Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (816)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 31.5.2016)
Jedná se sice o konstatování vše-různých faktů a klišé o rozdílech mezi oběma pohlavími, jež člověk slyšel či četl již mnohokrát. A samo o sobě bych toto nepovažoval za kdovíjaký přínos, nicméně způsob jakým se zde podařilo toto téma zpracovat pozvedá úroveň celého představení o řád výše. Vydařené scénické provedení, chytré znázornění některých mužských/ženských vlastností a k tomu chytlavé a poutavé hudební vstupy, jež jsou to hlavní co posouvá tuto hru nahoru. Myslím, že kdo na toto zajde, příliš se nudit nebude.
(zadáno: 19.4.2016)
Hra, která je složitě čitelná, ale která velmi dobře pracuje s vytvořenou atmosférou. Scéna, kostýmy, hudba, intonace...to vše tvoří velice působivý celek, jež mě silně upoutal. Po obsahové stránce sice není lehké se v tom zorientovat, ale to myslím ani není vyloženě nutné. Pro mě dobře vyjadřuje zmar, závislost či destrukci, jež svádí určitý boj s tvůrčí silou jedince. Celkově pozitivnímu dojmu pomáhají i herecké výkony, zvláště zaujali D. Punčochář, T. Pavelka, E. Josefíková a M. Krátká. Ale některé scény jsou opravdu hůře uchopitelné a určité zkrácení by myslím hře jen prospělo. 65%
(zadáno: 23.3.2016)
Za sebe mohu říci, že jsem se po celou dobu nijak nenudil. První třetina byla tedy trochu zdlouhavá, až jsem se začal bát, že to začne být příliš monotónní. Ale dá se říci, že s příchodem J. Meduny nabrala inscenace dobré tempo, které si udržela až do konce. M. Isteník v titulní roli nijak nezklamal, zahrál velice přesvědčivě a právě díky němu má závěr hry onen potřebný silnější dopad. Vedle něj byla též výborná V. Lazorčáková, jejich společné dialogy patřily k nejlepším. K tomu dobře podbarvovaly atmosféru "doprovodné/davové" scény všech aktérů. Z mého pohledu určitě spokojenost. 75%
(zadáno: 22.2.2016)
Příjemně hořko-sladká sonda do spisovatelského života doby nedávno minulé. Dobře vyvážená kombinace obsahové a hudební složky. V obou případech šlo o zajímavou koláž různých stylů a tónů. Velice vydařené po textové stránce, spousta povedených dialogů, písní či slovních hříček. K tomu nápaditá a dobře fungující scéna, solidní herecké výkony všech aktérů, z nichž nejvíce zaujali výteční M. König a J. Vyorálek. I přes několik slabších momentů hra jako celek působí vyrovnaně a mě osobně zaujala prakticky od začátku do konce. Rozhodně spokojenost 75%
(zadáno: 16.2.2016)
Komediální perverzní horor o boji imperialistické skautky se zvrácenou ideologií komunistického režimu. Aneb je to rozhodně úlet. Ale úlet, který má dobrou myšlenku a není jen o bezúčelném vršení jedné šílené scény za druhou. Ano, je tam několik scén a obrazů, které mi nedávají velký smysl. Nicméně také spousta těch, jež se povedlo dobře vystavět, zajímavě zpracovat a které rozhodně upoutají a pobaví. Ani herecké výkony nijak nezklamou a za sebe rád vyzdvihuji skvělou T. Dočkalovou. Celkově stojí za pozornost. 75%
(zadáno: 1.2.2016)
Opravdu slušně zpracované antické drama u něhož se podařilo vybudovat patřičnou atmosféru a jež bez problému udrželo moji pozornost po celou dobu. Velkou zásluhu na tom má E. Matzkeová, která předvedla velmi soustředěný a emotivní výkon. Z ostatních stojí za pozornost hlavně V. Svojtková a J. Burda. Z mého pohledu hra, která stojí za vidění.
(zadáno: 29.1.2016)
Po všech stránkách příjemné, milé a místy až dojemné představení. Rozhlasový formát této hře sluší a zde se ho podařilo dobře uchopit a zpracovat. Zdařilé herecké výkony všech aktérů, zvláště pak K. Sedláčkové-Oltové a J. Wohanky, neb jejich mluvící předměty byly opravdu výborné. Celkově mohu jen doporučit. 75%
(zadáno: 12.1.2016)
Tento komorní příběh jedné noci se do bytového divadla velmi dobře hodí. Pouze mě mrzí trochu násilné zařazení krátké přestávky, jež většinu pracně vystavěné atmosféry a napětí spolehlivě zabíjí. Poté již nadcházející závěrečné vyústění nemá takovou sílu a dopad, jaký by si zasloužilo. Taktéž znázornění bezvýchodnosti situace a okolních hrozeb zde mohlo být vykresleno o něco důrazněji. Ale jinak stále silná hra, která bezpochyby zaujme. Po herecké stránce velmi dobrý P. Lněnička. 67%
(zadáno: 10.12.2015)
Tak trochu netradiční antická pohádková veselohra aneb Jak plaváček Oidupus ke štěstí přišel. Což rozhodně nemyslím negativně, neboť přechody mezi jednotlivými žánry a jejich kombinace se mi zde opravdu líbila. Jen vnímám určité rezervy při jejich znázorněních. Některé scény (soud, závěr) postrádají na dramatičnosti, jiné (začátek druhé části) naopak až příliš akcentují veselohru. Celkový emoční dopad mohl být myslím ještě silnější. Oceňuji scénické zpracování a pěkné kostýmy. I herecké výkony jsou opět kvalitní. Zvláště potěšili J. Plesl, M. Krobot, V. Kubařová a M. Myšička.
