Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 23.4.2018)
Povedený kus, zvláště celá první polovina, ve které se podařilo skvěle vybudovat atmosféru určité post-apokalyptické společnosti a i dějově to velmi dobře vtáhlo a upoutalo moji pozornost. Po přestávce to již více a více směřovalo do absurdna, což není nutně špatně a jiných cest ani moc nebylo, ale již se to začalo tak nějak samo bortit a postrádat jakýkoli koncept, závěr potom dobře šílený, nicméně z mého pohledu až příliš v křeči a bez nějakého zajímavého vyústění. Herecky zaujali hlavně K. Bartoš, J. Dudziaková a V. Vodochodský. 65%
(zadáno: 20.3.2018)
Vcelku povedená a zajímavá sonda do světa vysokých pozic a nadnárodních korporací. Vtipnou formou s notnou dávkou nadsázky se zobrazuje trápení a těžké osudy propuštěných manažerů, jenž to řeší třeba pobytem na Maledivách nebo zakoupením nového Porsche, což je hezky úsměvné. Ale podařilo se zde správně zdůraznit, že ač často dáváme vinu primárně svému okolí, tak hlavní příčina může být spíše u nás, ať už ve vztahu k rodině, ženě, kolegům nebo sobě samému. Jen škoda, že inscenace má slabší místa, těžko se s někým ztotožníte, natož aby vám záleželo jak to celé vlastně dopadne.
(zadáno: 7.3.2018)
Rozporuplná hra. Na jednu stranu je zde moc pěkně znázorněný ten cílený kontrast v jakém stylu a klidu všechny dámy sedí a pijí svůj odpolední čaj a přitom vedou ony zvláštní, dosti zneklidňující, občas i apokalyptické, řeči. Na stranu druhou celá forma a způsob zpracování není příliš šťastná a je velice náročné a složité se na hru více soustředit nebo se v ní pokusit alespoň trochu orientovat. To v kombinaci s pomalejším tempem vede k lehce uspávacímu působení celé inscenace. A je to opravdu škoda, neb předváděné herecké výkony jsou určitě velmi dobré. 55%
(zadáno: 22.2.2018)
Svým způsobem dosti působivý pohled na nedávné nelehké historické období skrz osudy sedlácké rodiny na jižní Moravě. Z řemeslného úhlu pohledu je to opravdu povedený kus práce, ale místy se pak dostavil trochu odtažitý pocit jako při sledování zajímavého dokumentu. Chyběla mi tam nějaká silnější citová vazba k jednotlivým postavám a trochu více vykreslené vztahy mezi nimi. Zároveň i poslední dějství bylo z mého pohledu spíše navíc a i díky němu vyznění celé inscenace nevnímám tak silně. Po herecké stránce ale nelze příliš vytknout, skvělý je zde hlavně J. Erftemeijer. 65%
(zadáno: 5.2.2018)
Zpracování shakespearovské klasiky v mnoha ohledech urážlivé a šokující. Inscenace je opravdu hodně zaměřena na zvýraznění sexuálního podtextu a lidského chtíče, ale z mého pohledu to zde v mnoha směrech funguje a v kombinaci s výraznou hudební složkou to přináší několikero dosti působivých scén. Na druhou stranu je to přeci jen až příliš jednostranně zaměřené a jakékoli jiné roviny této hry jsou opomíjeny nebo až příliš upozaděny. V každém případě, když se již tvůrci vydali touto cestou dělají to opravdu důsledně a samotný konec má svoji sílu. Herecky výborná především T. Dočkalová. 65%
(zadáno: 29.1.2018)
Pro mě to byl z velké části hlavně zajímavý sled různorodých scén a výstupů. Sice jsem vnímal určité spojující prvky a také hlavní dějovou linku, ale představení jako celek mě příliš nezasáhlo. I tak jsem si opravdu užil několikero povedených momentů, ať už činoherních či pohybově-akrobatických. Spousta pasáží je moc pěkně provedena a dokáže příjemně překvapit. Na druhou stranu měl jsem i několikero hluchých míst, kdy jsem příliš nepochopil jejich význam nebo vztah k ději. Herecky určitě nezklame a pokud někoho jmenovat tak je to skvělý P. Šimčík. Jako netradiční projekt stojí za vidění. 65%
(zadáno: 4.9.2017)
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.
