Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 8.9.2021)
Vlažnější začátek, po kterém jsem si nebyl jist, kam se tato inscenace ubere. Ale s postupem času se dařilo čím dál více budovat zaujetí a vykrystalizoval i jasný záměr a směr tohoto vyprávění. Pokud se necháte, tak budete nakonec opravdu přeneseni před hradby Troje a doslova prožijete jeden z mnoha jejích příběhů. Určitě tomu napomáhají i dobře zvolené doprovodné housle a zpěv. A samozřejmě velmi dobrý K. Heřmánek ml., který se do toho v některých scénách dokáže až neuvěřitelně položit. Hodně se povedl i samotný závěr, díky čemuž silný dojem přetrvává i po odchodu z divadla. 75%
(zadáno: 20.7.2021)
Opravdu krásně provedená groteska. Je to správně hravé a vtipné, není to nijak podbízivé a nejde to zbytečně do absurdna. Žádná fraška ve stylu laciného humoru, zde má vše svůj smysl a opodstatnění. Pěkné střídání vyhrocenějších a klidnějších pasáží, hra si tak drží dobré tempo a ani na okamžik nijak nenudí. Po herecké stránce je to pak radost sledovat. Vynikající zvláště V. Dyk, jenž skvěle střídá jednotlivé polohy, výborná práce s hlasem a mimikou. Ale ani T. Dyková nezaostává a společně jim to funguje více než dobře. Celkově po všech stránkách vydařená inscenace, co zlepší jakoukoli náladu.
(zadáno: 24.9.2020)
Tento literární opus se zde dočkal více než důstojného zpracování. I přes svou velikost je velmi dobře srozumitelný a čitelný. Nenudí a ani nijak netříští vaši pozornost. Naopak nabízí několikero opravdu krásně zpracovaných scén, které mají často svojí kouzelnou poetiku. Vedle toho se také povedlo velmi efektně a impozantně znázornit bitvu u Slavkova, což mě opravdu doslova strhlo. Výtečná práce s hudbou, která se zde využívá napříč různými žánry a skvěle jednotlivé scény podtrhuje. Ani po herecké stránce není výtek. Mile rád vyzdvihuji T. Havlínka, V. Dvořáka a M.L. Purkrábkovou. Bezesporu stojí za vidění.
(zadáno: 15.9.2020)
Duo P. Rímský a M. Finger opět dokazuje, že je velmi dobře sehrané a funguje to mezi nimi na jedničku. Když k tomu připočteme už samotný kvalitní text, získáme inscenaci, jenž opravdu nijak nenudí. Psychologická hra, co se přelévá od jednoho pólu k druhému, místy sice trochu ztratí na dynamice a stane se předvídatelnou, nicméně pak zase velmi mile překvapí nečekaným obratem. A samotná poslední třetina pracuje výborně s napětím, které se předtím vybudovalo, má skvělý spád i atmosféru a úplný závěr pak též vůbec nezklamal. Celkově další vydařený kus do sbírky silných komorních dramat tohoto divadla.
(zadáno: 10.9.2020)
Tak tohle šlapalo opravdu na jedničku. Výtečná souhra všech aktérů, skvělé tempo, správné načasování jednotlivých výstupů a povedená gradace v závěru. Prakticky jsem tam neměl žádné hluché místo. Velmi dobře řemeslně provedená fraška, která se nemusí uchylovat k laciným, podbízivým vtipům a naopak pobaví svými funkčně napsanými dialogy a chytře vypointovanými scénami. Po herecké stránce nadchli hlavně J. Vondráček, M. Němec a K. Sedláčková-Oltová. Nemohu jinak než ze srdce doporučit ke shlédnutí.