(zadáno: 25.11.2015)
Příjemné, pohádkově poetické. Čímž se, myslím, podařilo vystihnout tu správnou atmosféru, která k této hře patří. Zvláště druhou část a samotný závěr hodnotím kladně. V té první bylo několik scén, které mi přišly pěkné vizuálně, ale obsahově se trochu ztrácely (les, noc). Líbily se mi prakticky všechny kostýmy a i jednoduchá scéna, hezky se na to koukalo. Z hereckého hlediska zde není žádný propadák. Naopak potěšili zejména F. Kaňkovský, P. Štorková, J. Pidrmanová a V. Postránecký. Celkově představení, který si, svým způsobem užijí jak rodiče tak děti. Alespoň já odcházel spokojený. 75%
(zadáno: 24.11.2015)
Opět dobře napsaná hra, aneb musím přiznat, že styl M. McDonagha se mi líbí. Kašparovo zpracování se myslím povedlo, byť hlavně v druhé půli to má své rezervy. Líbila se mi scéna, kostýmy a hlavně celkový herecký projev všech aktérů. Výborní především M. Hoffman a M. Prášilová. První půle dobře vyvážená, té druhé by neuškodilo menší zkrácení a větší důraz na dramatičnost. Chyběl mi přeci jen o něco silnější akcent na tragičnost celého příběhu. Pak by byly výsledné dojmy ještě o něco silnější.
(zadáno: 17.11.2015)
Opravdu výborný J. Gottwald, jehož místy až strhující podání dokáže rozhodně zaujmout. Obsahem je chmurný, syrový příběh, který též nijak nenudí a moji pozornost náležitě upoutal. Takže celkově dosti pozitivní dojmy. Snad jen druhá část: desetiminutový hudební nářez, který jsem si i docela užil, ale z hlediska samotné inscenace s nulovým dopadem. Kdybych tušil, že pak přijde už "jen" tohle, tak bych na to 15min nečekal a odešel rovnou po první části.
(zadáno: 1.11.2015)
Z mého pohledu opravdu výborné po hudební a melodické stránce. Orchestr hraje výtečně a skvěle to zní. Nevím však zda se jen nepovedl český překlad, nebo je takové už samotné libreto, ale texty písní mi nepřišly nijak povedené. Většina je zbytečně složitá, špatně zní a dost často není pořádně rozumět. I díky tomu zde není žádný hit, který by si pak člověk pobrukoval. Pěvecky výborná hlavně E. Skálová. P. Gazdík nezklamal a z ostatních byl dobrý především M. Kolář. Dětský sbor jako celek též moc pěkný. V součtu tedy žádný zázrak, ale i tak vcelku povedený muzikál. 67%
(zadáno: 20.10.2015)
Několik různých obrazů, každý originální a svým způsobem zajímavý. Pokaždé jiný pohled na téma lovu a musím říct, že jsem byl překvapen co vše je možné pro takovouto scénu vymyslet. Sice mě některé obrazy zaujaly více a jiné méně, svoje určité kouzlo měl však každý z nich.
(zadáno: 13.10.2015)
Tak trochu jiná romantická komedie, která na hledání toho pravého (nebo spíše alespoň nějakého) partnera nahlíží bez jakéhokoli přikrášlení a pozlátka. Aneb není třeba si nic idealizovat, důležité je nečekat zázraky a nepropadat sebelítosti, potom jde vše mnohem lépe. Toť z mého pohledu hlavní poselství této hry. Nic co by tady už nebylo, nebo bychom nevěděli. Ale je to podané zdařilou formou s přiměřenou mírou nadsázky a humoru, takže nuda zde určitě nehrozí. K tomu velmi dobrá A. Polívková i P. Vaněk, kteří nijak nezklamali.
