Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (802)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 4.11.2014)
I přes výraznou délku si hra udržela moji plnou pozornost prakticky po celou dobu, slabších míst jsem vnímal jen pár. Má na tom svůj podíl správně vystavěný děj inscenace, dobrá souhra a celkově velmi slušný kolektivní výkon všech herců. Ale hlavní příčinou je pro mě vynikající O. Brousek, který výrazně táhl většinu scén a předčil ostatní kolegy o třídu. Bez něj by to nebylo ani zdaleka ono. Z ostatních bych ještě rád vyzdvihl M. Novotného a M. Fingera. Celkově po delší době na Vinohradech inscenace, kterou mohu doporučit. 75%
(zadáno: 30.10.2014)
Dobře napsaná a vystavěná hra, jejíž dramatizace se zde v Řeznické bezpochyby povedla. Pomalejší nástup velmi dobře graduje ke konci inscenace. A již samotný obsah budí jistou kontroverzi, nabízí zajímavé nahlížení na vinu a nevinu, zpětný pohled na předválečné a válečné období v netradičním uměleckém kontextu. Po herecké stránce pak vyniká především V. Cibulková, která svou roli ztvárnila výborně. Celkově rozhodně zajímavá inscenace. 74%
(zadáno: 28.10.2014)
Je to sice trochu netradičněji pojaté a ne každému se to asi bude líbit, nicméně mě to docela nadchlo. Kvalita scének je různorodá, ale jako celek fungují velmi dobře. Místy až člověk nevěří, do čeho všeho se zde pustí. Kryla však nijak nehanobí, spíše naopak, je to svým způsobem pocta jeho odkazu. Co stojí za to ještě vyzdvihnout je zpěv A. Krausové, který dokáže zasáhnout. Pro ty, kdo mají aspoň trochu rádi Kryla určitě doporučení k návštěvě.
(zadáno: 20.10.2014)
Z pohledu divadelního kritika opravdu výborný začátek představení. Ale i poté inscenace nezklame a udržela moji plnou pozornost. Nabízí srovnání hned několika zajímavých pohledů na ony "děvky od Arbesa". Sice tam je několik míst které považuji za dramaturgicky slabší a méně jasného vyznění. Ale obě aktérky to svými velmi dobrými výkony plně vynahrazují. Pokud mám jednu vyzdvihnout, tak pro mě vyhrává Petra Hřebíčková, která zde zahrála naprosto fantasticky.
(zadáno: 16.10.2014)
Trochu pomalejší rozjezd, ale s postupem času hra nabírá na intenzitě a dramatičnosti. Hlavním kladem je audio-vizuální stránka, která společně s jakousi staročeskou jazykovou a řečnickou formou vytváří velmi dobrou atmosféru, z níž místy až trochu mrazí. Podařilo se také dobře vystihnout onen střet dvou světů, z jedné strany těch co si prošli válkou a z druhé těch co na ně (ne)čekali doma. V tomto směru je to opravdu výborné. Ale najde se i několik slabších momentů či scén, které tolik nezaujmou a u nichž pozornost trochu opadává. Jako celek však jistě zaujme. 66%
(zadáno: 7.10.2014)
Typ hry kde jde více o formu než obsah. A pokud se zrovna někomu tato forma nezalíbí, tak si nejspíše hru ani nijak zvlášť neužije. Naštěstí toto nebyl můj případ. Myslím, že se povedlo navodit opravdu dokonalou "noir" atmosféru. Práce se scénou, mimika, gesta, pohyby, vše se to krásně doplňovalo a tvořilo jeden povedený celek. Sice se to s přibývajícím časem trochu okouká a přiznávám, že jsem měl pár chvil kdy moje pozornost lehce upadala. Ale naštěstí je délka hry příznivá a samotný konec vydařený, takže celkové dojmy jsou díky tomu jen a jen pozitivní.
(zadáno: 1.10.2014)
Dobře zpracované téma náboženského fanatismu na straně jedné, extrémní toleranci na straně druhé, ale též výchově, odpovědnosti a pohodlnosti. První část ještě pobaví chytře zvolenou humornou formou, však s postupem času začnou jednotlivé obrazy nabývat čím dál děsivější charakter. Hra celou dobu drží slušné tempo, nenudí, spíše naopak více vtahuje. Na tom má svůj podíl velmi dobrý herecký výkon T. Havlínka v hlavní roli. Z ostatních příjemně překvapili A. Daňková a S. Černodrinská. Určitě aktuální titul, který stojí za vidění.
(zadáno: 15.9.2014)
Co zanechá silnější dojem? Divadlo nebo realita? I tak se dá charakterizovat toto představení. K tomu několik zajímavých obrazů, které velmi dobře spojují hudbu, projekci a tanec. Bezesporu zajímavé představení, které zanechá svoji stopu.
