Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (823)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 23.2.2012)
Příjemná hra, která určitě neurazí. Ale bohužel mě ani nijak přehnaně nenadchla. Pro mě slabší první polovina bez výrazného momentu. Na začátku druhé svěží nový vítr v podobě Pavla Tesaře a na jejím konci pak výborný monolog Jana Meduny. Přišlo mi škoda, že právě on byl v druhé půlce zatlačen trochu více do pozadí a hlavní tah přebral spíše Jiří Wohanka. I přesto ale Medunův výkon hodnotím jako nejlepší a zároveň největší klad této inscenace. Celkově 65%.
K tomu potěšilo zvolení doprovodných tónů z mé oblíbené melodie :)
(zadáno: 13.10.2021)
Za mě povedená adaptace. Má dobré tempo a rozhodně nijak nenudí. Moc hezky udělaná scéna tomu též přispívá. Herecky to správně táhne ústřední dvojice M. Frňka a B. Váchová, kteří oba předvedli velmi dobrý výkon. Z ostatních zaujali hlavně S. Rychlíková a T. Čapek. Pokud něco vytknout tak místy přílišnou uřvanost a afektovanost. Též samotný závěr má mnohem mrazivější potenciál, než se zde podařilo dosáhnout. Výsledný dojem tak má své rezervy a mohl by být i silnější. Nicméně přesto nelituji, za vidění to zde určitě stojí.
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 20.10.2014)
Z pohledu divadelního kritika opravdu výborný začátek představení. Ale i poté inscenace nezklame a udržela moji plnou pozornost. Nabízí srovnání hned několika zajímavých pohledů na ony "děvky od Arbesa". Sice tam je několik míst které považuji za dramaturgicky slabší a méně jasného vyznění. Ale obě aktérky to svými velmi dobrými výkony plně vynahrazují. Pokud mám jednu vyzdvihnout, tak pro mě vyhrává Petra Hřebíčková, která zde zahrála naprosto fantasticky.
(zadáno: 14.12.2016)
Příjemně hořkosladké vánoční příběhy odehrávající se v jednom pavlačovém domě. Některé výraznější, jiné trochu slabší, ale jako celek určitě dobře koukatelné. Myslím, že hezky ukazují to, že vánoce jsou hlavně takové jaké si je každý udělá. Sami o sobě samozřejmě štěstí a radost nikdy nepřinesou. Vždycky je to hlavně o lidech. Z divadelního hlediska opravdu moc pěkně situováno do pavlačového prostředí Cevro Institutu, jež bylo maximálně využito. V součtu hra, která zanechá spíše pozitivní dojem, hlavně takto před vánoci.
(zadáno: 30.9.2014)
Tohle opravdu brnklo na moji notu. Moc pěkná pocta trampování, skautingu a vůbec toulání se v přírodě. Budování přátelství, přežití v divočině, dospívání, lásky, zrady...to vše je zde obsaženo s humorem sobě vlastním a jako celek to funguje moc dobře. K tomu několik povedených písní pro navození té správné atmosféry. Věřím, že leckdo zavzpomíná na své mládí či dětská léta a pousměje se. Po herecké stránce již tradičně velmi dobrý L. Příkazký, kterého dobře doplňuje J. Panzner. Ale i L. Zahradnická a J. Štrébl nijak nezklamali. 77%
Fajn muzikálové retro. Po hudební stránce velmi dobré. Všechny pěvecké výkony se mi opravdu líbily, obvzláště zpěv Petry Hřebíčkové a Marka Holého. Ale všechny ostatní holky též zpívaly na jedničku :)
Nicméně po dějové stránce spíše průměr. Vztahy mezi hlavními postavami jen lehce načrtnuty, druhá polovina pak více než chaotická. Závěrečené čtění dalších osudů hrdinů spíše pro pobavení, jelikož s k nim člověk mohl jen těžko vytvořit nějaký větší vztah...
