Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (793)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 8.9.2015)
Zvolená forma mi u této hry příliš neseděla. První část na mě působila jako příliš natahovaná předehra s představením jednotlivých postav. Pomalejší tempo a delší pauzy mezi dialogy udělaly své. Necítil jsem ze hry skoro žádné napětí a bylo mi veskrze lhostejné co se stane dál, hlavně ať se to už někam posune. Samotný závěr přinesl očekávané vyvrcholení, které mělo svoji sílu, ale celkový dojem ze hry u mě již nezměnilo. Po herecké stránce spíše průměrné a to jak u M. Fingera tak O. Sokola. Ze srovnání s původním zpracováním z roku 2006 mě tato verze nevychází nijak vítězně. 55%
(zadáno: 31.8.2015)
Vtipná, nenáročná hra, která pobaví a zpříjemní večer. Alespoň u mě to takto platilo. Dobrá paleta všemožných charakterů, aneb ona sestava matek neměla chybu a společně předvedly několik velmi dobrých scén. K tomu jim slušně sekundovali lehce ujetý recepční hotelu a lehce zoufalá delegátka zájezdu, kteří se na scéně též neztratili. Bylo tam sice několik slabších míst, ale nic co by výrazně ovlivnilo celkově kladný dojem. Navíc se výborně povedlo využít pavlačového prostředí Cevro institutu.
(zadáno: 10.8.2015)
Výborně zpracovaná hra, která staví primárně na kvalitě textu a jeho přednesu. Prakticky nulová scéna přenáší veškerou pozornost na herce a jejich projev. Což je dobře, neboť relativně složitý text vyžaduje divákovu maximální soustředěnost. Ale celkový výsledek stojí za to. Hra mě strhla, pobavila i silně zapůsobila. Herecky velmi dobrý kolektivní výkon, vyzdvihl bych však M. Tkačíkovou a J. Matějku. Též oceňuji trefné a povedené srovnání ztvárněného lidského chování se světem atomů a částic, které hře přidává další rozměr. Za mě určitě doporučuji.
(zadáno: 3.8.2015)
Přeci jen jsem to čekal trochu více psychologicky vyhrocené. První část mi přišla spíše průměrná, místy zdlouhavá se slabšími pasážemi. Silnější scéna přichází až v jejím závěru s výborným zpěvem J. Čvančarové. Druhá část pak již výrazně lepší. Hlavní zásluhu na tom má velmi dobrý M. Hofmann, který u mě zastínil i J. Čvančarovou. Což ale též o něčem vypovídá, neb spíše její postava by zde měla vyvolávat ty nejsilnější emoce. Možná přidat na důrazu v její bezradnosti a rozpolcenosti způsobené nátlakem od obou bratrů a k tomu pak ještě více akcentovat hrozbu apokalyptické povodně. 65%
(zadáno: 22.7.2015)
Pro ty co si chtějí nostalgicky připomenout oblíbený dětský seriál toto jistě nebude žádným zklamáním. Dobře obsazené jednotlivé postavy, výborné kostýmy i celá scéna, několik dobrých dialogů, povedené stepové číslo a k tomu skvěle sehraná ústřední píseň (i v maďarštině!). Toť hlavní klady, které bez problémů postačí pro příjemně strávený večer. Ale neočekával bych nic silnějšího, po dějové stránce je to v nejlepším případě průměr, spousta scén stojí jen na té nostalgii a několika památných "hláškách". Nic víc, nic míň. Rozhodně ale neodsuzuji, zavzpomínal jsem si a pobavil se.
(zadáno: 14.7.2015)
Na rovinu přiznávám, pro mě zatím nejlepší Artur. Celkem 4 scénky s postelovou tématikou, 2 z nich docela povedené, 1 průměr a 1 vyloženě špatná. B. Polák svým řekněme "osobitým" způsobem docela pobaví, ale celkově je nutné jeho herecký projev brát s notnou dávkou nadsázky. Aneb slovy klasika "Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!". Zato K. Podzimková příjemně překvapila a tak nějak zachraňuje co se dá. Jako nenáročná komedie pro letní večery to myslím příliš neurazí.
