Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 12.4.2018)
Nelehký kus, který ale dokáže zapůsobit. Byť nejsem znalec tohoto díla, tak si dokážu představit, že od "klasického Fausta" je toto zpracování poněkud vzdálené a leckdo může být trochu v šoku z toho co se mu dostalo. Místy je to opravdu pekelná jízda, zvláště v první polovině. Často přes různé symboliky trochu zaniká obsah a není lehké udržet si alespoň nějakou orientaci v ději. Nicméně jsou tam silná místa, i přes větší délku to nijak nenudí a z hlediska scénografie je to bezpochyby hodně zajímavý počin. V neposlední řadě pak také výtečně démonický S. Rašilov. 66%
(zadáno: 4.4.2018)
Dobře rozdílné postavy, každá s jinou zvýrazněnou charakterovou vlastností, jenž by dohromady mohly tvořit různé nálady jedné plnohodnotné osobnosti. Bylo pěkné sledovat jejich interakce a tu hezky rozehranou hru se slovy a o slovech. Nicméně zvolené tempo na mě bylo místy až příliš uspávací, obsah některých konverzací vyžaduje značné soustředění a pozornost, přičemž nejsou jasné motivy jednotlivých postav nebo jakékoli směřování hry jako celku. Je pak těžké získat k nim nějaký vztah a lépe probíhající scény vnímat a pochopit. Celkově jistě zajímavé, ale pro mě hůře stravitelné.
(zadáno: 29.3.2018)
Bohužel z mého pohledu to bylo celé dost ploché a prázdné. Byť z hlediska obsahu proběhla řada emočních scén, tak musím přiznat, že mě žádná výrazněji nezasáhla, osud všech postav mi byl relativně lhostejný a jakékoli směřování celé inscenace jsem vnímal dosti neurčitě. Povedlo se však vykreslit docela zajímavou dekadentní společnost a zobrazit dobře odlišné charaktery. Po herecké stránce též velmi slušné výkony, takže bez zajímavosti tato hra určitě není. 55%
(zadáno: 21.3.2018)
Pro mě osobně silná a dobře napsaná hra. Moc pěkně ukazuje jak snadno lze lidi přesvědčit o tom čemu chtějí sami věřit. Promyšlená manipulace prostřednictvím zneužití víry rozhodně byla, a svým způsobem stále je, velmi silná zbraň k ovládání davu. A i v tomto zpracování je to dobře ukázáno, hra nemá příliš hluchých míst, dokáže zaujmout pozornost prakticky po celou dobu. Snad jen v závěru by se mohlo dosáhnout větší katarze, ale i tak jde o velmi emotivní vyústění. Velká pochvala pro T. Pavelku, jenž spolehlivě táhne většinu scén. Z ostatních zaujali hlavně T. Terberová, I.Řezáč a I.Bareš. 75%
(zadáno: 20.3.2018)
Vcelku povedená a zajímavá sonda do světa vysokých pozic a nadnárodních korporací. Vtipnou formou s notnou dávkou nadsázky se zobrazuje trápení a těžké osudy propuštěných manažerů, jenž to řeší třeba pobytem na Maledivách nebo zakoupením nového Porsche, což je hezky úsměvné. Ale podařilo se zde správně zdůraznit, že ač často dáváme vinu primárně svému okolí, tak hlavní příčina může být spíše u nás, ať už ve vztahu k rodině, ženě, kolegům nebo sobě samému. Jen škoda, že inscenace má slabší místa, těžko se s někým ztotožníte, natož aby vám záleželo jak to celé vlastně dopadne.
(zadáno: 19.3.2018)
Povedený komorní muzikál, ze kterého opravdu krásné sálá to nadšení, které muselo stát za jeho vznikem. Nemohu sice tvrdit, že mě to po hudební stránce nějak výrazně zasáhlo, ale přesto velmi oceňuji energické výkony všech tří aktérů i živý hudební doprovod. Zvláštní uznání si pak zaslouží T. Vaněk, který zde krásně ukazuje širokou paletu svého pěveckého záběru i znamenité střídání různých poloh. Od všech pak vychází hodně pozitivní energie, díky níž vás tento počin v každém případě dobře zasáhne.
(zadáno: 12.3.2018)
Byť trochu zvláštní, v každém případě však nemálo zajímavý, rozbor zapisování vlastního deníku. Moc hezky znázorněný střet dvou lidských rovin, emocionální a racionální, intuice vs. rozum. K tomu též i strach a úzkost o bezpečí deníku a rozkol jaké informace a v jaké míře deníku sdělovat. Vše je podáno skrz výborné herectví I. Uhlířové a M. Kerna, jenž mají oba velkou zásluhu na mém celkově pozitivním divadelním zážitku.