(zadáno: 22.3.2014)
Samotný začátek originální a bezesporu povedený, potom v průběhu první poloviny spíše určité tápání, točení se na jednom bodě okolo podobných scén, kde jsem i pak trochu postrádal nějaký větší smysl. Přiznávám tedy, že v polovině u mě převládalo lehké zklamání, ale druhá část vše vynahradila. Dobře stupňované tempo vyústilo ve výborný závěr, který, věřím, musí nějakým způsobem zasáhnout každého. Samotné téma "každý má v sobě svého idiota" se nakonec povedlo dobře uchopit a zpracovat. Herecky po celou dobu výtečný kolektivní výkon. Další důkaz, že zdejší soubor je nyní opravdu ve skvělé formě.
(zadáno: 7.6.2012)
Zajímavá a určitě aktuální hra. Člověk se u ní rozhodně musí zamyslet nad tím kde je hranice využívání techniky a kdy vlastně ještě technika slouží nám a ne naopak...Celkově dobře zpracované téma nástupu "hraček od applu".
Nicméně z divadelního hlediska mě to až tolik nechytlo. Některé scény považuji za povedené, jiné již méně. Většinu času jsem se bavil, ale zůstalo to u mě spíše jen na povrchu, hlubší zážitek se nedostavil. Přesto myslím netradiční hra co stojí za vidění.
(zadáno: 8.9.2021)
Vlažnější začátek, po kterém jsem si nebyl jist, kam se tato inscenace ubere. Ale s postupem času se dařilo čím dál více budovat zaujetí a vykrystalizoval i jasný záměr a směr tohoto vyprávění. Pokud se necháte, tak budete nakonec opravdu přeneseni před hradby Troje a doslova prožijete jeden z mnoha jejích příběhů. Určitě tomu napomáhají i dobře zvolené doprovodné housle a zpěv. A samozřejmě velmi dobrý K. Heřmánek ml., který se do toho v některých scénách dokáže až neuvěřitelně položit. Hodně se povedl i samotný závěr, díky čemuž silný dojem přetrvává i po odchodu z divadla. 75%
(zadáno: 25.11.2016)
Úsměvné a milé. Líbila se mi zvolená forma a předávání celého příběhu mezi jednotlivými herci, kdy každý mluvil různé pasáže a různé osoby. Nicméně samotný obsah mě bohužel příliš nezaujal, byť obsahuje několik zajímavých pasáží a i nějaká ta pointa by se našla. Ale přeci jen mě postupně trochu nudil, přičemž zvolená délka hry je tak akorát v tomto směru únosná. Celkově však rozhodně nijak neurazilo.
(zadáno: 14.2.2013)
Dobře udělaný pohled na základní principy teorie relativity. Spoustu věcí s touto teorií související jsem již od školy úspěšně zapomněl a bylo příjemné si je opět oživit, navíc takovouto pěknou divadelní formou. Kvituji šikovné rozdělení na část přednáškovou a "praktickou". Byť zvláště v druhé části jsem již některé scénky a myšlenkové pochody tvůrců úplně nepobral, tak jako celek hra působí velmi dobře. A k tomu je i dosti vtipná a poučná. Ve výsledku opravdu velmi dobrý počin.
(zadáno: 18.1.2017)
Inscenace, která svým vývojem několikrát, a docela nečekaně, překvapí. Rychlé a stěží předvídatelné střídání poloh obou aktérů je hlavní hnací motor, jenž spolehlivě udržel moji pozornost a zájem o dění na jevišti. Byť ano, musím přiznat, že několik slabších míst se také našlo a je možné, že lepším uchopením by se dosáhlo ještě silnějšího prožitku. Nicméně oba herci si vzájemně velmi dobře sednou a jejich společný dialog funguje na jedničku. Za mě tedy rozhodně pochvala jak pro V. Kubařovou tak pro J. Plesla. Celkově příjemná podívaná.
(zadáno: 3.12.2013)
Audiovizuální zážitek. Zejména po zvukové a hudební stránce je to opravdu téměř dokonalé. Herecky též na velmi dobré úrovni prakticky od všech členů souboru. K tomu pro mě i dost zajímavé po dějové stránce. Byť pro ty kdo neholdují žánru tohoto typu (Hellboy, Avengers, Sandman či jiné) to možná nebude tak zábavné a chytlavé. Přesto věřím, že každý ocení zvolenou formu a provedení. Za mě opravdu divadelní zážitek.