(zadáno: 3.4.2017)
Rozhodně jeden z náročnějších a hůře stravitelných kousků. Ne úplně snadno se v tom orientuje a spousta obrazů je složitěji čitelná. Nicméně přináší to svůj efekt a výsledný dopad není nijak slabý. Minimálně to dobře demonstruje to, že jen málo věcí na světě se děje z laskavých pohnutek a za vším je především vlastní zájem. Vždy bude platit jedno pěkné pořekadlo: moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně. Na druhou stranu se všemi prostředky co jsou dnes k dispozici by život na zemi mohl být daleko větší peklo než ve skutečnosti je.
(zadáno: 2.2.2017)
Zajímavá sonda do oblasti komunikace a předávání informací. Spousta relativně netradičních situací, které vás jako diváka dokážou vyvést z konceptu a u kterých pořádně nevíte co si máte vlastně myslet. Ale i to je svým způsobem součástí zpracování informací a patří to do celkového schématu inscenace, která je ve svém důsledku docela slušně promyšlená. Netvrdím však, že vše je povedené a bez chyby, z mého pohledu jsou slabší scény a některé prvky působí až příliš zmatečně. Nicméně doporučuji dát tomuhle kousku šanci a užít si ho takový jaký je. 65%
(zadáno: 9.1.2017)
V první řadě pěkné písně v podání dobře znějícího živého orchestru. Vedle toho zaujalo modernější uchopení celé pohádky. Líbilo se mi využití mobilů, selfie, sociálních sítí a různých jiných prvků aktuální doby, jenž se do celého příběhu povedlo velmi slušně zakomponovat. Nicméně mi již příliš nesedla aplikace všemožných politických narážek v podání obou rádců. Někdy mi to přišlo laciné, jindy až příliš násilné, celkově pak zbytečně posouvající vyznění původní pohádky. Ale jinak oceňuji velmi dobré výkony hlavně J. Ciny a B. Kohoutové. Z ostatních pak vynikla výtečná D. Kolářová.
(zadáno: 21.12.2016)
Výrazně nenadchlo, ale ani neurazilo. Příjemně dobrý K. Roden a vedle něj výborná H. Seidlová, která hlavně pěvecky byla nejlepší ze všech účinkujících. Zaujala také Z. Mauréry (byť u ní si myslím, že by to bylo ještě lepší kdyby zpívala v rodné slovenštině). Po hudební stránce slušné a poslouchatelné, nejvíce určitě potěší živý orchestr, který je zde hodně znát a slyšet. Dějově a obsahově nemám příliš výtek, první část je občas možná až příliš popisná, druhá má určitě lepší tempo a je celkově svižnější. V součtu za mě stále milé předvánoční představení s jehož návštěvou se chyba neudělá.
(zadáno: 19.12.2016)
Musím přiznat, že z toho mám trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně zajímavá, působivá scéna a v tomto směru i celý způsob zpracování, jenž mě rozhodně zaujal a hodnotím ho dosti kladně. Na straně druhé právě mé možná až příliš velké zaujetí formou, výkladem jednotlivých scén a zvolených symbolik, mě více odtáhlo od vnímání obsahu. Nebylo to pro mě následně tak šokující a mrazivé, jak bych si u této hry představoval a ani příliš emočně vypjaté. Nicméně rozhodně nenudilo a po herecké stránce nikdo nezklamal. Zaujal mě především V. Javorský, jehož výkon byl pro mě nejvíce přesvědčivý. 65%
(zadáno: 14.12.2016)
Příjemně hořkosladké vánoční příběhy odehrávající se v jednom pavlačovém domě. Některé výraznější, jiné trochu slabší, ale jako celek určitě dobře koukatelné. Myslím, že hezky ukazují to, že vánoce jsou hlavně takové jaké si je každý udělá. Sami o sobě samozřejmě štěstí a radost nikdy nepřinesou. Vždycky je to hlavně o lidech. Z divadelního hlediska opravdu moc pěkně situováno do pavlačového prostředí Cevro Institutu, jež bylo maximálně využito. V součtu hra, která zanechá spíše pozitivní dojem, hlavně takto před vánoci.
