Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (816)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 29.4.2022)
Slavná, známá hra, s řadou silných témat a plná emocí. Paleta je rozhodně pestrá, přetvářka, nenávist, hamižnost, sebeklam, láska a snad i pochopení. O vypjaté scény v ní věru není nouze. Přesto všechno musím přiznat, že sem vnímal určitou odtažitost. Nezasáhlo mě to a osud jednotlivých aktérů mi byl z větší části lhostejný. Což mě mrzí, neb všichni herci se určitě snažili. Líbila se mi jak A. Fialová, tak rozhodně pochvala pro N. Konvalinkovou. I díky nim sem se rozhodně nijak nenudil, celkově to pěkně uteklo a ve výsledku tedy nelituji. Potenciál inscenace však vnímám o něco větší. 65%
(zadáno: 10.4.2022)
Pro mě spíše povedené představení. Ztvárnění samotného zvířete hodnotím určitě pozitivně, scény s ním na mě zapůsobily a měly též svou potřebnou poetiku. Modifikace hlasu tomu hodně přidala a dodala ten správný hrůzostrašný prvek. Několikrát sice bylo hůře rozumět, ale ve většině scén to problém nebyl. Líbila se mi též choreografie u sluhů netvora i jejich samotné zpracování. Na druhou stranu pasáže v cirkuse sem často spíše trochu protrpěl. Tohle, musím přiznat, opravdu nevnímám jako úplně šťastné řešení. Herecky určitě potlesk pro D. Prachaře i A. Fialovou. Vedle nich pak ještě díky P. Štorkové a L. Polišenské. 65%
(zadáno: 26.11.2021)
Po pravdě můj dojem z této inscenace je trochu rozporuplný. Na jedné straně je tam řada opravdu povedených a silných scén, na straně druhé též několik co mi přišly až moc natahované. Stejně tak scéna, kterou hodnotím veskrze pozitivně, nicméně místy pro mě převládala přeci jen forma nad obsahem. A samotný závěr bohužel nevnímám jako povedený, naopak na mě působil spíše nepřehledným dojmem a konečné vyznění šlo díky tomu malinko do ztracena. Na stranu druhou oceňuji určitě výtečný výkon T. Havlínka v titulní roli, položil se do ní fantasticky. Vedle něj též skvělá B. Kaňoková a v menší roli M. Donutil. Suma sumárum 65%
(zadáno: 16.6.2021)
Knihu neznám, ale věřím, že to bude určitě povedené dílo. Potenciál je zde jasně vidět. Ale pro mě bohužel zde na divadle nebyl naplno využit. Začátek je až příliš roztahaný. Nějaké větší emoce se u mě dostavily až ke konci první části. K jednotlivým postavám člověk dlouho nepřilne a jejich osud ho ani tolik netrápí. V druhé části naštěstí celkově lepší, včetně silného závěru. Herecky rozhodně výtečná B. Kaňoková, jenž tomu dává vše a je to hodně znát. Vedle ní pochvala pro mladšího S. Budimana, má opravdu talent. A v menší roli též V. Dvořák, scény s ním a Beatou patří k nejlepším. Kvituji též zapojení písní. 65%
(zadáno: 1.7.2020)
Vcelku příjemná nenáročná konverzační oddychovka. Má to spád, dobře to plyne, nijak neurazí a slušně pobaví. Jen z mého pohledu měl daný námět přeci jen větší potenciál. Až příliš často se zde opakuje schéma: hádka, rozčílení, uražení, odlehčení a usmíření. Když by se to mohlo někam posunout, tak se to většinou shodí, někdy i zbytečně laciným, humorem. I samotné postavy pak nejsou tolik uvěřitelné. V tomto směru z toho nejlépe vychází postava J. Holíka, jenž pro mě byla nejvěrohodnější. Ale samotné herecké výkony všech aktérů, i sladěnost celé trojice, jsou více než dobré. 65%
