Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 18.2.2016)
Bohužel nemohu říct, že by mě inscenace nějak silněji zasáhla či strhla. Hlavní problém mám s obsahem a jeho podáním. Je zde dobře znázorněno působení negativních emocí, jejich užívání jako štít proti realitě a maskování vlastních pocitů. Ale působilo to na mě až příliš sterilně, bez většího napětí. Od konce první třetiny již nepřišel výraznější posun. I přesto však nijak nezatracuji. Hra má vynikající hudební doprovod, dobře postavenou scénu a skvělé herecké nasazení ústřední čtveřice. Hlavně díky nim je samotný závěr dostatečně silný a působivý. Výtečný hlavně M. Pospíchal a Z. Onufráková.
(zadáno: 8.2.2016)
Kvituji nápad s rozdělením hry do třech různých prostor, jejich rozdílnost a jednotlivé přesuny do jiných prostředí vylepšili celkovou atmosféru hry. Téma strachu a zapomnění je zde docela dobře čitelné, ale přesto se najdou místa, kdy hra působí poněkud nejistě a rozpačitě. Celkově však spíše pozitivní dojem potvrzují kvalitní herecké výkony, hlavně v případě M. Kerna, E. Salzmannové a P. Vaňka. 65%
(zadáno: 26.1.2016)
Povedlo se dobře znázornit jakýsi nezájem žít svůj vlastní život. U jednotlivých postav je hezky vykresleno neustálé hledání omluv a zástupných důvodů pro svoje aktuální chování. Na povrch se potom postupně dostávají střípky odhalující minulost a možné příčiny současného stavu. Ale přiznávám, že jsem očekával nějaký výraznější zvrat nebo silnější vývoj celé situace. Místy to na mě působilo až příliš strnulým dojmem. Přesto stále zajímavý příběh s pěknými hereckými výkony, které určitě nezklamaly. Nejvíce potom zaujala A. Talacková. 65%
(zadáno: 22.1.2016)
I když si nemyslím, že se jedná o geniální hru s brilantními dialogy, tak i přesto má z mého pohledu toto zpracování jisté rezervy a nabízený potenciál zde nebyl zcela využit. Hlavně první část obsahuje řadu scén, které příliš nechytnou a nevyvolají pocit zájmu. Místy slabší dramatičnost a též chybí silnější důraz na hlavní téma významu dlouholetých přátelství. Samotný závěr je působivý, ale až příliš kontrastní k celému zbytku představení. Nicméně i přesto všechno stále velmi slušné představení, které nejen pobaví, ale i donutí k zamyšlení. To určitě není málo.
(zadáno: 19.11.2015)
Ve všech scénkách je myslím docela dobře vystihnuto ono téma být si blízcí a zároveň určitým způsobem odcizeni. Pokaždé jinou, lehce šokující či netradiční, formou, pokaždé v jiné situaci. Kdo to nebude čekat, může být místy nemile překvapen větší mírou vulgarit a obscénností. Ale díky tomu hra funguje. Po herecké stránce není výtek, líbili se mi všechny dvojice. Ale je těžší si z této hry odnést něco víc. Sice jsem se nenudil, ale nezanechalo to u mě nějaký trvalejší dojem. Samotná třetí scénka mi přišla, oproti předchozím, slabší i z hlediska dialogů a srozumitelnosti obsahu. 65%
(zadáno: 7.10.2015)
Bohužel hra jako taková mě tolik nezaujala, byť dobře nastavuje zrcadlo určité lidské zkaženosti a svým způsobem by se dalo říci, že zde dobro bylo po zásluze potrestáno. Některé scény jsou zbytečně dlouhé či mi přišly trochu navíc, nějaké zkrácení by tomu myslím prospělo. Též u samotného konce jsem čekal o něco silnější dopad. Ale i tak se povedlo dobře ztvárnit jednotlivé charaktery. Všichni herci odvádějí solidní výkony a hlavně díky nim hra nijak nenudí a samotný příběh upoutá pozornost. I zde opět výborná E. Hacurová a vedle ní též E. Jansová. K tomu pochvala za živý hudební doprovod.
