Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (827)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

1 2 3 4 5 6 7 8 9  >  >>
(zadáno: 21.11.2022)
Poutavý, úsměvný, lidský příběh jednoho padesátníka, který není černobílý, dá se pochopit a třeba se s ním i, alespoň částečně, ztotožnit. Tím v konečném důsledku dokáže i více zasáhnout. Místy je hra možná až moc natahovaná a trochu překvapí svou délkou, přesto nijak nenudí, obsahuje dobře napsané dialogy a řadu trefných, vtipných narážek a odlehčených situací. Celé to velmi solidně drží pohromadě, má to svoji hloubku i svůj osobitý humor. Po herecké stránce výtečný V. Fridrich, z ostatních pak velmi mile překvapila M. Sawa. Svým dílem přispěla i jednoduchá scéna, dobře vyřešené projekce a hudební aranžmá u střídání jednotlivých scén. 75%
(zadáno: 10.11.2022)
Takové trochu historky ala Pulp Fiction. Jen v severském hávu, výrazně syrovější, lehce depresivnější, ale také o dost poetičtější. Nijak jsem ani neřešil zda se v tom skrývá nějaký větší smysl či poselství. Nejlépe je vypnout a ponořit se do toho bizarního světa se zvrácenou harmonií. Často opravdu vybroušený černý humor a povedené dialogy. K tomu výborná doprovodná hudba, která u mě hodně přidala na výsledném pozitivním dojmu. Herecky není výtek, skvělé od všech aktérů. Těžko říct jak to komu sedne, ale za mě doporučuji. 75%
(zadáno: 3.11.2022)
Silný, inspirující příběh, jenž asi jen těžko někoho nezasáhne. Je moc pěkné, že díky této hře Bezruký Frantík nezapadne v prachu dějin a spousta lidí má možnost si jeho život takto připomenout. Z divadelního hlediska mám trochu smíšené pocity, řada povedených scén, ale také ty jenž mě nijak výrazněji nezasáhly a kde to táhl hlavně samotný příběh. Po herecké stránce výborné duo B. Kubátová a P. Gajdošíková. V. Fülep určitě nezklamal, ale tak nějak věřím, že s J. Albrechtem by to bylo o chlup silnější. Ve výsledku jsem rád, že jsem hru viděl, nicméně očekávání bylo ještě přeci jen o trochu vyšší.
(zadáno: 23.10.2022)
Hodně mi sedla zvolená forma zpracování, typ ala rozhlasové hry. Skvěle vynikly jednotlivé dialogy, motivace, vztahy mezi postavami. Dobře odvedená práce také na pohybové složce a využití prostoru jeviště. K tomu výborná doprovodná hudba, jež místy dotvářela opravdu krásně bizarní scény. V neposlední řadě pak výtečné po herecké stránce. Všichni aktéři zaslouží potlesk, mile rád pak vyzdvihuji Z. Stivínovou, P. Beretovou a R. Mikluše. Určitě to nesedne každému, ale za mě povedené. 75%
(zadáno: 7.9.2022)
Příjemná a dosti vydařená konverzačka, která nijak nenudí, má správné tempo a postupně dobře graduje. Potenciál by nejspíše byl na ještě o něco silnější dopad a mrazivější zážitek, ale i tak hra přináší řadu silných témat, které šikovně rozehrává a jenž myslím budou u diváků rezonovat. A to ať už jde o sebeúctu, přiznání si vlastních chyb, touhu po úspěchu, vypořádání se s vlastní minulostí či některá další. Po herecké stránce zdařile obsazeno, chemie mezi herci funguje jak má a celá skupina podává velmi dobrý výkon. Nejvíce mě zaujal Š. Krupa a vedle něj také O. Malý. Celkově za mě inscenace co stojí za vidění. 75%
(zadáno: 30.8.2022)
I zde opět velmi dobře funguje poetika dua SKUTR dohromady s hravostí zdejšího souboru. Řada krásných scén na které se moc pěkně kouká. Smysl některých z nich, nebo jejich prvků, mi však místy bohužel trochu unikal. Ale na tom má, nepopírám, i svůj podíl moje neznalost samotného díla. Též ale nepopírám pocit jisté lacinosti při opětovném použití jednoho scénického prvku, aneb zbytečné vykrádání sama sebe. Jako celek jsem si to však opravdu příjemně užil, a to určitě díky velmi dobrým hereckým i pěveckým výkonům prakticky od všech aktérů a krásné živé hudbě. Hlavně mile rád vyzdvihuji skvělého J. Sklenáře a vedle něj také M. Zavičára. 75%
(zadáno: 19.7.2022)
Za mě opravdu povedené. V první řadě dobře napsané a zpracované, má to správnou energii, dokáže to strhnout. Určitě to nijak nenudí, pěvecké pasáže spolu s živou hudbou fungují na jedničku a dramatičtější linie v druhé polovině též nijak nezapadá a docela i zapůsobí. Herecky potom celkově moc dobře obsazené, žádný slabší článek. B. Kohoutová rozhodně vynikající, její zpěv to je fantazie. Potěšil též D. Šafařík jako Vašek a z ostatních bych ještě rád vyzdvihl P. Vrška a J. Medunu. Velmi příjemné představení, jež mile rád všem doporučuji.