(zadáno: 21.1.2020)
Příjemná, milá hra, jenž rozhodně nijak neurazila ani nenudila. Nicméně nemohu ani říci, že by mi něco více dala. Na můj vkus tam bylo málo dramatičnosti, mezi postavami nebyl žádný větší konflikt, nebo když něco málo přišlo, tak to nebylo patřičně využito. Též některé jednání a chování obou postav nemělo z mého pohledu jasné a věrohodné opodstatnění. Nemyslím ani tak z hereckého hlediska, jako spíše z toho dramaturgického. Naopak herecky hlavně A. Mihulová rozhodně nijak nezklamala. Jako povedený pak hodnotím hlavně samotný závěr inscenace, kde to vše dobře zafungovalo. 65%
(zadáno: 28.12.2019)
Muzikál, u kterého hraje svoji roli jaké obsazení zrovna máte. Věřím, že v hlavní roli Donny jsou všechny 3 dámy skvělé, ale u dalších postav to bude již horší. Za mě vynikající I. Vaňková, velké díky za ni. Z ostatních pak potěšil hlavně R. Jícha jako Harry. Naopak dost zoufalý byl J. Florián jako Sky a též i V. Skála jako Sam. Obecně většina písní nechytne tolik jak by mohla, na čemž má svůj podíl i český překlad. Díky závěru, kde se zpívají některé písně v originále je názorně vidět ten propastný rozdíl. Ale podařila se určitě company, hromadný zpěv zní vždy velmi dobře. Také pochvala za krásnou a funkční scénu. 65%
(zadáno: 5.12.2019)
Je třeba přiznat, že nějak výrazně nadšen jsem určitě neodcházel. Převedení filmového děje na jeviště zde pro mě nedopadlo nejlépe. Spousta scén v tomto srovnání pokulhává a nemá to správné kouzlo. Často si jen v duchu odškrtáváte splněnou pasáž ze seznamu toho co dobře znáte. Ale příjemným osvěžením jsou prakticky všechny hudební výstupy. Jen škoda, že některé nejsou i o trochu delší. Pěkně působí i kostýmy a choreografie. Co se povedlo výborně je provedení většiny kouzel, jenž působí opravdu správně efektně. Po herecké stránce ale spíše průměr, vybočoval jen moc pěkný zpěv V. Příhodové a také potěšil výkon S. Remundové.
(zadáno: 9.11.2019)
Velké překvapení se nekonalo. Samotný příběh mě až tolik nezaujal a vcelku věřím, že to strhne hlavně toho kdo na čaroději ze země Oz vyrůstal. Hudebně to též nepovažuji za nějak geniální. U žádné písně nebo motivu jsem si neříkal, že bych si ho někdy jen tak pustil. Co se ale povedlo jsou určitě kostýmy. Samotná scéna však, jak je již hodně zmiňováno, také nenadchne. I company a hromadné choreografie u mě zůstaly bez většího povšimnutí. Nicméně důvodem proč to stojí za vidění jsou výborné pěvecké a herecké výkony obou hlavních představitelek. V mém případě na prvním místě N. Ďuricová a hned za ní čarodějka M. Pešková. 65%
(zadáno: 8.9.2019)
Z mého pohledu až příliš nevyvážené a natahované. Většina hromadných písní mi přišla silně průměrných, často i několik za sebou, hlavně na začátcích obou polovin. Samotný děj je sice lehce vykradený námět z Monte Christa či Ducha, ale to je na něm ještě to nejlepší. Samotné závěrečné činoherní rozuzlení se pak zbytečně táhne. Nicméně najde se i řada pozitivních dojmů. Krom titulní písně, je to třeba i povedená Tanečnice z Lúčnice. Též výborný výkon M. Křížové a R. Tomeše. Jejich pěvecké pasáže a společné duety patří rozhodně k tomu nejlepšímu. Celkově ale pokud nejste zarytý fanda Elánu, jsou to vcelku dlouhé 3 hodiny.
