Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 30.5.2012)
Hlavním kladem je výborně navozená atmosféra života na slovácké vesnici ve válečných letech. Bezesporu k tomu přispěly i vhodně zvolené písně a doprovodná hudba, které na mě dost zapůsobily. Líbilo se mi i provedení scény, která prakticky ve stejném stavu vydržela po celou hru. A v neposlední řadě i velmi dobrý výkon celého hereckého souboru. Pokud někoho vyzdvihnout tak Jitku Smutnou, ale pochvalu zaslouží všichni. Jen závěr mi přišel až moc urychlený. Myslím, že se z něj dalo vytěžit více a mohlo to být ještě o chlup lepší.
(zadáno: 22.5.2012)
Hra velmi dobře znázorňuje velmi zajímavý vztah těchto významných osobností českého divadla. Skvěle pro mě vystihla atmosféru jejich přátelství i doby ve které museli žít a předvedla povedený obraz jejich životních osudů. To vše i díky povedené scéně a rozhodně hereckému projevu. Byť všichni zaslouží pochvalu, tak nejlépe dle mě zahrál Václav Vašák jako Voskovec.
(viděno ve Švandově divadle v Praze)
(zadáno: 15.5.2012)
Zrada je vcelku příjemná oddychovka, která pobaví a zaujme. Oceňuji retrospektivní ráz inscenace a dobře vykreslené vztahy jednotlivých postav. Nejvíce mě zaujala její prostřední část odehrávající se v Benátkách a těsně po nich, závěr pak již maličko slabší.
Staré časy jsou pak trochu jiné kafe. Přeci jen složitější hra, ze které si asi každý odnese trochu něco jiného. Pro mě jistě zajímavě vykreslená rozpolcenost hlavní představitelky do dvou postav. Ale bohužel jsem se i tak občas lehce ztrácel. Herecky je zde nejlepší P. Špalková.
(zadáno: 14.5.2012)
Co je ještě umění a co už ne? Kam až lze zajít v touze se zviditelnit? A co s člověkem udělá dlouhodobá samota? Spousta složitých otázek a žádná jednoduchá odpověď. Nicméně hra v tomto směru navozuje patřičnou atmosféru a nutí k zamyšlení, což není málo. K tomu povedená scéna a pro mě určitě velmi dobrá práce s videoprojekcí. Zahrané velmi dobře, Karel Roden rozhodně nezklamal.
(zadáno: 3.5.2012)
Pro mě určitě povedené zpracování klasického románu od K. Světlé, dobře zasazené do současné vesnické svatební hostiny. Tu se podařilo vystihnout opravdu náramně, její atmosféra mě dosti strhla. Jednotlivé charaktery a vztahy mezi nimi jsou propracované a dobře zahrané. Nechci nikoho vychvalovat, neb se mi líbili skoro všichni. Nicméně bohužel moje hodnocení sráží slabší závěr, od kterého jsem přiznám čekal trochu více. Chyběla mi tam větší gradace, více emocí, něco co by ve mě zanechalo hlubší dojem. Přesto spokojenost a solidních 75%.
(zadáno: 2.5.2012)
Některé fragmenty mi přišly slabší, jiné naopak výborné. Ale celkově to do sebe zapadalo dobře a ve výsledku je z toho pak solidní nadprůměr. Upoutalo i zpracování, kdy se prolínalo několik dějových linií v jednu chvíli. Místy vtipné, jinde nutí k zamyšlení a určité sebereflexi. Herecky skvělý tandem L. Žáčková a V. Kratina. Ale neztratil se ani M. Dadák či J. Hájek.
(zadáno: 27.4.2012)
Tak i já se v hodnocení přidám k většině redakce, neb tato inscenace je prostě povedená :). Propojení známého příběhu o třech mušketýrech s dětskými sny a hraním si na hrdiny (kdo z nás něco podobného v dětství neměl?), k tomu výborná scéna pavlačového domu, chytlavá a vhodně použitá hudba Beatles, která o to více navozuje konec 60. let. To vše tvoří znamenitou atmosféru. K tomu velmi dobrý výkon M. Němce v hlavní roli, ale i ostatních mušketýrů J. Vondráčka, M. Hanuše a P. Tesaře. Není to bez chyb, ale určitě stojí za vidění.
(zadáno: 24.4.2012)
Rozhodně působivá cesta do hlubin temnoty lidské duše. Hlavně po vizuální stránce - výborné využití světelných a zvukových efektů. Pro některé škodlivý stroboskop a také nepříjemný kouř u mě výrazně umocnili pozitivní zážitek z této hry. Herecky velmi dobří R. Zach a S. Majer.
Porozumění textu není ani zde jednoduché a vyžaduje plné soustředění, ale kdo se nenechá odradit složitějším začátkem tak věřím, že na konci nebude zklamán.
