Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.6.2016)
Přiznám, že mě to až tak nechytlo. Herecké výkony většinou velmi dobré, zvláště Kateřina Burianová a Miluše Šplechtová. Ty ocenění jsou v tomhle ohledu jednoznačně oprávněné. Také skvěle pojatá scéna s otočným domem.
Ale samotná hra mě bohužel příliš nenadchla, celkově mi to přišlo zdlouhavé, některé scény až zbytečně moc vyhrocené...Závěr trochu moc natahovaný...A celé to poselství jsem asi příliš nepochopil.
(zadáno: 1.6.2016)
Nejspíše budu opakovat již řečené, ale i já vidím hlavní problém této hry v složitých a relativně nezáživných dialozích. A k tomu též v absenci výraznější dějové linie, která by silněji udržela moji v pozornost. Bohužel s přibývajícím časem bylo čím dál těžší soustředit se na odehrávající se příběh a to i přes některé pěkné momenty vyvolané především kvalitním hereckým výkonem vybraných aktérů. Za vyzdvihnutí stojí především T. Medvecká, J. Boušková a J. Hartl. Vydařené jsou i kostýmy a živá doprovodná hudba. Jako celek však bohužel tato inscenace spíše zklamala. 55%
(zadáno: 31.5.2016)
Jedná se sice o konstatování vše-různých faktů a klišé o rozdílech mezi oběma pohlavími, jež člověk slyšel či četl již mnohokrát. A samo o sobě bych toto nepovažoval za kdovíjaký přínos, nicméně způsob jakým se zde podařilo toto téma zpracovat pozvedá úroveň celého představení o řád výše. Vydařené scénické provedení, chytré znázornění některých mužských/ženských vlastností a k tomu chytlavé a poutavé hudební vstupy, jež jsou to hlavní co posouvá tuto hru nahoru. Myslím, že kdo na toto zajde, příliš se nudit nebude.
(zadáno: 25.5.2016)
Dobře vystavěné od začátku do konce. Chytlo mě to docela rychle a celou dobu udrželo pozornost bez větších problémů. Povedená scéna i netradiční kostýmy, oboje je funkční i přínosné a celou inscenaci to jen pozitivně umocňuje. Je tady sice jasná spojitost s Eyolfkem, ale to vzhledem ke složení tvůrčího týmu příliš nepřekvapí a ani mě to nijak nevadilo. Rozhodně také nezklamalo po herecké stránce, výtečná L. Trmíková a vedle ní pak též M. Hanuš nebo J. Vondráček. To celé je doplněno o chytlavou hudbu a výsledkem je ta správná atmosféra, která s průběhem hry adekvátně graduje.
(zadáno: 23.5.2016)
Byť mě trochu zaskočil určitý kabaretní formát představení, tedy sled rozmanitých scének z různých období jejího života, tak musím přiznat, že to funguje velmi dobře. Jednotlivé obrazy nejsou samoúčelné, ale naopak většinou originálně pojaté, vtipné a trefně reagující na důležité životní momenty. Jako celek to pak dává dohromady docela výstižný pohled na to jak tato žena žila a co vyznávala. Po herecké stránce skvělá P. Štorková a vedle ní též všichni tři mužští aktéři. Za sebe určitě doporučuji.
