Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 17.8.2021)
Přiznávám, že jsem film neviděl a dost možná by na mě zapůsobil stejně. Ale bohužel tohle dílo prostě nebyl můj šálek kávy. Nijak zvláště to na mě nezapůsobilo, většina scén mi nepřišla ani groteskní, ani mrazivá, výraznější emoci u mě nevyvolala. Jediný převažující pocit byl zbytečné natahování očividného. Nicméně mile rád se přidávám ke chvále skvělého hereckého výkonu F. Březiny, který se do toho opravdu položil více než naplno. Taktéž oceňuji propracovanou pohybovou a hudební stránku. Rád budu věřit, že to své kvality má a diváky si to jistě najde, já mezi nimi však nebudu.
(zadáno: 29.10.2019)
Nevyužitý potenciál, to je to hlavní, co mi zůstalo po představení v hlavě. Samotné téma hry přináší spoustu zajímavého k reflexi...nepatřičnou pomstu, prodejnost, povrchnost, lhostejnost a mnoho dalšího. Nicméně nic z toho ve mně nerezonuje. Chybělo tomu více emocí, nějaký náboj, co by mě nějak zasáhl. Takto to bylo příliš sterilní, strnulé, předvídatelné, velká gesta a proklamace, co nezasáhly. Závěr pak přinesl očekávaný konec a jinak nic. Jako pozitivum byl pro mě výkon T. Pavelky a A. Procházky, kteří mě jako jediní více upoutali. Též potěšilo obsazení televizního moderátora. Ale jinak bohužel nemohu příliš doporučit.
(zadáno: 13.6.2018)
Bohužel s touto inscenací jsem se hodně minul. Z mého pohledu je to celé příliš expresivní, spousta křiku, deklamací, výrazných gest i dikce. Pokud v tom byl obsažen nějaký milostný cit či jiné emoce, tak na mě nijak nedolehly. Osud ústřední dvojice mi byl potom veskrze lhostejný a stejně tak i jednání většiny postav. Také zvolené téma zakázané lásky nepovažuji za příliš originální. Nechci nijak hanit Schillerův originál, ale dnešní inscenaci považuji spíše za špatnou verzi Romea a Julie. Pochvala alespoň pro D. Barešovou a K. Cibulkovou, jež na mě svým nasazením nejvíce zapůsobily.
(zadáno: 20.9.2017)
Sled laciných vtipů, dvojsmyslů a narážek. K tomu hezká řádka směšných pohybů a trapných situací. To jest hlavní náplní této inscenace. Ale nejspíše to splňuje žádaný cíl a pro vhodné publikum je toto právě očekávanou náplní. Já bohužel do dané skupiny nepatřím a musím přiznat, že jsem od dvojice Drábek-Kolečko měl i jiná očekávání. V inscenace nicméně je několik vydařených hlášek a k tomu trefných narážek na lobbistické golfové seance. Je pravda, že jsem se párkrát dobře zasmál. Své diváky si toto jistě najde.
(zadáno: 22.5.2016)
Několik dobře interpretovaných písní z původního filmu, též leckde vydařené hromadné choreografie. Zvláště trpaslíci se v tomto ohledu dost povedli. K tomu moc pěkná a funkční scéna, velký prostor jeviště zde byl dobře využit. Ale jinak je to spíše zajímavý mix různých písní z dílny Svěrák/Uhlíř, přičemž výběr některých docela překvapí. Obecně je spousta písní dosti natvrdo roubována na podivné dialogy bez nějaké větší logiky pro děj. Činoherní pasáže jsou pak většinou příliš zdlouhavé, popisné a bez větších emocí. Jako celek to tedy pro mě nebylo příliš funkční, byť světlá místa jsou. 45%
(zadáno: 14.7.2015)
Na rovinu přiznávám, pro mě zatím nejlepší Artur. Celkem 4 scénky s postelovou tématikou, 2 z nich docela povedené, 1 průměr a 1 vyloženě špatná. B. Polák svým řekněme "osobitým" způsobem docela pobaví, ale celkově je nutné jeho herecký projev brát s notnou dávkou nadsázky. Aneb slovy klasika "Kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat!". Zato K. Podzimková příjemně překvapila a tak nějak zachraňuje co se dá. Jako nenáročná komedie pro letní večery to myslím příliš neurazí.
(zadáno: 8.6.2015)
Mrzí mě to, ač jsem K. Střihavkovi přál vydařenou inscenaci, tak bohužel musím přiznat, že mě tato hra spíše zklamala. Z mého pohledu je to dosti slabé hlavně po textové a dějové stránce, zvláště vzhledem k celkové délce hry. První část má přes 90min a zase tolik se tam toho nestane. Druhá část je sice kratší, vážnější a též dojemnější. Ale přišlo mi to skoro až jako z nějakého špatného filmu. Průhledné, kýčovité a odtažité. Jako klad vidím hlavně několik podařených scén z první poloviny, doprovodnou hudbu, určité přiblížení atmosféry dané doby a herecké výkony J. Zadražila a J. Dolanského.
