Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (816)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 3.12.2010)
(zadáno: 29.10.2018)
Výborný koncept, skvělá myšlenka i zdařilé zpracování. Vzniklo tak funkční a úderné propojení Prodané nevěsty s významnými okamžiky naší historie i našeho divadla. Vkusně odlehčené, ale nijak zlehčující a s několika silnými momenty. Za mě rozhodně díky za tuto poučnou a originální produkci. 75%
(zadáno: 17.9.2014)
Svérázný a netradičně pojatý Kafka. Tak trochu hozený do grotesky a tak trochu říznutý hudební revue. Určitě je to více "Švaňdák" než Kafka, ale to nemusí být nutně na škodu. Hlavní motivy tohoto díla zůstávají zachovány, byť jsou někdy méně či více upozaděny. U několika scén jsem si sice už říkal, co to má nyní znamenat, ale u většiny mě ztvárnění zaujalo. A také jsem se docela dobře pobavil, což není u Kafky zvykem. Herecky výborná M. Krátká a též "okrajová" dvojice T. Pavelka, P. Děrgel. Myslím, že stojí za pozornost. 65%
(zadáno: 3.12.2019)
Výborně zvolená forma, jenž trefně zvolenými metaforami a přirovnáními krásně reaguje na všemožné aktuální společenské problémy. Jednotlivé výstupy mají nápad a jsou jasně i přesně zacílena. Zároveň je to též ve správné míře vtipně odlehčené, takže se netřeba bát nějaké vážné moralizující agitace. Ale v každém případě daná témata mají sílu upoutat vaši pozornost a jistě i přivést k zamyšlení, což je zde to hlavní. Velmi dobré herecké výkony, zvláště od T. Vilišové a S. Rašilova. Lze jen a jen doporučit.
(zadáno: 20.2.2017)
Povedený a originální text, který na mnoha místech pobavil a též příjemně překvapil. K tomu dobře zvolená forma zpracování i celého přednesu. A byť nemohu říci, že by mě to vyloženě nějak strhlo a naprosto uchvátilo, tak zklamán jsem na konci rozhodně také neodcházel. I přesto, že mnohé narážky z hudební branže jsem asi nebyl schopen náležitě docenit. Celkově však stále vydařený kousek co jistě stojí za vidění.
(zadáno: 14.3.2016)
Jedna z nejlepších Čechovových her v kompaktním a přehledném balení. I přes značné škrty působí výsledek celistvým dojmem a k tomu neztrácí na intenzitě emoční vyznění celé hry. Samotný závěr je i zde silný a působivý. Z hlediska zpracování se mi pak hodně líbilo herecké střídání jednotlivých rolí, které přinášelo nový prvek a umožňovalo uchopit danou postavu pokaždé z trochu jiného pohledu. Herecky zaujaly hlavně E. Pinkasová, A. Břenková a A. Hessová. K tomu výtečná doprovodná hudba. Celkově bezesporu prostě hodně vydařený kousek!
(zadáno: 2.5.2022)
Vtipná, chytrá, dobře napsaná hra. Hezké zamyšlení nad životem a smrtí, nad přijmutím odpovědnosti a nevyhnutelného, ale též nad tím najít si radost ze života a uvědomit si co je důležité. Moc pěkná herecká souhra všech tří aktérů, primárně pak hlavně dua P. Liška a J. Dulava, kterým to společně funguje více než dobře. V první části se mi obzvláště líbilo skvělé vytěžení hry "my víme, postava neví". Vše pak bez jakéhokoli laciného zlehčování, mile a s citem. Za mě rozhodně spokojenost a mile rád doporučuji.
(zadáno: 4.12.2012)
Hodně povedené. Trefně vykresleny jednotlivé charaktery středoškolských studentů, znázornění šikany, odmítnutí a zavržení. Pocity osamělosti a nepochopení. Zpočátku pouze nevinné laškování se s postupem času čím dál více stupňuje a je jasné, že vše pomalu a jistě směřuje k tragickému konci. Hra velmi dobře stupňuje atmosféru a napětí mezi jednotlivými postavami neustále roste. K tomu, zvláště v první polovině, je ale řada vtipných momentů na odlehčení, takže se člověk i trochu pousměje. Po herecké stránce výborné, zvláště bych chtěl pochválit M. Anděla, M. Poulovou a K. Heřmánka.
(zadáno: 15.5.2018)
Vtipná a zábavná, občas trochu zběsilá, jízda do poloviny devadesátých let. Sice to bylo na můj vkus místy, zvláště ke konci, až příliš chaotické a některé momenty byly pro mě jen o tom dostat do hry ještě nějaký další symbol dané doby. Ale zase o těch odkazech na ně to je a většina byla opravdu povedená, často i se slušně vážným či smutným podtextem. K tomu všemu nelze nepochválit skvěle zvolený playlist doprovodných písní, jenž celkové atmosféře hodně pomáhají. Celkově lze říci, že pokud jste vyrůstali na Beverly Hills, pak vás tahle inscenace nemůže nijak zklamat.
