Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (819)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 5.2.2018)
Zpracování shakespearovské klasiky v mnoha ohledech urážlivé a šokující. Inscenace je opravdu hodně zaměřena na zvýraznění sexuálního podtextu a lidského chtíče, ale z mého pohledu to zde v mnoha směrech funguje a v kombinaci s výraznou hudební složkou to přináší několikero dosti působivých scén. Na druhou stranu je to přeci jen až příliš jednostranně zaměřené a jakékoli jiné roviny této hry jsou opomíjeny nebo až příliš upozaděny. V každém případě, když se již tvůrci vydali touto cestou dělají to opravdu důsledně a samotný konec má svoji sílu. Herecky výborná především T. Dočkalová. 65%
(zadáno: 29.1.2018)
Pro mě to byl z velké části hlavně zajímavý sled různorodých scén a výstupů. Sice jsem vnímal určité spojující prvky a také hlavní dějovou linku, ale představení jako celek mě příliš nezasáhlo. I tak jsem si opravdu užil několikero povedených momentů, ať už činoherních či pohybově-akrobatických. Spousta pasáží je moc pěkně provedena a dokáže příjemně překvapit. Na druhou stranu měl jsem i několikero hluchých míst, kdy jsem příliš nepochopil jejich význam nebo vztah k ději. Herecky určitě nezklame a pokud někoho jmenovat tak je to skvělý P. Šimčík. Jako netradiční projekt stojí za vidění. 65%
(zadáno: 4.9.2017)
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.
(zadáno: 3.4.2017)
Rozhodně jeden z náročnějších a hůře stravitelných kousků. Ne úplně snadno se v tom orientuje a spousta obrazů je složitěji čitelná. Nicméně přináší to svůj efekt a výsledný dopad není nijak slabý. Minimálně to dobře demonstruje to, že jen málo věcí na světě se děje z laskavých pohnutek a za vším je především vlastní zájem. Vždy bude platit jedno pěkné pořekadlo: moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně. Na druhou stranu se všemi prostředky co jsou dnes k dispozici by život na zemi mohl být daleko větší peklo než ve skutečnosti je.
(zadáno: 2.2.2017)
Zajímavá sonda do oblasti komunikace a předávání informací. Spousta relativně netradičních situací, které vás jako diváka dokážou vyvést z konceptu a u kterých pořádně nevíte co si máte vlastně myslet. Ale i to je svým způsobem součástí zpracování informací a patří to do celkového schématu inscenace, která je ve svém důsledku docela slušně promyšlená. Netvrdím však, že vše je povedené a bez chyby, z mého pohledu jsou slabší scény a některé prvky působí až příliš zmatečně. Nicméně doporučuji dát tomuhle kousku šanci a užít si ho takový jaký je. 65%
(zadáno: 9.1.2017)
V první řadě pěkné písně v podání dobře znějícího živého orchestru. Vedle toho zaujalo modernější uchopení celé pohádky. Líbilo se mi využití mobilů, selfie, sociálních sítí a různých jiných prvků aktuální doby, jenž se do celého příběhu povedlo velmi slušně zakomponovat. Nicméně mi již příliš nesedla aplikace všemožných politických narážek v podání obou rádců. Někdy mi to přišlo laciné, jindy až příliš násilné, celkově pak zbytečně posouvající vyznění původní pohádky. Ale jinak oceňuji velmi dobré výkony hlavně J. Ciny a B. Kohoutové. Z ostatních pak vynikla výtečná D. Kolářová.
(zadáno: 21.12.2016)
Výrazně nenadchlo, ale ani neurazilo. Příjemně dobrý K. Roden a vedle něj výborná H. Seidlová, která hlavně pěvecky byla nejlepší ze všech účinkujících. Zaujala také Z. Mauréry (byť u ní si myslím, že by to bylo ještě lepší kdyby zpívala v rodné slovenštině). Po hudební stránce slušné a poslouchatelné, nejvíce určitě potěší živý orchestr, který je zde hodně znát a slyšet. Dějově a obsahově nemám příliš výtek, první část je občas možná až příliš popisná, druhá má určitě lepší tempo a je celkově svižnější. V součtu za mě stále milé předvánoční představení s jehož návštěvou se chyba neudělá.
