Redakce

Iva Bryndová

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (290)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 5.10.2013)
(zadáno: 16.9.2021)
Inscenace, která je milá, příjemná, sympatická, v podstatě povedená, ale nepřináší bohužel žádnou přidanou hodnotu - po emoční stránce, ani stran toho, proč se právě Chaplinův Diktátor vlastně uvádí právě dnes.
(zadáno: 30.9.2020)
Moderní úprava a důraz na ni a aktualizaci, včetně všech k tomu využitých interaktivních prvků, převažují nad samotnou myšlenkou hry, která ustupuje do pozadí společně s mnoha motivy, konflikty a situacemi. Dokonalým příkladem toho je samotný závěr a pointa hry, která se ztrácí.
(zadáno: 22.2.2020)
Skvělý herecký výkon Miloslava Koniga. Tentokrát mě však poetika Michala Háby nezasáhla.
(zadáno: 22.2.2020)
55% - Muzikál Davida Drábka zdobí především výborná hudba. Povedla se výprava - scéna, kostýmy, masky. Činoherní soubor si s muzikálem poradil obstojně. Zajímavý je i námět, velkou škodou však zůstává, že nedošlo k jeho zpracování do skutečného příběhu. Několik epizod, do nichž jsou až násilně vsouvány zřejmě pro autory nejzajímavější postavy své doby a ostatně celé nekonečné defilé postav samy o sobě nosný dramatický příběh prostě netvoří. A je to škoda, protože životní příběh Josepha Merricka má co nabídnout.
(zadáno: 17.11.2019)
V Dánské dívce pro mě prostě modernizace, ač smysluplná s ohledem na to, že téma rezonuje dodnes, nefunguje. Téma snad, ale Dánská dívka je prostě příběh té jedné konkrétní ženy, jež žila před sto lety a jako jedna z prvních si připustila, že se narodila v nesprávném těle a jala se tento problém řešit. Tahle její jedinečnost se z inscenace na Fidlovačce onou modernizací vytrácí. Mnohé hudební a taneční vstupy rozmělňují to, co zbývá. Pro komorní příběh, v němž by vyniklo herectví D.Krejčíka a P.Horváthové, Fidlovačka není vhodný prostor a navíc ony (až zbytečné) hudební vsuvky a modernizace ten lidský příběh přebíjí.
(zadáno: 25.10.2019)
Celkem povedená rodinná podívaná - pohádka. S působivou scénou a projekcemi P.Hlouška, vcelku podařenými kostýmy, zejména pokud jde o gorily a další zvířata, velmi dobrými výkony P.Pechy, P.Vojtkové, M.Šemíka, a po pěvecké stránce výborné (byť herecky slabší) M.Gemrotové. Ubližuje mu nezajímavá choreografie, malé množství slibované akrobacie, panenka suplující miminko a naprostá karikatura herectví, kterou předvádí M.Vojtko. Navíc se z animované verze do divadelní formy nepodařilo funkčně převést ani původní příběh (chybí i napětí), ani působivou hudbu, které jej společně změnily v klasiku.
(zadáno: 15.9.2019)
(zadáno: 15.9.2019)
(zadáno: 20.3.2019)
55% - stáří té inscenace už je na ní prostě znát. Jakkoli téma je nosné a zajímavé a herecký výkon Jana Potměšila výborný, nezapůsobilo na mě tak, jak jsem očekávala. Celý příběh a vývoj hlavního hrdiny je vlastně jen naznačen a převyprávěn jím samým. Na prosté scéně a s minimem kontaktu s dalšími postavy mi to přišlo všechno zoufale nevyužité a "nedohrané"... Až příliš se dle mého názoru projevilo, že je ta inscenace dělaná prostě J. Potměšila (jako jeho one-man-show) a všichni ostatní mu jen sekundují - s prostorem, na němž téměř ani nevynikne, že tam vůbec jsou, i kdyby byli sebelepší.