(zadáno: 5.10.2015)
Rozhodně zajímavá absurdní sonda do systému zdravotnictví. Kdyby to byla první hra, kterou zde vidím, jistě by mě to ohromilo o něco více. Bohužel forma a způsob zpracování se na této scéně již poněkud opakují. Přesto musím přiznat, že obsažená dávka černého humoru mě nenechala chladným a u mnoha scén jsem se opravdu dobře bavil. Po herecké stránce nejvíce zaujali J. Vyorálek a M. König. Též samotnou scénu se povedlo udělat velmi dobře. 65%
(zadáno: 29.9.2015)
Nenáročná a zajímavá hra o historii jednoho domu a jedné rodiny. Na scéně se odvíjí její příběh v různých časových obdobích, na nějž se docela příjemně kouká, ale který emočně výrazněji nezasáhne. A to i přesto, že se zde pracuje se silnými tématy (antisemitismus, vysidlování, emigrace, vrácení majetku). Nicméně všechna jsou z mého pohledu spíše v pozadí a příliš důsledně se zde s nimi nepracuje. Proto nemohu říct, že by mě to donutilo k většímu zamyšlení. Po herecké stránce však pro mě dobrý výkon, hlavně od K. Winterové a L. Žáčkové, které svižně střídají různé polohy svých postav.
(zadáno: 16.9.2015)
Manželská a životní krize po 30 letech společného soužití, vzájemné urážení, osočování a litování. To vše v kontrastu samoty a zapomenutí. Dohromady to přináší zajímavý pohled na celou "problematiku". Každý si pak sám může odpovědět, zda-li je špatné/nenaplněné manželství horší než život v osamění. Sice nemohu tvrdit, že by mě hra výrazněji zasáhla nebo nějak strhla, ale rozhodně nijak nenudila. Hlavní zásluhu na tom má jak J. Štěpnička, tak výborná J. Boušková, kteří se oba snaží dostat z daných podmínek maximum a myslím, že se jim to docela daří.
(zadáno: 15.9.2015)
Neviděl jsem bohužel jiné zpracování, takže nemohu srovnat. Přesto z mého pohledu zdejší důraz na pohybově-vizuální stránku byl někdy až příliš silný. Zvláště v druhé polovině jde místy na úkor samotného příběhu. Což je škoda, neboť hra jako taková na mě působí velice dobře a její potenciál, emočně zasáhnout diváka, mi přijde určitě větší, než čeho zde bylo dosaženo. Zde si spíše zapamatuji některé choreografie. Jako třeba scéna na nádraží nebo v metru, které byly v tomto směru povedené. Po herecké stránce nijak nezklamal J. Cina a potěšila H. Vágnerová a S. Babčáková.
(zadáno: 3.8.2015)
Přeci jen jsem to čekal trochu více psychologicky vyhrocené. První část mi přišla spíše průměrná, místy zdlouhavá se slabšími pasážemi. Silnější scéna přichází až v jejím závěru s výborným zpěvem J. Čvančarové. Druhá část pak již výrazně lepší. Hlavní zásluhu na tom má velmi dobrý M. Hofmann, který u mě zastínil i J. Čvančarovou. Což ale též o něčem vypovídá, neb spíše její postava by zde měla vyvolávat ty nejsilnější emoce. Možná přidat na důrazu v její bezradnosti a rozpolcenosti způsobené nátlakem od obou bratrů a k tomu pak ještě více akcentovat hrozbu apokalyptické povodně. 65%
(zadáno: 22.7.2015)
Pro ty co si chtějí nostalgicky připomenout oblíbený dětský seriál toto jistě nebude žádným zklamáním. Dobře obsazené jednotlivé postavy, výborné kostýmy i celá scéna, několik dobrých dialogů, povedené stepové číslo a k tomu skvěle sehraná ústřední píseň (i v maďarštině!). Toť hlavní klady, které bez problémů postačí pro příjemně strávený večer. Ale neočekával bych nic silnějšího, po dějové stránce je to v nejlepším případě průměr, spousta scén stojí jen na té nostalgii a několika památných "hláškách". Nic víc, nic míň. Rozhodně ale neodsuzuji, zavzpomínal jsem si a pobavil se.
