Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 19.11.2015)
Ve všech scénkách je myslím docela dobře vystihnuto ono téma být si blízcí a zároveň určitým způsobem odcizeni. Pokaždé jinou, lehce šokující či netradiční, formou, pokaždé v jiné situaci. Kdo to nebude čekat, může být místy nemile překvapen větší mírou vulgarit a obscénností. Ale díky tomu hra funguje. Po herecké stránce není výtek, líbili se mi všechny dvojice. Ale je těžší si z této hry odnést něco víc. Sice jsem se nenudil, ale nezanechalo to u mě nějaký trvalejší dojem. Samotná třetí scénka mi přišla, oproti předchozím, slabší i z hlediska dialogů a srozumitelnosti obsahu. 65%
(zadáno: 18.11.2015)
Opravdu povedená a dobře napsaná komedie, jakých se dnes nevidí mnoho. Žádná laciná zápletka, náhodné záměny či trapná nedorozumění. Naopak hlavně svěží, chytré, reálné dialogy, které nejen pobaví, ale i dostatečně upoutají pozornost. Samotná hra se rozbíhá pomalu, nicméně dobře graduje a s každým ukončeným tématem přichází nové, jež překvapí a posune laťku ještě o úroveň výše. Po herecké stránce není výtek. Výteční zejména J. Dolanský a R. Zach, kteří se dobře doplňují. Ostatní jim však nezůstanou příliš dlužni. Za sebe tímto určitě doporučuji.
(zadáno: 17.11.2015)
Opravdu výborný J. Gottwald, jehož místy až strhující podání dokáže rozhodně zaujmout. Obsahem je chmurný, syrový příběh, který též nijak nenudí a moji pozornost náležitě upoutal. Takže celkově dosti pozitivní dojmy. Snad jen druhá část: desetiminutový hudební nářez, který jsem si i docela užil, ale z hlediska samotné inscenace s nulovým dopadem. Kdybych tušil, že pak přijde už "jen" tohle, tak bych na to 15min nečekal a odešel rovnou po první části.
(zadáno: 11.11.2015)
Relativně náročná hra, která se pouští hned do několika tíživých témat současné společnosti. Nosným prvkem je zde homosexualita a to jak se s ní vyrovnává společnost i samotní jedinci. Ale nejde jen o tuto tématiku. Pocity zrady, osamění, nenaplněného života jsou společné pro všechny. Navozených životních situací je zde opravdu hodně. Až si i říkám, že by hře prospělo určité škrtání a zkrácení. Po herecké stránce však nemám výtek, nikdo z aktérů rozhodně nezklamal. Hodně vydařená je hudební stránka celé inscenace, výborně zapadá do jednotlivých scén a krásně doplňuje atmosféru celé hry.
(zadáno: 3.11.2015)
V první řadě výtečná akrobacie a skvělá choreografie. Ale není to pouze o tom. Je to i hravé, poetické a humorné. Má to myšlenku a nápady, které zaujmou. Vše doplněno velmi dobře zvolenou doprovodnou hudbou. Samotné výkony všech aktérů jsou výborné, ale asi největší pocty patří malému chlapci K. Ungerovi. Opravdu smekám! Za mě rozhodně divadelní zážitek.
(zadáno: 2.11.2015)
Výborný N. Lichý a vedle něj též D. Urban. Jeden druhého velmi dobře doplňují a tvoří skvěle sehranou dvojici. Společně dali dohromady inscenaci, na kterou je radost se dívat. Pohltilo mě to od začátku až do konce.
