Redakce

Iva Bryndová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (286)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 13.3.2019)
Věstonická nevěsta byla humorná, stejně jako Opera Streptokok, filmový příběh vložený mezi ně mě příliš nezaujal, navíc z mého pohledu celý večer až zbytečně protahoval, ten pocit prohloubila i přestávka po něm. A něco, co by mě naprosto nadchlo, či díky čemu bych si odlehčený večer plně užila, mi chybělo.
(zadáno: 21.11.2018)
Naprosto skvělá výprava, neuvěřitelně energické choreografie, u nichž nesmírně potěší chuť, nadšení a souhra celé, i dětské, company. Dobré výkony - skvělý Adam Gazdík, moc dobrý Jonáš Florián, dobří Jan Mazák, Robert Jícha, méně výrazný Josef Gazdík, V. Matušovová a J.Gazdíková slabší po pěvecké stránce.
A k tomu všemu zoufale nezábavné dílo. Nijaká hudba, příběh ničím nový a podaný dokonale nezáživně. Tatam je energie, chuť a zábava loňského, navíc tolik podobného Děsného pátku. A ke srovnání s Mary Poppins - samo divadlo by udělalo lépe, kdyby s ním vůbec nezačínalo.
(zadáno: 3.8.2018)
65%: Zaujaly mě úpravy, škrty (vyjma Ofélie), vyznění postav; ocenila BYCH celou inscenaci, kdyby se hrála v jiném prostoru. Režisér přiznává, že chtěl vytvořit komorní inscenaci, čemuž ale prostor, kterému není uzpůsobená scéna, nevyhovuje. Bludiště lamp je estetické, ale (zřejmě) bez hlubšího významu a velké množství děje na podlaze a před scénou diváci od desáté řady nevidí, čímž jim ve hře uniká spousta podstatného a společně s tím se vytrácí veškerý pocit ze hry i její atmosféra. A ačkoli herecké výkony jsou velmi dobré, i ty v obrovském prostoru trochu zanikají. Skvělí Plesl, Vlasáková.
(zadáno: 3.8.2018)
Zkrácení a zjednodušení příběhu známé televizní pohádky vychází maximálně vstříc cílovému dětskému publiku - někdy však až na úkor dospělého diváka, pro nějž se ztrácí část původního humoru (chybí některé notoricky známé hlášky a scény) a poetiky. Dětem je přizpůsobena i výprava - kostýmy vycházející z dětské kresby, velmi jednoduchá scéna. Výborné jsou herecké (i pěvecké) výkony - P. Klimenda, Ch. Pščolková, L. Zvoníková, E. Staškovičová i další. Notoricky známé písničky a příběh fungují i v divadelní adaptaci (a i dospělí si s pomocí trochy nostalgie pohádku užijí).
(zadáno: 8.6.2018)
Je mi nesmírně sympatická ta idea spojit nový cirkus s klasickou činohrou. Jenže jsem celou dobu měla pocit, že zůstala na půli cesty. Cirkusu na mě bylo málo (po prvních scénách už jsem se podobně efektního zapojení nedočkala a hodně jsem v něj doufala), činohra byla nevýrazná a o ničem. Vlastně zbytečné mi přišlo zdvojení hlavní hrdinky, protože J.Boková neměla dost prostoru a A.Schmidtmajerová by přitom klidně mohla svou Honey odehrát zcela sama. Spousta scének byla povedených, jenže celek prostě vázl a mé úvodní představy nenaplnil.
(zadáno: 4.6.2018)
Vidět se to dá a při tom jednom zhlédnutí to člověka celkem i baví (hlavně díky hudbě), ale...
Dokonalou trefou na tomhle kousku bylo především obsazení - skupina Queenie byla skvělou volbou (byť M.Kluch je pro mě skvělý především pěvecky - Freddieho také výborně imituje, ale není to herectví - po herecké stránce mě prostě neoslňuje a nebaví), a výborní byli i R.Tomeš a P.Pálek. Ale celé to zásadně kulhá u příběhu, který není nijak zvlášť dobrý, ani nápaditý - strašně snadno zapadne v paměti. A ani výprava a choreografie neoslní - chvílemi působí až amatérsky.
(zadáno: 27.3.2018)
59% - Nesmírně silný příběh, jehož potenciál podle mého autoři nedokázali využít. Několik skvělých, silných, emotivních scén zabíjí absolutně neutíkající prostor mezi nimi. Celkem povedený český překlad, dobrá hudba, scénické řešení dle londýnské verze rovněž zajímavé. Obsazení M. Havelky ale bylo zásadním krokem vedle, ostatní při premiéře nejspíš ještě byli nervózní. Výborná byla Kristýna Daňhelová, vedle ní zazářil v menší roli Lukáš Vlček a pozitivně hodnotím ještě i Roberta Jíchu a Adama Gazdíka. Z mého pohledu tomu ale chyběla zásadní síla.