(zadáno: 28.5.2019)
Bohužel tohle nebyl úplně můj šálek... možná je to i samotnou Ibsenovou hrou, ale vůbec mi to nesedlo. Pro mě hůře čitelné motivy chování jednotlivých postav, první část mi přišla hlavně jako příliš dlouhá expozice jejich samotného představení. Zdlouhavé a dosti popisné, chybělo mi větší a jasnější vykreslení vztahů mezi nimi. Ve výsledku mi na jejich osudech nijak nezáleželo a hra pro mě ztratila potřebný náboj. Nicméně nechci jen hanit, věřím, že své kvality to má. Jednotlivé obrazy jsou dobře zahrané a když se na to správně naladíte, tak to jistě i zapůsobí jinak. U mě se tak ale nestalo. 55%
(zadáno: 27.5.2019)
Příjemná a milá inscenace, které by ovšem k silnějšímu prožitku prospěla větší dramatičnost. Zároveň i po dějové stránce mi to místy přišlo trochu nedotažené nebo tlačené až příliš na sílu proti vykresleným charakterům. Samotné postavy se však povedlo znázornit velmi dobře a věrohodně, což je to hlavní co upoutá a zaujme divákovu pozornost. Velký podíl na tom mají oba aktéři, jak M. Táborský tak i P. Nesvačilová, předvedli oba moc pěkné výkony a i díky nim své poselství o nutnosti udělat krok ke změně, byť třeba i s rizikem určité bolesti, tato hra nepochybně předala. Celkově tedy nenudí, neurazí a k tomu potěší. 65%
(zadáno: 25.3.2019)
Samotné zdejší zpracování této ruské klasiky mě, přiznám, nijak výrazně neupoutalo. Souhlas s kolegy o nevyužitém potenciálu celého textu i možnosti jakýmkoli způsobem toto dílo přiblížit dnešní době. Skoro jistě bych si na něj zanedlouho nejspíše příliš nevzpomněl nebýt jednoho faktoru, jímž je výtečný výkon A. Procházky. Ten svoji roli hejtmana ztvárnil opravdu mistrovsky a neuvěřitelným způsobem táhne drtivou většinu scén v této inscenaci. Z mého pohledu povyšuje výsledný celkový dojem na úroveň, jenž stojí tímto za shlédnutí i doporučení k návštěvě. 65%
(zadáno: 4.9.2018)
Zajímavé modernější pojetí této antické klasiky, které ve zdejším zpracování stojí určitě za vidění. Moc pěkně se zde využilo venkovního prostředí ostrova kolem vily Štvanice a i toto dodává inscenaci hodně poutavou atmosféru, zvláště v kombinaci s povedenou hudbou i scénou a kostýmy. Co mi přišlo trochu nešťastné je vcelku násilné napasování scén s tiskovým mluvčím a uprchlíky, jenž pro mě byly dost mimo kontext a i jejich pojetí lehce laciné vzhledem ke kvalitě okolního textu, zvláště skvělých dialogů Faidry a Thesea. Opravdu vynikající výkon T. Vilišové a vedle ní též skvělý V. Vašák. 65%
(zadáno: 10.7.2018)
Z mého pohledu vcelku vydařená nenáročná komedie, která nijak výrazně nevybočuje z nastaveného standardu premiér LSS posledních let. Inscenaci by myslím pomohla trochu silnější zápletka a také výraznější záporný hrdina, takto to bylo vše až příliš přímočaré a jednoduché. Ale jinak to utíkalo slušně, nijak jsem se nenudil a určitě by se našla i řada povedených scén. Dosti pomáhá také velmi dobrý výkon A. Fialové, M. Dejdara či O. Pavelky. Naopak M. Siničák mě, přiznám, svým projevem spíše zklamal. Celkově však myslím příjemný letní večer v hradních zahradách.
