Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 31.10.2018)
Ve výsledku přeci jen vydařený počin. Je to vtipné, servilní, trefné, na paškál si toho ze současné společnosti bere opravdu hodně a máloco je ušetřeno. První část mi však přišla až zbytečně chaotická, ve snaze dostat tam co nejvíce odkazů na všechno možné se trochu vytrácí nějaká stavba samotného děje. V druhé půli je to pak přeci jen výrazně kompaktnější a také daleko lépe zacílené. Přesto u mě převládají spíše jednotlivé povedené scény a narážky nad sourodým vyzněním inscenace jako celku. Po herecké stránce potom výtečný J. Hána a též skvělá hudba D. Krále spolu s výbornou ústřední písní.
(zadáno: 20.9.2012)
Hra dle mého názoru opravdu dobře vykresluje atmosféru zapadlého kraje, kde je problém sehnat práci a nyní to vypadá, že i zdejší tradiční fabrika bude zavírat. Bezmoc se s tímto vypořádat a odvíjející se nechuť k životu či pesimismus, je zde znázorněno a zahráno velmi dobře. Chválím především T. Medveckou a J. Hartla, kteří mě zaujali nejvíce. Nicméně o moc více jsem si z této hry neodnesl. Ostatní části jsou zajímavé, ale řekl bych trochu nedotažené či jim prostě chybí větší náboj a lepší kompozice v příběhu. Celkově 65%.
(zadáno: 13.12.2016)
Z mého pohledu to nebude patřit mezi to nejlepší co McDonagh napsal, ale svoji kvalitu hra bezesporu má. Samotná myšlenka je rozhodně dobrá, její provedení pak o něco slabší. Místy trochu mrazivé a slušně protkané černým humorem, jenže pořádně nezanechá silnější dojem ani jedno z toho. Občas také bohužel až příliš rozvleklé, zvláště hromadnější scény. Nejlepší byl pro mě závěr první půle a dialog V. Šandy s Š. Fingerhutovou, který se hodně povedl a jenž oba herci zvládli naprosto skvěle. Kromě nich potěší svými výkony hlavně D. Černá, M. Finger a O. Malý. Celkově tedy solidní inscenace. 65%
(zadáno: 28.1.2012)
Maryša převedená do současnoti a dle mého názoru povedeně. Byť je to spíš sled zajímavých nápadů a scének dávajících dohromady jakýsi zkrácený děj Maryši. Více věcí by si zasloužilo šířeji rozvést a vytěžit z toho více. I přesto musím přiznat, že jsem se dobře bavil. Herecky zahrané velmi dobře. Obvzláště se mi líbila Zuzana Stavná. Scény s  ní a Janou Strykovou patří k nejlepším v této inscenci.
(zadáno: 8.2.2011)
Dobře zkombinovaná antická tragédie s moderní manželskou krizí. Je pěkně vidět, že některá témata jsou opravdu nadčasová. Herecky velmi dobře zahráno od obou představitelek, tedy jak Strykové tak Stavné.
(zadáno: 16.4.2013)
Zdařilá moderní interpretace klasického textu. Líbilo se mi srovnání s rozmazlenou zbohatlickou dcerou, které tatínek udělá co jí na očích vidí. Zároveň dobře využita problematika zneužívání dětí a kupování si jejich "lásky" hmotnými dary. Celé to stojí na výtečné P. Beretové, která podala skvělý výkon. Stejně tak zahrál velmi dobře i L. Příkazký. Ze zdejší trojice kauz je tato, řekl bych, ta nejpovedenější.
Hodně slušná první polovina, kde se to pořád dobře stupňuje a výborně využívají tu zápletku výměny ředitele, některé scény opravdu dokonalé.
Druhá půlka pro mě trochu slabší. Jak se začalo moralizovat, objasňovat zápletku, tak hra trochu ztratila původní dobré tempo a atmosféru. Ale i tam byly dobré momenty a pořád si to udrželo slušnou úroveň.
Herecké výkony fajn. Dlouhý nezklamal a dost ovládl scénu (bohužel pro mě i na úkor Kamila Halbicha, který takto částečně ustoupil do pozadí, byť nehrál vůbec špatně).