(zadáno: 17.1.2020)
Pohled na život J. Wericha z trochu jiného úhlu, přes soužití s osobou, jenž žije jiným životem, ale ve výsledku mají hodně společného. V tomto ohledu skvělý L. Veselý jako V. Holan. Jeho výstupy byly působivé a správně depresivní. Obecně se v rámci celé inscenace povedlo navodit úžasně temnou a skličující atmosféru, která vás chtě nechtě zasáhne. Dobře tomu pomáhají zpívané pasáže a hudební složka. M. Hanuš pak ztvárnil pana Wericha bravurně, viditelná proměna od odjezdu Voskovce až po sklonek života. Moc pěkně také znázorněn jeho vztah se ženou a dcerou, který nebyl vždy jen pozitivní. Celkově silný zážitek. 75%
(zadáno: 3.12.2019)
Výborně zvolená forma, jenž trefně zvolenými metaforami a přirovnáními krásně reaguje na všemožné aktuální společenské problémy. Jednotlivé výstupy mají nápad a jsou jasně i přesně zacílena. Zároveň je to též ve správné míře vtipně odlehčené, takže se netřeba bát nějaké vážné moralizující agitace. Ale v každém případě daná témata mají sílu upoutat vaši pozornost a jistě i přivést k zamyšlení, což je zde to hlavní. Velmi dobré herecké výkony, zvláště od T. Vilišové a S. Rašilova. Lze jen a jen doporučit.
(zadáno: 10.11.2019)
Geniální hudba, která mě hned od začátku hodně upoutala. Výborné herecké i pěvecké výkony prakticky od všech představitelů, jmenovitě určitě potlesk pro I. Orozoviče, E. Stárkovou, P. Smolárika a N. Horákovou, všichni za mě zazpívali více než dobře. I zvolená forma inscenace mě dost sedla, hlavně vizuální stránka byla skvělá a i použitá scéna do toho správně zapadla. V neposlední řadě pak nelze opomenout též výbornou živou kapelu. Prostě myslím, že tohle dílo vás buď naprosto vtáhne nebo úplně mine, nic mezi tím.
(zadáno: 2.11.2019)
Poctivá dávka Ibsenovy klasiky. Zvolená forma mi dobře sedla, ze začátku příjemně vtipně odlehčeno, v závěru potom hutné a správně intenzivní. V některých momentech byla ta marnost a beznaděj až krutě hmatatelná. Výborná M. Tkačíková a s ní V. Johaník. Jejich společná scéna ke konci mě rozhodně silně zasáhla. Vedle nich se pak nijak neztratila ani M. Matulová, která má též nesporný talent. A za zmínku stojí i dobře zvolená doprovodná hudba. Bezruči mají další působivou inscenaci. 85%
(zadáno: 2.11.2019)
Pěkné! Velmi dobře zobrazený rozpor mezi tím udržet určité rodinné vazby k minulosti a tím jít vlastní cestou. Kde je ta hranice a co ještě objetovat? Krásný příklad domu, který formuje a zároveň ničí jednotlivé životy. Určitě potlesk pro autorku B. Hančilovou, moc hezky napsáno. Režijně též dobře uchopeno, líbilo se mi hlavně prolínání různých časových období. Po herecké stránce vše správně sladěno. Výtečná hlavně J. Kotrbatá a A. Elsnerová. Celkově opravdu povedený kus.
