Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 6.2.2013)
Příjemné, milé, dojemné a takové hořko-sladké. Příběh, kde podstatnou roli hrají mezigeneračními problémy, netolerance a zahořklost, je zde podán velmi lidsky, místy vtipně, bez vyhrocených scén a trapných situací. Sice zároveň nejde příliš do hloubky, díky čemuž daný zážitek nebyl omračující a proto i malinko nižší hodnocení. Přesto se na to koukalo moc pěkně, určitě též díky velmi dobrým hereckým výkonům obou představitelů.
(zadáno: 14.12.2012)
Inscenace, která opravdu dobře pobaví. Spousta povedených a trefných dialogů jak na téma dabingu tak i alkoholismu.I přes relativně delší délku probíhá hra svižně a prakticky nijak nenudí. Velkou zásluhu na tom samozřejmě mají i herci, na jejichž výkony si nelze stěžovat. Výborný hlavně V. Neužil a také M. Myšička, který konečně dostal výraznější roli. Nicméně musím přiznat, že pocit něčeho výjimečného se zde nedostavil. Trochu mi vadilo, že je vše neustále odlehčováno vtipem. Inscenace zůstává spíše na povrchu a nejde více do hloubky. Byť nečekaný a zajímavý konec toto vylepšil.
(zadáno: 5.12.2012)
Bezesporu zajímavá inscenace. Pěkně zveršované, herecky dobře zahrané. Nejvíce zaujal určitě M. König. Místy lehce nejasný děj, ale celkově je příběh určitě srozumitelný a dobře ztvárněný. Hlavní klad vidím v dobré scénografii, výborné využití světel a stínů a k tomu doprovodná hudba či využitích různých zvuků k navození té správné atmosféry. Funguje to velmi dobře.
(zadáno: 2.12.2012)
Věřím, že u této inscenace se většina diváků bude dobře bavit. Já nebyl žádnou výjimkou, užil jsem si to náramně. Výborné texty, dialogy, spousta vtipných situací a narážek na různorodá aktuální témata. Herecké výkony znamenité, zmínit bych mohl snad všechna jména. Velmi dobrý kolektivní výkon. Přesto všechno však musím přiznat, že ve hře bylo několik míst, které mi přišli slabší. Buď zbytečně moc natahované nebo použitý humor hozený na můj vkus až příliš do absurda. Ale převládá jednoznačně spokojenost a pozitivní dojem. Celkově povedený počin co stojí za vidění.
(zadáno: 27.11.2012)
Řekl bych, že tuhle hru asi nejvíce ocení místní v Ostravě. Nicméně i já jako pražák, jsem se velmi dobře bavil a nejen to. Líbilo se mi povedené ztvárnění hornického prostředí v období komunismu 80.let. Byť samozřejmě nejsem žádný horník a nemám o tomto povolání velké znalosti. Přesto mi to přišlo hodně reálné. K tomu zajímavá paralelní linie emigranta, která dobře kontrastovala se socialistickým prostředím a kladla zajímavou otázku zda je lepší svobodný život v osamění nebo nesvobodný ve společnosti. Dialogy, scéna i kostýmy, to vše zaslouží pochvalu. Herecký výkony dobré a vyrovnané.
(zadáno: 15.11.2012)
Tak na Vinohradech pro mě po delší době opět povedená inscenace. Kladně hodnotím hlavně hromadná hudebně/taneční čísla, dobrá choreografie a využití scény. K tomu velmi dobrý herecký výkon M. Novotného, J. Meduny a také K. Brožové. Některé scény jsou opravdu vynikající (sólo B. Polákové na začátku, mužská umývárna, večírek), jiné pak spíše průměrné (univerzitní část, porada). Po pěvecké stránce je to většinou trochu slabší, nicméně nikdo zde není profesionální zpěvák, takže se dá leccos odpustit. Celkově si hra ale drží dobré tempo, většinu času jsem se dobře bavil, takže spokojenost.
(zadáno: 6.11.2012)
Především vynikající výkon R. Krajča a s ním též velmi dobrý D. Švehlík. To je hlavní klad této inscenace. Přiznám, že jsem měl lehký problém s retrospektivním pojetím děje, a to hlavně v první části. Když přišla zajímavá scéna a byl jsem více vtažen do děje, tak přišel skok zpět do přítomnosti a tak trochu suchého vyprávění. Naštěstí druhá část je v tomto již o mnoho lepší a zvláště závěr je pak hodně povedený a dobře emotivní. Jinak též příliš nechápu nutnost přestávky. Ve hře, která má čistého času 1:15 by pauza být opravdu nemusela a hra by bez ní mohla být i o něco zajímavější.
(zadáno: 31.10.2012)
Inscenace nezklamala, ale bohužel určité "mrazení v zádech" či pocit něčeho výjimečného se zde nedostavil. Stále se u této hry nemohu ubránit dojmu, že v případě hraní bez přestávky mohlo být celkové vyznění silnější. Takto se to trochu zbytečně tříští. Největším tahákem jsou zde herecké výkony obou hlavních představitelů, tedy N. Lichého a L. Melníka, kteří zahráli opravdu mistrovsky. Z ostatních vynikají především T. Vilišová a S. Krupanská. Líbila se mi také dobře zvolená doprovodná hudba.
