Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 17.9.2014)
Svérázný a netradičně pojatý Kafka. Tak trochu hozený do grotesky a tak trochu říznutý hudební revue. Určitě je to více "Švaňdák" než Kafka, ale to nemusí být nutně na škodu. Hlavní motivy tohoto díla zůstávají zachovány, byť jsou někdy méně či více upozaděny. U několika scén jsem si sice už říkal, co to má nyní znamenat, ale u většiny mě ztvárnění zaujalo. A také jsem se docela dobře pobavil, což není u Kafky zvykem. Herecky výborná M. Krátká a též "okrajová" dvojice T. Pavelka, P. Děrgel. Myslím, že stojí za pozornost. 65%
(zadáno: 9.9.2014)
Z mého pohledu docela povedené zpracování, ale s tím, že plný potenciál této velmi dobré čapkovské hry zde nebyl zcela naplněn. Jako nejlepší hodnotím první motýlí pasáž, která měla dobrou atmosféru, tempo a vyznění. Prostřední část mě spíše zklamala, jediní co zde více zaujali byly velmi dobří cvrčci. A závěrečné mravence se podařilo dobře posunout do dnešní doby, ale i tak myslím, že tato pasáž měla největší rezervy a mohlo z ní mrazit daleko více. Co se mi celkově líbilo byly kostýmy a scéna, také vsunuté písně nijak nerušily, spíše naopak. V součtu 65%.
(zadáno: 17.7.2014)
Takové klasické zpracování, které ničím příliš nepřekvapí. Hodně scén před vámi proběhne aniž by vyvolaly nějaké větší emoce. Ocenil bych také trochu výraznější pojetí postavy "hlavního záporáka". Naštěstí situaci dobře zachraňuje ústřední dvojice P. Horváthová a V. Jílek, které to spolu funguje velmi dobře a oba hrají výtečně. Též dosti zdařilé výstupy Petra Čtvrtníčka značně vylepšují celkový dojem z této inscenace. Proto nakonec přeci jen příjemná letní oddychovka.
(zadáno: 19.6.2014)
Opravdu výborné z hlediska kostýmů a scény. Podařilo se výborně navodit kýženou atmosféru, ať už Chrobáků v krabici nebo Kvapek. Též hereckému projevu prakticky všech aktérů nemohu nic vytknout. Velmi dobrý především M. Matejka. Ale bohužel svým obsahem mě inscenace příliš neoslovila a vlastně u obou aktovek jsem se v jejich průběhu začal tak trochu nudit. Je mi líto, v tomto směru jsem nejspíše nebyl na stejné vlně. Ale i tak myslím, že toto dílo stojí za návštěvu. Už kvůli jednotlivým scénám. 65%
(zadáno: 17.6.2014)
Především v první části pěkná a vtipná konverzační komedie s nadějnou zápletkou. V průběhu druhé poloviny však hra pomalu ničila sama sebe až zbytečně složitými manévry a také předvídatelným vyústěním. Samotnému konci pak scházel větší vtip a nadhled. I přesto však velmi slušná komedie, kterou z větší části drží nad vodou dobré výkony hlavních protagonistů, tedy J. Langmajera a D. Šinkorové. V menší roli pak zabodoval P. Stach.
(zadáno: 3.6.2014)
Vzhledem ke komornímu prostředí opravdu moc pěkně zpracovaný Pratchett. Povedly se především kostýmy, ale zaujala i jednoduchá scéna. Samotný příběh sice nemá takový náboj a gradaci, přesto nijak nenudí. Některé scény vyznívají trochu do ztracena, jiné naopak potěší dobrým nápadem či vtipným ztvárněním. Pro výraznější dojem by to chtělo trochu více onoho Pratchettovského humoru, případně snad i dramatičnosti. Ale i tak převládají pozitivní dojmy, na kterých má svoji zásluhu i herecké obsazení. Chválím hlavně S. Chmelovou, P. Pochopa a H. Mathauserovou. 65%
(zadáno: 26.5.2014)
Originální černá groteska. Ale z mého pohledu přeci jen trochu nevyrovnaná. Několik dobrých scén a nápadů střídá nejasnost a slabší momenty. Zvláště scény okolo přehlídky a pohřbu, byť vtipné, u mě nějak nezapadly do děje inscenace. Bohužel i celý závěr mi přišel slabý a tak trochu do ztracena. Přesto však oceňuji dobré výkony a celkové pojetí hry. Jedná se o počin, který rozhodně neurazí.