(zadáno: 28.5.2015)
Tak nevím jestli je to samotnou hrou nebo se nepovedlo jen toto zpracování, ale bohužel mě to absolutně nezaujalo. Celou dobu jsem měl pocit, že to pořádně nikam nesměřuje. Spousta dialogů je suchá a zdlouhavá, nevyvolává nějaké silnější emoce. Dobrá, je tam sice jakási snaha o určitou reflexi současné společnosti, ale výrazněji na mě nezapůsobila. Většinu času jsem si spíše říkal "Proč to všechno?", neboť převládal hlavně pocit nudy. Ale ano, bylo tam i pár povedených scén a momentů, hlavně v druhé polovině. Přesto na 3 hodiny je to zoufale málo. 35%
(zadáno: 15.6.2014)
Zajímavý motiv, který se však, dle mého názoru, nepovedlo dobře zpracovat. Spousta scén působí nejasným či zmateným dojmem. Sekvenci s trpaslíky i video projekci bych osobně zcela vypustil, samotného hře to nic nepřineslo, spíše naopak. I. Uhlířová však nezklamala a přináší několik vydařených scén, také J. Kniha v roli myslivce předvedl dobrý výkon. Celkově však převládají spíše rozpačité či negativní pocity.
(zadáno: 10.12.2013)
Až příliš sterilní pojetí, bez špetky inovace. Pouze přenesení klasického textu na jeviště, bez nějaké výraznější přidané hodnoty. Koncept minimalistické scény, bez jakéhokoli hudebního doprovodu, není sám o sobě špatný. Ale nutí diváka soustředit se pouze na herce, neb nic jiného neodvádí jeho pozornost. To však také vyžaduje opravdu silné a přesvědčivé herecké výkony, které zde ale bohužel k vidění nebyly. Spíše je to po herecké stránce nevýrazný průměr. Též jsem zcela nepochopil bezpočet scén, kdy pouze někdo přicházel, odcházel či pouze někam přecházel. Vyvolaly ve mě snad jen pocity nudy.
(zadáno: 4.11.2013)
Přiznám se, že jsem čekal o něco více, než jen citace jednotlivých pasáží ze Stopařova průvodce. Několikrát jsem se dobře zasmál, ale na tom má větší zásluhu Douglas Adams než tvůrci a herci této inscenace. Samotné provedení je dost průměrné a ani herecké výkony nejsou v žádném případě oslnivé. Navíc stejně jako knižní předlohy má i tato hra sestupnou tendenci, díky čemuž jsem cca od poloviny doufal v brzký konec.
(zadáno: 30.10.2013)
Takhle opravdu ne. Slabý děj, slepenec nesourodých scének a spousta laciného humoru. Budiž, trochu se to dalo i čekat, neb bylo nutné všechny ty písně nějak pospojovat. Ale většina z nich nemá náboj, atmosféru, prostě skoro žádnou přidanou hodnotu. Často mě napadlo, že kdybych si doma pustil její videoklip tak budu spokojenější. Až na výjimky slabá choreografie a i pěvecky spíše průměr. Představení nabírá dech až v poslední třetině, najednou přijdou písně které zapůsobí a přinesou nějaké emoce. Ale na výraznější vylepšení celkového dojmu je již příliš pozdě. Převažuje jednoznačně zklamání.
(zadáno: 8.5.2013)
Nelze říct, že bych se vůbec nebavil. Ty jeho písničky mají přeci jen něco do sebe a špatně se neposlouchají. K tomu se člověk dozví něco více o osobnosti Karla Hašlera, který si to svým životem zcela jistě zasloužil. Otázka spíše je zda zrovna touto formou. Zda to nemohlo být o něco důstojnější a méně kýčovité. Připadal jsem si tak trochu jako na nějakém okresním přeboru, než v první lize, kam toto divadlo patří. Nicméně třeba přiznat, že určitě nejsem správná cílová skupina této hry. Své diváky si bezesporu najde, o čemž svědčí závěrečná "standing ovation" a hromadný zpěv "té naší písničky".
(zadáno: 18.1.2013)
Bohužel toto ztvárnění nepovažuji za příliš povedené. Rozvleklé, nezáživné dialogy, spousta nudných míst, často pouze laciný humor a až nadbytečné užívání všemožných sexuálních narážek. V průběhu druhé poloviny to už bylo spíše jen čekání na konec. A u něj se dostavily svítící žárovky a blikající světélka jako na nějaké pouti...Ale jsou i pozitiva. Mezi hlavní patří ústřední dvojice F. Blažek a A. Elsnerová, jejíž dialogy a herecký projev zachraňují co se dá. Potom také výkon M. Novotného, který byl dle mého ze všech nejlepší. To jest ale vše, holt asi nejsem ten správný "vinohradský divák".