(zadáno: 1.11.2019)
Výborně napsáno! T. Dianiška opět dokazuje, že opravdu umí. Silný příběh, jenž stojí za to vidět a je jen dobře, že se takto přenesl na divadelní prkna a dostane se tak více do podvědomí širší veřejnosti. Musím přiznat, že až do shlédnutí této hry jsem neměl ponětí, že se něco takového stalo a jsem rád za tuto osvětu. Po divadelní stránce vše funguje jak má, dramatické momenty jsou vyváženě a vkusně odlehčeny, atmosféru dokresluje dobře zvolená dobová hudba a herecké výkony jsou rozhodně přesvědčivé. Za vyzdvižení stojí jistě J. Burýšek a též P. Gajdošíková. Jednoduše po všech stránkách prostě dobrá práce. 85%
(zadáno: 9.9.2019)
Za mě vydařená inscenace. V první části spíše příjemná komediální konverzačka s veskrze zajímavým tématem, v té druhé potom zase slušná psychologická sonda do lidských předsudků, černobílého vidění, života ve zlaté kleci a vymanění se ze zajetých stereotypů. Vše působí hezky přirozeně, na potřebných místech je to odlehčeno tím správným nenásilným humorem a obsahuje to výstižné dialogy co udrží pozornost. I po herecké stránce nemám výhrad, všichni čtyři aktéři podali velmi dobré výkony, přičemž nejvíce mě velmi mile překvapila S. Černodrinská, která se se svou nelehkou rolí vyrovnala opravdu výtečně. 75%
(zadáno: 25.5.2019)
Skvěle zpracovaný muzikálový hit. Perfektní hlavně choreografie společně s dobře vystavěnou scénou. Snad veškeré hromadné pasáže, hlavně ty hornické, měly vynikající atmosféru, z níž místy až mrazilo. V individuálních výkonech za mě výtečný hlavně J. Dezort jako Michael, jemuž tato role nesmírně sedla. Vedle něj byl Š. Fikar jako Billy pro mě přeci jen trochu slabší. Byť též předvedl velmi dobrý výkon, tak je myslím lepší pěvecky než pohybově a to je zde znát. Hlavně závěrečná "Electricity" může mít neskutečnou sílu, jenž zde bohužel nebyla. Jinak ale nemám větších výtek, představení jako celek funguje více než dobře.
(zadáno: 15.4.2019)
Není úplně lehké se na to koukat, neb takové dětství byste věřím nepřáli zažít nikomu koho jste kdy potkali...ale o to více je to silnější a to více to zasáhne. Úžasný herecký výkon obou aktérek, jak T. Voříšková tak E. Křenková předvádějí opravdu širokou paletu emocí a zvládnou k tomu i nespočet vedlejší postav. Výborně se doplňují, prakticky z ničeho vybudují vše co je potřeba. Věříte jim každé slovo a díky nim ten příběh prožíváte také, a to je krásné! 85%
(zadáno: 31.3.2019)
Z mého pohledu po všech stránkách dobře provedený rodinný muzikál. Je to správně veselé a hravé, bez problémů to drží dobré tempo od začátku do konce a vás to prostě baví se na to dívat. Moc pěkně udělaná scéna, která celou tu hravost krásně podporuje. Funkční a dynamické choreografie, též povedené kostýmy. Po herecké stránce výtečný hlavně P. Klimenda jako Josef a potěšila i K. Falcová jako vypravěčka. Z ostatních zaujal hlavně P. Vondráček jako faraon střihnutý Elvisem. A v neposlední řadě též skvělý dětský sbor, který mě opravdu mile překvapil. Za mě tedy naprostá spokojenost. 85%
(zadáno: 18.3.2019)
Ač se nejedná o nijak veselé téma, tak je tato hra až nečekaně hodně pozitivní. Svým vlastním způsobem dobře akcentuje klasické rčení "opravdovou hodnotu něčeho poznáš, až když to ztratíš". Ono samozřejmě nelze žít naplno neustále, ale je velmi nebezpečné dlouhodobě sklouznout k jakémusi šedivému stereotypu bez větších životních výkyvů. A někdy opravdu musí přijít i smrt, aby se začalo opět pořádně žít. To vše je v této inscenaci velmi pěkně znázorněno a suverénní L. Krbová tomu velmi zdatně napomáhá svým přirozeným projevem a přesvědčivým výkonem.
(zadáno: 10.2.2019)
Výborně provedená dramatizace slavné novely. Podařilo se vybudovat silnou a působivou atmosféru, jež naprosto vtáhne diváka do hry. Bezesporu tomu hodně pomáhá vydařená scéna a též doprovodná hudba s působivým chórem. Když k tomu přičteme i velmi dobré herecké výkony obou hlavních představitelů tak z toho vychází inscenace, jež po skončení zanechá opravdu nemalý dojem.
