Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (838)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 11.11.2015)
Relativně náročná hra, která se pouští hned do několika tíživých témat současné společnosti. Nosným prvkem je zde homosexualita a to jak se s ní vyrovnává společnost i samotní jedinci. Ale nejde jen o tuto tématiku. Pocity zrady, osamění, nenaplněného života jsou společné pro všechny. Navozených životních situací je zde opravdu hodně. Až si i říkám, že by hře prospělo určité škrtání a zkrácení. Po herecké stránce však nemám výtek, nikdo z aktérů rozhodně nezklamal. Hodně vydařená je hudební stránka celé inscenace, výborně zapadá do jednotlivých scén a krásně doplňuje atmosféru celé hry.
(zadáno: 3.11.2015)
V první řadě výtečná akrobacie a skvělá choreografie. Ale není to pouze o tom. Je to i hravé, poetické a humorné. Má to myšlenku a nápady, které zaujmou. Vše doplněno velmi dobře zvolenou doprovodnou hudbou. Samotné výkony všech aktérů jsou výborné, ale asi největší pocty patří malému chlapci K. Ungerovi. Opravdu smekám! Za mě rozhodně divadelní zážitek.
(zadáno: 2.11.2015)
Výborný N. Lichý a vedle něj též D. Urban. Jeden druhého velmi dobře doplňují a tvoří skvěle sehranou dvojici. Společně dali dohromady inscenaci, na kterou je radost se dívat. Pohltilo mě to od začátku až do konce.
(zadáno: 1.11.2015)
Z mého pohledu opravdu výborné po hudební a melodické stránce. Orchestr hraje výtečně a skvěle to zní. Nevím však zda se jen nepovedl český překlad, nebo je takové už samotné libreto, ale texty písní mi nepřišly nijak povedené. Většina je zbytečně složitá, špatně zní a dost často není pořádně rozumět. I díky tomu zde není žádný hit, který by si pak člověk pobrukoval. Pěvecky výborná hlavně E. Skálová. P. Gazdík nezklamal a z ostatních byl dobrý především M. Kolář. Dětský sbor jako celek též moc pěkný. V součtu tedy žádný zázrak, ale i tak vcelku povedený muzikál. 67%
(zadáno: 30.10.2015)
Byť mám rád filmy od Tarantina nebo hry od McDonagha, tak tohle mě nějak nechytlo. Několikrát jsem se zasmál, to určitě ano, ale celkově mi daná zápletka, a vlastně i celý příběh, přišla spíše slabá. Většina dialogů plytkých a laciných. Nepůsobilo to na mě žádným větším napětím, obavy o osud jednotlivých postav se nedostavily, tak nějak mi bylo jedno jak to vlastně celé dopadne. To platí hlavně o první polovině, druhá mi přišla již o něco lepší, zvláště po herecké stránce a konverzační stránce. Z aktérů potom zaujali hlavně M. Pospíchal a R. Jašków. 55%
(zadáno: 21.10.2015)
Je pravda, že toto zpracování má jisté rezervy a určitě lze z tohoto příběhu vytěžit silnější emoční zásah, než se povedlo zde. I tak se mi ale toto pojetí líbilo, oceňuji hlavně dobře zvolený odlehčující humor a doprovodnou hudbu. Nicméně nic z toho by nemělo takový význam nebýt vynikající P. Štorkové, která je zde jednoduše geniální a dobrovolně přiznávám, že jsem doslova hltal každou její repliku.
(zadáno: 20.10.2015)
Několik různých obrazů, každý originální a svým způsobem zajímavý. Pokaždé jiný pohled na téma lovu a musím říct, že jsem byl překvapen co vše je možné pro takovouto scénu vymyslet. Sice mě některé obrazy zaujaly více a jiné méně, svoje určité kouzlo měl však každý z nich.