(zadáno: 29.10.2012)
Velmi dobré zvláště po hudební a pohybové stránce. Líbilo se mi propojení ústředního motivu mladistvé lásky s projevem primárních pudů a jakési zvířecí divokosti. K tomu se podařilo zcela přirozeně připojit slovanské písně a tance. To celé fungovalo překvapivě dobře, pěkně se na to koukalo a ještě lépe poslouchalo.
(zadáno: 16.10.2012)
Bezesporu zajímavá forma, zdánlivě nahodilé či chaotické scény v konečném důsledku dávají dohromady obraz české/pražské společnosti. Vtipně a zároveň chytře reflektuje aktuální dění a jisté archetypy našeho chování. Vážná stránka je dobře vyvážena humorem, byť někdy trochu černým, ale důsledkem toho se krom zamyšlení i dobře pobavíte. Celkový kladný dojem dotváří i povedená scéna a doprovodná hudba. K tomu všichni herci předvedli kvalitní a vyrovnaný výkon.
Věřím, že každý se zde tak trochu najde a po skončení bude odcházet s tím, že to co zde slyšel a viděl stálo za věnovanou pozornost.
(zadáno: 12.10.2012)
Rozhodně velmi dobré po choreografické a hudební stránce. Prakticky všechny zpívané scény mají spád, zápal, taneční kroky, synchronizaci a celkově prostě skvělé tempo. Bohužel činoherní výplně mezi nimy jsou občas až příliš nudné a někdy je to jen o čekání na další pěvecké číslo. Ano hudba je zde to hlavní a o děj tolik nejde, ale i tak je to trochu škoda. Nicméně na konečném dosti kladném vyznění to nic nemění. Pěvecky slušně vyrovnané, nikdo nezapadl. Naopak bych chtěl vyzdvihnout výbornou K. Steinerovou a M. Doubravovou a D. Gránského. Též i J. Kříže coby DJ rádia. Podtrženo sečteno 75%.
(zadáno: 7.10.2012)
Ze začátku jsem byl trochu zaskočen, neb jsem dostal hlavně spoustu sprostých slov a podivný děj, který mi nedával velkého smyslu. Ale postupem času se příběh pěkně vykresluje a hra celkově dobře graduje. Sice bych osobně vypustil úplně poslední scénku a tu opileckou pasáž před ní lehce zkrátil, nicméně i tak je cca druhá polovina této hry opravdu dost povedená. Oceňuji také zajímavé a vtipné vsuvky z biologie a i ostatní vtipy jsou dobře umístěné, nejedná se jen o laciná klišé. Herecky dobře vyrovnané. Líbil se mi hlavně J. Nosek a J. Hofman.
(zadáno: 2.8.2012)
Dle mého názoru velmi dobré zpracování této dvoudílné hry. Trefný kontrast bohémského, nezatíženého a prostopášného života s intrikami, zradou a falešným přátelstvím vysoké politiky. Scénicky to umocňovalo odlišné barevné ladění obou části, jedna do světlé bílé a druhá do temné černé. Povedl se i přerod hlavního hrdiny, syna Jindřicha IV, z jedné skupiny do druhé. Herecky zde kraluje N. Lichý, jeho výkon je opravdu bravůrní. Zdatně mu sekunduje i J. Dolanský. Z ostatních vynikl především M. Myšička.
(zadáno: 17.7.2012)
Dosti zdařilé, s minimem hluchých míst. Hra má dobré tempo a bez problémů u mě udržela pozornost a očekávání pro další vývoj. Není to sice tak démonické jak by mohlo být, nicméně i tak je Richardova podlost slušně vykreslena. Jen trochu škoda, že pro mě byla lepší první polovina. Nasazené tempo v druhé části trochu slábne a gradace na konci nebyla nijak výrazná. Herecky velmi dobré. Jiří Langmajer pro mě byl výborný, celkově hru táhne výrazně nahoru. Z ostatních bych rád vyzdvihl tyto: K. Dobrý, E. Salzmannová, J. Teplý a K. Halbich.
(zadáno: 16.6.2012)
Výborná jízda na závěr, skvěle sehraná herecká čtveřice předvedla velmi dobrý výkon. Jejich ztvárnění určitých písní si budu dlouho pamatovat. A celkově lze říci, že onu "boybandovou problematiku" zpracovali vcelku bez chybičky...sice to nemělo tu "hloubku" jako prostřední díl, ale to nic nemění na tom, že jsem se bavil výborně.
(zadáno: 11.6.2012)
Hlavním kladem této inscenace pro mě byla hudba, ta se povedla opravdu znamenitě (Ondra Brzobohatý potvrdil, že má rozhodně talent!). I choreografie a texty písní jsou velmi dobré. Některé scény a dialogy, zvláště v první polovině mi přišli slabší a lehce zmatené. V tomto srovnání byla druhá část jednoznačně lepší. Přesto škoda, že ve hře nezaznělo více básní a nebylo tam méně rádobyvtipných výstupů P. Vacka (byť publikum se u nich velmi bavilo, tak asi jsem v tomto výjimka). Všichni herci zahráli dobře, hlavně M. Písařík a J. Malá.