(zadáno: 28.1.2019)
I přesto, že jsem, přiznávám, neviděl žádný Bergmanův film, tak mě tato inscenace naprosto vtáhla a uchvátila. Nádherná sonda do hlubin lidské duše, se vším všudy co k tomu patří. Spousta silných momentů a obrazů, díky kterým ani skoro nepostřehnete, že uplynuly tři hodiny. Též nelze nezmínit trefné a dobře stylizované hudební pasáže. V neposlední řadě pak velmi dobré herecké výkony všech aktérů. Za mě tedy rozhodně trefa do černého.
(zadáno: 19.1.2019)
Po všech stránkách dobře zpracovaný světový muzikál. Vydařený překlad H. Novákové, krásná scéna i kostýmy od D. Bensona a skvělý živý orchestr hned vedle jeviště. Dobře sehraný herecký soubor, kde prakticky není slabého článku a všichni společně se podílí na vytváření té správné atmosféry, jež vás naprosto vtáhne do tohoto ďábelského příběhu. Vynikající výkon předvedla hlavně S. Topinková-Fořtová, ale nijak nezklamal ani správně charismatický J. Hruškoci. Z ostatních pak příjemně překvapili P. Režný, K. Falcová a P. Klimenda. Celkově opravdu moc povedený počin. 85%
(zadáno: 30.12.2018)
Pro mě ve výsledku zdařilé zpracování. Některé skeče a scénky sice nevyzněly v českém pojetí tak vtipně jako v originále, ale většina se povedla a představení v sobě má onen Monty Pythonský humor dobře zakořeněný. Kdo nezná filmovou předlohu tak asi může být nemile překvapen, ale fanouška toto dílo jistě potěší. Plusem je též funkční zařazení lokálních prvků a skvělé narážky na místní scénu. Po hudební stránce se nejedná o žádný zázrak, ale i tak daná hudba k scénám dobře pasuje a určitě nijak neruší. Po herecké stránce výtečná hlavně H. Holišová a vedle ní pak také P. Štěpán a A. Slanina. 75%
(zadáno: 5.12.2018)
Dobře napsaná, zpracovaná a dramaturgicky vystavěná inscenace. Zajímavé a silné téma vnímání jedince, jeho způsobu života, nahlížení na jeho chování, hodnoty a také posuzování jeho odkazu. Je lepší ten kdo něčím přispěl společnosti nebo ten jemuž záleží hlavně na svých blízkých. Aneb pěkná ukázka toho, že nelze mít vše a obětování se jednomu cíli často vede k zanedbání něčeho jiného. Důležité však je ctít svou volbu a obstát před sebou samým. Výborná herecká spolupráce M. Táborského a L. Štěpánkové, jejich souhra je famózní, plná energie a naprosto vás dokáže pohltit. Výtečné!
(zadáno: 28.11.2018)
Z mého pohledu velmi dobře pojatá a trefně vystižená problematika vztahu jedince vůči společnosti, rodině a blízkému okolí. Výborná obzvláště první polovina popisující všemožné předsudky, přetvářky a svazující role na pozadí viktoriánské Afriky. V ostrém kontrastu s ní je potom část druhá, na které je dobře vidět, že ani příliš volnosti a rovnosti nezpůsobí samo o sobě lepší společnost. Celé je to zabaleno do výtečného formátu jakési absurdní komedie, která tomu dodává ten správný rozměr. Nelze také pominout skvělý herecký výkon všech aktérů, zvláště výteční M. Mikulčík a K. Trnková. Bravo!
(zadáno: 3.11.2018)
Opravdu nadmíru vydařený počin. Jeden úžasný životní příběh se podařilo úspěšně převést do velmi povedené divadelní podoby. Ač hrozilo, že to bude mít příliš dokumentární formu, tak zvolené retrospektivní pojetí a s ním spojené dramatické vsuvky působí více než dobře. Výsledkem je nejen velmi poučná, ale také silná a působivá, přitom přiměřeně odlehčená, inscenace. Svůj podíl na tom mají také skvělé herecké výkony, ať už v podání I. Trojana nebo M. Myšičky, ale též výtečné V. Khek Kubařové či E. Maximové. Rozhodně po všech stránkách důstojný odkaz práce A. Holého. 85%