Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 30.4.2013)
Zdařilá hra, které možná paradoxně nejvíc škodí věhlas filmového zpracování, jelikož zdejší verze se od něj až tolik neliší. Když to hodně přeženu, tak jsem si v duchu jen odškrtával jednotlivé filmové scény. Na druhou stranu chápu, že toto naopak může být pro někoho kladný prvek a naplněná očekávání. Nicméně i tak na mě inscenace zapůsobila. Hlavní zásluhu na tom má bezesporu výtečný M. Stránský, který to celé zdatně táhne. Jemu dobře sekunduje D. Sitek a v menších rolích zaujali M. Kopečný, K. Vlček a S. Vrbická. Celkově povedený počin, za který se na Palmovce nemusí vůbec stydět.
(zadáno: 25.4.2013)
Přiznám, že jsem určitě nepobral vše co tvůrci vymysleli, nicméně zklamaný a zmatený z toho určitě nejsem. Ba naopak, většinu večera jsem se dobře bavil. Výtečný M. König, který opět dokazuje jak neskutečný má herecký rozsah. Vedle něj pak skvěle démonický K. Dobrý, jemuž ta role opravdu sedla. A nelze nepochválit výborný hudební doprovod, který zde tvoří základ úspěchu.
(zadáno: 23.4.2013)
Většina první polovina bohužel příliš rozvláčná. Nadbytečné množství charakterů, častější střídání scén, malý prostor rozehrát něco silnějšího. Díky tomu jsem to sledoval spíše odevzdaně, bez většího zájmu. V závěru první poloviny (rodinná snídaně) se konečně začne něco dít a taky trochu více hrát. Druhá polovina mi pak naštěstí spravila chuť. Děj se zde omezil na dvě scény, herci dostali více prostoru a mělo to pozitivní efekt. Nicméně největší zásluhu na kladném dojmu má velmi dobrý Petr Nárožný. Nebýt něj tak je to stále spíše jen lepší průměr.
(zadáno: 17.4.2013)
Bezručům se opět povedlo představit silný příběh s dobře vystavěnou atmosférou. Zvláště v druhé půli jsem byl zmítán pocity zmaru a beznaděje, ale zároveň zde působilo ono nezdolné odhodlání a obdiv takové vytrvalosti. Celý příběh dobře popisuje židovskou pozici v Carském Rusku na počátku minulého století, o které, přiznávám, jsem toho příliš nevěděl. Herecky ani zde nezklame T. Dastlík a též v titulní roli D. Urban. Velmi povedená, pro mě opravdu silná a dobře dotvářející celkovou atmosféru, je také doprovodná hudba. Určitě další představení od Bezručů, které stojí za vidění.
(zadáno: 16.4.2013)
Zdařilá moderní interpretace klasického textu. Líbilo se mi srovnání s rozmazlenou zbohatlickou dcerou, které tatínek udělá co jí na očích vidí. Zároveň dobře využita problematika zneužívání dětí a kupování si jejich "lásky" hmotnými dary. Celé to stojí na výtečné P. Beretové, která podala skvělý výkon. Stejně tak zahrál velmi dobře i L. Příkazký. Ze zdejší trojice kauz je tato, řekl bych, ta nejpovedenější.
(zadáno: 10.4.2013)
Bezpochyby zajímavá česká variace na známý Zločin a trest. Téma těžkosti žití s výčitkami svědomí je tu očividné. Ale bohužel toto zpracování, které balancuje na hranici grotesky a tragédie, není nakonec pořádně ani jedno z toho. V závěru u mě převládaly, přiznávám, spíše rozporuplné pocity. Dle mého názoru, kdyby se více zaměřilo na vnitřní boj hlavního hrdiny a udělalo se z toho pořádné psycho-drama, mohl být výsledný zážitek mnohem silnější. Nicméně to nechť si každý posoudí sám. Z ostatních složek zaujala jednoduchá lavičková scéna a po herecké stránce pak P. Kubes a V. Bahník.
