Redakce

Iva Bryndová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (286)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 15.12.2015)
Na inscenaci jsem se chystala do divadla roky od zhlédnutí záznamu v TV (85%), který byl skvělý, kde do hry herci svými výbornými výkony vnášeli neuvěřitelné množství energie. Jenže zestárla. Zestárli herci a v mnoha rolích došlo pochopitelně ke změnám. Samo o sobě to pořád funguje. Hra a její režijní pojetí jsou pořád dobré. Jen ta energie tomu chybí. Jednak energie některých původních herců, kteří už jí po jedenácti letech uvádění a devíti od vzniku záznamu nedávají tolik, jednak nových, kteří hrají jinak, ale leckdy se původnímu obsazení bohužel nevyrovnají. Řemeslně je to dobré, ale...
(zadáno: 23.11.2015)
I na rodinný muzikál, resp. muzikál pro děti mi ten příběh přišel příliš jednoduchý a předvídatelný, podobný mnohým jiným. Navíc má zvláštní zakončení, co se týče toho, jak si poradí se zlem. Hudba není zlá, ale napoprvé určitě neodejdete s některou konkrétní melodií v hlavě. Výkony dobré - v dětských rolích (K.M.Fialová i P.Soukupová), výborní rodiče i ostatní dospělé role, s významnou výjimkou - obsazení Jany Gazdíkové se nepovedlo - není dobrá pěvecky a nezaujala ani po herecké stránce, naopak mi přišlo, že se to herecky snaží dohnat, ale až moc. Dokonalé výtvarně - scéna i kostýmy.
(zadáno: 23.11.2015)
Zajímavý příběh, pro rodinný muzikál možná až příliš komplikovaně propojené dva příběhy, zvlášť vezmeme-li v úvahu obsazení všech herců v hlavních rolích do dvou postav, s výjimkou hlavního hrdiny, který je vlastně rovnou trojrolí. Hudba je dobrá, kdo zná Papežku, uslyší nejspíš několik podobných melodií, texty rovněž povedené. Velmi podařená scéna, velkolepá v příběhu Ostrova pokladů (kterému by mohl být věnován i větší prostor), intimnější v příběhu Louise Stevensona. Poklona A.Slaninovi za jeho výkon v ústřední trojroli, výborně obsazený i P.Štěpán.
(zadáno: 23.11.2015)
65% - Chvíli mi trvalo, než si mě to získalo, ale nakonec se podařilo. Zaujalo mě několik melodií, líbila se mi autorská úprava příběhu. Ne, že by originální dílo nebylo dobré, ale takhle mi pro daný žánr přišlo nosnější. Skvělá velká role pro Andreu Březinovou hned "na začátku" kariéry. Neumím posoudit, jak působí živě na jevišti, tu příležitost jsem neměla, hodnotím na základě televizního záznamu. Z něj jsem mě sice hned napoprvé zaujalo několik melodií, ale okouzlení nastalo přeci jen až napodruhé.
(zadáno: 23.11.2015)
85% - Skvělá hudba, atmosféra, dobrý, působivý, intimní příběh (může být českému divákovi dost vzdálený), v druhé polovině i celkem napínavý. Jednoduchá, funkční, efektní scéna, kostýmy i choreografie odpovídají příběhu, skvělý, výrazný sound design (zatím ale company není vždy zcela rozumět). Výborné výkony, zejména dětské, a to jak v hlavních rolích (J.Gazdík a A.Juráčková), tak v company, a poté výkony E.Skálové a P.Gazdíka - ten si pro sebe roli vybral naprosto dokonale, kromě toho že odvedl dobrou práci na režii, překladu a úpravě. (D.Vitázek by se do role skvěle hodil před deseti lety.)