(zadáno: 1.11.2015)
Z mého pohledu opravdu výborné po hudební a melodické stránce. Orchestr hraje výtečně a skvěle to zní. Nevím však zda se jen nepovedl český překlad, nebo je takové už samotné libreto, ale texty písní mi nepřišly nijak povedené. Většina je zbytečně složitá, špatně zní a dost často není pořádně rozumět. I díky tomu zde není žádný hit, který by si pak člověk pobrukoval. Pěvecky výborná hlavně E. Skálová. P. Gazdík nezklamal a z ostatních byl dobrý především M. Kolář. Dětský sbor jako celek též moc pěkný. V součtu tedy žádný zázrak, ale i tak vcelku povedený muzikál. 67%
(zadáno: 30.10.2015)
Byť mám rád filmy od Tarantina nebo hry od McDonagha, tak tohle mě nějak nechytlo. Několikrát jsem se zasmál, to určitě ano, ale celkově mi daná zápletka, a vlastně i celý příběh, přišla spíše slabá. Většina dialogů plytkých a laciných. Nepůsobilo to na mě žádným větším napětím, obavy o osud jednotlivých postav se nedostavily, tak nějak mi bylo jedno jak to vlastně celé dopadne. To platí hlavně o první polovině, druhá mi přišla již o něco lepší, zvláště po herecké stránce a konverzační stránce. Z aktérů potom zaujali hlavně M. Pospíchal a R. Jašków. 55%
(zadáno: 21.10.2015)
Je pravda, že toto zpracování má jisté rezervy a určitě lze z tohoto příběhu vytěžit silnější emoční zásah, než se povedlo zde. I tak se mi ale toto pojetí líbilo, oceňuji hlavně dobře zvolený odlehčující humor a doprovodnou hudbu. Nicméně nic z toho by nemělo takový význam nebýt vynikající P. Štorkové, která je zde jednoduše geniální a dobrovolně přiznávám, že jsem doslova hltal každou její repliku.
(zadáno: 20.10.2015)
Několik různých obrazů, každý originální a svým způsobem zajímavý. Pokaždé jiný pohled na téma lovu a musím říct, že jsem byl překvapen co vše je možné pro takovouto scénu vymyslet. Sice mě některé obrazy zaujaly více a jiné méně, svoje určité kouzlo měl však každý z nich.
(zadáno: 13.10.2015)
Tak trochu jiná romantická komedie, která na hledání toho pravého (nebo spíše alespoň nějakého) partnera nahlíží bez jakéhokoli přikrášlení a pozlátka. Aneb není třeba si nic idealizovat, důležité je nečekat zázraky a nepropadat sebelítosti, potom jde vše mnohem lépe. Toť z mého pohledu hlavní poselství této hry. Nic co by tady už nebylo, nebo bychom nevěděli. Ale je to podané zdařilou formou s přiměřenou mírou nadsázky a humoru, takže nuda zde určitě nehrozí. K tomu velmi dobrá A. Polívková i P. Vaněk, kteří nijak nezklamali.
(zadáno: 12.10.2015)
Bezpochyby je to takový zvláštní úlet a bude dost záležet jak to komu sedne a zda se podaří naladit na tu správnou vlnu. U mě se to myslím vcelku povedlo. Sice tam je řada divných scén, hlavně v první polovině, ale v závěru do sebe ledacos pěkně zapadne a nakonec je to celé i docela poetické. Po herecké stránce zde kraluje výborný V. Neužil, ale ani L. Krobotová a T. Kobr nijak nezklamali.
(zadáno: 9.10.2015)
Tak se to (ne)povedlo asi tak stejně jako Lucie v Karlíně. Samotný příběh a jednotlivé dialogy jsou jak z nějakého hodně špatného amerického filmu. Situaci zachraňují pěkné písně M. Žbirky, několik povedených choreografií (ty J. Ďurovčík opravdu umí) a velmi dobré výkony T. Savky, M. Doubravové a R. Tomeše. Ostatní aktéři (P. Novotný, O. Smysl, K. Steinerová a V. Vodičková) spíše průměrní. Najde se tam tedy několik pěkných scén, ale jako celek pro mě tento muzikál prostě nefunguje.