(zadáno: 8.4.2013)
Pokud bylo smyslem navodit v divákovi pocit otcizení od dané hry, tak u mě se toto setkalo s úspěchem. Sice byla patrná snaha předvést různé příběhy otcizení dětí od otce, ale realizace mi přišla bohužel slabší. Převládaly ve mě pocity nezájmu, nudy a menšího zmatení. Po herecké stránce též spíše průměr. Pochvala snad jen pro M. Nechvátala, který předvedl na konci vydařenou scénu a též pro klavírní doprovod.
(zadáno: 5.4.2013)
Hra o ženách, ale určitě ne pouze pro ženy. Velmi dobrou formou poukazuje na fakt, že bohužel i v dnešní době existují ženy, které to nemají v životě vůbec lehké. Ale tímto nechci říci, že je to nějaké depresivní, ba právě naopak. V inscenaci se skvěle skloubí humor a vtip se smutkem a lítostí. To vše výborně pojaté jako tanečně-pohybové divadlo s opravdu zdařilou choreografií a hudebním doprovodem. K tomu též pochvala za dobré využití světel a stínů. Celkově hra rozhodně nenudí, je originální, zaujme a představitelky to hrají opravdu s nadšením. Nelze jinak než doporučit.
(zadáno: 4.4.2013)
Byť nejsem velkým příznivcem estrádního humoru, tak tady mi příliš nevadil. Hře rozhodně nechybí humor a vtip. Ale zároveň, zvláště v druhé půli, má i potřebnou hloubku, která se v tomto příběhu nabízí. Jen mi přišlo, že u některých scén se kvůli humoru zachází již příliš daleko a jde spíše o posmívání se daným charakterům (např. karikatura překladatele hluchoněmým, celá scéna s Barborou Tachecí, některé výstupy na srazu důchodců). Nicméně celkové vyznění je rozhodně pozitivní a to především díky famózní a skvěle energické Pavle Tomicové. Ale proč ten P. Kotvald v závěru a proč skoro 3 hodiny?
(zadáno: 3.4.2013)
Pěkná připomínka významných prvorepublikových architektů poněkud netradiční hudební formou. Všechny písně se mi líbily a obecně hudební složka této hry je povedená. Nicméně musím přiznat, že jsem čekal i trochu něco více, jak o životě a díle daných osobností tak v rámci vyznění inscenace. A jelikož o architektuře nic moc nevím, tak některé narážky mi poněkud unikaly. Ostatním doporučuji předem si nastudovat životopisy Gočára, Plečnika a Janáka. Celkově stojí za vidění, hlavně kvůli originálnímu zpracování. V součtu za mě 65%.
(zadáno: 28.3.2013)
Musím přiznat, že tohle se mi líbilo. Skvěle využitá paralela určité samoty lidstva v doposud známém vesmíru s osamělostí člověka jako takového. Velmi dobře načrtnuté jednotlivé charaktery, kdy každý je svým způsobem uzavřený sám do sebe, nechce či se bojí k sobě někoho dalšího pustit, ale zároveň touží po společnosti a konci své samoty. Ze začátku spíše humorné chování všech postav se postupně mění a na povrch vyplouvají smutné osudy a jakási vnitřní odloučenost od okolního světa. Z herců u mě nejvíce zabodovali J. Boušková a P. Špalková, ale i ostatní předvedli opravdu dobré výkony.
(zadáno: 28.3.2013)
Dobře odvedený špionážní thriller s několika komediálními prvky a trochou té kvantové fyziky. Inscenaci nechybí potřebné napětí a atmosféra tohoto typu žánru. V tomto směru je o něco lepší druhá polovina, která můj celkový dojem určitě vylepšila. Povedlo se též udělat funkční a jednoduchou scénu, skvělé je hlavně zoo a pak závěrečný obraz.
(zadáno: 26.3.2013)
Opravdu velmi dobře zpracovaný Čechov. I přes výraznou délku hra nijak nenudí a jednotlivé scény dostatečně upoutaly mou pozornost. Zvláště v první půli se podařilo do děje úspěšně začlenit lehce odlehčený tón a tzv. "dejvický" humor, kterým se zdejší hry často vyznačují. Nic z toho není na úkor hlavní myšlenkové linie příběhu a celkové atmosféře to jenom prospívá. Z hereckého hlediska velmi dobrý kolektivní výkon od všech aktérů. Ale rád bych vyzdvihl výbornou V. Kubařovou. Z ostatních pak ještě I. Trojana, K. Melíškovou a J. Plesla. A též pochvala pro povedenou scénu a doprovodnou hudbu.