(zadáno: 22.11.2015)
70% (blíž viz blog) (více v článku na blogu)
(zadáno: 22.11.2015)
95%
Jedna z her, která uchvátí sama o sobě. Už na základě recenzí jsem tam šla s velkými očekáváními a ta byla naprosto naplněna. Očekávala jsem celkové vyznění a v průběhu mě i napadlo, že to skončí podobně, jako to skončilo, ale těsně jsem se netrefila. Očekávala jsem i skvělý herecký výkon od Richarda Krajča (a to na základě předchozích zkušeností) a dostala jsem skvělé herecké výkony hned dva. Neodvážila bych se říct, který mě uchvátil víc. Upozorňovala bych předem na tu střelbu do lidí, byla poněkud nepříjemná, ačkoli se tam skvěle hodila.
(zadáno: 22.11.2015)
Vynikající výkony I. Trojana, D. Novotného a J. Bábka. Hra je skvělýmzpůsobem ujetá a postupně napínavější a napínavější, co se týče pozvolného odhalování účelu vytvořeného přístroje. Zajímavý hudební doprovod, výborný závěr.
(zadáno: 22.11.2015)
První devizou je už samotná Čechovova hra, Dejvické divadlo nabízí komorní prostor, který skvěle využívá, a ve kterém výborně vyniknou jednotlivé výkony i hra samotná. Z hereckých výkonů nejvíce zaujali Klára Melíšková, Ivan Trojan a Lenka Krobotová.
(zadáno: 22.11.2015)
Typická SKUTRovská poetika, s kterou je představení pojaté, mi celkem vyhovuje. Ovšem některé vtípky a scény na mě byly přeci jen až příliš vulgární (což u SKUTRu taky není neobvyklé). Oceňuji výkony ústřední milenecké čtveřice i Davida Prachaře a Vandy Hybnerové. Líbilo se mi pojetí choreografií, zaujala působivá hudba i zpěv Zuzany Stavné a světelný design. U výstupů řemeslníků jsem se ale nudila.
(zadáno: 20.8.2015)
Povedená klasika - nechybí nic, ale není to ani v nejmenším nuda, zejména díky skvělým výkonům (herci si přidávají poznámky a pohledy, kterými postavy posouvají dál), je to plné energie, vtipné. I. Ondříček dokázal skvěle pracovat s prostorem Biskupského dvora a plně ho využít. Vynikající Matějka, Březinová, Slanina, Holišová, i Mach a Janota. Trochu to kazí jen absence živé hudby, která bývá v Brně příjemným zvykem.
(zadáno: 20.8.2015)
Zajímavé režijní pojetí - přesun k modernímu a snovému vyznění, ovšem na začátku se zbytečně velkým množstvím laciného humoru, zejména v podání Benvolia, Merkucia, Parise a madame Kapuletové a částečně i chůvy, což ovšem bývá obecně problém s tou postavou, výborná hudba, zdařilá snová atmosféra, neotřelé scénické řešení - skleník, choreografie i režijní pojetí některých postav - Romea, Julie, Montekové, Benvolia, Merkucia, Parise, knížete, kněze, méně zajímavé pojetí chůvy, Kapuleta, Monteka - nevýrazné. Jen pojetí Kapuletové a Parise nenadchlo. Velmi příjemné překvapení.
(zadáno: 20.8.2015)
Je fascinující, jak skvěle funguje klasika jen lehce zmodernizovaná a upravená - doplněná o místní složku, vynikající výkony (ačkoli M. Sedláčková byla nejspíš lehce hlasově indisponovaná). Skvělá živá hudba, příjemné prostředí Biskupského dvora. Člověka ani nenapadne, že je to hra, která se hraje, byť s pauzou, již tak dlouho.
(zadáno: 20.8.2015)
85% - Inscenace těží především z výborných výkonů, zejména J. Dvořáka, I. Uhlířové a O. Brouska, který ve hře skvěle interpretuje Mozartovu hudbu, nápad s loutkami byl efektní a celkem zajímavý, ale řekla bych, že i poměrně nejasný.
(zadáno: 20.8.2015)
Je až neuvěřitelné, jak moc jsou některé situace trefné a podobné konkrétním lidem, některé ovšem byly na můj vkus trochu moc přehnané.