(zadáno: 4.6.2018)
Pro mě ve výsledku spíše rozporuplné dojmy. Nenudil jsem se, svoji náležitou pozornost si hra dokázala docela dobře udržet, v závěru se pak podařilo vytvořit, i za přispění vhodně zvolené doprovodné hudby, velmi silnou atmosféru. Ale i tak za tím vším stále hlodá myšlenka "Proč to všechno?", význam a smysl tohoto sdělení mi bohužel trochu unikl. Obsahově je to vše zajímavě absurdní, to ano a možná ani více není třeba hledat. V každém případě jsou zde dobře napsané a ještě lépe zahrané charaktery všech postav. Asi nejvíce pak zaujme menší, ale o to výraznější, role I. Uhlířové. 65%
(zadáno: 23.4.2018)
Povedený kus, zvláště celá první polovina, ve které se podařilo skvěle vybudovat atmosféru určité post-apokalyptické společnosti a i dějově to velmi dobře vtáhlo a upoutalo moji pozornost. Po přestávce to již více a více směřovalo do absurdna, což není nutně špatně a jiných cest ani moc nebylo, ale již se to začalo tak nějak samo bortit a postrádat jakýkoli koncept, závěr potom dobře šílený, nicméně z mého pohledu až příliš v křeči a bez nějakého zajímavého vyústění. Herecky zaujali hlavně K. Bartoš, J. Dudziaková a V. Vodochodský. 65%
(zadáno: 20.3.2018)
Vcelku povedená a zajímavá sonda do světa vysokých pozic a nadnárodních korporací. Vtipnou formou s notnou dávkou nadsázky se zobrazuje trápení a těžké osudy propuštěných manažerů, jenž to řeší třeba pobytem na Maledivách nebo zakoupením nového Porsche, což je hezky úsměvné. Ale podařilo se zde správně zdůraznit, že ač často dáváme vinu primárně svému okolí, tak hlavní příčina může být spíše u nás, ať už ve vztahu k rodině, ženě, kolegům nebo sobě samému. Jen škoda, že inscenace má slabší místa, těžko se s někým ztotožníte, natož aby vám záleželo jak to celé vlastně dopadne.
(zadáno: 7.3.2018)
Rozporuplná hra. Na jednu stranu je zde moc pěkně znázorněný ten cílený kontrast v jakém stylu a klidu všechny dámy sedí a pijí svůj odpolední čaj a přitom vedou ony zvláštní, dosti zneklidňující, občas i apokalyptické, řeči. Na stranu druhou celá forma a způsob zpracování není příliš šťastná a je velice náročné a složité se na hru více soustředit nebo se v ní pokusit alespoň trochu orientovat. To v kombinaci s pomalejším tempem vede k lehce uspávacímu působení celé inscenace. A je to opravdu škoda, neb předváděné herecké výkony jsou určitě velmi dobré. 55%
(zadáno: 22.2.2018)
Svým způsobem dosti působivý pohled na nedávné nelehké historické období skrz osudy sedlácké rodiny na jižní Moravě. Z řemeslného úhlu pohledu je to opravdu povedený kus práce, ale místy se pak dostavil trochu odtažitý pocit jako při sledování zajímavého dokumentu. Chyběla mi tam nějaká silnější citová vazba k jednotlivým postavám a trochu více vykreslené vztahy mezi nimi. Zároveň i poslední dějství bylo z mého pohledu spíše navíc a i díky němu vyznění celé inscenace nevnímám tak silně. Po herecké stránce ale nelze příliš vytknout, skvělý je zde hlavně J. Erftemeijer. 65%
(zadáno: 5.2.2018)
Zpracování shakespearovské klasiky v mnoha ohledech urážlivé a šokující. Inscenace je opravdu hodně zaměřena na zvýraznění sexuálního podtextu a lidského chtíče, ale z mého pohledu to zde v mnoha směrech funguje a v kombinaci s výraznou hudební složkou to přináší několikero dosti působivých scén. Na druhou stranu je to přeci jen až příliš jednostranně zaměřené a jakékoli jiné roviny této hry jsou opomíjeny nebo až příliš upozaděny. V každém případě, když se již tvůrci vydali touto cestou dělají to opravdu důsledně a samotný konec má svoji sílu. Herecky výborná především T. Dočkalová. 65%
(zadáno: 29.1.2018)
Pro mě to byl z velké části hlavně zajímavý sled různorodých scén a výstupů. Sice jsem vnímal určité spojující prvky a také hlavní dějovou linku, ale představení jako celek mě příliš nezasáhlo. I tak jsem si opravdu užil několikero povedených momentů, ať už činoherních či pohybově-akrobatických. Spousta pasáží je moc pěkně provedena a dokáže příjemně překvapit. Na druhou stranu měl jsem i několikero hluchých míst, kdy jsem příliš nepochopil jejich význam nebo vztah k ději. Herecky určitě nezklame a pokud někoho jmenovat tak je to skvělý P. Šimčík. Jako netradiční projekt stojí za vidění. 65%
(zadáno: 4.9.2017)
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.