(zadáno: 22.4.2012)
Další velmi dobrá inscenace z dílny současného KALDu snažící se jak vtipně tak vážně reagovat na různé společenské problémy. Pohybově a hudebně skvěle sladěné, k tomu opravdu výborně zahrané. Sešel se zde silný soubor, který je dobrým příslibem nových mladých talentovaných herců. Pevně doufám, že se jeho členové prosadí i v následujících letech.
(zadáno: 17.4.2012)
Nemyslím si, že to bylo vyloženě špatné. Nicméně nelze se zbavit dojmu, že to mohlo být daleko lepší. Hra měla určitě své světlé momenty (povedené dialogy, vtipné narážky), zvláště v závěru první poloviny. Ale možnosti politické satiry zde jsou určitě větší.
Dojem nevylepší ani příliš statická scéna či lehké problémy s oponou (snad pouze výjimka v mém představení). Herci se snaží a V. Preiss nehraje špatně, přesto i on myslím mohl svou postavu uchopit o něco lépe. Celkově představení s velkými rezervami.
(zadáno: 11.4.2012)
Poctivá dávka černého humoru a nadsázky. Tak trochu v duchu Pulp fiction lehce střihnuté Goethem a s několika trefnými narážkami do české kulturní scény. Každého určitě nepobaví a  ten kdo si nesedne s tímto typem humoru může být na konci dosti nespokojen...
Ale mě to sedlo, bavil jsem se prakticky celou dobu. Hra měla pozitivní náboj a rychlý spád. Herci sršeli energií a bylo vidět, že si to užívají. Všichni tři předvedli velmi dobrý výkon. Za sebe tedy doporučuji.
(zadáno: 4.4.2012)
Opravdu divadelní zážitek! Výborná režie, scéna i doprovodná hudba. Výtečný Tomáš Dastlík v hlavní roli, kterému bych za tento výkon přál i nějaké to ocenění. Vedle něj též velmi dobrá Sylvie Krupanská a Tereza Vilišová. Jednoznačně stojí za vidění.
(shlédnuto v Divadle v Celetné)
(zadáno: 2.4.2012)
Jinou Divokou kachnu jsem doposud neviděl, takže nemohu srovnávat, ale tato verze se mi rozhodně líbila. Chválím celkové ztvárnění, nápadité scény a též chci vyzdvihnout výběr doprovodné hudby. Herecky kraluje Tereza Vilišová, ale nezaostávají ani Tomáš Dastlík, Jan Vápeník či Norbert Lichý. Celkově nemohu říci, že by mě hra vyloženě strhla, ale spokojený jsem odcházel určitě. 75%
(viděno v Divadle v Celetné)
(zadáno: 22.3.2012)
Přiznávám, že tohle pro mě byla trochu silná káva a úplně vše jsem tak nějak nepobral. Chyba byla, že jsem si program přečetl až po představení, jinak bych byl o něco chytřejší. Ale i tak oceňuji zajímavé zpracování i herecké výkony a určitě se našlo hodně myšlenek, které zaujaly a které mi i něco řekly.
Jen menší varování: opravdu si zde zjistěte na co vlastně jdete ať nejste překvapeni formou hry stejně jako postarší pár vedle mě, kterému se to očividně od začátku nelíbilo a po skončení chvatně opouštěl sál...
(zadáno: 19.3.2012)
Spílání všem okolo sebe aneb cesta do hlubin rozhněvaného muže. Výteční Martin Finger a Boleslav Polívka nastavují trefně zrcadlo všem takovýmto osobám a přiznejme si, že alespoň částečně se v této hře najde každý z nás, neb nikdo není dokonalý. Moc se mi líbily oba vedené monology, pozdější společná část mi přišla už trošku slabší. Přesto ale stále velmi dobrá hra, která stojí za vidění.
(zadáno: 15.3.2012)
Energický, kritický, svérázný...Juraj Kukura zde dokazuje, že je opravdu mistr svého řemesla a svým projevem snad musí zaujmout každého diváka. Ale nelze opomenout ani velmi dobrý výkon Veroniky Žilkové, která v druhé polovině předvede taktéž výborný výstup.
Hra jako taková se převážně soustředí na kritiku současných divadelních poměrů jak v Čechách tak na Slovensku, někdy ironicky, někdy trefně, někdy přehnaně. Ale z většinou řečeného bych dokázal souhlasit.
(zadáno: 13.3.2012)
Navenek drsná a sprostá hra. Nicméně pod povrchem krásná ilustrace lidských vztahů, životu na "dně" společnosti. O tom, že máloco je takové jak to na první pohled vypadá...a také, že kdo si nepomůže sám, toho bůh nezachrání.