(zadáno: 12.10.2015)
Bezpochyby je to takový zvláštní úlet a bude dost záležet jak to komu sedne a zda se podaří naladit na tu správnou vlnu. U mě se to myslím vcelku povedlo. Sice tam je řada divných scén, hlavně v první polovině, ale v závěru do sebe ledacos pěkně zapadne a nakonec je to celé i docela poetické. Po herecké stránce zde kraluje výborný V. Neužil, ale ani L. Krobotová a T. Kobr nijak nezklamali.
(zadáno: 23.9.2015)
Hra samotná mi nepřišla až tolik výjimečná, byť přináší pěkný, hořkosladký pohled na střet dvou generací, přičemž každá má své nenaplněné touhy a sny. Ale nabízí určitě dobré herecké příležitosti pro jednotlivé aktéry. V tomto směru bych nejvíce vyzdvihl O. Vlacha, který se své role chopil výborně. Nijak špatný nebyl samozřejmě ani J. Satoranský a velmi mile překvapila M. Frösslová, která oběma velmi dobře sekundovala. Hlavně díky nim se jedná o příjemný divadelní zážitek.
(zadáno: 21.9.2015)
Pro mě především velmi dobrá choreografie spojená se snad ještě lepší hudbou. Oboje se výborně doplňovalo, takže v tomto směru opravdu příjemný divadelní zážitek. Významy některých scén či gest jsem nejspíše úplně nepobral, ale to hlavní je zde myslím jasné...což mi stačí na to, abych si to náležitě užil.
(zadáno: 31.8.2015)
Vtipná, nenáročná hra, která pobaví a zpříjemní večer. Alespoň u mě to takto platilo. Dobrá paleta všemožných charakterů, aneb ona sestava matek neměla chybu a společně předvedly několik velmi dobrých scén. K tomu jim slušně sekundovali lehce ujetý recepční hotelu a lehce zoufalá delegátka zájezdu, kteří se na scéně též neztratili. Bylo tam sice několik slabších míst, ale nic co by výrazně ovlivnilo celkově kladný dojem. Navíc se výborně povedlo využít pavlačového prostředí Cevro institutu.
(zadáno: 22.6.2015)
Dobře, je to slušný úlet, ale pokud se naladíte na tu správnou vlnu, tak si toto představení můžete pěkně užít. Některé scény byly sice trochu více "mimo mísu", ale jinak přiznávám, že jsem se slušně bavil a zároveň si vychutnával plynulé přechody herců z různých protichůdných poloh. Výtečné výkony především u J. Meduny, H. Dvořákové a V. Lazorčákové. Též pochvala za výborné kostýmy a doprovodnou hudbu. Celkově určitě netradiční, ale povedený kousek.
(zadáno: 11.6.2015)
Pro mě veskrze povedený muzikál s dobře postaveným příběhem a pěknými písněmi V. Neckáře, které do něj docela přirozeně zapadají. Celé to působí velmi příjemným dojmem, nijak nenudí, spíše naopak některé písně chtě nechtě strhnou i ty, kteří nejsou velkými fanoušky. Nechybí vtipné scény, ale naštěstí to není humor za každou cenu, žádný laciné vtipy či "crazy" prvky. Hlavní roli velmi dobře zahrál M. Dejdar a i jeho zpěv nebyl nijak špatný. Vedle něj potěšily J. Schneiderová a M. Pachlová, zvláště jejich společný duet stál za to. Celkově tedy vydařený muzikál, který do puntíku plní svůj účel.
(zadáno: 4.5.2015)
Byť nemohu říct, že bych souhlasil se vším co v této hře zaznělo, i tak se mi ale zvolené téma a jeho zpracování líbilo. Z mého pohledu dobře ukazuje problém postupné likvidace této planety lidskou činností a vedle tohoto klade problémy rodiny a mezilidských vztahů, což dohromady vzbuzuje dojem určitého chaosu, ale nakonec to překvapivě funguje a drží pohromadě více než dobře. Zajímavá scéna, ve které hodnotím kladně zejména využití houpací obruče. Velká pochvala za opravdu výborný výběr doprovodné hudby. A herecký potlesk zejména pro L. Polišenskou, P. Beretovou a J. Pidrmanovou.
(zadáno: 27.4.2015)
Místy je to trochu úlet, ale jako celek to drží pohromadě dobře a najde se tam celá řada povedených scén, vtipů a narážek. Ti, co aspoň trochu sledují tenis a hlavně oba zmiňované hráče, si to užijí přeci jen o něco více. Oba aktéři zahráli skvěle, výborný především M. Taclík, ale ani J. Prachař nezklamal.
(zadáno: 26.3.2015)
Sám o sobě zajímavý děj je ještě zvýrazněn a umocněn povedeným zpracováním. Každý obraz má své zvláštní kouzlo a poetiku, která na mě osobně působila velmi dobře. Po scénické stránce tedy opravdu vydařené představení. Herecké výkony též nezklamaly, kolektivní souhra fungovala na jedničku. K tomu příjemná délka, žádné zbytečné natahování. Celkově rozhodně spokojenost. 75%