(zadáno: 14.7.2015)
Na rovinu přiznávám, pro mě zatím nejlepší Artur. Celkem 4 scénky s postelovou tématikou, 2 z nich docela povedené, 1 průměr a 1 vyloženě špatná. B. Polák svým řekněme "osobitým" způsobem docela pobaví, ale celkově je nutné jeho herecký projev brát s notnou dávkou nadsázky. Aneb slovy klasika "Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!". Zato K. Podzimková příjemně překvapila a tak nějak zachraňuje co se dá. Jako nenáročná komedie pro letní večery to myslím příliš neurazí.
(zadáno: 30.4.2014)
Výtečná hra, kterou se zde povedlo také velmi dobře zpracovat. Dle mého soudu skoro nemá slabé místo, velmi rychle mě to vtáhlo a až do konce udrželo v napjaté pozornosti. Atmosféra na jevišti byla místy tak silná, že by se dala krájet. Co se hodně povedlo je herecké obsazení, chemie mezi herci funguje báječně a všichni předvádí výborné výkony. Pokud někoho zmínit, tak z mého pohledu byl nejlepší A. Procházka. Ale celkově je to hodně vyrovnané a nutno přiznat, že výsledný zážitek předčil očekávání.
(zadáno: 7.5.2015)
I když to nebylo dokonalé, tak jsem rozhodně rád, že tento typ inscenace vznikl. Líbila se mi zejména činoherní část v níž opravdu zazářil I. Řezáč. Hudební motiv také nebyl špatný a měl své silné momenty, ale ne vždy to spolu dobře ladilo. Pěkné byly některé pěvecké pasáže BodyVoiceBand. U jiných pak byla o něco slabší recitační úroveň. Také mi moc nesedla německá operní část, která mě spíše odváděla od zbytku inscenace než více vtahovalo do děje. Ale určitě oceňuji zasazení do prostorů Pražské křižovatky, což výrazně pozvedlo vyznění celé hry a zvýšilo atmosféru jednotlivých scén. 65%
(zadáno: 22.11.2012)
Chválim především živou hudbu a prakticky veškeré písně a hudební vystoupení. Především Radek Valenta, který se hlavní role zhostil více než dobře, ale celkově hlavní čtveřice, tedy i K. Šildová, R. Zima a B. Valentová, zazpívala skvěle. V tomto směru tedy žádná negativa. Bohužel ale ta výplň mezi tím je opravdu pouze výplň, vesměs průměrná až slabá. Většinou pro mě představovala jen čekání na další song. Rozhodně by z toho bylo moc pěkné 90 minutové pásmo písní od Suchého a Šlitra, ale 2,5 hodinová inscenace se na tomto utáhnout nedá.
(zadáno: 28.2.2013)
Nadějný začátek a vydařený konec. Mezi tím pro mě hra bohužel občas sklouzávala k šedému průměru. Samotný příběh hry je určitě zajímavý a věrohodně reálný. Problematika přistěhovalectví, začlenění do společnosti, ústup od snů a propadání pesimismu. To vše je zde velmi dobře znázorněno. Celkové zpracování i herecké výkony nejsou vůbec špatné, ale nelze se zbavit dojmu, že obojí má ještě rezervu. Pocit jistého mrazení či většího vtažení do hry se nedostavil, na druhou stranu jsem se nijak nenudil a zklamán určitě nejsem.
(zadáno: 11.4.2012)
Poctivá dávka černého humoru a nadsázky. Tak trochu v duchu Pulp fiction lehce střihnuté Goethem a s několika trefnými narážkami do české kulturní scény. Každého určitě nepobaví a  ten kdo si nesedne s tímto typem humoru může být na konci dosti nespokojen...
Ale mě to sedlo, bavil jsem se prakticky celou dobu. Hra měla pozitivní náboj a rychlý spád. Herci sršeli energií a bylo vidět, že si to užívají. Všichni tři předvedli velmi dobrý výkon. Za sebe tedy doporučuji.
(zadáno: 28.1.2014)
Tyto hry je tak trochu těžké hodnotit. Z hlediska vyprávěného příběhu je to samozřejmě silné téma, které vždy stojí za to si připomenout. Z výchovného hlediska jistě velice poučné, na něco takového by měly chodit školní výpravy. Ale když to vemu čistě divadelně, tak je to z větší části "pouze" konstatování historických faktů a známých hrůz koncentračních táborů, které jsou přehrány v rámci jednoho působivého životního příběhu. Co stojí jistě za vyzdvihnutí je velmi dobrý a hodně emotivní výkon hlavní představitelky Lenky Lavičkové.