(zadáno: 21.3.2013)
Hlavní pochvala zde patří hercům. V první řadě M. Pechlátovi a L. Žáčkové, ale stydět se rozhodně nemusí ani I. Bareš a K. Holanová. Dle mého názoru z toho co mohli, vytěžili maximum a představení posunuli o řád výše, než by si zasloužilo. Je zde několik velmi dobrých momentů, např. v první půli opilecká scéna M. Pechláta nebo ve druhé výstup I. Bareše při diskusi o prodeji statku. Ale na druhou stranu také spousta nevýrazných míst. Určité poselství o životním bilancování, vyrovnání se se stářím a smysluplností doposud vykonaného, to vše zde je. Ale divadelní zážitek se díky tomu nedostavil.
(zadáno: 12.3.2013)
Hra, která musí zapůsobit snad na každého. Není špatné si připomenout čeho všeho byli lidé, ve stále nedávné době, schopni. Zde zajímavě zobrazeno na vztazích spolužáků jedné třídy. Byť myslím, že tento prvek mohl být vytěžen ještě o něco více (tedy větší popsání a vykreslení některých vztahů), tak i přesto se jedná o velmi dobré zpracování a hra díky tomu získává daleko větší rozměr. Herecky opravdu výborný kolektivní výkon všech představitelů, včetně působivých recitací básní a zpěvu písní. Snad jen samotný konec mohl být o něco kratší, hra tam až příliš ztrácí získané napětí a tempo.
(zadáno: 6.3.2013)
Tak tohle se opravdu povedlo. Hra velmi dobrým způsobem reflektuje otázku odpovědnosti, její přijmutí, vyhnutí se, útěk před ní či jak s ní žít. Není jednoduché se s tím vypořádat a vždy je to určitým způsobem vlastní vnitřní boj. Něco takového se odehrává i na jevišti, kde výborné herecké výkony předvádí jak J. Vondráček tak L. Trmíková. Stejně zdatně jim sekunduje i K. Sedláčková-Oltová. Tempo hry dobře graduje a závěr je výtečný. K tomu všemu musím přičíst i velmi dobře udělanou scénu a povedené kostýmy. Celkově tedy rozhodně spokojenost a doporučení všem k návštěvě.
(zadáno: 5.3.2013)
Rozhodně kvituji, že se na Vinohradech pustili i do něčeho jiného mimo komediální žánr. Text této hry není lehký a proto je důležité udržet divákovu pozornost. To se zde myslím vcelku podařilo. Ale první část hodnotím jako slabší, méně emočně výraznou. Většinou jsem jen bez většího zaujetí sledoval probíhající děj. Výkon L. Veselého mě tolik nestrhl a nikdo jiný v ní příliš nehrál. Druhá část je výrazně lepší, s o poznání větším nábojem. D. Havlová a R. Zach zde dokazují, že umí zahrát velmi dobře. Z ostatních herců mě velmi mile překvapila hlavně D. Kolářová.
(zadáno: 4.3.2013)
Je pravda, že toto představení nemá takovou hloubku a vyznění jako předešlé tituly. Nicméně stále je to povedený kousek. Má to nápad, spád a nabije vás to energií. Začátek má dobrý rozjezd a konec mě pak zcela strhnul. Mezi tím jsou trochu slabší místa, ale také několik hodně povedených scén a vtipných momentů. Každopádně skvělá choreografie a svérázný humor je zárukou toho, že nudit se určitě nebudete. Veselé skoky ani nyní nezklamaly.
