Redakce

Iva Bryndová

redakční zkratka: ib

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení (273)

Filtrování hodnocení:    
   

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 15.5.2018)
75% - Velmi povedená inscenace, jak po stránce výkonů všech obsazených (Vlček, Rymeš, Vitázek, Halámek, Slanina, Holišová, Ressler, Biravský), tak po stránce inscenační. Nesmírně mě nadchla scéna (výprava je ostatně celkově moc povedená), skvělé jsou choreografie - se spoustou neokoukaných prvků, povedlo se hudební nastudování a velice oceňuji i kooperaci s dirigentem a jeho nasazení.
Jen to prostě není můj šálek čaje... (Což se projevilo v průběhu - první polovina s uceleným dějem mě bavila víc než ta druhá, na mě už dost rozvleklá.)
(zadáno: 2.4.2018)
Nesmírně silná hra s postavami tak nesympatickými, jak jen to jde, a velmi kontroverzními. Skvělé herecké výkony.
(zadáno: 27.3.2018)
59% - Nesmírně silný příběh, jehož potenciál podle mého autoři nedokázali využít. Několik skvělých, silných, emotivních scén zabíjí absolutně neutíkající prostor mezi nimi. Celkem povedený český překlad, dobrá hudba, scénické řešení dle londýnské verze rovněž zajímavé. Obsazení M. Havelky ale bylo zásadním krokem vedle, ostatní při premiéře nejspíš ještě byli nervózní. Výborná byla Kristýna Daňhelová, vedle ní zazářil v menší roli Lukáš Vlček a pozitivně hodnotím ještě i Roberta Jíchu a Adama Gazdíka. Z mého pohledu tomu ale chyběla zásadní síla.
(zadáno: 27.3.2018)
95% - Nesmírně silná a působivá hra, plná zásadních otázek a myšlenek. Jednoznačně rezonující a schopná přivodit parádní depresi. V první polovině se do toho všeho "hnusu" navíc vleze až nečekané množství humoru, který funguje přesně, jak má. V druhé už zbývá jen absurdita, děs a úzkost. Skvěle sehraný soubor, efektní scéna, sedí to všechno dokonale dohromady.
(zadáno: 27.3.2018)
67% - Skvělé výkony celého souboru, oceňuji hlavně ústřední manželskou dvojici (M.König a J.Schmidtmajerová). Inscenace působivá, jen jsem se nedokázala zbavit dojmu, že forma, byť nesmírně zajímavá, tak nějak přebíjí obsah. Macbetha, kterého znám, jsem si spíš domýšlela, byť některé momenty, jako výklad Macbethova manželství mě hodně zaujaly.
(zadáno: 27.3.2018)
Výborná klasická inscenace - vtipná, napínavá, realistická, jen někdy až hodně dlouhá - v obou polovinách se najdou některé pasáže, které na mě působily úmorně. Ale i tak jsem si představení nesmírně "užila", až mi z něj bylo chvílemi úzko.
Výborný Michal Isteník, a zaujali mě i Veronika Lazorčáková a Jan Meduna.
(zadáno: 27.3.2018)
Téma hry mě bohužel nedokázalo oslovit (možná i proto, že obě postavy a jejich postoje a názory mi vlastně byly velmi nesympatické, postupem hry oba čím dál víc), oslovily mě ovšem skvělé výkony obou herců.
(zadáno: 27.3.2018)
75%
Stále stejná nesmírně povedená hra, stejně jako v MdB pak velmi povedená inscenace (v první polovině mě tedy DpP přesvědčilo výrazně víc), byť jiná. Na poměrně klasické řešení zvláštní volba kostýmů, která mě ale oslovila. Skvělí T.Dianiška, K.Trnková, J.Teplý, R.Valenta i všichni ostatní.
(zadáno: 27.3.2018)
85% - Výborná inscenace (dokonalá studie jednoho patologického vztahu) se skvělými výkony, zejména v ústřední manželské dvojici (a o to silnější, když si uvědomíte, že oba ty typy v reálu znáte), efektní scéna, jen některé z vedlejších postav méně jasné a zapamatovatelné. Co mě trochu otravovalo, byla hudební intermezza.
(zadáno: 12.2.2018)
55% Myšlenka hry je mnohem silnější a "lepší" než hra samotná. Člověku se až nechce věřit, že autor je/byl právník. T.Novotný jako pilot i E.Pacoláková a L.Jurek jako svědci jsou skvělí; výborní jsou po herecké stránce i J.Smutná a Z.Kalina, ale jejich postavy, společně se soudcem působí jako karikatury určené pro televizní show. Celá hra připomíná spíš televizní super debatu, než soud. Nesmyslnost chování, jednání a vyjádření těchto postav neuvěřitelnost podtrhují. Přitom by se s tou myšlenkou a základní otázkou dalo udělat tolik.