(zadáno: 12.7.2022)
Bohužel pro mě většina scén vyzněla spíše do prázdna. Žádný větší náboj či zaujetí se zde nedostavilo. Oceňuji herecký výkon M. Němce, jenž nijak nezklamal. Herecké pojetí L. Krobotové mi však příliš nesedlo. Přišlo mi to místy až příliš afektované, byl bych raději za více zlomyslnosti a podlosti. Pochvala pak pro sluhu V. Vondráčka, který velmi příjemně překvapil a přinesl svěží nádech do řady scén. A v každém případě ani zde nezklamaly čarodějky. Snad nejlepší část celé inscenace. Výborné skloubení se správně dynamickou hudbou, to se opravdu povedlo. Jako celek však maximálně lehce lepší průměr, určitě jsou na LSS lepší počiny. 55%
(zadáno: 20.6.2022)
Osobně bych to spíše inzeroval jako pohybově-taneční gospelový muzikál, aby to pak nevyvolávalo falešná očekávání. Akrobacie spíše lehčí a určitě ne zde to hlavní. Stejně tak i jednoduší příběh, který hraje spíše až třetí housle a kdyby žádný nebyl, nijak by mě to nevadilo. V každém případě je zde ale výtečná hudba, která dokáže opravdu strhnout. K tomu naprosto vynikající sborový zpěv a též několikero opravdu vydařených pohybových pasáží. Pěvecky skvělá M. Jonczy, herecky nezklamal P. Jeništa a pohybově výtečná S. Machovičová. Snad jen dělat ze sboru místy muzikálovou company nepůsobí vždy úplně nejlepším dojmem.
(zadáno: 10.6.2022)
Nádherná pocta jedné výjimečné ženě. Od T. Dianišky moc pěkně napsáno, bez nějakého přikrášlení a s citem. I přes trochu delší stopáž to dobře drží pohromadě, nijak to nenudí a má to své silné momenty. Byť ano, uznávám, že konec je trochu na sílu, ale emocionálně funguje opravdu dobře. Některé momenty pak mohly jít více do hloubky, přesto i takto za mě spokojenost. Ale těžko by to zanechalo tak výrazný dojem, nebýt výborného výkonu M. Matulové, jenž paní Špinarovou zvárnila opravdu neskutečně. Z ostatních zaujali též J. Burýšek, J. Goetzová a J. Kučera. Celkově krásný počin, který myslím jen málokoho nezasáhne.
(zadáno: 30.5.2022)
Tento počin je hlavně zážitek. Jedná se spíše tak trochu o LARP, kombinovaný s příjemnou procházkou na jedné pěkné pražské čtvrti. Do hry jste v každém případě aktivně zapojeni a je jen na vás kolik do toho ze sebe dáte. Čím více, tím větší zážitek se vám dostane. Příběh je opravdu pěkný, docela překvapivý s několika hezkými zvraty. Všechny interakce s herci i dalšími hráči jsou kořením této hry a přinesou vám ty nejsilnější momenty. Nebojte se do toho jít naplno a užít si to. Jen si ale opravdu raději dopředu zjistěte o jaký formát jde, neb když pak hru nedokončíte, tak tím můžete ovlivnit i ostatní hráče.
(zadáno: 11.5.2022)
Dobře zpracovaná klasika s řadou výtečných scén a obrazů, které dokáží strhnout a silně zasáhnout. Od samého začátku inscenace dokáže zaujmout a nikterak v tom nepoleví prakticky až do konce. Napomáhají tomu i za mě výborné kostýmy a též zvolená dokreslující hudba. Líbili se mi i některé scénické prvky jako odcházení zemřelých a využití trofejí z nich či symbolika šípů. Po herecké stránce neuvěřitelně dobře sladěno a rozhodně potlesk pro všechny. Mile rád však vyzdvihnu L. Příkazkého, M. Issovou, V. Neužila, D. Barešovou a V. Polívku. Další inscenace ve zdejším repertoáru, jenž stojí jistě za vidění. 75%
(zadáno: 2.5.2022)
Vtipná, chytrá, dobře napsaná hra. Hezké zamyšlení nad životem a smrtí, nad přijmutím odpovědnosti a nevyhnutelného, ale též nad tím najít si radost ze života a uvědomit si co je důležité. Moc pěkná herecká souhra všech tří aktérů, primárně pak hlavně dua P. Liška a J. Dulava, kterým to společně funguje více než dobře. V první části se mi obzvláště líbilo skvělé vytěžení hry "my víme, postava neví". Vše pak bez jakéhokoli laciného zlehčování, mile a s citem. Za mě rozhodně spokojenost a mile rád doporučuji.