(zadáno: 19.5.2014)
Nenáročná komedie s menším množstvím určité míry filosofie. Netvrdím, že jsem se bavil nějak výrazně, ale na druhou stranu většinu času jsem se bavil dobře. První část trochu slabší s několika nevýraznými scénami, jako celek však dobrá hra se solidní zápletkou. M. Etzler mi přišel místy až příliš výrazově expresivní, ale jinak podal velmi dobrý výkon. Z ostatních svým výkonem zaujala především M. Sejnová, naopak její kolegyně ve srovnatelné roli, I. Stejskalová, vůbec nepřesvědčila.
(zadáno: 12.5.2014)
Rozhodně zajímavá hra, která velmi rozmanitou formou pojednává o citech, emocích a vztazích, nahlíží na ně ze všech možných úhlů a stran. Je zde několik opravdu velmi dobrých scén a nápadů, nicméně také z mého pohledu i scény, které by si zasloužily ještě nějaké ty úpravy a jejichž vyznění je trochu rozpačité. Celkově převládá dojem jisté rozpolcenosti, byť převažují kladné pocity. Rozhodně pozitivní je souhra a vysoké nasazení všech aktérů. Věřím, že inscenace se může přes léto ještě zlepšit a na podzim by třeba bylo hodnocení jiné. 65%
(zadáno: 6.5.2014)
Hra, která má jistý potenciál, určitě nijak nenudí, ale na druhou stranu mě ani příliš nestrhla. Opravdu silných scén tam pro mě bylo jen pár. Většina proběhla plynule a svižně, však bez většího dopadu. Zvolené srovnání několika generací, dopady květinové generace 60.let v kontextu dnešní doby, toť jistě zajímavé téma, nicméně mohlo být více zdůrazněné a lépe propracované. Deklarovaná inspirace Čechovem je tam docela zřejmá a právě v nabízeném srovnání dle mého soudu slavnější autor jasně vede. Herecky velmi dobré od všech protagonistů, především výkon S. Postlerové hodnotím dosti pozitivně.
(zadáno: 17.4.2014)
Jako celek je to moc pěkná polemika o životních cestách. Dobře se zde ukazuje, že není nijak těžké z nějaké takové dobře prošlápnuté cesty sejít do neznámých končin a pak se jen horko těžko hledá další směr. Ještě k tomu je na to mnohdy docela málo času. Myšlenková kostra tedy není vůbec špatná a dává rozhodně hodně prostoru k zamyšlení. Nicméně jednotlivé scénky mi přišly poněkud nevyvážené, samotný text je pak místy náročnější na porozumění a ne vždy se podaří složit si z jednotlivých obrazů dohromady všechny souvislosti. Zahrané však dobře, zejména výkon D. Punčocháře stojí za vyzdvihnutí.
(zadáno: 6.3.2014)
Dílo Egona Bondy bohužel neznám, takže v tomto směru nemohu porovnat zdařilost provedení. Z mého pohledu inscenace obsahuje spoustu zajímavých myšlenek a metafor, je aktuální a rozhodně donutí k zamyšlení. Přesto, bylo v ní i dost obrazů u nichž přiznávám, že jsem jejich význam zcela nepochopil a kde vizuálně/zvukový efekt tak trochu překryl jejich sdělení. Jednoduchá hra to rozhodně není a vyžaduje opravdu silnou koncentraci a pozornost. Je na každém jak si zobrazené metafory přesně vyloží. Z čistě hereckého hlediska pak oceňuji velmi dobrý výkon R. Jaškówa v titulní roli.