V první polovině se zprvu může zdát, že jde pouze o přehlídku vulgarit a sprostých vtipů, bez většího smyslu pro děj...ale postupně se odkrývá čím dál více z charakteru postav a druhá polovina to celé trefně završí.
Velmi dobré herecké výkony všech zúčastněných, ale hlavně zazářil M. Krobot a  I. Trojan.
(zadáno: 6.3.2012)
Letadlo letí jen tak dlouho dokud všichni na jeho palubě věří, že je schopno letu...
Tady půjdu s hodnocením hodně nahoru, ale nemohu si pomoci. Celkové ztvárnění, scéna, světla, kostýmy...výborné tempo hry, až na čestné výjimky jsem tam neměl hluché místo. Herecky vévodí skvělý David Matásek, kterému zdatně sekundují neméně dobří Jan Dolanský a Petra Špalková. K tomu všemu aktuální a pro mě rozhodně zajímavé téma. Po delší době hra, která je hodna prken na kterých se hraje.
(zadáno: 28.2.2012)
Film jsem bohužel neviděl, takže z tohoto úhlu to nemohu porovnat. Nicméně divadelní provedení se zde úplně nevydařilo. Hra postrádá větší jiskru, vtip či emoce, které by mě více vtáhly do děje. Vše tak nějak jen poklidně plyne na povrchu, neruší, ale ani příliš nezaujme. Na druhou stranu je tam i několik povedených scén a zdařilých vtipů, to je nutné uznat. A hlavní herecké trio: V. Vydra, B. Poláková a J. Stryková se svých rolí zhostilo dobře. Hlavně B. Poláková podala výborný výkon. Takže sečteno podtrženo solidní průměr.
(zadáno: 23.2.2012)
Příjemná hra, která určitě neurazí. Ale bohužel mě ani nijak přehnaně nenadchla. Pro mě slabší první polovina bez výrazného momentu. Na začátku druhé svěží nový vítr v podobě Pavla Tesaře a na jejím konci pak výborný monolog Jana Meduny. Přišlo mi škoda, že právě on byl v druhé půlce zatlačen trochu více do pozadí a hlavní tah přebral spíše Jiří Wohanka. I přesto ale Medunův výkon hodnotím jako nejlepší a zároveň největší klad této inscenace. Celkově 65%.
K tomu potěšilo zvolení doprovodných tónů z mé oblíbené melodie :)
(zadáno: 20.2.2012)
Pojetí hry formou rekonstrukce mě rozhodně zaujalo. Celé zpracování této problematiky hodnotím velmi kladně. Od postupného odhalování detailů jednotlivých scén, přes trefné citáty pojmů z wikipedie a slov politiků, po někdy až smutně vtipné internetové diskuse. A jako člověk, který o Mašínech příliš podrobností neví jsem se dozvěděl i leccos nového a zajímavého. Takže za mě velká spokojenost.
(zadáno: 15.2.2012)
Opravdu dobře napsaná hra se zajímavým tématem. Možná bych si to o něco více užil, kdybych měl větší ponětí o kvantové mechanice, jaderné fyzice či relaci neurčitosti...ale přesto, hra mě vtáhla a zaujala. Příběh přinesl spoustu podnětů k zamyšlení či skutečností, které jsem dosud neznal. K tomu herecky velmi dobře zahrané. Nejvíce na mě zapůsobil Marek Němec, ale ani ostatní nezklamali. 77%
(zadáno: 8.2.2012)
Podle mě se jedná o velmi povedenou pohádku. Zvláště její ztvárnění: scéna, kostýmy, světla, hudba - to vše velmi dobré. Jednoznačně nejvíce se mi líbala celá část v říši mrtvých, hlavně díky ní je moje hodnocení natolik kladné.
Z herců bych rád vyzdvihl hlavně pana F. Němce a L. Mrkvičku, oba předvedli výtečný výkon. Z ostatních rolí zaujal ještě F. Rajmont a D. Matásek. L. Žáčková myslím zahrála princeznu tak jak daná role vyžadovala, za nejhorší její výkon určitě nepovažuji.
(zadáno: 6.2.2012)
Musím přiznat, že tato hra mi opravdu hodně sedla. Velmi dobré herecké výkony všech zúčastněných a především výborné zpracování dané tématiky lidské touhy. Povedená scéna a doplňující hudba jen umocnily výsledný pozitivní dojem.
(zadáno: 2.2.2012)
Velmi dobré zpracování slavného muzikálu. Hlavní zásluhu mají především představitelé hlavních rolí. Výborný T. Töpfer a hlavně T. Bebarová (jsem rád, že jsem ji ještě stihl vidět). Co by se dalo zlepšit jsou některé hromadné scény (hlavně na začátku) a již mnohokrát zmiňovaný živý orchestr. Přesto muzikálový hit :-)