(zadáno: 29.4.2022)
Slavná, známá hra, s řadou silných témat a plná emocí. Paleta je rozhodně pestrá, přetvářka, nenávist, hamižnost, sebeklam, láska a snad i pochopení. O vypjaté scény v ní věru není nouze. Přesto všechno musím přiznat, že sem vnímal určitou odtažitost. Nezasáhlo mě to a osud jednotlivých aktérů mi byl z větší části lhostejný. Což mě mrzí, neb všichni herci se určitě snažili. Líbila se mi jak A. Fialová, tak rozhodně pochvala pro N. Konvalinkovou. I díky nim sem se rozhodně nijak nenudil, celkově to pěkně uteklo a ve výsledku tedy nelituji. Potenciál inscenace však vnímám o něco větší. 65%
(zadáno: 24.4.2022)
Silné a emotivní. Opravdu hezký, a vcelku intimní, pohled na jedno ne úplně lehké dětství a dospívání. Spousta povedených obrazů a k tomu řada důležitých témat. Dobře vykresleno, že ne vše je takové jak na první pohled vypadá. A též potvrzeno, že mlčením a přehlížením se nikdy nic nevyřeší, ba právě naopak. Kvituji i samotnou scénu, vše krásně barevné a hravé, což jde moc dobře v kontrastu s vážností některých sdělení. Ani po hudební stránce nijak nezklamalo, výborný živý orchestr. Z hereckých výkonů musím vyzdvihnout výtečnou M. Jindrovou v roli malé Elison. Vedle ní tradičně skvělý J. Hruškoci a také L. Dolejšková. 85%
(zadáno: 13.4.2022)
V součtu určitě povedená hra, která přináší řadu zajímavých momentů a rozhodně nijak nenudí. Nicméně nemohu se zbavit dojmu z částečně nevyužitého potenciálu a přílišné zkratkovitosti. Je zde několikero silných témat, často se však zůstává pouze na povrchu a hlubší prožitek se u mě nedostavil. Naštěstí to hlavní, tedy vztah dvou klíčových hrdinů této hry, funguje více než dobře. Zásluhu na tom mají bezesporu oba představitelé. Především však výkon D. Barešové je opravdu famózní a již jen díky ní stojí tato hra za vidění. Ale ani O. Hes nijak nezklamal a zaslouží též potlesk.
(zadáno: 10.4.2022)
Pro mě spíše povedené představení. Ztvárnění samotného zvířete hodnotím určitě pozitivně, scény s ním na mě zapůsobily a měly též svou potřebnou poetiku. Modifikace hlasu tomu hodně přidala a dodala ten správný hrůzostrašný prvek. Několikrát sice bylo hůře rozumět, ale ve většině scén to problém nebyl. Líbila se mi též choreografie u sluhů netvora i jejich samotné zpracování. Na druhou stranu pasáže v cirkuse sem často spíše trochu protrpěl. Tohle, musím přiznat, opravdu nevnímám jako úplně šťastné řešení. Herecky určitě potlesk pro D. Prachaře i A. Fialovou. Vedle nich pak ještě díky P. Štorkové a L. Polišenské. 65%
(zadáno: 6.4.2022)
Dobře napsaná hra, jež vcelku pěkně reflektuje současnou společnost, nastavuje zrcadlo tak trochu každému z nás. Je zde jasná snaha upozornit na někdy až příliš se rozevírající nůžky, šíření nenávisti a opovržení. Trefně se daří popsat řadu aktuálních témat, se správnou dávkou humoru a odlehčení, ale nesklouzává se k nějaké laciné podbízivosti, naopak si hra drží svůj satirický nadhled. Herecky výborný hlavně M. Sitta a N. Boudová. Ocenil bych snad jen místy hlubší záběr některých témat, což by přeci jen více zasáhlo a zanechalo ještě silnější dojem. Ale samotný závěr myslím hodně vydařený a určitě zapůsobí. 75%
(zadáno: 2.4.2022)
Asi nejvíce na mě zapůsobila zvolená hudba a též doprovodné zvukové efekty. K tomu i moc dobrá práce se světly. Tato kombinace pak hodně umocnila atmosféru u řady, i tak povedených, scén. Též bych moc rád vyzdvihl výborný výkon L. Žáčkové, pasáže s ní patří za mě jednoznačně k nejlepším. Dále se hodně povedly i čarodějky, jejichž scény nepostrádají ten správný mystický prvek. Jako celek sice nemohu říci, že by mě to výrazněji zasáhlo, nicméně své silné momenty hra určitě má a zklamán jsem rozhodně neodcházel. Veskrze povedený Macbeth, jenž stojí za vidění. 65%
(zadáno: 23.3.2022)
