Redakce

Iva Bryndová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (299)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 18.10.2021)
Inscenace, která nabízí silný pohled na realitu Německa a jeho občanů v dvacátých až čtyřicátých letech, a znepokojuje vnímáním lidí, kteří si ani celé roky a desetiletí poté, co byly odhaleny všechny hrůzy Hitlerova režimu, nepřipouští vinu za podíl na jeho fungování.
Skvělý herecký výkon Kateřiny Macháčkové, která na scéně vytváří naprosto dokonalou podobu staré Brunhilde, včetně úžasné mimiky, gest i práce s hlasem. A celé představení tak utáhne, aniž by k tomu potřebovala cokoli víc.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 2.12.2013)
Výprava je výborná, světelný design výrazný a to naprosto na svém místě, projekce a dotáčky, které mají smysl, výborné hudební nastudování, překlad je sice nezvyklý po naposlouchané karlínské verzi, ale dokázal se dostat na tak dobrou úroveň, že člověku to, že je jiný, ani až tak moc nevadí, i když to občas nezní, skvělá práce company, herecké výkony Milana Němce i Ivany Vaňkové, výborná Radka Coufalová (zjevně nově) v roli Emmy a naprosto bezkonkurenční Dušan Vitázek, výkon, který to celé pozvedá ještě mnohem výš.
95%
(zadáno: 5.6.2016)
Zajímavý posun celé inscenace k dnešku a k Ostravě, u kterého zamrzí, že není víc dotažený. Nadbytečný mi přišel přidaný duet Kaifáše s Annášem. Při druhé premiéře výborný zvuk. Skvělí R. Tomeš a H. Fialová, L. Vlček a skvělá početná company.
(zadáno: 5.10.2013)
Jednoznačně absolutní zklamání.
Zvuk mizerný, výprava i režijní nastudování jen barevné povrchní pozlátko bez jakékoli hloubky. Výkony mizerné (Střihavka velmi slabý odvar dřívějších kvalit; Noid, který byl půlku představení mimo; nezajímaví Korn a Basiková; Polák...) - a to jak pěvecké, tak herecké (herectví tam snad ani nebylo).
Dokonalá hudba a texty a pár povedených scén toho moc nezachrání...
(zadáno: 6.3.2020)
65% Velmi vizuálně působivá inscenace (první okouzlení přináší už v úvodu efektní scénou i výrazným světelným designem), v níž místy forma vítězí nad obsahem. Platí to zejména pro případ vnucené (ne)přestávky, v jejímž rámci se diváci společně s herci stěhují na bar a zase zpět. I tak nicméně přináší zajímavý příběh a vedle něj i výrazné herecké výkony.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 21.12.2018)
85-90%:
Zábavná, hravá a svižná inscenace; výborná režie dokonale schopná ustát rychlé tempo původního díla, zábavná a efektní scénografie, byť v mnoha momentech podobná ostravské inscenaci, na níž se část tvůrčího týmu rovněž podílela. Na Novou scénu až výjimečně dobrý zvuk a hlavně výborné výkony. Skvělé sehrání company - vlastně všech ostatních stálých členů souboru - zajímavé a zábavné choreografie, perfektní ústřední dvojice - Vypravěčka Kateřiny Falcové je její další naprosto suverénní rolí po Marii, a Pavel Klimenda jako Josef - skvělá volba obsazení a další jeho výborný výkon.
(zadáno: 24.3.2019)
Velmi působivé jevištní zpracování, a to zejména pokud jde o zvuk - hudba, ruchy, to vše vytváří dohromady s klipovitým podáním celého příběhu skvělou iluzi autistického vnímání světa. K tomu skvělý herecký výkon Simony Babčákové, ale i Jaroslava Plesla, Davida Novotného a Veroniky Kubařové.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 11.6.2018)
Nezaujala mě už ta hra samotná a provedení pardubické inscenace jí moc nepomohlo. Scházelo tomu tempo, jakékoli silné nebo alespoň silnější momenty. Nezanechala žádný pořádný pocit. Milan Němec dělal, co mohl, ale jako by byl na jevišti sám. Petra Janečková sice zaujala herecky, ale po pěvecké stránce spíš zaostávala a málokterá další postava pak měla šanci zaujmout.