(zadáno: 2.9.2014)
Akrobatická čísla opět výborná, kdybych hodnotil jen je tak klidně za 90%. Spousta scén a obrazů velmi vydařených a působivých. K tomu bych rád vyzdvihl doprovodnou hudbu, která mi tam dobře zapadala. Ale když beru inscenaci jako celek, tak to na mě nemělo takový dopad jako jiné hry tohoto souboru. Některé části a obrazy pro mě byly příliš nečitelné, závěr jsem též příliš nepochopil, byť nepopírám jeho určitou emocionální sílu. Z mého pohledu tedy určitě zajímavý počin, který stojí za vidění. Však obdivné nadšení se zde nedostavilo.
(zadáno: 4.8.2014)
Složitá a citlivá témata jako je rodina, řešení bydlení, krize středního věku a vlastně i smysl života tak nějak obecně, ty vše jsou zde pojaty a představeny velmi příjemnou a odlehčenou formou. K tomu vhodně doplněné vydařenými písněmi. Hra, která má nápad, dobré dialogy a velmi slušné herecké i pěvecké výkony. Nebál bych se komukoli doporučit, mě se to opravdu moc líbilo. 75%
(zadáno: 24.7.2014)
Lehce předvídatelný příběh jedné nešťastné lásky, odehrávající se v bohémské době začátku minulého století a stejně jako ona od začátku směřuje ke svému neodvratnému konci. Nic příliš převratného, ale přesto dobře zpracováno, svižné dialogy a docela chytlavý děj. Hlavní kvalitou jsou však bezesporu herecké výkony. Výtečná Ch. Poullain, pro kterou byla tato role snad stvořena. K tomu jí velmi dobře sekundují I. Orozovič a R. Rázlová, čímž je o zážitek postaráno. Další titul do řady vydařených představení Ungeltu. 75%
(zadáno: 8.4.2014)
Popis "mužská verze Zakázaného uvolnění" není až tolik od věci. Určitě se dá najít vícero společných prvků. Nicméně právě Zakázané uvolnění je z mého pohledu přeci jen povedenější. Zde je, hlavně v první části, několik slabší míst a občas se hra až zbytečně dlouho zasekne na některém tématu a nemá takový spád. Na druhou stranu i tady je spousta vtipných a povedených momentů, zajímavý příběh a dobré herecké výkony, z nichž nejlépe u mě obstál M. Taclík. Zároveň krásná pocta běžkám, Jizerským horám a legendární jizerské padesátce. Kdo je příznivec tohoto sportu, ten nemůže odcházet zklamán.
(zadáno: 8.4.2014)
Samotný muzikál mě osobně až tak dobrý nepřijde, minimálně z pohledu hudby a libreta. Ale jeho zpracování zde v Disku hodnotím rozhodně jako vydařené. Zejména druhá polovina měla svoji potřebnou sílu, ke které toto téma notně vybízí. Velmi dobrý kolektivní výkon prakticky od všech účinkujících. Přesto však rád vyzdvihnu především obě hlavní představitelky, M. Dancingerovou a A. Nesvadbovou, a s nimi kabaretiéra P. Šmída. Celkově určitě muzikál, který může směle konkurovat leckterým komerčním kouskům, jež se aktuálně v naší metropoli hrají.
(zadáno: 31.3.2014)
Výborná první část věnovaná schůzi obecního zastupitelstva, avšak od druhého dějství jsem přiznám očekával trochu více a myslím, že i navozené téma skýtalo daleko více prostoru, než "pouhé" přehrání konstatovaného tvrzení z první části. Přesto však zasazení do prostoru Baráčnické rychty dodalo představení nový rozměr a atmosféru vesnické zábavy se povedlo navodit téměř dokonale. Minimálně už pro tento zážitek stojí tato hra za návštěvu.
(zadáno: 27.3.2014)
Klasický příběh vyprávěný veskrze originálním způsobem. Už jen jeho pojetí způsobem určité zpovědi či obhajoby je velice povedené. K tomu použitá scéna, kostýmy, loutky, hudba a vlastní texty, to vše tvoří nezaměnitelnou atmosféru. A samozřejmě ono převtělení Vladimíra Marka do postavy Salome je svým způsobem zážitek a stojí bezesporu za vidění. 75%
(zadáno: 24.3.2014)
Sice jsem nedokázal pobrat význam a dopad některých scén, přesto souhlasím, že na Nebeského je to až nečekaně umírněné. Rozhodně výborný výkon S. Rašilova, kterému skvěle sekunduje D. Prachař. Tuto dvojici dobře doplňují též J. Černý a L. Trmíková. K tomu velmi dobře využitý betonový prostor scény zde ve Veletržním paláci. Celkově inscenace, která rozhodně zanechá svoji stopu.