(zadáno: 20.8.2015)
Před zhlédnutím jsem nestihla knihu přečíst, takže srovnání nemám, nicméně hra se mi líbila, zaujala příběhem sama o sobě. Zajímavá byla scéna i nápad s chórem - průvodcem děje, výborné výkony, zejména V. Blahuty a H. Holišové.
(zadáno: 20.8.2015)
Hutná atmosféra, výborný překlad, ovšem problémy se zvukem, možná dané hostováním, zajímavý nápad s žebračkou před představením, kolísavé výkony - výborná ústřední dvojice, soudce, ostatní horší či špatní...
(zadáno: 20.8.2015)
75% - Vtipný, trefný příběh, výborné vtipy, výborní Konvalinková a Zadražil. O něco rozvleklejší druhá polovina.
(zadáno: 20.8.2015)
55% - Příjemné a sympatické představení, jednoduchá a funkční scéna, ovšem z mého pohledu nesmyslní a kýčovití ptáci. Ačkoli M. Holý i S. Rojková byli velmi dobří a pojetí jejich rolí se mi líbilo, dohromady mi jejich obsazení vůbec nesedělo.
(zadáno: 19.8.2015)
65% - Podle mého prostě Evita není role pro M. Absolonovou - herecky ani energií jí nestačí, má snahu, zejména v druhé polovině je velmi dobrá, ale jinak se mi na ni typově nehodí. Zaujala mě ovšem nová koncepce, která vyvolala velmi působivou atmosféru - víc dorážející na diváka. Zvláštní je, že už je to druhé české uvedení, kde se mi mnohem víc než Evita líbil Che. Tentokrát prostě skvělý Che Petera Strenáčika. A stále víc mě u Evity rozčiluje překlad M. Prostějovského, který se mi prostě nezdá tak dobrý - významně raději jsem měla a stále mám původní české přebásnění
(zadáno: 19.8.2015)
Jednoznačně nejvíc se mi líbila první třetina představení, která má velké kouzlo, a přes všechny nesoulady a datový nonsens se mi líbila myšlenka díla, změny jednotlivých charakterů v běhu času a v jednotlivých částech, s výjimkou charakteru postavy hrané M. Frösslovou, jejíž změna - mezi první a druhou částí zejména - mi smysl prostě nedávala. Druhá třetina mi přišla až zbytečně dlouhá a ve třetí mi ten smysl trochu upadal.
(zadáno: 19.8.2015)
65% - Inscenace je scénicky i režijně v podstatě stejná jako původní uvádění, jen je víc ukřičená, zbytečně moc, a to jak co se týče hudby, tak herců, kromě toho jsou jejich výkony dobré. Lehce nevyladěný zvuk.
(zadáno: 19.8.2015)
65% - Famózní tanečně, výborné pěvecké výkony jak Michaela Klucha, tak Ivy Marešové (ta mě zaujala o něco víc), zajímavý příběh, ovšem čekala jsem lepší výběr písní - zajímavějších, známějších, zvlášť vzhledem k talentu a možnostem M. Klucha. (Z hostování v divadle Hybernia)
(zadáno: 19.8.2015)
Líbil se mi ne zcela určitý posun směrem k moderní/dnešní době, ale přesto poměrně klasická adaptace, mezi herci nejvíce vyniká skvělý Jan Teplý a jeho Jago, líbilo se mi i pojetí jeho ženy v podání Langové a jednoduchá scéna, která pomáhá vytvářet působivou atmosféru. Příliš nezaujala zejména Desdemona. Othello O. Veselého byl dobrý, ale něco málo tomu místy chybělo.
(zadáno: 19.8.2015)
85% - Česká verze si zachovala všechny klady předchozích uvádění, jak toho původního, tak druhého uvádění v Kalichu: skvělá (živá) hudba, spousta energie. Český překlad se velmi povedl. Stále dobré je i obsazení, co nebo spíš kdo tomu chybí, je Markéta Procházková, která je v roli Mimi zatím nenahraditelná.