Člověk se v průběhu občas zasměje, ale vzápětí bez pocitu, že by to byla škoda, celou inscenaci prostě klidně zapomene.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 19.8.2015)
95% - Bylo to velmi netradiční podání klasiky. Ze svého pohledu mám ovšem silnou obavu, že po zhlédnutí nekočičích brněnských Koček se na klasické kožíšky už nikdy nedokážu dívat se stejnou chutí a radostí. Kočky naznačené jen symbolicky škraboškami mi přišly kočičí snad víc, než kdyby měly na sobě ten kožich, mnohem víc naopak vynikla podobnost lidí s kočkami. A podle mého tak výrazně vynikl i příběh, z toho díla, kterému bývá tak často vytýkána jeho absence. Nápaditá scéna pak společně s výbornými výkony vykouzlila dokonale působivou atmosféru.
(zadáno: 12.2.2018)
Nesmírně působivá hra, jak co se týče textu, tak stran provedení: skvělé výkony všech tří představitelů, zajímavá choreografie.
(zadáno: 5.6.2016)
Herecky velmi dobré, zajímavé a poměrně výstižně osobní téma, ale nějak z toho na mě nepřešlo tolik emocí, kolik bych čekala.
(zadáno: 3.4.2014)
Srovnávání s filmem rychle přejde. Je to prostě jiné. Asi nejvíc v tom, že proti filmu mi vlastně všechny vedlejší postavy přišly významně méně sympatické.
Trochu mě rozčilovaly rychlé "střihy" (zatěmňovačka a změna scény), ačkoli na prostoru, který byl, to těžko udělat jinak.
Především hra ale stojí a padá s výkony Lionela a Bertieho a Dušan Sitek i Martin Stránský byli výborní. Oba jsou výborní (ač i oni své role podávají jinak, než herci ve filmu) a jejich společné scény jsou skutečně vrcholem představení. (Osobně bych víc vyzdvihla Dušana Sitka, tak nějak zapůsobil výrazněji.)
(zadáno: 4.6.2018)
Tohle je práce SKUTRu přesně podle mého gusta. Po výpravné, hudební (hudba mě naprosto nadchla) i choreografické stránce je to prostě skvělé a neuvěřitelně mě to bavilo. Moc se mi líbilo propojení s naším folklorem. A neměla jsem ani při nejmenším pocit, že by všechny tyto tvůrčí složky jakkoli upozadily příběh - ten fungoval naprosto dokonale a emoce na mě rovněž dýchaly velmi silně, a to od první scény. Z hereckého obsazení musím vypíchnout hlavně dámy - T.Medveckou, P.Štorkovou, T.Vilišovou, P.Beretovou, A.Fialovou a kromě nich pak R.Máchu jako mrtvého bratra a C.Kassaie.
(zadáno: 19.11.2017)
Aktuální inscenace je významně lepší, než předchozí. Má skvělou atmosféru, jednotlivé linky a celé téma stále působí neuvěřitelně silně, když nad ním člověk přemýšlí, dnes snad ještě znepokojivěji. Jen mi pořád chybí to výjimečné, co jsem kdysi našla, když jsem začala poslouchat CD - na jevišti jsem to stále nepocítila. Ale rozhodně tomu dám šanci a zkusím jej nyní zhlédnout víckrát. (Napodruhé už to fungovalo mnohem lépe.)
Iritovala mě jen krysí choreografie a absence živé hudby. Oceňuji novou, efektní a funkční scénu a výborné výkony - Pálek, Jašków, Tomeš, Steinerová, Apolenář i další.
(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 5.10.2013)
Moc dobré výkony, výborná výprava, skvělá hudba i texty... Jen to chvílemi bylo příliš dlouhé a zdlouhavé.
(zadáno: 2.8.2014)
(zadáno: 15.5.2018)
75% - Inscenace velice podobná předchozímu brněnskému uvedení - což je bezesporu dané účastí velmi podobného tvůrčího týmu, ať už jde o režii, výpravu či choreografii, a všechny tyto složky se prostě povedly.
Moc dobré je hudební nastudování a velmi šťastnou ruku měli tvůrci i při výběru obsazení (skvělá je zejm. Martina Sikorová). To vše pak už jen podtrhlo skvělý výsledek.