(zadáno: 19.12.2016)
Musím přiznat, že z toho mám trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně zajímavá, působivá scéna a v tomto směru i celý způsob zpracování, jenž mě rozhodně zaujal a hodnotím ho dosti kladně. Na straně druhé právě mé možná až příliš velké zaujetí formou, výkladem jednotlivých scén a zvolených symbolik, mě více odtáhlo od vnímání obsahu. Nebylo to pro mě následně tak šokující a mrazivé, jak bych si u této hry představoval a ani příliš emočně vypjaté. Nicméně rozhodně nenudilo a po herecké stránce nikdo nezklamal. Zaujal mě především V. Javorský, jehož výkon byl pro mě nejvíce přesvědčivý. 65%
(zadáno: 14.12.2016)
Příjemně hořkosladké vánoční příběhy odehrávající se v jednom pavlačovém domě. Některé výraznější, jiné trochu slabší, ale jako celek určitě dobře koukatelné. Myslím, že hezky ukazují to, že vánoce jsou hlavně takové jaké si je každý udělá. Sami o sobě samozřejmě štěstí a radost nikdy nepřinesou. Vždycky je to hlavně o lidech. Z divadelního hlediska opravdu moc pěkně situováno do pavlačového prostředí Cevro Institutu, jež bylo maximálně využito. V součtu hra, která zanechá spíše pozitivní dojem, hlavně takto před vánoci.
(zadáno: 13.12.2016)
Z mého pohledu to nebude patřit mezi to nejlepší co McDonagh napsal, ale svoji kvalitu hra bezesporu má. Samotná myšlenka je rozhodně dobrá, její provedení pak o něco slabší. Místy trochu mrazivé a slušně protkané černým humorem, jenže pořádně nezanechá silnější dojem ani jedno z toho. Občas také bohužel až příliš rozvleklé, zvláště hromadnější scény. Nejlepší byl pro mě závěr první půle a dialog V. Šandy s Š. Fingerhutovou, který se hodně povedl a jenž oba herci zvládli naprosto skvěle. Kromě nich potěší svými výkony hlavně D. Černá, M. Finger a O. Malý. Celkově tedy solidní inscenace. 65%
(zadáno: 1.12.2016)
Vcelku vydařená komedie s příjemně uvěřitelným příběhem, bez zbytečných šíleností, přehrávání či nějakého pokleslého humoru. Naopak spousta vydařených scén, vtipné situace i zajímavý a chytlavý děj. Bohužel však také místy až moc rozvleklé, zvláště první část, jež měla několik slabších pasáží. Druhá o poznání lepší, ale trochu zbytečně v závěru shozená samotnými herci, kteří se několikrát odbourali vlastními dialogy a hůře se pak dostávali zpět do role. Až na tyto momenty pak moc pěkný výkon zvláště od M. Hofmanna a vedle něj též F. Blažka. Pobavil jsem se určitě dobře. 65%
(zadáno: 25.11.2016)
Úsměvné a milé. Líbila se mi zvolená forma a předávání celého příběhu mezi jednotlivými herci, kdy každý mluvil různé pasáže a různé osoby. Nicméně samotný obsah mě bohužel příliš nezaujal, byť obsahuje několik zajímavých pasáží a i nějaká ta pointa by se našla. Ale přeci jen mě postupně trochu nudil, přičemž zvolená délka hry je tak akorát v tomto směru únosná. Celkově však rozhodně nijak neurazilo.
