Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (830)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 18.12.2016)
Hra pojmenovaná v originále po Heisenbergovi rozhodně nepostrádá určité prvky neurčitosti. Ale je zde myslím docela pěkně ukázáno jak nelze mít vše najednou a jednoduše když se soustředíme jedním směrem logicky nám uniká pozornost jinde. Samotné dialogy na mě pak působily dobře nahodilým dojmem, a někdy to vypadalo, že směřování hry není nijak dané. To ve výsledku správně posloužilo k upoutání pozornosti a zájmu o další průběh. Nicméně vše se jednou vyčerpá a zvolená délka je tak akorát na hraně. Oba aktéři pak potěšili svým veskrze příjemným přirozeným herectvím. Celkově pozitivní dojem. 68%
(zadáno: 22.1.2015)
Není nad svou vlastní přirozenost, netřeba se pokoušet ji změnit či nějak vylepšovat. Moc pěkně napsaná hra s chytrým a poučným vyzněním. Spousta skvělých scén a dialogů. Tandem Kolečko-Laštovková zde rozhodně zafungoval velmi dobře. Po herecké stránce též žádné zklamání, všichni aktéři zabodovali, nejlepší z nich pro mě však byla H. Vagnerová. 75%
(zadáno: 13.4.2016)
Pohled na život A. Turinga více přes jeho sexuální orientaci a ve trochu zvrácenějším stylu. Nicméně nijak to neubírá na síle podávaného životního příběhu. Je to vlastně taky obraz velmi těžkého života homosexuální komunity v období 40-60.let a na tomto případu se dobře ukazuje k jakým smutným koncům to někdy vedlo. K tomu bych přičetl dobře pořešenou scénu a velmi dobré herecké výkony, zejména skvělý T. Dianiška. Stojí určitě za vidění. 75%
(zadáno: 21.1.2020)
Příjemná, milá hra, jenž rozhodně nijak neurazila ani nenudila. Nicméně nemohu ani říci, že by mi něco více dala. Na můj vkus tam bylo málo dramatičnosti, mezi postavami nebyl žádný větší konflikt, nebo když něco málo přišlo, tak to nebylo patřičně využito. Též některé jednání a chování obou postav nemělo z mého pohledu jasné a věrohodné opodstatnění. Nemyslím ani tak z hereckého hlediska, jako spíše z toho dramaturgického. Naopak herecky hlavně A. Mihulová rozhodně nijak nezklamala. Jako povedený pak hodnotím hlavně samotný závěr inscenace, kde to vše dobře zafungovalo. 65%
(zadáno: 5.3.2015)
Z mého pohledu po všech stránkách vydařený muzikál. Pěkná scéna a kostýmy, hudebně funguje dobře, libreto je sice místy slabší, ale najdou se v něm též povedené pasáže. Netvrdím, že mě to strhlo, ale určitě jsem se nenudil a většinu scén jsem si užil. Je pravda, že zde není výraznější hit, nicméně písně Evelyn (M. Šnytová) v první polovině a matky "Jacka" (D. Hořínková) ve druhé části byly hodně vydařené, měly potřebnou sílu a zásah. Velká pochvala pro tyto dvě herečky za jejich velmi dobrý výkon. Jako celek český muzikál, který stojí za návštěvu.
(zadáno: 28.5.2019)
Bohužel tohle nebyl úplně můj šálek... možná je to i samotnou Ibsenovou hrou, ale vůbec mi to nesedlo. Pro mě hůře čitelné motivy chování jednotlivých postav, první část mi přišla hlavně jako příliš dlouhá expozice jejich samotného představení. Zdlouhavé a dosti popisné, chybělo mi větší a jasnější vykreslení vztahů mezi nimi. Ve výsledku mi na jejich osudech nijak nezáleželo a hra pro mě ztratila potřebný náboj. Nicméně nechci jen hanit, věřím, že své kvality to má. Jednotlivé obrazy jsou dobře zahrané a když se na to správně naladíte, tak to jistě i zapůsobí jinak. U mě se tak ale nestalo. 55%
(zadáno: 31.5.2016)
Jedná se sice o konstatování vše-různých faktů a klišé o rozdílech mezi oběma pohlavími, jež člověk slyšel či četl již mnohokrát. A samo o sobě bych toto nepovažoval za kdovíjaký přínos, nicméně způsob jakým se zde podařilo toto téma zpracovat pozvedá úroveň celého představení o řád výše. Vydařené scénické provedení, chytré znázornění některých mužských/ženských vlastností a k tomu chytlavé a poutavé hudební vstupy, jež jsou to hlavní co posouvá tuto hru nahoru. Myslím, že kdo na toto zajde, příliš se nudit nebude.