Jednoznačné plus: snaze přimět diváky k zamyšlení a dialogu.
(zadáno: 12.2.2018)
V Brně se mnohem víc snaží najít a vyprávět alespoň nějaký příběh - úspěšně, je neuvěřitelné, jak v tom slaboduchém libretu nějaký děj staví. Jenže se zdá, že snaha o příběh jde na úkor tance, a to je chyba zásadní. Horečka má být hlavně o tanci, o víc v ní nejde, ale brněnské choreografie, byť precizní, nezaujmou. Chybí jim originalita, nejsou jednoznačně zapamatovatelné a dechberoucí, postupně nudí. Chybí radost, spontánnost.
Inscenaci nepomáhá ani angličtina, která funguje u tanečních scén, ale ne v momentech, kdy má vyprávět příběh.
Poklonu si zaslouží scéna, M.Salvadori a D.Křížová.
(zadáno: 12.2.2018)
85% - Představení, které jsem si nesmírně užila - skvělé výkony všech obsazených, výborná stylizovaná výprava a již všeobecně známý příběh o neštěstí a pomstě schopné strávit všechno.
(zadáno: 12.2.2018)
65% - V mnoha okamžicích jsem měla pocit, že forma - byť leckdy velmi působivá - představení převážila nad obsahem. Přitom Maryša v podání P.Beretové je nesmírně zajímavá postava, stejně jako Vávra D.Prachaře, Lízal V.Javorského i Vincek v podání M.Řezníčka. Modernizace nevadí, použití prostého a jistým způsobem chladného prostředí funguje, kelímky, mouka, varná konev, všechno působí velmi dobře, ale ve spojení s nahrávacím studiem a orchestrem už je toho prostě moc. Někdy jako by měli herci jen za úkol udělat na scéně bordel a "symbolizovat". (A scéna oblékání je neúměrně dlouhá.)
(zadáno: 12.2.2018)
Na mě tahle inscenace zapůsobila maximálně. Ano, je studená a jistým způsobem odtažitá, ale díky tomu sterilnímu chladu okolí působí o to silněji. Vše funguje, příběhu to nijak neublížilo, naopak. Kopfrkingl M.Pechláta je od počátku krajně nepříjemný, nedůvěryhodný, slizký - již v prvním monologu. Dál to jen graduje, měrou děsivou, ale způsobem naprosto uvěřitelným. P.Beretová mu vytváří dokonalý protiklad. Bytost krásnou, láskyplnou, plnou života, která o vlastní ideály i život bojuje až do úplného konce. V.Javorský představuje skvěle pokušitele a svůdce ke zlu, zajímavý byl i R.Mácha.
(zadáno: 12.2.2018)
55% Celou poměrně dobrou inscenaci, ať jde o plzeňské provedení či o samotné dílo, neuvěřitelně sráží naprosto nepochopitelné obsazení hlavní role. M. Harich se snaží, chuť a zápal se mu upřít nedají, ale k čemu to je, když se neumí pořádně pohybovat po jevišti a není schopný mluvit a zpívat češtině - není mu pořádně rozumět, často se přeřekne, trpí tím i jeho pěvecký projev. Přitom jsou v company obsazeni lepší.
Skvělý M. Stránský nemá pořádně s kým hrát. Velká škoda.
A ještě pochvala pěvecky i herecky výborné Ch. Pščolkové.
(zadáno: 12.2.2018)
Nesmírně působivá hra, jak co se týče textu, tak stran provedení: skvělé výkony všech tří představitelů, zajímavá choreografie.
(zadáno: 19.11.2017)
85% - Muzikál, jak má být, má vše, co mít má. Skvělou hudbu, silný příběh, navíc je skvěle inscenovaný: scéna, kostýmy, choreografie, vše se povedlo. Strašně ráda bych dala i víc, ale ubližuje tomu špatný zvuk - sborům a občas ani sólistům prostě není rozumět - a rozčilovaly mě některé projekce - ty abstraktní, které některé scény provázely zjevně proto, aby se něco dělo - byla bych vážně ráda, kdyby už tvůrci obecně pochopili, že někdy méně může být více. Kvituji dobré obsazení - zejm. M. Šnytová a T. Novotný byli skvělí - ale obecně všech. (Jen M. Horká pro mě byla velkým zklamáním.)
(zadáno: 19.11.2017)