(zadáno: 5.7.2015)
Opět dobře čitelný rukopis SKUTRu, který pokud někomu nesedí, tak ho ani tato inscenace asi příliš nenadchne. Ale mě se jejich styl a zpracování v zásadě líbí a ani zde nezklamali. Z mého pohledu velmi dobré po pohybové, hudební a scénografické stránce. Jako ústřední dvojice výborně zahráli T. Voříšková a J. Sklenář, v menších rolích pak potěšili J. Vyorálek a L. Krobotová. Svým způsobem pobavila a zaujala i dvojice P. Vančura a J. Cina, byť v podobném duchu hrají v poslední době až příliš často. Jako celek určitě důstojná inscenace pro letní scénu. 75%
(zadáno: 22.6.2015)
Dobře, je to slušný úlet, ale pokud se naladíte na tu správnou vlnu, tak si toto představení můžete pěkně užít. Některé scény byly sice trochu více "mimo mísu", ale jinak přiznávám, že jsem se slušně bavil a zároveň si vychutnával plynulé přechody herců z různých protichůdných poloh. Výtečné výkony především u J. Meduny, H. Dvořákové a V. Lazorčákové. Též pochvala za výborné kostýmy a doprovodnou hudbu. Celkově určitě netradiční, ale povedený kousek.
(zadáno: 15.6.2015)
Hodně mě mrzelo, že jsem tuto inscenaci nestihl v Disku vidět. O to více mě však potěšilo, že se představení stále hraje a je možné na něj zajít. Bezpochyby si to totiž zaslouží. Opravdu výborně vymyšlená a zpracovaná hra. Nosný prvek je sice stále stejný, ale v provedení se nijak neopakuje a rozhodně nenudí. Naopak vyvolává neustále různé emoce. Paleta předvedeného je tak široká, že se v tom každý divák nějakým způsobem určitě najde. A to ještě umocňuje celkově velmi pozitivní zážitek. Kdo dosud neviděl, tak doporučuji neváhat, stojí to za to!
(zadáno: 11.6.2015)
Pro mě veskrze povedený muzikál s dobře postaveným příběhem a pěknými písněmi V. Neckáře, které do něj docela přirozeně zapadají. Celé to působí velmi příjemným dojmem, nijak nenudí, spíše naopak některé písně chtě nechtě strhnou i ty, kteří nejsou velkými fanoušky. Nechybí vtipné scény, ale naštěstí to není humor za každou cenu, žádný laciné vtipy či "crazy" prvky. Hlavní roli velmi dobře zahrál M. Dejdar a i jeho zpěv nebyl nijak špatný. Vedle něj potěšily J. Schneiderová a M. Pachlová, zvláště jejich společný duet stál za to. Celkově tedy vydařený muzikál, který do puntíku plní svůj účel.
(zadáno: 8.6.2015)
Mrzí mě to, ač jsem K. Střihavkovi přál vydařenou inscenaci, tak bohužel musím přiznat, že mě tato hra spíše zklamala. Z mého pohledu je to dosti slabé hlavně po textové a dějové stránce, zvláště vzhledem k celkové délce hry. První část má přes 90min a zase tolik se tam toho nestane. Druhá část je sice kratší, vážnější a též dojemnější. Ale přišlo mi to skoro až jako z nějakého špatného filmu. Průhledné, kýčovité a odtažité. Jako klad vidím hlavně několik podařených scén z první poloviny, doprovodnou hudbu, určité přiblížení atmosféry dané doby a herecké výkony J. Zadražila a J. Dolanského.