(zadáno: 3.12.2010)
(zadáno: 29.10.2018)
Výborný koncept, skvělá myšlenka i zdařilé zpracování. Vzniklo tak funkční a úderné propojení Prodané nevěsty s významnými okamžiky naší historie i našeho divadla. Vkusně odlehčené, ale nijak zlehčující a s několika silnými momenty. Za mě rozhodně díky za tuto poučnou a originální produkci. 75%
(zadáno: 17.9.2014)
Svérázný a netradičně pojatý Kafka. Tak trochu hozený do grotesky a tak trochu říznutý hudební revue. Určitě je to více "Švaňdák" než Kafka, ale to nemusí být nutně na škodu. Hlavní motivy tohoto díla zůstávají zachovány, byť jsou někdy méně či více upozaděny. U několika scén jsem si sice už říkal, co to má nyní znamenat, ale u většiny mě ztvárnění zaujalo. A také jsem se docela dobře pobavil, což není u Kafky zvykem. Herecky výborná M. Krátká a též "okrajová" dvojice T. Pavelka, P. Děrgel. Myslím, že stojí za pozornost. 65%
(zadáno: 3.12.2019)
Výborně zvolená forma, jenž trefně zvolenými metaforami a přirovnáními krásně reaguje na všemožné aktuální společenské problémy. Jednotlivé výstupy mají nápad a jsou jasně i přesně zacílena. Zároveň je to též ve správné míře vtipně odlehčené, takže se netřeba bát nějaké vážné moralizující agitace. Ale v každém případě daná témata mají sílu upoutat vaši pozornost a jistě i přivést k zamyšlení, což je zde to hlavní. Velmi dobré herecké výkony, zvláště od T. Vilišové a S. Rašilova. Lze jen a jen doporučit.
(zadáno: 20.2.2017)
Povedený a originální text, který na mnoha místech pobavil a též příjemně překvapil. K tomu dobře zvolená forma zpracování i celého přednesu. A byť nemohu říci, že by mě to vyloženě nějak strhlo a naprosto uchvátilo, tak zklamán jsem na konci rozhodně také neodcházel. I přesto, že mnohé narážky z hudební branže jsem asi nebyl schopen náležitě docenit. Celkově však stále vydařený kousek co jistě stojí za vidění.
(zadáno: 14.3.2016)
Jedna z nejlepších Čechovových her v kompaktním a přehledném balení. I přes značné škrty působí výsledek celistvým dojmem a k tomu neztrácí na intenzitě emoční vyznění celé hry. Samotný závěr je i zde silný a působivý. Z hlediska zpracování se mi pak hodně líbilo herecké střídání jednotlivých rolí, které přinášelo nový prvek a umožňovalo uchopit danou postavu pokaždé z trochu jiného pohledu. Herecky zaujaly hlavně E. Pinkasová, A. Břenková a A. Hessová. K tomu výtečná doprovodná hudba. Celkově bezesporu prostě hodně vydařený kousek!
(zadáno: 2.5.2022)
Vtipná, chytrá, dobře napsaná hra. Hezké zamyšlení nad životem a smrtí, nad přijmutím odpovědnosti a nevyhnutelného, ale též nad tím najít si radost ze života a uvědomit si co je důležité. Moc pěkná herecká souhra všech tří aktérů, primárně pak hlavně dua P. Liška a J. Dulava, kterým to společně funguje více než dobře. V první části se mi obzvláště líbilo skvělé vytěžení hry "my víme, postava neví". Vše pak bez jakéhokoli laciného zlehčování, mile a s citem. Za mě rozhodně spokojenost a mile rád doporučuji.