(zadáno: 14.2.2018)
Kleopatra a její 3 osudoví muži v kontextu dnešní doby. Neotřelý pohled na egyptskou královnu, který přináší řadu skvělých scén, dialogů i situací, jež lze od takovéto inscenace P. Kolečka očekávat. Nabízí se srovnání s částečně podobnými hrami a to Kauza Médeia a Salome, jenž ale obě mají přeci jen silnější dramaturgický podklad. Naproti tomu zde je to spíše jednoduší, uvolněnější pojetí bez nějakého většího přesahu. Za to ale doplněno vydařenými písněmi z dílny M. Malátného. Škoda jen pro mě slabší třetí části s Marcusem Antoniem, kde již inscenace ztrácí dobře nastavené tempo. 65%
(zadáno: 31.10.2013)
První část mi přišla slabší, občas jsem se zasmál, ale místy to také trochu drhlo. Nemělo to pořádný spád a energii, která by mě více upoutala. Nicméně v druhé polovině tato hra nabrala svěží dech a zvýšila tempo. Bavil jsem se pak skoro neustále a již si to plně užíval. Humor zde není pouze na úrovni jednoduché frašky, ale přináší přeci jen o něco více, jistý nadhled do, ve své době, puritánského světa. Z herců nezklamal nikdo, naopak bych chtěl vyzdvihnout M. Dadáka, J. Hájka a M. Fingera za jejich skvělé výkony. Celkově o trochu lepších 70%.
(zadáno: 14.10.2018)
Pro mě bezesporu vydařené zpracování výtečného muzikálu. Tvůrci i všichni účinkující se s nelehkým kusem poprali opravdu se ctí a výsledek stojí rozhodně za vidění. Kostýmy, pohyby, choreografie, vše parádní. Pokud něco vytknout tak snad trochu větší taneční zapojení v Kočičím bálu, kde je to dost znát, nicméně chápu, že je toto hodně náročná pasáž. Bravurní H. Fialová, při jejích Vzpomínkách rozhodně mrazilo a byl to vrchol představení tak jak má být. Dále skvělá dvojice A. Gabrišová a V. Prášil Gidová, potom též zaujali L. Hudec Šubrt, R. Dang Van a B. Onderková. Velká spokojenost. 85%
(zadáno: 17.5.2013)
Přiznávám, že Kočky jsou pro mě tak trochu srdeční záležitost a jsem v tomto směru lehce zaujatý. Brněnské "nekočičí" provedení se myslím povedlo, po prvních melodiích jsem se ponořil do známých tónů a bez problémů tuto verzi přijal. Výborné jsou obzvláště hromadná vystoupení, naopak slabší a málo výrazné pak některé samotné kočky (Blahobyl, Abraka-máryfuk, Šimbal-Kimbal, Bengálský mour). Pěvecky bezesporu vynikající H. Holišová. Též velmi dobří D. Vitázek, A. Slanina, E. Skálová, I. Vaňková a S. Janotová. Nelze než konstatovat Cats are back! Krásných 80% + 10% z nostalgie.
(zadáno: 15.2.2012)
Opravdu dobře napsaná hra se zajímavým tématem. Možná bych si to o něco více užil, kdybych měl větší ponětí o kvantové mechanice, jaderné fyzice či relaci neurčitosti...ale přesto, hra mě vtáhla a zaujala. Příběh přinesl spoustu podnětů k zamyšlení či skutečností, které jsem dosud neznal. K tomu herecky velmi dobře zahrané. Nejvíce na mě zapůsobil Marek Němec, ale ani ostatní nezklamali. 77%
(zadáno: 5.3.2018)
Další působivá podívaná z dílny Losers. Nosným prvkem je opět precizní akrobacie, tentokrát postavená, hezky tematicky, hlavně na vzrůstu a pádu. Na ní je napojena velmi dobře sladěná choreografie a celé je to dokresleno krásně podmanivou hudbou. Pokud něco vytknout, tak přeci jen ještě trochu větší práci s tématem kolapsu. Ale i tak jsou zde k vidění nádherné, a též emočně silné, scény. Výtečná práce všech aktérů z nichž bych rád vyzdvihl hlavně P. Horníčka, jenž mi přijde, že celou tuto skupinu táhne hodně kupředu. Nelze jinak, než jen a jen doporučit. 85%