(zadáno: 13.10.2015)
Tak trochu jiná romantická komedie, která na hledání toho pravého (nebo spíše alespoň nějakého) partnera nahlíží bez jakéhokoli přikrášlení a pozlátka. Aneb není třeba si nic idealizovat, důležité je nečekat zázraky a nepropadat sebelítosti, potom jde vše mnohem lépe. Toť z mého pohledu hlavní poselství této hry. Nic co by tady už nebylo, nebo bychom nevěděli. Ale je to podané zdařilou formou s přiměřenou mírou nadsázky a humoru, takže nuda zde určitě nehrozí. K tomu velmi dobrá A. Polívková i P. Vaněk, kteří nijak nezklamali.
(zadáno: 12.10.2015)
Bezpochyby je to takový zvláštní úlet a bude dost záležet jak to komu sedne a zda se podaří naladit na tu správnou vlnu. U mě se to myslím vcelku povedlo. Sice tam je řada divných scén, hlavně v první polovině, ale v závěru do sebe ledacos pěkně zapadne a nakonec je to celé i docela poetické. Po herecké stránce zde kraluje výborný V. Neužil, ale ani L. Krobotová a T. Kobr nijak nezklamali.
(zadáno: 9.10.2015)
Tak se to (ne)povedlo asi tak stejně jako Lucie v Karlíně. Samotný příběh a jednotlivé dialogy jsou jak z nějakého hodně špatného amerického filmu. Situaci zachraňují pěkné písně M. Žbirky, několik povedených choreografií (ty J. Ďurovčík opravdu umí) a velmi dobré výkony T. Savky, M. Doubravové a R. Tomeše. Ostatní aktéři (P. Novotný, O. Smysl, K. Steinerová a V. Vodičková) spíše průměrní. Najde se tam tedy několik pěkných scén, ale jako celek pro mě tento muzikál prostě nefunguje.
(zadáno: 7.10.2015)
Bohužel hra jako taková mě tolik nezaujala, byť dobře nastavuje zrcadlo určité lidské zkaženosti a svým způsobem by se dalo říci, že zde dobro bylo po zásluze potrestáno. Některé scény jsou zbytečně dlouhé či mi přišly trochu navíc, nějaké zkrácení by tomu myslím prospělo. Též u samotného konce jsem čekal o něco silnější dopad. Ale i tak se povedlo dobře ztvárnit jednotlivé charaktery. Všichni herci odvádějí solidní výkony a hlavně díky nim hra nijak nenudí a samotný příběh upoutá pozornost. I zde opět výborná E. Hacurová a vedle ní též E. Jansová. K tomu pochvala za živý hudební doprovod.
(zadáno: 5.10.2015)
Rozhodně zajímavá absurdní sonda do systému zdravotnictví. Kdyby to byla první hra, kterou zde vidím, jistě by mě to ohromilo o něco více. Bohužel forma a způsob zpracování se na této scéně již poněkud opakují. Přesto musím přiznat, že obsažená dávka černého humoru mě nenechala chladným a u mnoha scén jsem se opravdu dobře bavil. Po herecké stránce nejvíce zaujali J. Vyorálek a M. König. Též samotnou scénu se povedlo udělat velmi dobře. 65%
(zadáno: 3.10.2015)
Výborná hudba, skvělá choreografie a i český překlad se povedl. Vše podstatné splněno. Dále už záleží hlavně na alternacích, na které si já rozhodně nemůžu stěžovat. Jako Romeo vynikající V. Drahokoupil, v roli Julie nijak nezklamala V. Skálová. Z ostatních výteční hlavně R. Fišarová (chůva), M. Šemík (Tybalt), M. Růža (kněz). Též výborní R. Ševčík a K. Benešová jako zlo a nenávist.

9.5.2016 generálka obnov. premiéry v Hybernii: naštěstí vše podstatné se podařilo zachovat a muzikál má stále vysokou kvalitu. Nové prostory mu svědčí i lépe než původní v Karlíně. Bezpochyby stojí za pozornost.