(zadáno: 12.2.2014)
Hlavní problém zde vidím v nekonzistenci a snaze udělat inscenaci zajímavou za každou cenu. Bohužel jsem vnímal větší důraz na vyznění jednotlivých scén než na celkový příběh, který tímto ustupoval spíše do pozadí. Začátek však velmi dobrý, ale postupem času se pozornost více tříštila a dobré tempo upadalo. Po přestávce pak převládal spíše dojem "pojďme to nějak rychle zakončit, aby z toho nebyly 3 hodiny". Ale nechci být jen negativní, je zde určitě dost zajímavých a povedených scén, které upoutají. Též herecké výkony zaslouží pochvalu, hlavně I. Orozovič, K. Dobrý a O. Pavelka. Celkově 65%
(zadáno: 28.1.2014)
Tyto hry je tak trochu těžké hodnotit. Z hlediska vyprávěného příběhu je to samozřejmě silné téma, které vždy stojí za to si připomenout. Z výchovného hlediska jistě velice poučné, na něco takového by měly chodit školní výpravy. Ale když to vemu čistě divadelně, tak je to z větší části "pouze" konstatování historických faktů a známých hrůz koncentračních táborů, které jsou přehrány v rámci jednoho působivého životního příběhu. Co stojí jistě za vyzdvihnutí je velmi dobrý a hodně emotivní výkon hlavní představitelky Lenky Lavičkové.
(zadáno: 24.1.2014)
Pokud to trochu nadnesu, tak je to 50% za J. Dvořáka a 10% za doprovodnou hudbu. Není pochyb, že právě J. Dvořák je ten na kterém tato hra stojí a padá, své role se zhostil výborně a jeho výkon je famózní. Zvláště druhá polovina má díky němu patřičnou atmosféru a samotný závěr svoji sílu. Ale bohužel není tam sám. Celý začátek se neskutečně vleče, je takový sterilní, bez emocí. Ve zkratce je to jedno dlouhé čekání na Jindřicha. Ostatní herci, až na O. Brouska, nijak nezaujali. Zejména výkon A. Elsnerové a V. Vašáka je dosti slabý, obzvláště v konfrontaci s již zmiňovaným J. Dvořákem.
(zadáno: 21.1.2014)
Velmi příjemná konverzační komedie. Většina dialogů je dobře vystavěná, nejedná se o slabomyslné texty či laciné vtipy. Všech pět hereček je dobře obsazených a musím přiznat, že mě příjemně překvapily. Pokud někoho vyzdvihnout pak M. Doležalovou a S. Pogodovou. Nicméně musím souhlasit se svým kolegou. Tento skvěle rozjetý vlak se asi v polovině druhé části dosti nepěkně zasekne. Příchodem P. Baťka je rázem pryč ona příjemná atmosféra a nastolí se podivně nudná konverzace, která mě ničím nezaujala. K tomu ještě výkon pana Baťka je ve srovnání se všemi herečkami výrazně slabší. 65%
(zadáno: 13.1.2014)
Náročnější hra, která klade značný důraz na divákovu pozornost a orientaci v textech. Zároveň ale též dobře pobaví notnou dávkou černého humoru. Autor si bere na paškál ledacos ze současné společnosti: rodinné vztahy, svoboda projevu, ochrana soukromí, posedlost léky a zdravou výživou, snaha o dokonalé tělo a další. Na všechny témata nahlíží originálním způsobem a dobře je reflektuje. Většina dialogů je velmi povedená a zazní i několik pěkných písní. Nicméně hlavní zradou je přílišná délka, kdy spousta zajímavých pasáží ve výsledku začne lehce nudit a nabytá pozornost se pomalu vytrácí. 65%.
(zadáno: 8.11.2013)
Přesvědčivé herecké výkony, to jest pro mě hlavní klad této inscenace. V první části zaujalo několik zajímavých dialogů (doktorka s Lízou, pacienti v léčebně, Tony s Johnem) a celá rádiová scéna, na začátku druhé pak povedená talentová show. Ale ono nosné téma hry mě bohužel nějak minulo a příliš nezasáhlo.
(zadáno: 26.9.2013)
Samotný příběh mě sice výrazněji nezaujal, ale i tak jsem se nenudil. Několik opravdu povedených scén a vydařených vtipů tam bezesporu je. Záleží jak moc si z toho kdo vezme. Pro mě hra o člověku, který již ztratil motivaci a chuť do života. Když se mu pak přeci jen naskytne příležitost, tak svým dosavadním způsobem života se o ni sám připravuje. Z hereckého pohledu není výtky. O. Pavelkovi jeho role pěkně sedla a obě dámy též nijak nezaostaly. K tomu docela překvapivý konec, který jsem ani tolik nečekal a určitě potěšil. Pěkných 65%.