(zadáno: 21.12.2018)
Nejprve strašlivé nudný a dlouhý úvod, který má být zřejmě prototypem divácké, lidové zábavy; poté ta nejzajímavější část - do níž se zapojuje publikum - která je strašně závislá na tom, jaké publikum se sejde - a může být celkem i vtipná a zábavná, není-li nepřežitelně dlouhá. A poté konec, který to všechno hezky uzavře.
Obecně - zajímavá koncepce interaktivní komedie, a jak už bylo řečeno: nelituji vidění, snad jsem i ráda, že jsem to viděla, ale znovu to vidět určitě nepotřebuji, není to úplně můj šálek čaje...
(zadáno: 21.12.2018)
55% - Hra sama je zajímavá, nesmírně mě bavilo, jakým způsobem pracuje s antickými motivy, jak je upravuje k obrazu svému a mění marné boje antických hrdinů s předurčeností a božími záměry. "Baví mě" na jevišti i myšlenka všeničící války v dnešní době (Dánská občanská válka pro mě byla "hitem" minulé sezóny). Ale nefungovalo to - přes skvělé herecké výkony a nesmírně zajímavou scénografii. Přišlo mi to zoufale nedotažené, nezapůsobila na mě jakákoli myšlenka - žádná atmosféra - vím, o čem to bylo, ale... s koncem hry nepřišla žádná katarze. Jakoby hra prostě bez jakéhokoli smyslu vyšuměla.
(zadáno: 10.10.2018)
45% - Z mého pohledu zmařený potenciál muzikálu i souboru. Absolutní absence jakýchkoli efektů, jimiž je tento muzikál ve světě proslaven, zoufale chudá a prázdná scéna a slabá režie, takže ve výsledku to není ani efektní show jako v zahraničí, ani poctivé divadlo plné silných výkonů, emotivních momentů a vypointovaných komediálních scén, a to ačkoli se hlavní představitelé snaží, - nejvýraznější jsou E. Staškovičová a J. Hruškoci - ale ve výsledku to prostě nepůsobí. Zůstává jen základní nosný, byť jednoduchý romantický příběh.
(zadáno: 11.6.2018)
Nezaujala mě už ta hra samotná a provedení pardubické inscenace jí moc nepomohlo. Scházelo tomu tempo, jakékoli silné nebo alespoň silnější momenty. Nezanechala žádný pořádný pocit. Milan Němec dělal, co mohl, ale jako by byl na jevišti sám. Petra Janečková sice zaujala herecky, ale po pěvecké stránce spíš zaostávala a málokterá další postava pak měla šanci zaujmout.
Člověk se v průběhu občas zasměje, ale vzápětí bez pocitu, že by to byla škoda, celou inscenaci prostě klidně zapomene.
(zadáno: 12.2.2018)
55% Celou poměrně dobrou inscenaci, ať jde o plzeňské provedení či o samotné dílo, neuvěřitelně sráží naprosto nepochopitelné obsazení hlavní role. M. Harich se snaží, chuť a zápal se mu upřít nedají, ale k čemu to je, když se neumí pořádně pohybovat po jevišti a není schopný mluvit a zpívat češtině - není mu pořádně rozumět, často se přeřekne, trpí tím i jeho pěvecký projev. Přitom jsou v company obsazeni lepší.
Skvělý M. Stránský nemá pořádně s kým hrát. Velká škoda.
A ještě pochvala pěvecky i herecky výborné Ch. Pščolkové.
(zadáno: 30.10.2017)
Je to temné, dlouhé, nezajímavé a v podstatě nudné. Marylin působí celou dobu jako troska - blbá a ještě ke všemu pořád buď opilá, nebo sjetá léky. Z její slávy se neobjevuje ani zlomek, stejně jako by člověk na základě tohoto představení rozhodně nepoznal, že by to měla být obletovaná kráska své doby. Scéna je přeplácaná, v malém prostoru Malé scény působí poměrně velké množství účinkujících na jevišti až rušivě. A navíc od hudby Ondřeje Brouska bych prostě čekala víc.