(zadáno: 13.12.2016)
Z mého pohledu to nebude patřit mezi to nejlepší co McDonagh napsal, ale svoji kvalitu hra bezesporu má. Samotná myšlenka je rozhodně dobrá, její provedení pak o něco slabší. Místy trochu mrazivé a slušně protkané černým humorem, jenže pořádně nezanechá silnější dojem ani jedno z toho. Občas také bohužel až příliš rozvleklé, zvláště hromadnější scény. Nejlepší byl pro mě závěr první půle a dialog V. Šandy s Š. Fingerhutovou, který se hodně povedl a jenž oba herci zvládli naprosto skvěle. Kromě nich potěší svými výkony hlavně D. Černá, M. Finger a O. Malý. Celkově tedy solidní inscenace. 65%
(zadáno: 1.12.2016)
Vcelku vydařená komedie s příjemně uvěřitelným příběhem, bez zbytečných šíleností, přehrávání či nějakého pokleslého humoru. Naopak spousta vydařených scén, vtipné situace i zajímavý a chytlavý děj. Bohužel však také místy až moc rozvleklé, zvláště první část, jež měla několik slabších pasáží. Druhá o poznání lepší, ale trochu zbytečně v závěru shozená samotnými herci, kteří se několikrát odbourali vlastními dialogy a hůře se pak dostávali zpět do role. Až na tyto momenty pak moc pěkný výkon zvláště od M. Hofmanna a vedle něj též F. Blažka. Pobavil jsem se určitě dobře. 65%
(zadáno: 25.11.2016)
Úsměvné a milé. Líbila se mi zvolená forma a předávání celého příběhu mezi jednotlivými herci, kdy každý mluvil různé pasáže a různé osoby. Nicméně samotný obsah mě bohužel příliš nezaujal, byť obsahuje několik zajímavých pasáží a i nějaká ta pointa by se našla. Ale přeci jen mě postupně trochu nudil, přičemž zvolená délka hry je tak akorát v tomto směru únosná. Celkově však rozhodně nijak neurazilo.
(zadáno: 22.11.2016)
Nemohu si pomoci, ale přišlo mi to až zbytečně dlouhé a natahované. Hlavně v první polovině je řada scén, jež nemají větší náboj, napětí či humor. Zejména postavy ztvárněné herci M. Čapka, P. Bureš a P. Panzenberger mi přišly vcelku nezajímavé, pro děj nepříliš přínosné a jejich scény tak trochu navíc. Stejně tak postava Barnardina byla myslím trochu nadbytečná. Největším přínosem této hry pro mě byl Š. Kozub, jenž svým skvělým výkonem pozvedl řadu scén na vyšší úroveň. Vedle něj pak zaujali též A. Čuba, P. Dostálová a V. Georgiev. Jako celek však stále pouze lepší průměr.(viděno v La Fabrice)
(zadáno: 19.9.2016)
Rovnou přiznávám, že zvolený způsob zpracování, tedy forma určité grotesky, u mě nepadl zrovna na úrodnou půdu. Chápu zvýraznění tragikomičnosti jednotlivých postav a jejich činů, nicméně nemohu říct, že by mě to strhlo k většímu zaujetí pro tuto hru. Naopak v některých místech, zvláště v první části, jsem měl spíše problém s udržením pozornosti. Na druhou stranu ale oceňuji záměr přijít s něčím novým a neotřelým. Také se mi líbila zvolená scéna, veškeré kostýmy i hudební doprovod. A rozhodně pochvala za herecké výkony pro ústřední trojici, tedy T. Vilišovou, J. Strykovou a V. Lazorčákovou.