(zadáno: 22.5.2016)
Několik dobře interpretovaných písní z původního filmu, též leckde vydařené hromadné choreografie. Zvláště trpaslíci se v tomto ohledu dost povedli. K tomu moc pěkná a funkční scéna, velký prostor jeviště zde byl dobře využit. Ale jinak je to spíše zajímavý mix různých písní z dílny Svěrák/Uhlíř, přičemž výběr některých docela překvapí. Obecně je spousta písní dosti natvrdo roubována na podivné dialogy bez nějaké větší logiky pro děj. Činoherní pasáže jsou pak většinou příliš zdlouhavé, popisné a bez větších emocí. Jako celek to tedy pro mě nebylo příliš funkční, byť světlá místa jsou. 45%
(zadáno: 19.5.2016)
Tři scénky, které na sebe dobře navazují a ač každá pojednává o jiné době či tématu, tak se velmi dobře doplňují a jako celek tvoří docela zajímavý obraz. Každá z nich velmi trefně reflektovala to o čem zrovna vypovídala. Když se k tomu přičte pěkná, jednoduchá scéna a kvalitní herectví, zejména v podání M. Zimové a M. Matejky, tak tu máme další vydařenou Krátkou Dlouhou. 75%
(zadáno: 3.5.2016)
Opět výborný výběr hudby od J. Mikuláška. Prakticky ve všech obrazech měla u mě hlavní podíl na navozené atmosféře i vnímání dané scény. Také vydařená výprava M. Cpina, která zde velmi dobře funguje. Z obsahového hlediska však lehce rozporuplné. Několik scén mi přišlo určitě geniální, ale bylo dost i takových, jejichž význam či užitečnost v celé hře, úplně nechápu nebo mi přišly vůči jiným až příliš slabé. Herecky však určitě nikdo nezklamal a naopak skvělý výkon předvedla hlavně J. Plodková.
(zadáno: 26.4.2016)
Vynikající show. Úžasná akrobacie spolu s povedenou pohybovou složkou. Není zde tedy nějaký větší přesah nebo spojující prvek (alespoň já jsem ho neobjevil), nicméně každá scéna je jedinečná a precizně sehraná. K tomu vtipný a originální rámec uvozující celé toto představení. 85%
(zadáno: 25.4.2016)
Velice příjemný kabaret. Všechny písně byly krásně odzpívané a doplněné vydařenými mini-scénkami. Ty možná mohly být místy trochu rozvinutější a o něco více tak rozšířit někdy až příliš upozaděnou činoherní složku. Nicméně i tak se na to dobře koukalo a ještě lépe poslouchalo. Celkově nebylo nijak těžké naladit se na dobře znějící notu tohoto představení a se vším všudy si to náležitě užít. 75%
(zadáno: 21.4.2016)
Přiznávám, tak trochu jsem doufal v druhý Masakr v Paříži (divadlo Disk, 2012). Bohužel ale toto mé očekávání bylo trochu přehnané. Hlavní myšlenka je zde určitě dobrá a inscenace obsahuje pěknou řádku zajímavých nápadů, stejně jako vydařené scénické provedení. Kdyby se jednalo o cca hodinovou hru pouze volně inspirovanou titulním dílem, mohlo to být myslím výrazně lepší. Takto je zde až příliš popisných pasáží a relativně nudné dialogy, které příliš nezaujmou. Typické je, že dobrému nápadu předchází několikaminutová nezáživná scéna. S přibývajícím časem jsem už jen doufal v brzký konec. 55%
(zadáno: 19.4.2016)
Hra, která je složitě čitelná, ale která velmi dobře pracuje s vytvořenou atmosférou. Scéna, kostýmy, hudba, intonace...to vše tvoří velice působivý celek, jež mě silně upoutal. Po obsahové stránce sice není lehké se v tom zorientovat, ale to myslím ani není vyloženě nutné. Pro mě dobře vyjadřuje zmar, závislost či destrukci, jež svádí určitý boj s tvůrčí silou jedince. Celkově pozitivnímu dojmu pomáhají i herecké výkony, zvláště zaujali D. Punčochář, T. Pavelka, E. Josefíková a M. Krátká. Ale některé scény jsou opravdu hůře uchopitelné a určité zkrácení by myslím hře jen prospělo. 65%
(zadáno: 15.4.2016)
Životní příběh jedné dívky viděný jak z vnitřního tak vnějšího pohledu. Oba tyto světy nemohou být více odlišné. Jeden krutý, smutný a šílený. Druhý veselý, naivní a pohádkově-romantický. Jejich střet přináší opravdu hodně silné a místy až šokující momenty. A právě v tom je hlavní půvab této inscenace. Díky fantastickému výkonu D. Tonikové, která velmi přesvědčivě zvládla zahrát spoustu různých poloh své postavy, bude zážitek z této hry ještě intenzivnější.