(zadáno: 2.10.2015)
Velice vydařené zpracování. Vyprávění jednoho životního příběhu se podařilo ztvárnit jednoduše a velice efektivně. Inscenace má dobré tempo, jedna zajímavá pasáž střídá druhou, dokáže zaujmout, pohltit a prakticky nepustit až do konce. Celkově pochvala všem aktérům za pěkný kolektivní výkon, v hlavní roli pak příjemně překvapil M. Řezníček, z ostatních výtečná hlavně E. Hacurová, která tam má jednu opravdu fantastickou scénu. Za sebe rozhodně doporučuji, stojí to za vidění.
(zadáno: 30.9.2015)
Výborný tanec a skvělé choreografie, které mají dobře gradující tempo a rytmus. To doplněno několika vtipnými mluvenými pasážemi, jež to myslím pěkně doplňovaly. Nějaký vyšší spojující prvek, propojující jednotlivé scénky jsem v tom bohužel nenašel, ale to mě nijak nebránilo si toto představení náležitě užít.
pozn.: kdo nerozumí anglicky je zde trochu v nevýhodě a výsledný dojem může být o něco horší, je třeba brát toto při návštěvě v potaz
(zadáno: 29.9.2015)
Nenáročná a zajímavá hra o historii jednoho domu a jedné rodiny. Na scéně se odvíjí její příběh v různých časových obdobích, na nějž se docela příjemně kouká, ale který emočně výrazněji nezasáhne. A to i přesto, že se zde pracuje se silnými tématy (antisemitismus, vysidlování, emigrace, vrácení majetku). Nicméně všechna jsou z mého pohledu spíše v pozadí a příliš důsledně se zde s nimi nepracuje. Proto nemohu říct, že by mě to donutilo k většímu zamyšlení. Po herecké stránce však pro mě dobrý výkon, hlavně od K. Winterové a L. Žáčkové, které svižně střídají různé polohy svých postav.
(zadáno: 23.9.2015)
Hra samotná mi nepřišla až tolik výjimečná, byť přináší pěkný, hořkosladký pohled na střet dvou generací, přičemž každá má své nenaplněné touhy a sny. Ale nabízí určitě dobré herecké příležitosti pro jednotlivé aktéry. V tomto směru bych nejvíce vyzdvihl O. Vlacha, který se své role chopil výborně. Nijak špatný nebyl samozřejmě ani J. Satoranský a velmi mile překvapila M. Frösslová, která oběma velmi dobře sekundovala. Hlavně díky nim se jedná o příjemný divadelní zážitek.
(zadáno: 21.9.2015)
Pro mě především velmi dobrá choreografie spojená se snad ještě lepší hudbou. Oboje se výborně doplňovalo, takže v tomto směru opravdu příjemný divadelní zážitek. Významy některých scén či gest jsem nejspíše úplně nepobral, ale to hlavní je zde myslím jasné...což mi stačí na to, abych si to náležitě užil.
(zadáno: 16.9.2015)
Manželská a životní krize po 30 letech společného soužití, vzájemné urážení, osočování a litování. To vše v kontrastu samoty a zapomenutí. Dohromady to přináší zajímavý pohled na celou "problematiku". Každý si pak sám může odpovědět, zda-li je špatné/nenaplněné manželství horší než život v osamění. Sice nemohu tvrdit, že by mě hra výrazněji zasáhla nebo nějak strhla, ale rozhodně nijak nenudila. Hlavní zásluhu na tom má jak J. Štěpnička, tak výborná J. Boušková, kteří se oba snaží dostat z daných podmínek maximum a myslím, že se jim to docela daří.