(zadáno: 22.11.2016)
Nemohu si pomoci, ale přišlo mi to až zbytečně dlouhé a natahované. Hlavně v první polovině je řada scén, jež nemají větší náboj, napětí či humor. Zejména postavy ztvárněné herci M. Čapka, P. Bureš a P. Panzenberger mi přišly vcelku nezajímavé, pro děj nepříliš přínosné a jejich scény tak trochu navíc. Stejně tak postava Barnardina byla myslím trochu nadbytečná. Největším přínosem této hry pro mě byl Š. Kozub, jenž svým skvělým výkonem pozvedl řadu scén na vyšší úroveň. Vedle něj pak zaujali též A. Čuba, P. Dostálová a V. Georgiev. Jako celek však stále pouze lepší průměr.(viděno v La Fabrice)
(zadáno: 19.9.2016)
Rovnou přiznávám, že zvolený způsob zpracování, tedy forma určité grotesky, u mě nepadl zrovna na úrodnou půdu. Chápu zvýraznění tragikomičnosti jednotlivých postav a jejich činů, nicméně nemohu říct, že by mě to strhlo k většímu zaujetí pro tuto hru. Naopak v některých místech, zvláště v první části, jsem měl spíše problém s udržením pozornosti. Na druhou stranu ale oceňuji záměr přijít s něčím novým a neotřelým. Také se mi líbila zvolená scéna, veškeré kostýmy i hudební doprovod. A rozhodně pochvala za herecké výkony pro ústřední trojici, tedy T. Vilišovou, J. Strykovou a V. Lazorčákovou.
(zadáno: 8.9.2016)
Rozhodně dobře zvolená forma i nápad celou inscenaci takto zajímavě pojmout. Jsem rád, že se na Nové scéně jde tímto směrem, byť stále je co zlepšovat. Obsah inscenace sice není zcela nezajímavý, docela dobře shrnuje různé problémy (demografické, populační, vztahové, genderové) naší generace a vtipně je interpretuje skrz myší terminologii. Ale nedá se říct, že by mě to nějak více vtáhlo nebo zaujalo. Krom toho pochvala za provedenou scénu, atmosféru konference se podařilo dobře navodit. Celkově tedy neotřelý projekt co nenudí, ale nestrhne. 55%
(zadáno: 13.6.2016)
Pro mě samotného místy až moc laciné, estrádní a příliš pitvořivé. Také pojetí postavy magora v podání J. Slacha mi úplně nesedlo. Ale nutno přiznat, že měl několik podařených výstupů a celkově byl správně "na zabití", takže svůj účel to vlastně splnilo. Jako nejlepší mi zde přišel D. Ratajský společně s A. Krejčíkovou, jejichž scény celou inscenaci výrazně oživovaly. Z ostatních pak zaujala hlavně M. Randová, jež pozitivně vylepšila několik obrazů v první části. V součtu určitě velice slušná komedie, i s docela pěknou pointou na závěr. 65%
(zadáno: 3.5.2016)
Opět výborný výběr hudby od J. Mikuláška. Prakticky ve všech obrazech měla u mě hlavní podíl na navozené atmosféře i vnímání dané scény. Také vydařená výprava M. Cpina, která zde velmi dobře funguje. Z obsahového hlediska však lehce rozporuplné. Několik scén mi přišlo určitě geniální, ale bylo dost i takových, jejichž význam či užitečnost v celé hře, úplně nechápu nebo mi přišly vůči jiným až příliš slabé. Herecky však určitě nikdo nezklamal a naopak skvělý výkon předvedla hlavně J. Plodková.
(zadáno: 10.4.2016)
Velmi dobré hlavně po pohybové stránce. Zejména jednotlivé přechody mezi scénami, které mají i povedený hudební doprovod. Ale i postavení scény, práce s prostorem a vzájemná kooperace jednotlivých aktérů jsou zde provedeny opravdu moc pěkně. O něco horší je to bohužel s obsahem. O významu jednotlivých scén a motivů není větší pochyb, ale pouze popisují obecně známé problémy školního kolektivu, útlaky, šikanu či nepochopení jedince. Není tam větší přesah, nějaký silnější přínos v rámci dané inscenace jako takové. I přesto však nijak nenudí a dokáže zaujmout. 65%
(zadáno: 5.4.2016)
Velmi dobrý, charismatický a přesvědčivý N. Lichý. K tomu moc pěkné jazzové pozadí a vůbec chytlavá doprovodná hudba. Ale to hlavní, tedy působivý obsah a silný příběh, to mi tam poněkud chybělo. Vzhledem k tématu a časovému zasazení je potenciál této hry určitě výrazně větší. Tady to bylo většinou dost ploché, málo dramatické nebo místy zase zbytečně groteskní. Ano najdou se povedené scény, ale celkově je to z mého pohledu spíše lepší průměr.