(zadáno: 28.2.2013)
Nadějný začátek a vydařený konec. Mezi tím pro mě hra bohužel občas sklouzávala k šedému průměru. Samotný příběh hry je určitě zajímavý a věrohodně reálný. Problematika přistěhovalectví, začlenění do společnosti, ústup od snů a propadání pesimismu. To vše je zde velmi dobře znázorněno. Celkové zpracování i herecké výkony nejsou vůbec špatné, ale nelze se zbavit dojmu, že obojí má ještě rezervu. Pocit jistého mrazení či většího vtažení do hry se nedostavil, na druhou stranu jsem se nijak nenudil a zklamán určitě nejsem.
(zadáno: 26.2.2013)
Zajímavě napsaná inscenace, kterou se podařilo velmi dobře zpracovat. Scéna, hudba a kostýmy zde dotvářejí tu správnou atmosféru určitého mystična. Z hereckého hlediska kolektivně povedený výkon. Vyzdvihl bych hlavně Ivu Pazderkovou, která se své role zhostila opravdu bravurně. Celkově žádná bezduchá fraška, ale hra kde jsem se pobavil a nijak nenudil. Takovýchto počinů bych přál Fidlovačce určitě více.
(zadáno: 25.2.2013)
Dobře napsaná a zdařile provedená situační komedie. Vtipný text bez výrazného množství trapných rádoby-humorných situací, které jsou u tohoto typu inscenací často obvyklé. Po herecké stránce též velmi solidní. Sice J. Langmajer má často příliš výrazná a opakující se gesta, ale jinak hraje velmi dobře a samotná hra na něm dost stojí. K tomu velmi příjemně překvapily obě mladé herečky M. Timková a K. Krejčová. Celkově rozhodně nic převratného, ale pokud je cílem něco nenáročného u čeho si člověk odpočine a pobaví se, pak toto myslím nezklame. U mě to tak aspoň platilo.
(zadáno: 19.2.2013)
Příjemná, nenáročná hra, která neurazí. Občas se zasmějete, celkově se určitě pobavíte a budete odcházet s tím, že jste viděli docela povedené divadlo. Bohužel předloha není z nejlepších a s daným textem lze asi jen těžko udělat něco výraznějšího či silnějšího. Pánové T. Töpfer a V. Preiss hrají dle mého soudu velmi dobře a společně jim to opravdu klape. Být tam místo nich někdo jiný, tak to mohlo dopadnout daleko hůře. Oba dva udrželi moji pozornost, nenudil jsem se a návštěvy rozhodně nelituji.
(zadáno: 18.2.2013)
Z mého pohledu velmi dobře udělaná sonda do ženského světa. Opravdu výtečný text a skvělé herecké výkony P. Beretové a B. Polákové. K tomu jim zdatně sekundovali mužští kolegové. Byť přiznávám, že úplně vše jsem asi nepochopil a některé narážky mi unikly, tak přesto jsem se výtečně bavil po celou dobu. Vyjádřeno číslem 75% a pokud jste žena přičtěte si minimálně 10%.
(zadáno: 14.2.2013)
Dobře udělaný pohled na základní principy teorie relativity. Spoustu věcí s touto teorií související jsem již od školy úspěšně zapomněl a bylo příjemné si je opět oživit, navíc takovouto pěknou divadelní formou. Kvituji šikovné rozdělení na část přednáškovou a "praktickou". Byť zvláště v druhé části jsem již některé scénky a myšlenkové pochody tvůrců úplně nepobral, tak jako celek hra působí velmi dobře. A k tomu je i dosti vtipná a poučná. Ve výsledku opravdu velmi dobrý počin.
(zadáno: 11.2.2013)
V tomto případě bych řekl, že forma vítězí nad obsahem. Výborně udělaná scéna a k ní doprovodná hudba. Též zdařile odlišena černobílá první polovina od druhé barevné. Bohužel jednotlivé osudy postav a dialogy dle mého názoru až tak výrazné nebyly a příliš mě v tomto ohledu nezasáhly. Naopak výkony obou představitelů andělů hodnotím kladně. Též dobře obsazený L. Frej, který vtipně odlehčoval děj a svým způsobem přibližoval jisté tvůrčí záměry. V konečném důsledku se hře podařilo zachovat si potřebnou atmosféru a onen andělský pohled. To není málo a stojí to za vidění.