(zadáno: 15.9.2015)
Neviděl jsem bohužel jiné zpracování, takže nemohu srovnat. Přesto z mého pohledu zdejší důraz na pohybově-vizuální stránku byl někdy až příliš silný. Zvláště v druhé polovině jde místy na úkor samotného příběhu. Což je škoda, neboť hra jako taková na mě působí velice dobře a její potenciál, emočně zasáhnout diváka, mi přijde určitě větší, než čeho zde bylo dosaženo. Zde si spíše zapamatuji některé choreografie. Jako třeba scéna na nádraží nebo v metru, které byly v tomto směru povedené. Po herecké stránce nijak nezklamal J. Cina a potěšila H. Vágnerová a S. Babčáková.
(zadáno: 8.9.2015)
Zvolená forma mi u této hry příliš neseděla. První část na mě působila jako příliš natahovaná předehra s představením jednotlivých postav. Pomalejší tempo a delší pauzy mezi dialogy udělaly své. Necítil jsem ze hry skoro žádné napětí a bylo mi veskrze lhostejné co se stane dál, hlavně ať se to už někam posune. Samotný závěr přinesl očekávané vyvrcholení, které mělo svoji sílu, ale celkový dojem ze hry u mě již nezměnilo. Po herecké stránce spíše průměrné a to jak u M. Fingera tak O. Sokola. Ze srovnání s původním zpracováním z roku 2006 mě tato verze nevychází nijak vítězně. 55%
(zadáno: 31.8.2015)
Vtipná, nenáročná hra, která pobaví a zpříjemní večer. Alespoň u mě to takto platilo. Dobrá paleta všemožných charakterů, aneb ona sestava matek neměla chybu a společně předvedly několik velmi dobrých scén. K tomu jim slušně sekundovali lehce ujetý recepční hotelu a lehce zoufalá delegátka zájezdu, kteří se na scéně též neztratili. Bylo tam sice několik slabších míst, ale nic co by výrazně ovlivnilo celkově kladný dojem. Navíc se výborně povedlo využít pavlačového prostředí Cevro institutu.
(zadáno: 10.8.2015)
Výborně zpracovaná hra, která staví primárně na kvalitě textu a jeho přednesu. Prakticky nulová scéna přenáší veškerou pozornost na herce a jejich projev. Což je dobře, neboť relativně složitý text vyžaduje divákovu maximální soustředěnost. Ale celkový výsledek stojí za to. Hra mě strhla, pobavila i silně zapůsobila. Herecky velmi dobrý kolektivní výkon, vyzdvihl bych však M. Tkačíkovou a J. Matějku. Též oceňuji trefné a povedené srovnání ztvárněného lidského chování se světem atomů a částic, které hře přidává další rozměr. Za mě určitě doporučuji.
(zadáno: 3.8.2015)
Přeci jen jsem to čekal trochu více psychologicky vyhrocené. První část mi přišla spíše průměrná, místy zdlouhavá se slabšími pasážemi. Silnější scéna přichází až v jejím závěru s výborným zpěvem J. Čvančarové. Druhá část pak již výrazně lepší. Hlavní zásluhu na tom má velmi dobrý M. Hofmann, který u mě zastínil i J. Čvančarovou. Což ale též o něčem vypovídá, neb spíše její postava by zde měla vyvolávat ty nejsilnější emoce. Možná přidat na důrazu v její bezradnosti a rozpolcenosti způsobené nátlakem od obou bratrů a k tomu pak ještě více akcentovat hrozbu apokalyptické povodně. 65%
(zadáno: 22.7.2015)
Pro ty co si chtějí nostalgicky připomenout oblíbený dětský seriál toto jistě nebude žádným zklamáním. Dobře obsazené jednotlivé postavy, výborné kostýmy i celá scéna, několik dobrých dialogů, povedené stepové číslo a k tomu skvěle sehraná ústřední píseň (i v maďarštině!). Toť hlavní klady, které bez problémů postačí pro příjemně strávený večer. Ale neočekával bych nic silnějšího, po dějové stránce je to v nejlepším případě průměr, spousta scén stojí jen na té nostalgii a několika památných "hláškách". Nic víc, nic míň. Rozhodně ale neodsuzuji, zavzpomínal jsem si a pobavil se.