(zadáno: 22.3.2014)
Samotný začátek originální a bezesporu povedený, potom v průběhu první poloviny spíše určité tápání, točení se na jednom bodě okolo podobných scén, kde jsem i pak trochu postrádal nějaký větší smysl. Přiznávám tedy, že v polovině u mě převládalo lehké zklamání, ale druhá část vše vynahradila. Dobře stupňované tempo vyústilo ve výborný závěr, který, věřím, musí nějakým způsobem zasáhnout každého. Samotné téma "každý má v sobě svého idiota" se nakonec povedlo dobře uchopit a zpracovat. Herecky po celou dobu výtečný kolektivní výkon. Další důkaz, že zdejší soubor je nyní opravdu ve skvělé formě.
(zadáno: 10.3.2014)
Velmi slušné komorní psychologické drama, jehož hlavní klad jsou výborné herecké výkony obou představitelů. Samotná hra má trochu slabší rozjezd, první třetina mi přišla dost šroubovaná a měla trochu násilné dialogy pro navození výchozí situace na vymyšlenou zápletku. Naopak po jejím propuknutí přišla série velmi silných scén. Samotný závěr sice nebyl nijak překvapivý či šokující, ale i tak hezky zapadl do načrtnutého schématu. Celkově inscenace, která jistě nikoho nezklame.
Pozn: souhlas s kolegou J. Landou na jedné scéně, která nemá větší logiku či opodstatnění a zbytečně mění vyznění hry.
(zadáno: 24.2.2014)
Netradičně a zajímavě znázorněna atmosféra 70. let. Přiznávám, onu dobu jsem nezažil, ale dle toho co o ní vím, mi tato inscenace přišla dosti vypovídající. Tiché provedení bylo ze začátku sice trochu divné, ale v konečném důsledku jen umocnilo celkový prožitek. Druhá část však trochu slabší, jakmile jsem ji začal trochu silněji vnímat tak už vlastně pomalu končila. Též konec první části mi přišel výrazně silnější než samotný závěr představení. Přesto však celkově žádné zklamání, spíše naopak.
(zadáno: 20.2.2014)
Dosti originální pohled na problematiku vysoké nezaměstnanosti absolventů, překvalifikace a střet staré a mladé generace. Humorné a vtipné, byť někdy trochu černě a občas i lehce morbidně. Ale i přesto zajímavý obsah, který nenudí a neztrácí na poutavosti. K tomu zejména obě herečky předvedly skvělý výkon. Rubín ani tentokrát nezklamal.
(zadáno: 10.2.2014)
Bohužel význam některých scén/obrazů, a jejich spojitost s ostatními či význam pro inscenaci jako celek, mi poněkud unikal. I přesto však dosti silný zážitek. Choreografie výborná, spousta zajímavých a nápaditých prvků. všichni aktéři předvedli velmi dobré výkony a nelze opomenout ani povedenou doprovodnou hudbu. Pro lidi co mají rádi pohybové/taneční divadlo to myslím nemůže být zklamání. 75%
(zadáno: 3.2.2014)
Povedené zpracování této klasické hry. Druhá polovina byla sice trochu slabší a únavnější, ale to z části padá i na vrub autora. Nicméně první část naopak dosti vydařená, nahození hry více do grotesky hodnotím pozitivně. Pobavil jsem se dosyta. Ztvárnění jednotlivých postav převážně velmi dobré, zaujali zejména T. Dastlík, N. Lichý, L. Melník a S. Krupanská.
(zadáno: 30.1.2014)
Dobře zpracované představení, které aktuálně reflektuje hrozby a negativní stránky rozšiřující se závislosti na internetu. S humorem, občas dosti černým, hezky ukazuje jak snadno lze v online světě, pod roušku jakési anonymity sociálních sítí, ventilovat svoji "temnou stránku" a že se tak často děje u lidí, od kterých by to mnohdy nikdo nečekal. V samotném provedení jsou dobře využity tablety a jejich technické možnosti, které hru příjemně zpestřují. Celkově to jistě stojí za vidění.
(zadáno: 9.1.2014)
Takový pěkný příběh z českého vesnického Bronxu. Originální a vtipné, Rubín opět nezklamal. Především první třetina je skoro dokonalá. Poté inscenace trochu ztrácí dech a počáteční náboj, ale naštěstí není zbytečně natahovaná. Nijak zde tedy nehrozí, že by mohla začít nudit. Velkou zásluhu na tom mají také všichni tři účinkující, jejichž herecké výkony jsou opravdu výtečné.
(zadáno: 28.11.2013)
Oceňuji tento způsob netradičního zpracování. Kabaretové pojetí bylo originální a přineslo spoustu vtipných okamžiků. Doprovodná hudba, sborové zpěvy, mužské obsazení ženských rolí, přiblížení dnešní době. To vše hodnotím bezesporu kladně. Ale nemohu se zbavit pocitu, že se částečně vytratila podstata této shakespearovy hry. Ono politikaření, zrada a všemožné pletichy, spousta silných dialogů, které zde vždy skončili nějakou estrádou či vtipem. A to i přes fantastický výkon P. Štorkové, které svého Richarda ztvárnila takřka dokonale a má největší zásluhu na celkovém pozitivním dojmu.