(zadáno: 4.12.2012)
Hodně povedené. Trefně vykresleny jednotlivé charaktery středoškolských studentů, znázornění šikany, odmítnutí a zavržení. Pocity osamělosti a nepochopení. Zpočátku pouze nevinné laškování se s postupem času čím dál více stupňuje a je jasné, že vše pomalu a jistě směřuje k tragickému konci. Hra velmi dobře stupňuje atmosféru a napětí mezi jednotlivými postavami neustále roste. K tomu, zvláště v první polovině, je ale řada vtipných momentů na odlehčení, takže se člověk i trochu pousměje. Po herecké stránce výborné, zvláště bych chtěl pochválit M. Anděla, M. Poulovou a K. Heřmánka.
(zadáno: 15.5.2018)
Vtipná a zábavná, občas trochu zběsilá, jízda do poloviny devadesátých let. Sice to bylo na můj vkus místy, zvláště ke konci, až příliš chaotické a některé momenty byly pro mě jen o tom dostat do hry ještě nějaký další symbol dané doby. Ale zase o těch odkazech na ně to je a většina byla opravdu povedená, často i se slušně vážným či smutným podtextem. K tomu všemu nelze nepochválit skvěle zvolený playlist doprovodných písní, jenž celkové atmosféře hodně pomáhají. Celkově lze říci, že pokud jste vyrůstali na Beverly Hills, pak vás tahle inscenace nemůže nijak zklamat.
(zadáno: 2.2.2015)
Začátek se myslím povedl a vzbudil ve mě nadějná očekávání dalšího vývoje. Bohužel ale s postupem času se hra stále více tříští a rozpadá na různé více či méně zajímavé scény, jejichž význam však není lehké uchopit či dát jasně do souvislostí s tématem celé inscenace. Poslední třetina je pak už vyložený chaos, kde nic není nemožné. Při odchodu z divadla převládají dosti rozporuplné pocity a neurčitost nějakého sdělení. Přitom samotný nápad není nijak špatný, zpracování však pokulhává. Naštěstí to dost zachraňují oba aktéři, jak M. Pospíchal tak M. Mejzlík předvedli rozhodně dobré výkony. 55%
(zadáno: 24.4.2017)
U mě zde převládají pozitivní dojmy. Líbila se mi zvolená koncepce zpracování s povedeným hudebním doprovodem. Opravdu vydařený začátek i většina druhé části. V závěru první je to přeci jen již trochu zdlouhavé, hra ztrácí na svižném tempu a též intenzitě. Některé vážnější a silnější momenty tak správně nevyznějí nebo alespoň mě tolik nezasáhly. Ale na druhou stranu spousta ironických situací je krásně a vtipně vystižena a celou inscenaci to dobře odlehčuje. Herecky nezklamala skvělá M. Borová, z ostatních potěšili zejména F. Rajmont, D. Prachař a L. Juřičková. Celkově spokojenost.
(zadáno: 21.4.2016)
Přiznávám, tak trochu jsem doufal v druhý Masakr v Paříži (divadlo Disk, 2012). Bohužel ale toto mé očekávání bylo trochu přehnané. Hlavní myšlenka je zde určitě dobrá a inscenace obsahuje pěknou řádku zajímavých nápadů, stejně jako vydařené scénické provedení. Kdyby se jednalo o cca hodinovou hru pouze volně inspirovanou titulním dílem, mohlo to být myslím výrazně lepší. Takto je zde až příliš popisných pasáží a relativně nudné dialogy, které příliš nezaujmou. Typické je, že dobrému nápadu předchází několikaminutová nezáživná scéna. S přibývajícím časem jsem už jen doufal v brzký konec. 55%
(zadáno: 21.9.2017)
Jsem rád, že jsem mohl vidět Racka i v tomto zpracování. Je to jiné, ale stále dosti působivé. Jen zde hraje prim spíše vizuální stránka, doplněná povedenou hudební složkou. Vzniká tak spousta krásných obrazů na které se moc pěkně dívá. Samotný obsah v tom bohužel místy zaniká více než by bylo zdrávo, ale celkově se daří udržet vyznění jednotlivých pasáží na dobré úrovni a hlavně druhá část přeci jen emočně zasáhne. Po herecké stránce pochvala hlavně pro M. Poulovou, K. Sedláčkovou-Oltovou, M. Zimovou a J. Vondráčka. Celkově pro mě originálně a neotřele zpracovaná klasika.