(zadáno: 1.6.2015)
Dobrý nápad i myšlenka zpracování, ale bohužel po nějaké době se to už začalo příliš opakovat. Chtělo by to ještě doladit, posunout to přeci jen někam dál a nedržet stejný koncept celou dobu. Takhle jsem si užil hlavně první třetinu a pak již jen několik málo pasáží. Nicméně závěr s mikrovlnou troubou hodnotím určitě pozitivně, ten se Braňovi opravdu povedl. Jako celek však spíše lepší průměr. 55%
(zadáno: 7.5.2015)
I když to nebylo dokonalé, tak jsem rozhodně rád, že tento typ inscenace vznikl. Líbila se mi zejména činoherní část v níž opravdu zazářil I. Řezáč. Hudební motiv také nebyl špatný a měl své silné momenty, ale ne vždy to spolu dobře ladilo. Pěkné byly některé pěvecké pasáže BodyVoiceBand. U jiných pak byla o něco slabší recitační úroveň. Také mi moc nesedla německá operní část, která mě spíše odváděla od zbytku inscenace než více vtahovalo do děje. Ale určitě oceňuji zasazení do prostorů Pražské křižovatky, což výrazně pozvedlo vyznění celé hry a zvýšilo atmosféru jednotlivých scén. 65%
(zadáno: 20.4.2015)
Zvolená forma modernějšího pojetí toto klasiky mi přišla dobrá a nijak rozhodně nevadila. Scénu i kostýmy hodnotím pozitivně, ještě více pak hudební stránku. Po první části převažovala jasná spokojenost, ale bohužel vyznění druhé mi přišlo poněkud slabší. Většina scén v závěru na mě neměla výraznější dopad, i přes silný a tragický děj. Po herecké stránce však nemám větších výtek, líbil se mi především D. Prachař, ale nezklamal ani K. Dobrý a mile překvapil výkon L. Žáčkové. Potěšilo též provedení šaška v podání J. Bouškové. 65%
(zadáno: 2.3.2015)
Po vizuální stránce se mi toto představení opravdu líbilo. Moc pěkná scéna a kostýmy. I zapojení chóru hodnotím kladně. Ale samotná dramaturgická úprava a režijní pojetí celkový dojem přeci jen kazilo. Jednotlivé postavy jsou až příliš černobílé, skoro celou hru setrvají v jedné poloze, aniž bys se někam posunuly. I děj pak díky tomu působí trochu kýčovitě, se spoustou laciných klišé. Ale herci se snaží a je to znát. Velmi dobrý výkon předvedli hlavně S. Černodrinská a A. Nesvadbová. Hlavně díky nim je můj celkový dojem spíše pozitivní. 65%
(zadáno: 26.2.2015)
Po první části převládali hlavně pozitivní dojmy. Sice by jí neškodilo zkrácení, místy příliš "crazy", ale jinak velice originální, vtipné a zábavné. Druhá část mě ale bohužel zklamala, "crazy" stupeň se zvyšuje, inscenace postrádá vyváženost a pomalu se tak trochu utápí sama v sobě. Samotný konec je pak neskutečně natahován a nijak můj dojem nevylepšil. Přesto ale musím ocenit dobrý nápad a celkový koncept. Též herecké výkony I. Smečkové Bencové, P. Tomicové a P. Štorkové jsou naprosto výborné. K tomu hodně povedená hudba D. Krále. Škoda jen toho nevyužitého potenciálu.
(zadáno: 11.2.2015)
Svým způsobem jistě povedené zpracování. Inscenace nijak nenudí, zaujme a vtáhne diváka do příběhu, což není málo. Ale přesto nelze se zbavit dojmu, že tato hra má přeci jen potenciál ještě větší. Z mého pohledu se jedná o jednu z nejlepších McDonaghových her, která je opravdu výborně napsaná. Proto mi zde přišla trochu slabší, konec neměl potřebnou sílu, monolog faráře též postrádal na dramatičnosti. I tak se však herci snaží a nehrají nijak špatně. Nejvíce zaujala, trochu nečekaně v nejmenší roli, T. Rumlová, která ve svých scénách jasně dominovala. 65%
(zadáno: 1.12.2014)
Dalo by říct, že až na jeden "zabijácký" monolog to bylo docela povedené představení. Zejména začátek a pak skoro celá druhá polovina měla příjemnou atmosféru, něco té hrabalovské poetiky a obecně se to dobře poslouchalo. Ale monolog J. Pokorné v závěru první půle jsem bohužel nezvládl, od cca jeho pětiny jsem pevně doufal v konec, který stále nepřicházel. Nic však proti přednesu paní Pokorné, naopak její menší výstupy s milostnými dopisy jsou dosti vydařené. Obecně herecké výkony hodnotím velmi dobře. Zejména pak M. Doležalovou, M. Hanuše, M. Matejku a V. Lazorčákovou.