(zadáno: 12.2.2018)
65% - V mnoha okamžicích jsem měla pocit, že forma - byť leckdy velmi působivá - představení převážila nad obsahem. Přitom Maryša v podání P.Beretové je nesmírně zajímavá postava, stejně jako Vávra D.Prachaře, Lízal V.Javorského i Vincek v podání M.Řezníčka. Modernizace nevadí, použití prostého a jistým způsobem chladného prostředí funguje, kelímky, mouka, varná konev, všechno působí velmi dobře, ale ve spojení s nahrávacím studiem a orchestrem už je toho prostě moc. Někdy jako by měli herci jen za úkol udělat na scéně bordel a "symbolizovat". (A scéna oblékání je neúměrně dlouhá.)
(zadáno: 12.2.2018)
55% Myšlenka hry je mnohem silnější a "lepší" než hra samotná. Člověku se až nechce věřit, že autor je/byl právník. T.Novotný jako pilot i E.Pacoláková a L.Jurek jako svědci jsou skvělí; výborní jsou po herecké stránce i J.Smutná a Z.Kalina, ale jejich postavy, společně se soudcem působí jako karikatury určené pro televizní show. Celá hra připomíná spíš televizní super debatu, než soud. Nesmyslnost chování, jednání a vyjádření těchto postav neuvěřitelnost podtrhují. Přitom by se s tou myšlenkou a základní otázkou dalo udělat tolik.
Jednoznačné plus: snaze přimět diváky k zamyšlení a dialogu.
(zadáno: 12.2.2018)
V Brně se mnohem víc snaží najít a vyprávět alespoň nějaký příběh - úspěšně, je neuvěřitelné, jak v tom slaboduchém libretu nějaký děj staví. Jenže se zdá, že snaha o příběh jde na úkor tance, a to je chyba zásadní. Horečka má být hlavně o tanci, o víc v ní nejde, ale brněnské choreografie, byť precizní, nezaujmou. Chybí jim originalita, nejsou jednoznačně zapamatovatelné a dechberoucí, postupně nudí. Chybí radost, spontánnost.
Inscenaci nepomáhá ani angličtina, která funguje u tanečních scén, ale ne v momentech, kdy má vyprávět příběh.
Poklonu si zaslouží scéna, M.Salvadori a D.Křížová.
(zadáno: 19.11.2017)
Hra je sympatická a milá, pobaví a potěší. Iva Janžurová je výborná a Igor Orozovič jí zdatně sekunduje. Chápu výběr hry i důvody, proč se hraje, jak se hraje - aby naprosto vyniklo herectví Ivy Janžurové v dostatečné míře, ale sneslo by to výrazné zkrácení, protože je to velmi, velmi dlouhé a upovídané.
(zadáno: 26.3.2017)
65% - Trochu mě překvapilo, že to byl jiný než filmový příběh. P. Gazdík si při režii hodně vyhrál s motivy z dalších muzikálů uváděných na scéně MdB, i s dalšími pop-kulturními odkazy. Skvělá scéna s kreslenými projekcemi a zajímavým světelným designem, zajímavé kostýmy, byť někdy poněkud zvláštně modernizované. Velmi dobré výkony ? potěšili L. Janota, I. Odehnalová, V. Skála, příliš nepřesvědčila I. Vaňková.
(zadáno: 3.10.2016)
Zaujalo mě scénické provedení a vůbec obecně situování příběhu a kromě něj i hudební stránka. Zklamalo nevyrovnané herecké obsazení - mladší generace, tedy představitelé čtyř hlavních postav prostě nedokázali zaujmout, byli všichni nevýrazní. Proti skupině bavičů, tedy Milanu Šteindlerovi, Petru Stachovi a spol., dosud nedorostli. Právě ti dva a Nela Boudová zaujali nejvíc.
Ale moc se mi to líbilo...
(zadáno: 5.6.2016)
Herecky velmi dobré, zajímavé a poměrně výstižně osobní téma, ale nějak z toho na mě nepřešlo tolik emocí, kolik bych čekala.
(zadáno: 29.2.2016)
Řemeslně je to typicky brněnsky na vysoké úrovni - velkolepá scéna (byť zůstávám u toho, že mi prostě chyběla loď), bohaté kostýmy, dobré choreografie, skvělé výkony (zejm. E.Skálová, M.Kolář, J.Mach, D.Vitázek, A.Slanina, R.Coufalová), hudba je v podstatě ilustrativní, žádný velký hit v ní není a nezůstal mi v hlavě ani takt. Co mi vadilo, byla velká rozdrobenost příběhu - sledování všech postav (takže každá je sledována jen chvíli a okrajově a divák si k ní nevytvoří vztah) a rychlé potopení lodi ve mně nedokázalo vzbudit žádnou emoci (navíc na konci mi ani nedokázali předat rozsah tragédie)
(zadáno: 15.12.2015)
Na inscenaci jsem se chystala do divadla roky od zhlédnutí záznamu v TV (85%), který byl skvělý, kde do hry herci svými výbornými výkony vnášeli neuvěřitelné množství energie. Jenže zestárla. Zestárli herci a v mnoha rolích došlo pochopitelně ke změnám. Samo o sobě to pořád funguje. Hra a její režijní pojetí jsou pořád dobré. Jen ta energie tomu chybí. Jednak energie některých původních herců, kteří už jí po jedenácti letech uvádění a devíti od vzniku záznamu nedávají tolik, jednak nových, kteří hrají jinak, ale leckdy se původnímu obsazení bohužel nevyrovnají. Řemeslně je to dobré, ale...