(zadáno: 7.10.2015)
Bohužel hra jako taková mě tolik nezaujala, byť dobře nastavuje zrcadlo určité lidské zkaženosti a svým způsobem by se dalo říci, že zde dobro bylo po zásluze potrestáno. Některé scény jsou zbytečně dlouhé či mi přišly trochu navíc, nějaké zkrácení by tomu myslím prospělo. Též u samotného konce jsem čekal o něco silnější dopad. Ale i tak se povedlo dobře ztvárnit jednotlivé charaktery. Všichni herci odvádějí solidní výkony a hlavně díky nim hra nijak nenudí a samotný příběh upoutá pozornost. I zde opět výborná E. Hacurová a vedle ní též E. Jansová. K tomu pochvala za živý hudební doprovod.
(zadáno: 5.10.2015)
Rozhodně zajímavá absurdní sonda do systému zdravotnictví. Kdyby to byla první hra, kterou zde vidím, jistě by mě to ohromilo o něco více. Bohužel forma a způsob zpracování se na této scéně již poněkud opakují. Přesto musím přiznat, že obsažená dávka černého humoru mě nenechala chladným a u mnoha scén jsem se opravdu dobře bavil. Po herecké stránce nejvíce zaujali J. Vyorálek a M. König. Též samotnou scénu se povedlo udělat velmi dobře. 65%
(zadáno: 3.10.2015)
Výborná hudba, skvělá choreografie a i český překlad se povedl. Vše podstatné splněno. Dále už záleží hlavně na alternacích, na které si já rozhodně nemůžu stěžovat. Jako Romeo vynikající V. Drahokoupil, v roli Julie nijak nezklamala V. Skálová. Z ostatních výteční hlavně R. Fišarová (chůva), M. Šemík (Tybalt), M. Růža (kněz). Též výborní R. Ševčík a K. Benešová jako zlo a nenávist.

9.5.2016 generálka obnov. premiéry v Hybernii: naštěstí vše podstatné se podařilo zachovat a muzikál má stále vysokou kvalitu. Nové prostory mu svědčí i lépe než původní v Karlíně. Bezpochyby stojí za pozornost.
(zadáno: 2.10.2015)
Velice vydařené zpracování. Vyprávění jednoho životního příběhu se podařilo ztvárnit jednoduše a velice efektivně. Inscenace má dobré tempo, jedna zajímavá pasáž střídá druhou, dokáže zaujmout, pohltit a prakticky nepustit až do konce. Celkově pochvala všem aktérům za pěkný kolektivní výkon, v hlavní roli pak příjemně překvapil M. Řezníček, z ostatních výtečná hlavně E. Hacurová, která tam má jednu opravdu fantastickou scénu. Za sebe rozhodně doporučuji, stojí to za vidění.
(zadáno: 30.9.2015)
Výborný tanec a skvělé choreografie, které mají dobře gradující tempo a rytmus. To doplněno několika vtipnými mluvenými pasážemi, jež to myslím pěkně doplňovaly. Nějaký vyšší spojující prvek, propojující jednotlivé scénky jsem v tom bohužel nenašel, ale to mě nijak nebránilo si toto představení náležitě užít.
pozn.: kdo nerozumí anglicky je zde trochu v nevýhodě a výsledný dojem může být o něco horší, je třeba brát toto při návštěvě v potaz
(zadáno: 29.9.2015)
Nenáročná a zajímavá hra o historii jednoho domu a jedné rodiny. Na scéně se odvíjí její příběh v různých časových obdobích, na nějž se docela příjemně kouká, ale který emočně výrazněji nezasáhne. A to i přesto, že se zde pracuje se silnými tématy (antisemitismus, vysidlování, emigrace, vrácení majetku). Nicméně všechna jsou z mého pohledu spíše v pozadí a příliš důsledně se zde s nimi nepracuje. Proto nemohu říct, že by mě to donutilo k většímu zamyšlení. Po herecké stránce však pro mě dobrý výkon, hlavně od K. Winterové a L. Žáčkové, které svižně střídají různé polohy svých postav.