Hra je sympatická a milá, pobaví a potěší. Iva Janžurová je výborná a Igor Orozovič jí zdatně sekunduje. Chápu výběr hry i důvody, proč se hraje, jak se hraje - aby naprosto vyniklo herectví Ivy Janžurové v dostatečné míře, ale sneslo by to výrazné zkrácení, protože je to velmi, velmi dlouhé a upovídané.
(zadáno: 19.11.2017)
75% - Nesmírně hutná inscenace, která v člověku nějakou chvíli zůstane. Je dobré na ni jít připraven stran tématu, protože z některých scén se dělá vážně nevolno.
Výborné obsazení a herecké výkony, zejm. J. Teplého (v druhé polovině ještě výraznější a lepší) a O. Veselého. Na působivosti inscenaci přidává i jednoduché, ale efektní scénické řešení a kostýmy.
(Viděno zatím bez znalosti literární předlohy.)
(zadáno: 19.11.2017)
Aktuální inscenace je významně lepší, než předchozí. Má skvělou atmosféru, jednotlivé linky a celé téma stále působí neuvěřitelně silně, když nad ním člověk přemýšlí, dnes snad ještě znepokojivěji. Jen mi pořád chybí to výjimečné, co jsem kdysi našla, když jsem začala poslouchat CD - na jevišti jsem to stále nepocítila. Ale rozhodně tomu dám šanci a zkusím jej nyní zhlédnout víckrát. (Napodruhé už to fungovalo mnohem lépe.)
Iritovala mě jen krysí choreografie a absence živé hudby. Oceňuji novou, efektní a funkční scénu a výborné výkony - Pálek, Jašków, Tomeš, Steinerová, Apolenář i další.
(zadáno: 19.11.2017)
65% - hostování v Praze v divadle Hybernia.
Jedním ze základních nosných kamenů inscenace jsou skvělé písničky Edith Piaf. Hana Fialová ji zpívá výborně, herecky naprosto skvělá byla Eva Zbrožková jako Marlene a potěšil i Juraj Čiernik.
Inscenace je velmi dobrá, sympatická, ale snad trochu pomalá a utahaná - prostě ve mně nedokázala vyvolat vzrušení a magnetizaci.
(zadáno: 30.10.2017)
Nepovedlo se, ač to mělo velký potenciál. Má to několik velice zajímavých a hodně dobrých scén, dobré texty, pár dobrých písniček, z nichž zejména ta ústřední, nesoucí se celým příběhem se povedla. Ostatně pomáhá jí právě i ten nápad, že provází celým příběhem lásky Desdemony a Othella. Nepovedl se ale muzikálový přepis jako takový. Spousta skladeb nepřekvapí, protože je divák zná už z Hamleta a Galilea, Iago jako titulní postava nemá žádný výrazný hit, navíc jeho pasáže jsou nejnudnější a nejzdlouhavější. Jak bývá často v Othellovi nejzajímavější Iago, zde je to přesně naopak, názvu navzdory.
(zadáno: 30.10.2017)
Komediální muzikál pro celou rodinu, u kterého zamrzí snad jen absence nějakého pořádného hitu a obecně výraznějších skladeb v jinak velmi příjemné a sympatické hudbě. Potěší ale jednoduchý čistý příběh nezaneřáděný dějovými odbočkami a zbytečnostmi, který je ukázkově budovaný a šlape, jak má. Je Disneyovsky praštěný (to platí i pro choreografie) a v Brně jej zdobí skvělé výkony, zejména ústřední dvojice (Vaňková, Matušovová). Za zmínku stojí i velmi působivá scéna a výkon Josefa Gazdíka v roli mladšího bratra.
(zadáno: 30.10.2017)
Po letech konečně hra v HDK, která se mi líbila. Muzikálu ubližuje několik hluchých míst a absence hitů podobného kalibru, jaké proslavil film. Strašný je překlad do češtiny. Choreografie nepřináší nic nového, ale baví, efektní scéna. Nejzábavnější jsou části v klášteře, kdy se hlavní hrdinka skrývá mezi jeptiškami a jejich vystoupení. Obsazení se obecně hodně (posouzeno po zhlédnutí téměř všech alternací) povedlo. Bílá je prostě Bílá, žádná Deloris, ale "Deloris" si užívá a není to zdaleka tak zlé, jak by mohlo být. (Výrazně zaujali: Pazderková, Dulava, Tomeš, Příhodová, Šampalíková ...)
(zadáno: 30.10.2017)
Tak úplně 80% celých to není, ale líbilo se mi to rozhodně víc než na 70%. V první polovině napínavé drama, v druhé kouzelně skloubená Shakespearova komedie (mám ráda pana Shakespeara) s humorem z Dejvic. V obou polovinách to bylo velmi působivé. Skvělá atmosféra, výborné výkony. Bavilo mě to víc, než jsem původně čekala.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>