(zadáno: 23.11.2015)
65% - Chvíli mi trvalo, než si mě to získalo, ale nakonec se podařilo. Zaujalo mě několik melodií, líbila se mi autorská úprava příběhu. Ne, že by originální dílo nebylo dobré, ale takhle mi pro daný žánr přišlo nosnější. Skvělá velká role pro Andreu Březinovou hned "na začátku" kariéry. Neumím posoudit, jak působí živě na jevišti, tu příležitost jsem neměla, hodnotím na základě televizního záznamu. Z něj jsem mě sice hned napoprvé zaujalo několik melodií, ale okouzlení nastalo přeci jen až napodruhé.
(zadáno: 22.11.2015)
Typická SKUTRovská poetika, s kterou je představení pojaté, mi celkem vyhovuje. Ovšem některé vtípky a scény na mě byly přeci jen až příliš vulgární (což u SKUTRu taky není neobvyklé). Oceňuji výkony ústřední milenecké čtveřice i Davida Prachaře a Vandy Hybnerové. Líbilo se mi pojetí choreografií, zaujala působivá hudba i zpěv Zuzany Stavné a světelný design. U výstupů řemeslníků jsem se ale nudila.
(zadáno: 20.8.2015)
Hutná atmosféra, výborný překlad, ovšem problémy se zvukem, možná dané hostováním, zajímavý nápad s žebračkou před představením, kolísavé výkony - výborná ústřední dvojice, soudce, ostatní horší či špatní...
(zadáno: 19.8.2015)
65% - Inscenace je scénicky i režijně v podstatě stejná jako původní uvádění, jen je víc ukřičená, zbytečně moc, a to jak co se týče hudby, tak herců, kromě toho jsou jejich výkony dobré. Lehce nevyladěný zvuk.
(zadáno: 19.8.2015)
Jednoznačně nejvíc se mi líbila první třetina představení, která má velké kouzlo, a přes všechny nesoulady a datový nonsens se mi líbila myšlenka díla, změny jednotlivých charakterů v běhu času a v jednotlivých částech, s výjimkou charakteru postavy hrané M. Frösslovou, jejíž změna - mezi první a druhou částí zejména - mi smysl prostě nedávala. Druhá třetina mi přišla až zbytečně dlouhá a ve třetí mi ten smysl trochu upadal.
(zadáno: 2.8.2014)
65%
Na Letní scéně pěkné, k tomu abych to mohla považovat za plnohodnotný muzikál (a pak si to dokázala představit i na klasické scéně), tomu ale trochu chybělo. Snad zpomalit, v některých částech to na mě bylo poměrně rychlé.
Významně potěšila hudba a výborné pěvecké projevy obou hlavních představitelek. Ty potěšily i po herecké stránce. Z mého pohledu je sice po herecké stránce obě předčili pánové Igor Orozovič a Ondřej Novák, ale líbily se mi obě, velice. Jen poslední role, Sidoniiny největší lásky, mi skutečně nepřišla vhodně obsazená.
Tedy velmi příjemné překvapení a dobrý zážitek.
(zadáno: 31.5.2014)
Primárně pořád bojuji s některými vtípky. Přijdou mi zbytečně prvoplánové, laciné, nevkusné. - Ne všechny, některé, ale jsou chvíle, kdy jich je najednou moc.
Jinak mě tentokrát Touha zaujala významně víc než při prvním uvedení. Všichni herci byli lepší (s jednou výjimkou), a to i když si myslím, že někdy by to sneslo trochu zmírnění.
Hudba Touhy je dobrá - prostě Landovo. Osobně se mi líbila vždy, dnes jsem ale měla pocit, že s ní herci (někteří) trošku bojovali, když nechtěli vyloženě křičet, ale zpívat. A méně než prvně, ale pořád mi vadilo, že ten konec se tak nějak nevýrazně ztratí.
(zadáno: 1.5.2014)
(Marešová, Novotný, Vitázek, Marek, Uličník, Károlyi-Konečná, Kříž, Bartůněk, Vaněk, Šemík, Jackuliak)
Chtě nechtě první, co si vybavím, je strašně přeplácaná scéna a projekce, některé podoby jsem asi úplně nepobrala. Bohaté kostýmy se hodily, ale zbytek...
Hudba je dobrá, jen na první poslech příliš nezaujme. Výborné byly výkony - Novotný, Vitázek, Marešová i další.
Největší chybu bych rozhodně viděla v tom, co to vlastně mělo být. Proč se to jmenovalo Antoinetta? To je dost zavádějící název, vezmeme-li v úvahu, že ona tak nějak nebyla hlavní postava. Ale kdo byl? Co přesně chtěli říct?