(zadáno: 2.2.2017)
Zajímavá sonda do oblasti komunikace a předávání informací. Spousta relativně netradičních situací, které vás jako diváka dokážou vyvést z konceptu a u kterých pořádně nevíte co si máte vlastně myslet. Ale i to je svým způsobem součástí zpracování informací a patří to do celkového schématu inscenace, která je ve svém důsledku docela slušně promyšlená. Netvrdím však, že vše je povedené a bez chyby, z mého pohledu jsou slabší scény a některé prvky působí až příliš zmatečně. Nicméně doporučuji dát tomuhle kousku šanci a užít si ho takový jaký je. 65%
(zadáno: 11.6.2012)
Hlavním kladem této inscenace pro mě byla hudba, ta se povedla opravdu znamenitě (Ondra Brzobohatý potvrdil, že má rozhodně talent!). I choreografie a texty písní jsou velmi dobré. Některé scény a dialogy, zvláště v první polovině mi přišli slabší a lehce zmatené. V tomto srovnání byla druhá část jednoznačně lepší. Přesto škoda, že ve hře nezaznělo více básní a nebylo tam méně rádobyvtipných výstupů P. Vacka (byť publikum se u nich velmi bavilo, tak asi jsem v tomto výjimka). Všichni herci zahráli dobře, hlavně M. Písařík a J. Malá.
(zadáno: 20.2.2012)
Pojetí hry formou rekonstrukce mě rozhodně zaujalo. Celé zpracování této problematiky hodnotím velmi kladně. Od postupného odhalování detailů jednotlivých scén, přes trefné citáty pojmů z wikipedie a slov politiků, po někdy až smutně vtipné internetové diskuse. A jako člověk, který o Mašínech příliš podrobností neví jsem se dozvěděl i leccos nového a zajímavého. Takže za mě velká spokojenost.
(zadáno: 9.3.2017)
Vztahová rapsodie jednoho opuštěného třicátníka, jenž dobře naplňuje heslo "život je jedna velká párty". Samotná hra je už docela vtipná a chytlavá, ale naprosto skvělý a vynikající M. König ji svým výkonem posouvá ještě o několik pater výše a z inscenovaného čtení dělá opravdu divadelní zážitek. 75%
(zadáno: 2.5.2017)
Úvodní scénu z předsálí bych za sebe klidně zrušil. Zbytečně se mačkáte na malém prostoru kvůli pár minutám děje, jenž není pro další vývoj nutně nezbytný a pak teprve následuje pomalé usedání do hlediště, takže reálný začátek představení je o 15 minut později. Nicméně samotné představení hodnotím jasně pozitivně. Opět moc pěkný obsah z pera T. Dianišky, který funguje více než dobře. Mix skvělých hlášek a vtipných situací spolu s vážnější stránkou vztahu můžu a žen. Je to dobře vyváženo a také kvalitně zahráno, takže nuda zde rozhodně nehrozí. 75%
(zadáno: 15.11.2012)
Tak na Vinohradech pro mě po delší době opět povedená inscenace. Kladně hodnotím hlavně hromadná hudebně/taneční čísla, dobrá choreografie a využití scény. K tomu velmi dobrý herecký výkon M. Novotného, J. Meduny a také K. Brožové. Některé scény jsou opravdu vynikající (sólo B. Polákové na začátku, mužská umývárna, večírek), jiné pak spíše průměrné (univerzitní část, porada). Po pěvecké stránce je to většinou trochu slabší, nicméně nikdo zde není profesionální zpěvák, takže se dá leccos odpustit. Celkově si hra ale drží dobré tempo, většinu času jsem se dobře bavil, takže spokojenost.
(zadáno: 1.6.2016)
Nejspíše budu opakovat již řečené, ale i já vidím hlavní problém této hry v složitých a relativně nezáživných dialozích. A k tomu též v absenci výraznější dějové linie, která by silněji udržela moji v pozornost. Bohužel s přibývajícím časem bylo čím dál těžší soustředit se na odehrávající se příběh a to i přes některé pěkné momenty vyvolané především kvalitním hereckým výkonem vybraných aktérů. Za vyzdvihnutí stojí především T. Medvecká, J. Boušková a J. Hartl. Vydařené jsou i kostýmy a živá doprovodná hudba. Jako celek však bohužel tato inscenace spíše zklamala. 55%