Tento způsob zpracování mi rozhodně sednul. Líbila se mi forma skloubení současnosti a Francie 17. století, překvapivě se to nijak netlouklo a dávalo mi to smysl. Oceňuji hudební aranžmá, pasovalo velmi dobře a též kvituji hodně povedené zapojení rapu i skvělé šansony v podání B. Pavlíkové. Herecky pak opravdu fantastický L. Veselý v titulní roli. Má neskutečnou energii a celé to bravurně táhne. Z ostatních pak nejvíce zaujal R. Jašków. Snad jen samotný závěr sem přiznám čekal o něco silnější. Ale i tak stále výborný počin, který si zaslouží pozornost. 75%
(zadáno: 18.3.2022)
Odpověď na smysl života zde asi nenajdete, ale určitě vás to donutí k nějakému zamyšlení o něm. Inscenace ve které se na smrt nahlíží z všemožných úhlů. Jak s ní žít, jak se s ní vyrovnat, jak si ji způsobit či jak si ji neklást za vinu. Není to úplně lehce stravitelný počin, ale má co říct a dokáže zaujmout. Občas je to hezky vtipně odlehčeno, občas zase správně syrově podané. V rámci zpracování je dobře využitá živá kytara i jednoduchá funkční scéna. Po herecké stránce není žádných výtek. Celkově jsem asi přeci jen očekával větší katarzi či silnější vyznění, nicméně i tak návštěvy nijak nelituji. 65%
(zadáno: 8.3.2022)
Výstižný pohled do ruské mentality, kterou opravdu asi nikdy nedokážeme nějak více pochopit. Správně syrové a z mého pohledu také hodně trefné. V kontextu současné války na Ukrajině potom ještě o to více silnější dopad. Nicméně některé scény mi přišly až příliš natahované, hlavně první část se místy hodně vleče a je vcelku těžší udržet soustředění. V druhé části mi pak unikal větší význam scény s M. Matejkou, byť ten ji zahrál rozhodně skvěle. Ale asi je to prostě další kus skládačky do obrazu ruské společnosti. Po herecké stránce nelze mít výtky snad nikde. Výteční především T. Turek, P. Neškudla a J. Tesařová. 75%
(zadáno: 25.2.2022)
Ne úplně lehce stravitelný kousek. V první třetině jsem měl vcelku problém to nějak zpracovat a aspoň trochu se v tom zorientovat. Ale postupem času to moc pěkně vykrystalizovalo a spousta věcí do sebe hezky zapadla. K tomu začátek mi přišel dobře melancholicky depresivní a naopak závěr až trochu nečekaně pozitivní. Hlavní téma prožitého života, jeho smyslu a zda bude po čem se ohlédnout zpět, si z této inscenace dozajista odnesete. Hra drží dobře pohromadě, nijak nenudí a mezi všemi třemi herečkami je cítit ta správná souhra. Všechny podávají velmi dobré výkony, především pak výborná P. Nesvačilová. Zasloužený potlesk.
(zadáno: 29.1.2022)
Krásně pohádkově kouzelné a hravé. Nebraňte se tomu a nechte se unést, pohladí to na duši a zahřeje u srdce. Moc pěkně udělaná scéna i kostýmy. Vydařená hudba i pěvecké pasáže, jenž jsou velkou devízou této inscenace. Ale též dobře pojatá interakce s dětským publikem, které často dodá nečekaně upřímné odpovědi. K tomu i několikero zdařilých vtipů a narážek pro dospělé osazenstvo. Herecky výborná hlavně K. M. Fialová, vedle ní pak též K. Krhovják a F. Březina. Vděčnou roli má neméně dobrý D. Šafařík. Užil jsem si to náramně a mile rád všem doporučuji. Tato inscenace si zaslouží plné hlediště, tak snad se jich dočká.
(zadáno: 19.1.2022)
Vydařená hra na téma posedlosti vlastním zevnějškem. Zpočátku jsem se zvoleným stylem a jeho uchopením trochu bojoval, ale postupem času zvolená absurdita dosáhla jasného směru a vykrystalizovala ve velmi silný a emotivní závěr. Poslední třetina je naprosto výtečná a místy z ní až skoro mrazí. Též je zde dobře zvolena forma humoru, která to správně odlehčuje a rozhodně se i díky ní nijak nenudíte. Herecky velmi dobrý výkon od V. Kotka, jenž je hlavně v závěru opravdu přesvědčivý. Ale ostatní též nijak nezklamali a výtečně zvládli přechody mezi jednotlivými postavami i v rámci jedné scény. Prostě každý jsme originál! 75%
1 2 3 4 5 6 7 8 9  >  >>