(zadáno: 2.2.2015)
Začátek se myslím povedl a vzbudil ve mě nadějná očekávání dalšího vývoje. Bohužel ale s postupem času se hra stále více tříští a rozpadá na různé více či méně zajímavé scény, jejichž význam však není lehké uchopit či dát jasně do souvislostí s tématem celé inscenace. Poslední třetina je pak už vyložený chaos, kde nic není nemožné. Při odchodu z divadla převládají dosti rozporuplné pocity a neurčitost nějakého sdělení. Přitom samotný nápad není nijak špatný, zpracování však pokulhává. Naštěstí to dost zachraňují oba aktéři, jak M. Pospíchal tak M. Mejzlík předvedli rozhodně dobré výkony. 55%
(zadáno: 24.4.2017)
U mě zde převládají pozitivní dojmy. Líbila se mi zvolená koncepce zpracování s povedeným hudebním doprovodem. Opravdu vydařený začátek i většina druhé části. V závěru první je to přeci jen již trochu zdlouhavé, hra ztrácí na svižném tempu a též intenzitě. Některé vážnější a silnější momenty tak správně nevyznějí nebo alespoň mě tolik nezasáhly. Ale na druhou stranu spousta ironických situací je krásně a vtipně vystižena a celou inscenaci to dobře odlehčuje. Herecky nezklamala skvělá M. Borová, z ostatních potěšili zejména F. Rajmont, D. Prachař a L. Juřičková. Celkově spokojenost.
(zadáno: 21.4.2016)
Přiznávám, tak trochu jsem doufal v druhý Masakr v Paříži (divadlo Disk, 2012). Bohužel ale toto mé očekávání bylo trochu přehnané. Hlavní myšlenka je zde určitě dobrá a inscenace obsahuje pěknou řádku zajímavých nápadů, stejně jako vydařené scénické provedení. Kdyby se jednalo o cca hodinovou hru pouze volně inspirovanou titulním dílem, mohlo to být myslím výrazně lepší. Takto je zde až příliš popisných pasáží a relativně nudné dialogy, které příliš nezaujmou. Typické je, že dobrému nápadu předchází několikaminutová nezáživná scéna. S přibývajícím časem jsem už jen doufal v brzký konec. 55%
(zadáno: 21.9.2017)
Jsem rád, že jsem mohl vidět Racka i v tomto zpracování. Je to jiné, ale stále dosti působivé. Jen zde hraje prim spíše vizuální stránka, doplněná povedenou hudební složkou. Vzniká tak spousta krásných obrazů na které se moc pěkně dívá. Samotný obsah v tom bohužel místy zaniká více než by bylo zdrávo, ale celkově se daří udržet vyznění jednotlivých pasáží na dobré úrovni a hlavně druhá část přeci jen emočně zasáhne. Po herecké stránce pochvala hlavně pro M. Poulovou, K. Sedláčkovou-Oltovou, M. Zimovou a J. Vondráčka. Celkově pro mě originálně a neotřele zpracovaná klasika.
(zadáno: 26.3.2013)
Opravdu velmi dobře zpracovaný Čechov. I přes výraznou délku hra nijak nenudí a jednotlivé scény dostatečně upoutaly mou pozornost. Zvláště v první půli se podařilo do děje úspěšně začlenit lehce odlehčený tón a tzv. "dejvický" humor, kterým se zdejší hry často vyznačují. Nic z toho není na úkor hlavní myšlenkové linie příběhu a celkové atmosféře to jenom prospívá. Z hereckého hlediska velmi dobrý kolektivní výkon od všech aktérů. Ale rád bych vyzdvihl výbornou V. Kubařovou. Z ostatních pak ještě I. Trojana, K. Melíškovou a J. Plesla. A též pochvala pro povedenou scénu a doprovodnou hudbu.
(zadáno: 15.9.2011)
Po delší době inscenace v Národním, která se mi hodně líbila (když tedy nepočítám Blackbird). Dobře zpracováno, rozhodně kladně hodnotím posazení hlediště na jeviště, dostalo to hned jiný náboj. Celkově scéna jednoduchá, ale povedená. A hlavně herecké výkony, které nezklamaly. Snad nemůžu jmenovat nikoho kdo by se mi nelíbil. Naopak bych rád vyzdvihl velmi dobrý projev J. Dolanského a hned za ním E. Josefíkové. Přiznám, že jiné provedení jsem neviděl, takže nemohu srovnat. Ale i tak dle mého názoru hra na kterou se vyplatí zajít.