(zadáno: 8.9.2016)
Rozhodně dobře zvolená forma i nápad celou inscenaci takto zajímavě pojmout. Jsem rád, že se na Nové scéně jde tímto směrem, byť stále je co zlepšovat. Obsah inscenace sice není zcela nezajímavý, docela dobře shrnuje různé problémy (demografické, populační, vztahové, genderové) naší generace a vtipně je interpretuje skrz myší terminologii. Ale nedá se říct, že by mě to nějak více vtáhlo nebo zaujalo. Krom toho pochvala za provedenou scénu, atmosféru konference se podařilo dobře navodit. Celkově tedy neotřelý projekt co nenudí, ale nestrhne. 55%
(zadáno: 13.6.2016)
Pro mě samotného místy až moc laciné, estrádní a příliš pitvořivé. Také pojetí postavy magora v podání J. Slacha mi úplně nesedlo. Ale nutno přiznat, že měl několik podařených výstupů a celkově byl správně "na zabití", takže svůj účel to vlastně splnilo. Jako nejlepší mi zde přišel D. Ratajský společně s A. Krejčíkovou, jejichž scény celou inscenaci výrazně oživovaly. Z ostatních pak zaujala hlavně M. Randová, jež pozitivně vylepšila několik obrazů v první části. V součtu určitě velice slušná komedie, i s docela pěknou pointou na závěr. 65%
(zadáno: 3.5.2016)
Opět výborný výběr hudby od J. Mikuláška. Prakticky ve všech obrazech měla u mě hlavní podíl na navozené atmosféře i vnímání dané scény. Také vydařená výprava M. Cpina, která zde velmi dobře funguje. Z obsahového hlediska však lehce rozporuplné. Několik scén mi přišlo určitě geniální, ale bylo dost i takových, jejichž význam či užitečnost v celé hře, úplně nechápu nebo mi přišly vůči jiným až příliš slabé. Herecky však určitě nikdo nezklamal a naopak skvělý výkon předvedla hlavně J. Plodková.
(zadáno: 10.4.2016)
Velmi dobré hlavně po pohybové stránce. Zejména jednotlivé přechody mezi scénami, které mají i povedený hudební doprovod. Ale i postavení scény, práce s prostorem a vzájemná kooperace jednotlivých aktérů jsou zde provedeny opravdu moc pěkně. O něco horší je to bohužel s obsahem. O významu jednotlivých scén a motivů není větší pochyb, ale pouze popisují obecně známé problémy školního kolektivu, útlaky, šikanu či nepochopení jedince. Není tam větší přesah, nějaký silnější přínos v rámci dané inscenace jako takové. I přesto však nijak nenudí a dokáže zaujmout. 65%
(zadáno: 5.4.2016)
Velmi dobrý, charismatický a přesvědčivý N. Lichý. K tomu moc pěkné jazzové pozadí a vůbec chytlavá doprovodná hudba. Ale to hlavní, tedy působivý obsah a silný příběh, to mi tam poněkud chybělo. Vzhledem k tématu a časovému zasazení je potenciál této hry určitě výrazně větší. Tady to bylo většinou dost ploché, málo dramatické nebo místy zase zbytečně groteskní. Ano najdou se povedené scény, ale celkově je to z mého pohledu spíše lepší průměr.
(zadáno: 4.4.2016)
Bohužel samotná hra mě příliš nezasáhla. Po první třetině bylo její směřování jasné a ve zbytku příliš nového či posunujícího nepřinesla. Chápu, že černobílost některých postav je smyslem hry, ale jejich ztvárnění mi přišlo místy až příliš nepřirozené a zbytečně přehrávající. To hlavní co táhne tuto inscenaci je výtečný výkon K. Trnkové, která s přehledem zvládla obě náročné polohy své postavy a udržela moji pozornost po celou dobu. Z ostatních potom přesvědčili ještě V. Javořík a B. Kaňoková. Vedle toho potěší zdařilé skupinové hudebně/pěvecké scény, jež inscenaci příjemně oživují.
(zadáno: 1.4.2016)
Bohužel mi to přišlo slabší hlavně po obsahové stránce. Vidím tam sice určité znázornění nesmyslné honby za něčím co vlastně ve skutečnosti ani nechceme. A to celé pak hozeno do jakéhosi vědecko-technického faustovského hávu. Což samo o sobě není špatné, ale stále jsem tam čekal na nějaké hlubší odhalení nebo větší pochopení celého procesu, které jsem si z toho však nakonec neodnesl. Hlavním kladem této inscenace jsou proto hlavně skvělé výkony J. Prachaře a O. Pavelky, jež dobře doplňuje také K. Fuitová-Nováková. Společně vytvoří několikero vydařených scén. 65%