(zadáno: 4.6.2015)
Bohužel předchozí zpracování tohoto muzikálu jsem neviděl, takže nemohu srovnat. Ale z mého pohledu je toto nastudování bezesporu vydařené. Po hudební stránce nemá slabých míst a ani libreto není nijak špatné. Jednotlivé scény a jejich choreografie fungují dobře, takže má pozornost a zájem nijak neupadaly. D. Hůlka zvládá svoji roli naprosto přesvědčivě, není výtek. Vedle něj pak potěšil výborný T. Trapl a nijak nezklamala ani L. Machálková a též vynikající E. Burešová. Celkově velice zdařilé provedení, které by bylo škoda minout. 85%
(zadáno: 1.6.2015)
Dobrý nápad i myšlenka zpracování, ale bohužel po nějaké době se to už začalo příliš opakovat. Chtělo by to ještě doladit, posunout to přeci jen někam dál a nedržet stejný koncept celou dobu. Takhle jsem si užil hlavně první třetinu a pak již jen několik málo pasáží. Nicméně závěr s mikrovlnou troubou hodnotím určitě pozitivně, ten se Braňovi opravdu povedl. Jako celek však spíše lepší průměr. 55%
(zadáno: 28.5.2015)
Tak nevím jestli je to samotnou hrou nebo se nepovedlo jen toto zpracování, ale bohužel mě to absolutně nezaujalo. Celou dobu jsem měl pocit, že to pořádně nikam nesměřuje. Spousta dialogů je suchá a zdlouhavá, nevyvolává nějaké silnější emoce. Dobrá, je tam sice jakási snaha o určitou reflexi současné společnosti, ale výrazněji na mě nezapůsobila. Většinu času jsem si spíše říkal "Proč to všechno?", neboť převládal hlavně pocit nudy. Ale ano, bylo tam i pár povedených scén a momentů, hlavně v druhé polovině. Přesto na 3 hodiny je to zoufale málo. 35%
(zadáno: 7.5.2015)
I když to nebylo dokonalé, tak jsem rozhodně rád, že tento typ inscenace vznikl. Líbila se mi zejména činoherní část v níž opravdu zazářil I. Řezáč. Hudební motiv také nebyl špatný a měl své silné momenty, ale ne vždy to spolu dobře ladilo. Pěkné byly některé pěvecké pasáže BodyVoiceBand. U jiných pak byla o něco slabší recitační úroveň. Také mi moc nesedla německá operní část, která mě spíše odváděla od zbytku inscenace než více vtahovalo do děje. Ale určitě oceňuji zasazení do prostorů Pražské křižovatky, což výrazně pozvedlo vyznění celé hry a zvýšilo atmosféru jednotlivých scén. 65%
(zadáno: 4.5.2015)
Byť nemohu říct, že bych souhlasil se vším co v této hře zaznělo, i tak se mi ale zvolené téma a jeho zpracování líbilo. Z mého pohledu dobře ukazuje problém postupné likvidace této planety lidskou činností a vedle tohoto klade problémy rodiny a mezilidských vztahů, což dohromady vzbuzuje dojem určitého chaosu, ale nakonec to překvapivě funguje a drží pohromadě více než dobře. Zajímavá scéna, ve které hodnotím kladně zejména využití houpací obruče. Velká pochvala za opravdu výborný výběr doprovodné hudby. A herecký potlesk zejména pro L. Polišenskou, P. Beretovou a J. Pidrmanovou.
(zadáno: 27.4.2015)
Místy je to trochu úlet, ale jako celek to drží pohromadě dobře a najde se tam celá řada povedených scén, vtipů a narážek. Ti, co aspoň trochu sledují tenis a hlavně oba zmiňované hráče, si to užijí přeci jen o něco více. Oba aktéři zahráli skvěle, výborný především M. Taclík, ale ani J. Prachař nezklamal.
