. Horečka má být hlavně o tanci, o víc v ní nejde, ale brněnské choreografie, byť precizní, nezaujmou. Chybí jim originalita, nejsou jednoznačně zapamatovatelné a dechberoucí, postupně nudí. Chybí radost, spontánnost.
Inscenaci nepomáhá ani angličtina, která funguje u tanečních scén, ale ne v momentech, kdy má vyprávět příběh.
Poklonu si zaslouží scéna, M.Salvadori a D.Křížová.
(zadáno: 12.2.2018)
85% - Představení, které jsem si nesmírně užila - skvělé výkony všech obsazených, výborná stylizovaná výprava a již všeobecně známý příběh o neštěstí a pomstě schopné strávit všechno.