(zadáno: 23.9.2015)
Hra samotná mi nepřišla až tolik výjimečná, byť přináší pěkný, hořkosladký pohled na střet dvou generací, přičemž každá má své nenaplněné touhy a sny. Ale nabízí určitě dobré herecké příležitosti pro jednotlivé aktéry. V tomto směru bych nejvíce vyzdvihl O. Vlacha, který se své role chopil výborně. Nijak špatný nebyl samozřejmě ani J. Satoranský a velmi mile překvapila M. Frösslová, která oběma velmi dobře sekundovala. Hlavně díky nim se jedná o příjemný divadelní zážitek.
(zadáno: 21.9.2015)
Pro mě především velmi dobrá choreografie spojená se snad ještě lepší hudbou. Oboje se výborně doplňovalo, takže v tomto směru opravdu příjemný divadelní zážitek. Významy některých scén či gest jsem nejspíše úplně nepobral, ale to hlavní je zde myslím jasné...což mi stačí na to, abych si to náležitě užil.
(zadáno: 16.9.2015)
Manželská a životní krize po 30 letech společného soužití, vzájemné urážení, osočování a litování. To vše v kontrastu samoty a zapomenutí. Dohromady to přináší zajímavý pohled na celou "problematiku". Každý si pak sám může odpovědět, zda-li je špatné/nenaplněné manželství horší než život v osamění. Sice nemohu tvrdit, že by mě hra výrazněji zasáhla nebo nějak strhla, ale rozhodně nijak nenudila. Hlavní zásluhu na tom má jak J. Štěpnička, tak výborná J. Boušková, kteří se oba snaží dostat z daných podmínek maximum a myslím, že se jim to docela daří.
(zadáno: 15.9.2015)
Neviděl jsem bohužel jiné zpracování, takže nemohu srovnat. Přesto z mého pohledu zdejší důraz na pohybově-vizuální stránku byl někdy až příliš silný. Zvláště v druhé polovině jde místy na úkor samotného příběhu. Což je škoda, neboť hra jako taková na mě působí velice dobře a její potenciál, emočně zasáhnout diváka, mi přijde určitě větší, než čeho zde bylo dosaženo. Zde si spíše zapamatuji některé choreografie. Jako třeba scéna na nádraží nebo v metru, které byly v tomto směru povedené. Po herecké stránce nijak nezklamal J. Cina a potěšila H. Vágnerová a S. Babčáková.
(zadáno: 8.9.2015)
Zvolená forma mi u této hry příliš neseděla. První část na mě působila jako příliš natahovaná předehra s představením jednotlivých postav. Pomalejší tempo a delší pauzy mezi dialogy udělaly své. Necítil jsem ze hry skoro žádné napětí a bylo mi veskrze lhostejné co se stane dál, hlavně ať se to už někam posune. Samotný závěr přinesl očekávané vyvrcholení, které mělo svoji sílu, ale celkový dojem ze hry u mě již nezměnilo. Po herecké stránce spíše průměrné a to jak u M. Fingera tak O. Sokola. Ze srovnání s původním zpracováním z roku 2006 mě tato verze nevychází nijak vítězně. 55%
(zadáno: 31.8.2015)
Vtipná, nenáročná hra, která pobaví a zpříjemní večer. Alespoň u mě to takto platilo. Dobrá paleta všemožných charakterů, aneb ona sestava matek neměla chybu a společně předvedly několik velmi dobrých scén. K tomu jim slušně sekundovali lehce ujetý recepční hotelu a lehce zoufalá delegátka zájezdu, kteří se na scéně též neztratili. Bylo tam sice několik slabších míst, ale nic co by výrazně ovlivnilo celkově kladný dojem. Navíc se výborně povedlo využít pavlačového prostředí Cevro institutu.