(zadáno: 10.12.2012)
S trochou nadsázky pouze pěkná forma bez obsahu. Hra má dobrou scénu i kostýmy. Vystupuje plejáda postav, antických hrdinů, jejichž osudy ale dobře známe a k nimž se těžko tvoří nějaké silnější pouto. Dialogy u většiny scén jsou dle mého názoru slabé a často jsem si připadal, že sleduji jen zajímavý výjev z trojské války, který mi ale nic jiného nepřináší. Příběh Troila a Kressidy je až příliš vtažen do pozadí. Větší náboj a více emocí přichází až v závěru, kdy je Kressida odvedena z Tróje. Následná pasáž je dle mého názoru nejvydařenější, nicméně celkový spíše slabší dojem již nevylepšila.
(zadáno: 17.4.2012)
Nemyslím si, že to bylo vyloženě špatné. Nicméně nelze se zbavit dojmu, že to mohlo být daleko lepší. Hra měla určitě své světlé momenty (povedené dialogy, vtipné narážky), zvláště v závěru první poloviny. Ale možnosti politické satiry zde jsou určitě větší.
Dojem nevylepší ani příliš statická scéna či lehké problémy s oponou (snad pouze výjimka v mém představení). Herci se snaží a V. Preiss nehraje špatně, přesto i on myslím mohl svou postavu uchopit o něco lépe. Celkově představení s velkými rezervami.
(zadáno: 2.3.2016)
Bohužel, jen těžko se mi hledají nějaká pozitiva o této hře. Je určitě možné, že jsem jen špatně pochopil autorův způsob myšlení, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to opravdu špatné. Od jednotlivých postav, jejich skutků, jednání a motivů, přes dějovou linii po způsob samotného vyprávění. Spousta zdlouhavých míst a zbytečných dialogů. Často jsem si jen kladl otázku: "Proboha proč?". Situaci občas zachraňují dobře hrající P. Kikinčuk, Z. Stavná a V. Šanda. Ano, vidím v tom jistou problematiku partnerských vztahů, odcizení a hrozbu samoty. Ale jako divadelní hra to prostě nefunguje.
(zadáno: 30.11.2015)
Bohužel, bude to znít asi krutě, ale nevidím v tomto příliš smysluplný divadelní přínos. Několik zajímavých nápadů se našlo, ale většinou spíše scénického rázu. Celkově strnulé, místy až uspávací. Minimum scén, které vzbuzují divácký zájem. Po herecké stránce není též moc co hodnotit, neb z mého pohledu, většinu předvedených poloh by zvládl po krátké instruktáži asi kdokoli z publika. Důvod proč na toto zajít mě vlastně ani nenapadá.
(zadáno: 8.3.2015)
Tento ročník alterny je na mě asi až příliš alternativní. Přiznám, že úplně nechápu co vedlo tvůrce k vytvořené takovéto inscenace, jaká je její přidaná hodnota? Co si z toho má divák odnést a též co to vlastně přináší hercům? Většina z předvedeného šla mimo mě. Těch 30% je za snahu, pár zajímavých nápadů a závěrečný "nekonečný" song, který mi přišel z celého představení nejlepší.
(zadáno: 12.8.2014)
Artur rozhodně nezklamal. Jednoduchý příběh, který poučným a vtipným způsobem upozorňuje dnešní konzumní společnost, že snaha o dokonalost je k ničemu. Každý má své dobré a špatné stránky a je třeba je přijímat celkově i se všemi těmi drobnými neřestmi, které k tomu přeci patří. K tomu nechybí špetka toho laciného humoru a také nezbytné mravní poselství v závěru hry. Co víc si přát, že? Prostě svým způsobem krásně strávený letní večer na Harfě. Za rok si mile rád zase zopakuji. Za mě pěkných 33%.
(zadáno: 9.10.2013)
Nemastné, neslané, bez chuti a bez zápachu...pokud to tak mohu napsat. Ta hra je opravdu nezáživná. Žádné napětí, hloubka či humor. Ano několikrát se nejspíše zasmějete, ale to mi přijde zoufale málo. Herecky obstál snad jen Jan Potměšil. Ivana Chýlková bohužel nepředvedla nijak dobrý výkon a Jana Stryková si snad ani takovou roli se svým talentem nezaslouží. Ve Studiu Dva by si už konečně měli uvědomit, že pouze zvučná jména dobré divadlo nedělají. Je mi líto, ale tuto inscenaci bych osobně nikomu nedoporučil.
(zadáno: 21.1.2013)
Není mi příliš jasné, z jakých důvodů se vůbec tato inscenace dostala na zdejší repertoár. Samotná hra je dle mého názoru dost slabá a její zdejší zpracování tuto skutečnost nijak nevylepšilo. Hlavní motiv 4 různých letor ústí v neustále se opakující scény, byť každá hraná malinko jinak. Ale i tak dopředu víte co vás čeká a již si to jen "odškrtáváte". Celé to je pak zbytečně zdlouhavé a také nudné. Bohužel, zasmál jsem se opravdu jen sporadicky. Herecké výkony tomu též příliš nepomáhají. Za lepší považuji jen flegmatiky V. Chaloupkovou a C. Götze. Celkově dle mého názoru škoda času a peněz.