Přiznám, že jsem měl trochu problém neustále srovnávat hru s filmem. Pokud někdo nezná film, tak věřim, že si to může užít i víc. Takhle mě tam nic příliš nepřekvapilo, víceméně jsem tušil jak proběhne následující scéna...
Nicméně i přesto se mi hra líbila. Herecký výkony obou hlavních představitelů (Konečný, Valenta) byly dle mého názoru velmi dobré. Naopak Alena Bazalová mi do role Susan příliš "nesedla". Jinak velmi kladně též hodnotím hudební vsuvky mezi jednotlivými scénami - dobře dokreslovaly atmosféru hry.
(zadáno: 18.8.2016)
Svým způsobem netradiční a specifický muzikál, který však má své nesporné kvality. Líbila se mi velmi dobře udělaná výprava, laděná tak trochu v Burtonovském stylu. Po hudební stránce též pěkně poslouchatelné a hezky dynamické. Dějově je to zde malinko složitější a není úplně snadné se správně zorientovat. Jistě se hodí alespoň základní znalost díla "451 stupňů Fahrenheita", což dost pomůže. Ale i když není přesně jasný jejich význam, tak si lze jednotlivé scény dobře užít. Celkově je tento muzikálový počin příjemným překvapením letošního léta.
(zadáno: 9.10.2017)
Bohužel pro mě spíše lehké zklamání. Díky nadšeným ohlasům jsem měl příliš vysoká očekávání. Z mého pohledu určitě stále vydařený muzikál, ale bez nějakého silnějšího dopadu a s relativně průměrnou hudbou. První část příliš natahovaná, rozvleklá a relativně předvídatelná. Druhá má sice poloviční délku, ale je dvakrát tak silnější a zajímavější. Herecké a pěvecké výkony však veskrze velmi dobré, zvláště pak skvělá M. Horká a V. Prášil Gidová. Trochu slabší mi přišel T. Vlček. Hodně povedená je rozhodně celá výprava: scéna, kostýmy i projekce. Opravdu škoda, že chybí výraznější hudební motiv.
(zadáno: 5.3.2013)
Rozhodně kvituji, že se na Vinohradech pustili i do něčeho jiného mimo komediální žánr. Text této hry není lehký a proto je důležité udržet divákovu pozornost. To se zde myslím vcelku podařilo. Ale první část hodnotím jako slabší, méně emočně výraznou. Většinou jsem jen bez většího zaujetí sledoval probíhající děj. Výkon L. Veselého mě tolik nestrhl a nikdo jiný v ní příliš nehrál. Druhá část je výrazně lepší, s o poznání větším nábojem. D. Havlová a R. Zach zde dokazují, že umí zahrát velmi dobře. Z ostatních herců mě velmi mile překvapila hlavně D. Kolářová.
(zadáno: 15.6.2015)
Hodně mě mrzelo, že jsem tuto inscenaci nestihl v Disku vidět. O to více mě však potěšilo, že se představení stále hraje a je možné na něj zajít. Bezpochyby si to totiž zaslouží. Opravdu výborně vymyšlená a zpracovaná hra. Nosný prvek je sice stále stejný, ale v provedení se nijak neopakuje a rozhodně nenudí. Naopak vyvolává neustále různé emoce. Paleta předvedeného je tak široká, že se v tom každý divák nějakým způsobem určitě najde. A to ještě umocňuje celkově velmi pozitivní zážitek. Kdo dosud neviděl, tak doporučuji neváhat, stojí to za to!
(zadáno: 5.12.2018)
Dobře napsaná, zpracovaná a dramaturgicky vystavěná inscenace. Zajímavé a silné téma vnímání jedince, jeho způsobu života, nahlížení na jeho chování, hodnoty a také posuzování jeho odkazu. Je lepší ten kdo něčím přispěl společnosti nebo ten jemuž záleží hlavně na svých blízkých. Aneb pěkná ukázka toho, že nelze mít vše a obětování se jednomu cíli často vede k zanedbání něčeho jiného. Důležité však je ctít svou volbu a obstát před sebou samým. Výborná herecká spolupráce M. Táborského a L. Štěpánkové, jejich souhra je famózní, plná energie a naprosto vás dokáže pohltit. Výtečné!
(zadáno: 27.12.2011)
Dobrý začátek, který mě docela navnadil. Bohužel pak přišel menší útlum. Prostřední část mě nějak nesedla, hra balancuje mezi černou komedií a fraškou a pořádně tak nějak není ani jedno. Naopak závěr se zase povedl a dosti trefně hru zakončil (ale závěrečná scéna byla navíc). Je zde tedy jasné poselství "nestavět život na materiálních hodnotách", ale i tak se z toho dalo vytěžit trochu více...Herecky dobří K. Halbich, R. Jašków a M. Pospíchal. Celkově hra u které se pobavíte, ale úrovně "ředitele" nebo "negativního myšlení" nedosahuje.