(zadáno: 20.4.2015)
Zvolená forma modernějšího pojetí toto klasiky mi přišla dobrá a nijak rozhodně nevadila. Scénu i kostýmy hodnotím pozitivně, ještě více pak hudební stránku. Po první části převažovala jasná spokojenost, ale bohužel vyznění druhé mi přišlo poněkud slabší. Většina scén v závěru na mě neměla výraznější dopad, i přes silný a tragický děj. Po herecké stránce však nemám větších výtek, líbil se mi především D. Prachař, ale nezklamal ani K. Dobrý a mile překvapil výkon L. Žáčkové. Potěšilo též provedení šaška v podání J. Bouškové. 65%
(zadáno: 16.4.2015)
Někdy je třeba se v životě pořádně zaseknout, aby si člověk uvědomil jak správně pokračovat dál. Opravdu dobře napsaná hra s příjemným, civilním humorem, ale zároveň i se silnými emotivními scénami. Trochu jsem se bál závěru, jak se to povede zakončit, aby to nebylo laciné a ani moc přehnaně citové. Ale obavy byly liché, celé zakončení je moc pěkně udělané. Samotné charaktery postav jsou zajímavě načrtnuty a všichni herci hrají na jedničku. Výborná je především K. Melíšková, jejíž výkon prostě neměl chybu. Nějaké drobné vady by se našly, ale jako celek to byl rozhodně divadelní zážitek.
(zadáno: 15.4.2015)
Ze začátku nenáročná konverzačka při zkoušení jedné divadelní hry. Ale postupně se to opravdu dobře stupňuje, emoce stoupají a čím dál více splývá hra a realita. Dost mě to pohltilo a vtáhlo, nejsem si vědom žádných slabých míst a samotný závěr měl potřebnou sílu. Velmi dobré herecké výkony od obou protagonistů, přesto o něco lépe hodnotím výbornou J. Pidrmanovou. Celkově určitě hra co stojí za vidění.
(zadáno: 13.4.2015)
Je to opravdu zajímavý úlet. Někoho to možná bude bavit více, mě to bohužel přišlo trochu slabší, zvláště po textové stránce. Začátek dobrý, netradiční situace a okamžiky mají svůj vtip a pobaví, ale postupně to nepřináší nic nového. Naštěstí se vydařily závěrečné projekce, ty hodnotím rozhodně kladně. Stejně tak i finální píseň. Po herecké stránce potěšilo vidět na jevišti T. Brodskou, krom ní příjemně překvapil i V. W. Kraus.
(zadáno: 9.4.2015)
Opravdu dobře napsaná hra se silným příběhem, který rozhodně zaujme. Naprosto jednoduché řešení scény dává vyniknout hereckým výkonům, na kterých především tato hra stojí. Naštěstí v tomto směru všichni tři aktéři nijak nezklamali a zahráli velmi dobře. Celkový dojem ještě umocňuje výborně zvolená závěrečná hudba. Za mě tedy určitě pozitivní divadelní zážitek.
(zadáno: 2.4.2015)
Ano, je to trochu delší a hlavně v druhé části by se dalo více škrtat. Přesto mi to nepřišlo rozvleklé a nudné. Spíše naopak, líbil se mi celkový koncept několika různých dialogů, které mají společného jmenovatele. Myslím, že hra dobře reflektuje celé období vlády královny Alžběty a i pěkně znázorňuje vlastní institut monarchie jako takové. Příjemně překvapila scéna, jednoduchá, ale účelná. Největším kladem je však vynikající I. Janžurová, která na jevišti opravdu kraluje. Těžko si pro tuto roli představit někoho lepšího. Z ostatních zaujali hlavně I. Bareš a I. Orozovič. Určitě doporučuji.
(zadáno: 30.3.2015)
Nijak nepřekvapím a přidám se ke kolegům. Opravdu dobře napsaná hra. Silný, reálný příběh, s humornými prvky. V žádném případě nenudí a svým průběhem a vyústěním rozhodně zaujal. Výborná L. Krbová, ale i J. Batťek nijak nezklamal a prokázal svůj talent. Celkově počin, který stojí za pozornost. A troufám si tvrdit, že kdo se odhodlá k návštěvě tak chybu určitě neudělá.
(zadáno: 26.3.2015)
Sám o sobě zajímavý děj je ještě zvýrazněn a umocněn povedeným zpracováním. Každý obraz má své zvláštní kouzlo a poetiku, která na mě osobně působila velmi dobře. Po scénické stránce tedy opravdu vydařené představení. Herecké výkony též nezklamaly, kolektivní souhra fungovala na jedničku. K tomu příjemná délka, žádné zbytečné natahování. Celkově rozhodně spokojenost. 75%