(zadáno: 6.6.2012)
Plejáda postav ze všech možných her, které jsme mohli zde v Komedii vidět. Pobíhají, šourají se, reagují, mlátí, křičí či jen tak chodí. Ale celkově vytvářejí velmi zajímavé a leckdy i vtipné obrazy. Čím více her jste zde viděli, tím více si dané scénky vychutnáte. Rozhodně povedená rozlučka tohoto vynikajícího souboru.
(zadáno: 14.5.2012)
Co je ještě umění a co už ne? Kam až lze zajít v touze se zviditelnit? A co s člověkem udělá dlouhodobá samota? Spousta složitých otázek a žádná jednoduchá odpověď. Nicméně hra v tomto směru navozuje patřičnou atmosféru a nutí k zamyšlení, což není málo. K tomu povedená scéna a pro mě určitě velmi dobrá práce s videoprojekcí. Zahrané velmi dobře, Karel Roden rozhodně nezklamal.
(zadáno: 3.5.2012)
Pro mě určitě povedené zpracování klasického románu od K. Světlé, dobře zasazené do současné vesnické svatební hostiny. Tu se podařilo vystihnout opravdu náramně, její atmosféra mě dosti strhla. Jednotlivé charaktery a vztahy mezi nimi jsou propracované a dobře zahrané. Nechci nikoho vychvalovat, neb se mi líbili skoro všichni. Nicméně bohužel moje hodnocení sráží slabší závěr, od kterého jsem přiznám čekal trochu více. Chyběla mi tam větší gradace, více emocí, něco co by ve mě zanechalo hlubší dojem. Přesto spokojenost a solidních 75%.
(zadáno: 2.5.2012)
Některé fragmenty mi přišly slabší, jiné naopak výborné. Ale celkově to do sebe zapadalo dobře a ve výsledku je z toho pak solidní nadprůměr. Upoutalo i zpracování, kdy se prolínalo několik dějových linií v jednu chvíli. Místy vtipné, jinde nutí k zamyšlení a určité sebereflexi. Herecky skvělý tandem L. Žáčková a V. Kratina. Ale neztratil se ani M. Dadák či J. Hájek.
(zadáno: 24.4.2012)
Rozhodně působivá cesta do hlubin temnoty lidské duše. Hlavně po vizuální stránce - výborné využití světelných a zvukových efektů. Pro některé škodlivý stroboskop a také nepříjemný kouř u mě výrazně umocnili pozitivní zážitek z této hry. Herecky velmi dobří R. Zach a S. Majer.
Porozumění textu není ani zde jednoduché a vyžaduje plné soustředění, ale kdo se nenechá odradit složitějším začátkem tak věřím, že na konci nebude zklamán.
(zadáno: 22.4.2012)
Další velmi dobrá inscenace z dílny současného KALDu snažící se jak vtipně tak vážně reagovat na různé společenské problémy. Pohybově a hudebně skvěle sladěné, k tomu opravdu výborně zahrané. Sešel se zde silný soubor, který je dobrým příslibem nových mladých talentovaných herců. Pevně doufám, že se jeho členové prosadí i v následujících letech.
(zadáno: 11.4.2012)
Poctivá dávka černého humoru a nadsázky. Tak trochu v duchu Pulp fiction lehce střihnuté Goethem a s několika trefnými narážkami do české kulturní scény. Každého určitě nepobaví a  ten kdo si nesedne s tímto typem humoru může být na konci dosti nespokojen...
Ale mě to sedlo, bavil jsem se prakticky celou dobu. Hra měla pozitivní náboj a rychlý spád. Herci sršeli energií a bylo vidět, že si to užívají. Všichni tři předvedli velmi dobrý výkon. Za sebe tedy doporučuji.
(zadáno: 2.4.2012)
Jinou Divokou kachnu jsem doposud neviděl, takže nemohu srovnávat, ale tato verze se mi rozhodně líbila. Chválím celkové ztvárnění, nápadité scény a též chci vyzdvihnout výběr doprovodné hudby. Herecky kraluje Tereza Vilišová, ale nezaostávají ani Tomáš Dastlík, Jan Vápeník či Norbert Lichý. Celkově nemohu říci, že by mě hra vyloženě strhla, ale spokojený jsem odcházel určitě. 75%
(viděno v Divadle v Celetné)
(zadáno: 19.3.2012)
Spílání všem okolo sebe aneb cesta do hlubin rozhněvaného muže. Výteční Martin Finger a Boleslav Polívka nastavují trefně zrcadlo všem takovýmto osobám a přiznejme si, že alespoň částečně se v této hře najde každý z nás, neb nikdo není dokonalý. Moc se mi líbily oba vedené monology, pozdější společná část mi přišla už trošku slabší. Přesto ale stále velmi dobrá hra, která stojí za vidění.