(zadáno: 14.9.2013)
V první řadě povedená scéna, kostýmy a pohybová složka. Zdařilo se dobře vykreslit atmosféru džungle a převedení jednotlivých zvířat na jeviště. Herci se opravdu snaží, jejich pohyby, gesta a mimika jsou v tomto směru výborné. Též choreografie company je výtečná. Po hudební stránce slušné, žádná extra chytlavá melodie, ale jinak dobře poslouchatelné. Nicméně dost špatné jsou texty, bohužel většina písní je nemastná neslaná a nijak nezaujme. Z herců výborní především J. Sklenář jako Baghíra, J. Kříž jako Šer Chán a též O. Nosálek jako Opičí král. Jako celek však "pouze" slušné. 65%
(zadáno: 13.6.2013)
První část hodnotím jako zdařilou, lehce absurdní, komedii. Sice se najde několik tak trochu laciných, estrádních a trapných komických prvků (směšná chůze, sekačka, některé výstupy L. Malkiny aj.), ale jinak je to opravdu pěkná konverzační veselohra rozehraná na dobré zápletce. S klidem přiznávám, že jsem se slušně bavil. Bohužel ale v druhé půlce s postupujícím časem přichází stagnace, rozpačitost, jakoby nejistota co nyní s tím a jak daný příběh rozumně zakončit. Kvalita prudce klesá a samotný závěr mi přišel již dost zoufalý. Po herecké stránce není výtek, zvláště pak potěšila J. Synková.
(zadáno: 11.6.2013)
Zdařilé ztvárnění Čapkových povídek. Je zde patrná jejich jistá poetika, humor a zároveň varování před hrozbami, které ani dnes nejsou pouhou minulostí. Hra dobře utíká, nenudí a určitě ani nijak neurazí či nezklame. Zároveň ale nemohu říci, že by mě nějak výrazněji zasáhla, dojala či jinak utkvěla v hlavě. Není zde snad žádný silnější moment, který by mě přiměl o tomto vyprávět a doporučovat ostatním k návštěvě.
(zadáno: 21.5.2013)
Opravdu vynikající po scénické stránce. Skvělé využití plochy, promítací a světelné techniky, také kostýmy lze jen pochválit. Angažování mladých herců je chválihodné, dát jim možnost získat zkušenosti a trochu více se zviditelnit. Ale bohužel též nejslabší složka této inscenace. Některé pasáže jsou díky tomu slabé, možná až lehce nudné. Chybí větší emoční náboj, který by mě výrazněji vtáhl do děje a zanechal hlubší dojem. Jako celek však stále lehce nadprůměrný zážitek.
(zadáno: 15.5.2013)
Tři různé dějové linie, každá z jiné doby a všechny určitým způsobem propojuje postava papeže, potažmo katolická církev. Nápad to není špatný, ale provedení o něco horší. Chtělo by to dát větší důraz na ono propojení, ještě více zapracovat na problémech a otázkách katolické církve se kterými se zde pracuje (inkvizice, homosexualita, potrat). Takto to dle mého soudu zůstává příliš na povrchu, jen s určitými náznaky. Nicméně všechny scénky bodují svým vlastním humorem a u každé jsem dobře bavil. Herci to zvládají skvěle, především výtečná H. Vagnerová. Takže ztrátou času tahle hra rozhodně není.
(zadáno: 10.4.2013)
Bezpochyby zajímavá česká variace na známý Zločin a trest. Téma těžkosti žití s výčitkami svědomí je tu očividné. Ale bohužel toto zpracování, které balancuje na hranici grotesky a tragédie, není nakonec pořádně ani jedno z toho. V závěru u mě převládaly, přiznávám, spíše rozporuplné pocity. Dle mého názoru, kdyby se více zaměřilo na vnitřní boj hlavního hrdiny a udělalo se z toho pořádné psycho-drama, mohl být výsledný zážitek mnohem silnější. Nicméně to nechť si každý posoudí sám. Z ostatních složek zaujala jednoduchá lavičková scéna a po herecké stránce pak P. Kubes a V. Bahník.