(zadáno: 13.4.2016)
Pohled na život A. Turinga více přes jeho sexuální orientaci a ve trochu zvrácenějším stylu. Nicméně nijak to neubírá na síle podávaného životního příběhu. Je to vlastně taky obraz velmi těžkého života homosexuální komunity v období 40-60.let a na tomto případu se dobře ukazuje k jakým smutným koncům to někdy vedlo. K tomu bych přičetl dobře pořešenou scénu a velmi dobré herecké výkony, zejména skvělý T. Dianiška. Stojí určitě za vidění. 75%
(zadáno: 10.4.2016)
Velmi dobré hlavně po pohybové stránce. Zejména jednotlivé přechody mezi scénami, které mají i povedený hudební doprovod. Ale i postavení scény, práce s prostorem a vzájemná kooperace jednotlivých aktérů jsou zde provedeny opravdu moc pěkně. O něco horší je to bohužel s obsahem. O významu jednotlivých scén a motivů není větší pochyb, ale pouze popisují obecně známé problémy školního kolektivu, útlaky, šikanu či nepochopení jedince. Není tam větší přesah, nějaký silnější přínos v rámci dané inscenace jako takové. I přesto však nijak nenudí a dokáže zaujmout. 65%
(zadáno: 5.4.2016)
Velmi dobrý, charismatický a přesvědčivý N. Lichý. K tomu moc pěkné jazzové pozadí a vůbec chytlavá doprovodná hudba. Ale to hlavní, tedy působivý obsah a silný příběh, to mi tam poněkud chybělo. Vzhledem k tématu a časovému zasazení je potenciál této hry určitě výrazně větší. Tady to bylo většinou dost ploché, málo dramatické nebo místy zase zbytečně groteskní. Ano najdou se povedené scény, ale celkově je to z mého pohledu spíše lepší průměr.
(zadáno: 4.4.2016)
Bohužel samotná hra mě příliš nezasáhla. Po první třetině bylo její směřování jasné a ve zbytku příliš nového či posunujícího nepřinesla. Chápu, že černobílost některých postav je smyslem hry, ale jejich ztvárnění mi přišlo místy až příliš nepřirozené a zbytečně přehrávající. To hlavní co táhne tuto inscenaci je výtečný výkon K. Trnkové, která s přehledem zvládla obě náročné polohy své postavy a udržela moji pozornost po celou dobu. Z ostatních potom přesvědčili ještě V. Javořík a B. Kaňoková. Vedle toho potěší zdařilé skupinové hudebně/pěvecké scény, jež inscenaci příjemně oživují.
(zadáno: 1.4.2016)
Bohužel mi to přišlo slabší hlavně po obsahové stránce. Vidím tam sice určité znázornění nesmyslné honby za něčím co vlastně ve skutečnosti ani nechceme. A to celé pak hozeno do jakéhosi vědecko-technického faustovského hávu. Což samo o sobě není špatné, ale stále jsem tam čekal na nějaké hlubší odhalení nebo větší pochopení celého procesu, které jsem si z toho však nakonec neodnesl. Hlavním kladem této inscenace jsou proto hlavně skvělé výkony J. Prachaře a O. Pavelky, jež dobře doplňuje také K. Fuitová-Nováková. Společně vytvoří několikero vydařených scén. 65%
(zadáno: 30.3.2016)
Dobře propracovaný duel dvou protichůdných stran. Bílá temnota proti černému světlu. K tomu moc pěkný pohled na víru z několika různých stran a úhlů. Pro mě rozhodně dobře napsaná hra s bez počtem zajímavých dialogů. Určitě také nemalá herecká příležitost pro oba protagonisty, která zde byla naplno využita. Výborný především F. Němec, ale vedle něj též hodně působivý R. Holub. Po všech stránkách inscenace, která zaujme, nenudí a donutí k zamyšlení. 85%
(zadáno: 23.3.2016)