(zadáno: 30.11.2014)
Dobře zachycené propojení herce a jeho postavy, též hezky znázorněná deformace rutinou a nechuť k jakýmkoli změnám. Přesto má i scény, jejichž smysl a význam mi buď lehce unikal nebo mi do celého kontextu nějak nezapadly a nic moc nového nepřinesly. Herecky velmi dobrá I. Uhlířová, která ze své role dokázala vytěžit maximum a její antilopa je prostě úžasná. Z ostatních mě pak nejvíce zaujali J. Štrébl a P. Vaněk. K tomu určitě i pochvala za moc pěkné zvířecí masky.
(zadáno: 1.11.2014)
Trochu překvapivě jsou ty nejlepší scény z tohoto muzikálu jeho činoherní pasáže. I přes výraznější poměr činohry to myslím není pro muzikál ta správná vizitka. Bohužel hudebně i písněmi to bylo dosti průměrné, bez žádných výraznějších momentů. Pěvecky zaujal jen A. Slanina, který svoji roli "ducha" zvládl velmi dobře. Oproti němu byla I. Odehnalová jako Molly dosti slabá a ani O. Studénka jako Carl nepřesvědčil. Naopak překvapivě naprosto všechny suverénně zastínila vynikající A. Březinová v roli Ody Mae. Scény s ní byly vrcholem inscenace. K tomu ještě pochvala pro světla a projekce. 65%
(zadáno: 16.10.2014)
Nebylo to ono, příliš málo života, energie, jiskření, prostě něco co by mě více strhlo a vtáhlo do této hry. Potenciál na to dějově jistě je, ale zde mi přišlo, že nebyl dostatečně využit. První část příjemně plyne, nijak nenudí, ale ničím také neuhrane. V druhé to již dostane spád, neb děj zde nic jiného ani neumožňuje, ale stále jsou cítit jisté rezervy. Ústřední dvojice nehraje nijak špatně, ale zvolený styl mi přišel lehce odtažitý, jejich vztah dává prostor k výraznější či emotivnější souhře. Z ostatních aspektů oceňuji především dobře zvolenou scénu a hudbu.
(zadáno: 14.10.2014)
První část ještě docela povedená. Svým způsobem reflektuje současný životní styl a soudobou společnost. Byť též několikrát sklouzne k zbytečně lacinému a estrádnímu humoru, tak obsahuje řadu originálních a zábavných momentů. Druhá část ale většinu tohoto postrádala, vydařených scénických situací tam pro mě bylo jen pár a obsahově to již značně pokulhávalo. Naštěstí dvojice J. Lábus a O. Kaiser nijak nezklame a hraje opravdu výtečně, takže leccos svým hereckým umem zachrání. Být tam někdo jiný, mohl to být i slušný propadák. Takto aspoň lepší průměr.
(zadáno: 12.10.2014)
Určitě pochvala za výpravu, kostýmy výborné, scéna i doprovodné projekce povedené. Ale bohužel po hudební a textové stránce pro mě spíše jen lepší průměr. Písní, které mě nějak více oslovili tam bylo jen pár (závěr první půle, proces a Antoinettou a její poslední píseň). Ostatní sice nijak neurazili, ale ani nijak nezaujali. Pěvecky velmi dobrá M. Absolonová, jen škoda, že neměla více možností vyniknout. Z dalších pak především D. Uličník. Též díky zvolené tématice francouzské revoluce mi chtě nechtě naskakovalo srovnání s Bídníky, což pro tento muzikál nevyznívalo vůbec dobře.
(zadáno: 18.9.2014)
Bezesporu se podařilo navození té správné depresivní atmosféry. V tomto směru nemám výtek. V první fázi mě to docela strhlo, hra se nadějně rozvinula a načrtla zajímavé možnosti vývoje. Ale bohužel jsem měl asi vysoká očekávání, neb s postupem času mé zaujetí chřadlo a chřadlo, ostatně stejně jako hlavní postava. Samotný závěr mě nijak nezasáhl a přinesl již jen očekávaný vývoj. Co se mi však hodně líbilo byla doprovodná hudba, která velmi dobře umocňovala onu chmurnou atmosféru. Po herecké stránce pak velmi dobrá H. Čermáková. Ale přesto jako celek to není nic co bych výrazněji doporučil.