(zadáno: 4.4.2016)
Bohužel samotná hra mě příliš nezasáhla. Po první třetině bylo její směřování jasné a ve zbytku příliš nového či posunujícího nepřinesla. Chápu, že černobílost některých postav je smyslem hry, ale jejich ztvárnění mi přišlo místy až příliš nepřirozené a zbytečně přehrávající. To hlavní co táhne tuto inscenaci je výtečný výkon K. Trnkové, která s přehledem zvládla obě náročné polohy své postavy a udržela moji pozornost po celou dobu. Z ostatních potom přesvědčili ještě V. Javořík a B. Kaňoková. Vedle toho potěší zdařilé skupinové hudebně/pěvecké scény, jež inscenaci příjemně oživují.
(zadáno: 1.4.2016)
Bohužel mi to přišlo slabší hlavně po obsahové stránce. Vidím tam sice určité znázornění nesmyslné honby za něčím co vlastně ve skutečnosti ani nechceme. A to celé pak hozeno do jakéhosi vědecko-technického faustovského hávu. Což samo o sobě není špatné, ale stále jsem tam čekal na nějaké hlubší odhalení nebo větší pochopení celého procesu, které jsem si z toho však nakonec neodnesl. Hlavním kladem této inscenace jsou proto hlavně skvělé výkony J. Prachaře a O. Pavelky, jež dobře doplňuje také K. Fuitová-Nováková. Společně vytvoří několikero vydařených scén. 65%
(zadáno: 18.2.2016)
Bohužel nemohu říct, že by mě inscenace nějak silněji zasáhla či strhla. Hlavní problém mám s obsahem a jeho podáním. Je zde dobře znázorněno působení negativních emocí, jejich užívání jako štít proti realitě a maskování vlastních pocitů. Ale působilo to na mě až příliš sterilně, bez většího napětí. Od konce první třetiny již nepřišel výraznější posun. I přesto však nijak nezatracuji. Hra má vynikající hudební doprovod, dobře postavenou scénu a skvělé herecké nasazení ústřední čtveřice. Hlavně díky nim je samotný závěr dostatečně silný a působivý. Výtečný hlavně M. Pospíchal a Z. Onufráková.
(zadáno: 8.2.2016)
Kvituji nápad s rozdělením hry do třech různých prostor, jejich rozdílnost a jednotlivé přesuny do jiných prostředí vylepšili celkovou atmosféru hry. Téma strachu a zapomnění je zde docela dobře čitelné, ale přesto se najdou místa, kdy hra působí poněkud nejistě a rozpačitě. Celkově však spíše pozitivní dojem potvrzují kvalitní herecké výkony, hlavně v případě M. Kerna, E. Salzmannové a P. Vaňka. 65%
(zadáno: 26.1.2016)
Povedlo se dobře znázornit jakýsi nezájem žít svůj vlastní život. U jednotlivých postav je hezky vykresleno neustálé hledání omluv a zástupných důvodů pro svoje aktuální chování. Na povrch se potom postupně dostávají střípky odhalující minulost a možné příčiny současného stavu. Ale přiznávám, že jsem očekával nějaký výraznější zvrat nebo silnější vývoj celé situace. Místy to na mě působilo až příliš strnulým dojmem. Přesto stále zajímavý příběh s pěknými hereckými výkony, které určitě nezklamaly. Nejvíce potom zaujala A. Talacková. 65%
(zadáno: 22.1.2016)
I když si nemyslím, že se jedná o geniální hru s brilantními dialogy, tak i přesto má z mého pohledu toto zpracování jisté rezervy a nabízený potenciál zde nebyl zcela využit. Hlavně první část obsahuje řadu scén, které příliš nechytnou a nevyvolají pocit zájmu. Místy slabší dramatičnost a též chybí silnější důraz na hlavní téma významu dlouholetých přátelství. Samotný závěr je působivý, ale až příliš kontrastní k celému zbytku představení. Nicméně i přesto všechno stále velmi slušné představení, které nejen pobaví, ale i donutí k zamyšlení. To určitě není málo.