Za sebe mohu říci, že jsem se po celou dobu nijak nenudil. První třetina byla tedy trochu zdlouhavá, až jsem se začal bát, že to začne být příliš monotónní. Ale dá se říci, že s příchodem J. Meduny nabrala inscenace dobré tempo, které si udržela až do konce. M. Isteník v titulní roli nijak nezklamal, zahrál velice přesvědčivě a právě díky němu má závěr hry onen potřebný silnější dopad. Vedle něj byla též výborná V. Lazorčáková, jejich společné dialogy patřily k nejlepším. K tomu dobře podbarvovaly atmosféru "doprovodné/davové" scény všech aktérů. Z mého pohledu určitě spokojenost. 75%
(zadáno: 21.3.2016)
Těžko se mi tohle představení hodnotí. Určitě si nemyslím, že se jedná o špatný kus nebo celkově nevydařenou inscenaci. Ale je to každopádně dost náročná hra, těžká a špatně srozumitelná. Zvolené zpracování je rozhodně zajímavé, hodně se mi líbila scéna a doprovodná hudba, k tomu skvělé herecké obsazení a též kvalitní jednotlivé výkony. Délka je však už spíše za hranou a je těžké udržet pozornost po celou dobu. Pokud si vyslechnete výklad tvůrců po skončení, možná budete moudřejší. Ale pokud je toto nutná podmínka pro pochopení záměru, pak není něco dobře. 55%
(zadáno: 14.3.2016)
Jedna z nejlepších Čechovových her v kompaktním a přehledném balení. I přes značné škrty působí výsledek celistvým dojmem a k tomu neztrácí na intenzitě emoční vyznění celé hry. Samotný závěr je i zde silný a působivý. Z hlediska zpracování se mi pak hodně líbilo herecké střídání jednotlivých rolí, které přinášelo nový prvek a umožňovalo uchopit danou postavu pokaždé z trochu jiného pohledu. Herecky zaujaly hlavně E. Pinkasová, A. Břenková a A. Hessová. K tomu výtečná doprovodná hudba. Celkově bezesporu prostě hodně vydařený kousek!
(zadáno: 7.3.2016)
Bezesporu opravdu dobře napsaná hra, jejíž ztvárnění se rozhodně vydařilo. Nelehké téma vyrovnání se s minulostí je zde velmi účelně zobrazeno na konkrétním případu, jež dokáže vzbudit různorodé emoce. Jednotlivé scény jsou dobře vystavěny, není zde slabší místo a pečlivě budovaná atmosféra strachu, nenávisti či lítosti je s postupem času o to více intenzivní. Nelze nevyzdvihnout vynikající výkon L. Štěpánkové, která má na výsledném dojmu největší zásluhu. K tomu ji oba mužští aktéři po celou dobu velmi zdatně sekundují. Celkově silný a působivý kulturní zážitek.
(zadáno: 2.3.2016)
Bohužel, jen těžko se mi hledají nějaká pozitiva o této hře. Je určitě možné, že jsem jen špatně pochopil autorův způsob myšlení, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to opravdu špatné. Od jednotlivých postav, jejich skutků, jednání a motivů, přes dějovou linii po způsob samotného vyprávění. Spousta zdlouhavých míst a zbytečných dialogů. Často jsem si jen kladl otázku: "Proboha proč?". Situaci občas zachraňují dobře hrající P. Kikinčuk, Z. Stavná a V. Šanda. Ano, vidím v tom jistou problematiku partnerských vztahů, odcizení a hrozbu samoty. Ale jako divadelní hra to prostě nefunguje.
(zadáno: 29.2.2016)
Pravdou je, že se mi hodně líbí již samotné Nezvalovo přebásnění. I proto hodnotím zdejší výsledek jako více než vydařený. Špinarovo zpracování nijak nenarušuje poetiku daného díla a naopak dobře akcentuje některé důležité momenty. Inscenace v tomto směru obsahuje řadu povedených a silných scén, i samotný závěr je správně působivý. Jako výborné hodnotím kostýmy a také dobře zvolenou scénu. Všichni 4 hlavní aktéři hrají výborně a žádná kombinace alternací myslím nijak nezklame. Přesto však J. Pidrmanová je jako Manon opravdu bravurní a P. Děrgel přesvědčil v roli rytíře o malinko více. 85%