(zadáno: 30.10.2017)
Nepovedlo se, ač to mělo velký potenciál. Má to několik velice zajímavých a hodně dobrých scén, dobré texty, pár dobrých písniček, z nichž zejména ta ústřední, nesoucí se celým příběhem se povedla. Ostatně pomáhá jí právě i ten nápad, že provází celým příběhem lásky Desdemony a Othella. Nepovedl se ale muzikálový přepis jako takový. Spousta skladeb nepřekvapí, protože je divák zná už z Hamleta a Galilea, Iago jako titulní postava nemá žádný výrazný hit, navíc jeho pasáže jsou nejnudnější a nejzdlouhavější. Jak bývá často v Othellovi nejzajímavější Iago, zde je to přesně naopak, názvu navzdory.
(zadáno: 28.4.2017)
Jak bylo avizováno předem v některých rozhovorech, hra skutečně "funguje" i bez znalosti předchozí "Královny". Jak si ji užijí jí znalí diváci těžko soudit. Mě bavila víc, než jsem původně čekala.
Co z mého pohledu ale chybělo, byla ruka šikovného dramaturga, který by některé scény zkrátil či vystřihl a dal prostor jiným, aby si s nimi mohli režisér a herci víc pohrát; např. s tou "převýchovou". Oba Polívkové jsou výborní jak v "klauniádách", tak v těch vážnějších momentech, ale některé scény tu původní linku avizovaného příběhu zbytečně rozmělňují.
(zadáno: 26.3.2017)
Výborné výkony, hlavně hlavní dvojice. Rozčilovala mě mizerná scénografie, jako z velmi slabé studiové pohádky. Hudba je prostě dobrá, přidané písničky rovněž, pomáhá jí skvělé živé provedení. Modernizace někdy funguje, někdy mi přišla skutečně zbytečná a mimo mísu, zejména závěr mi prostě nesedl.
(zadáno: 3.10.2016)
Doporučila bych jako rodinné letní představení - jako takové je to dobré a příjemné. Zvlášť hodnotný umělecký zážitek bych ale neočekávala.
(zadáno: 5.6.2016)
Když si člověk v úvodní informaci přečte, že půjde o příběh Ježíše vyprávěný očima jeho matky, očekává víc, než mu muzikál skutečně nabídne. Z mého pohledu nevyužívá dramatický potenciál, který mu příběh nabízí a jen se stroze drží Bible. Herci tak nemají co hrát, jejich postavy se drží jedné či dvou poloh. Paradoxně tak největší prostor má postava vypravěče, ve které byl P. Štěpán výborný. Přitom co se hudby týče, pár dobrých hitů má. Po scénické a kostýmní stránce zajímavá koláž dnešku a historie, naopak nepříliš zajímavá režie. Výkony zaujali P. Štěpán, J. Hruškoci a R. Coufalová.
(zadáno: 23.11.2015)
I na rodinný muzikál, resp. muzikál pro děti mi ten příběh přišel příliš jednoduchý a předvídatelný, podobný mnohým jiným. Navíc má zvláštní zakončení, co se týče toho, jak si poradí se zlem. Hudba není zlá, ale napoprvé určitě neodejdete s některou konkrétní melodií v hlavě. Výkony dobré - v dětských rolích (K.M.Fialová i P.Soukupová), výborní rodiče i ostatní dospělé role, s významnou výjimkou - obsazení Jany Gazdíkové se nepovedlo - není dobrá pěvecky a nezaujala ani po herecké stránce, naopak mi přišlo, že se to herecky snaží dohnat, ale až moc. Dokonalé výtvarně - scéna i kostýmy.
(zadáno: 20.8.2015)
55% - Příjemné a sympatické představení, jednoduchá a funkční scéna, ovšem z mého pohledu nesmyslní a kýčovití ptáci. Ačkoli M. Holý i S. Rojková byli velmi dobří a pojetí jejich rolí se mi líbilo, dohromady mi jejich obsazení vůbec nesedělo.