(zadáno: 7.3.2018)
Rozporuplná hra. Na jednu stranu je zde moc pěkně znázorněný ten cílený kontrast v jakém stylu a klidu všechny dámy sedí a pijí svůj odpolední čaj a přitom vedou ony zvláštní, dosti zneklidňující, občas i apokalyptické, řeči. Na stranu druhou celá forma a způsob zpracování není příliš šťastná a je velice náročné a složité se na hru více soustředit nebo se v ní pokusit alespoň trochu orientovat. To v kombinaci s pomalejším tempem vede k lehce uspávacímu působení celé inscenace. A je to opravdu škoda, neb předváděné herecké výkony jsou určitě velmi dobré. 55%
(zadáno: 5.3.2018)
Další působivá podívaná z dílny Losers. Nosným prvkem je opět precizní akrobacie, tentokrát postavená, hezky tematicky, hlavně na vzrůstu a pádu. Na ní je napojena velmi dobře sladěná choreografie a celé je to dokresleno krásně podmanivou hudbou. Pokud něco vytknout, tak přeci jen ještě trochu větší práci s tématem kolapsu. Ale i tak jsou zde k vidění nádherné, a též emočně silné, scény. Výtečná práce všech aktérů z nichž bych rád vyzdvihl hlavně P. Horníčka, jenž mi přijde, že celou tuto skupinu táhne hodně kupředu. Nelze jinak, než jen a jen doporučit. 85%
(zadáno: 28.2.2018)
Velice poctivě opepřená inscenace s pořádnou dávkou té správné ironie a satiry, beroucí si na paškál dnešní (nejen) evropskou společnost a její budoucí směřování. Hodně trefné a výstižné. Z mého pohledu kvalitní hlavně po textové stránce aneb výborně napsáno i přeloženo. Nicméně nelze opomenout herecké výkony v čele s T. Kobrem, kterému skvěle sekundují J. Böhm s B. Kaňokovou. Ano, jak zde bylo řečeno: "Už moc dlouho je tu klid, v té naší přemírové Evropě a začíná to být hrozná nuda. Je třeba s tím co nejdříve něco udělat!". Tak nechť je více takovýchto počinů. Doporučuji.
(zadáno: 22.2.2018)
Svým způsobem dosti působivý pohled na nedávné nelehké historické období skrz osudy sedlácké rodiny na jižní Moravě. Z řemeslného úhlu pohledu je to opravdu povedený kus práce, ale místy se pak dostavil trochu odtažitý pocit jako při sledování zajímavého dokumentu. Chyběla mi tam nějaká silnější citová vazba k jednotlivým postavám a trochu více vykreslené vztahy mezi nimi. Zároveň i poslední dějství bylo z mého pohledu spíše navíc a i díky němu vyznění celé inscenace nevnímám tak silně. Po herecké stránce ale nelze příliš vytknout, skvělý je zde hlavně J. Erftemeijer. 65%
(zadáno: 19.2.2018)
Pro mě neuvěřitelně pozitivní inscenace, která dobře zvolenou formou sděluje jednu hezkou myšlenku: ať už jsme jakýkoli a děláme různé divné věci, tak to hlavní je abychom se cítili šťastní, nezávisle na tom co si o nás myslí ostatní. Vtipné, trefné, odlehčující. Pro někoho možná pobuřující a urážlivé, ale mně osobně to přijde spíše naopak. Je to určitá pocta všem, jenž jsou v této inscenace nějakým způsobem zmíněni. Tři brilantní monology ve skvělém podání L. Juřičkové, J. Boušové a J. Bidlase, jenž jim vtiskli opravdu výtečnou podobu. Není třeba dodávat více, prostě buďte v pohodě.
(zadáno: 17.2.2018)
Solidní inscenace, ve které se šikovně pracuje s tématem "hra ve hře", tedy držení diváka v nejistotě co je divadelní realita a na co si herci jen hrají. Dobře stupňované napětí, zdařilé střídání tempa a rytmu, přechody z mrazivých pasáží do odlehčeného humoru a herecky velmi dobří oba protagonisté. To vše udržuje divákovu pozornost a rozhodně tato hra nijak nenudí. Ale přeci jen nebylo to pro mě tak silné a zdrcující jako třeba u her Blackbird či Venuše v kožichu, jenž pracující s podobnou tématikou. I tak je zde závěr stále dobře provedený a dokáže překvapit.
(zadáno: 14.2.2018)
Kleopatra a její 3 osudoví muži v kontextu dnešní doby. Neotřelý pohled na egyptskou královnu, který přináší řadu skvělých scén, dialogů i situací, jež lze od takovéto inscenace P. Kolečka očekávat. Nabízí se srovnání s částečně podobnými hrami a to Kauza Médeia a Salome, jenž ale obě mají přeci jen silnější dramaturgický podklad. Naproti tomu zde je to spíše jednoduší, uvolněnější pojetí bez nějakého většího přesahu. Za to ale doplněno vydařenými písněmi z dílny M. Malátného. Škoda jen pro mě slabší třetí části s Marcusem Antoniem, kde již inscenace ztrácí dobře nastavené tempo. 65%
(zadáno: 7.2.2018)
Velmi dobře zpracovaný pohled na vývoj a důsledky Alzheimrovy choroby. Způsob jakým je inscenace pojata, tedy střídaní postav, časových rovin i různých prostor, vyvolává u diváka ten správný pocit zmatení a alespoň částečně tak simuluje stavy způsobené touto vážnou nemocí. Výsledný dojem z celého představení je pak o to silnější. Nemálo tomu pomáhá i dobře postavená scéna a hlavně výtečný výkon J. Vlasáka v titulní roli. Jemu též zdatně sekunduje i V. Gajerová jako jeho dcera. 77%
(zadáno: 6.2.2018)
V konečném součtu převládla spokojenost, ale přijde mi, že tato hra má přeci jen větší potenciál než se zde podařilo využít. Zvláště tragický rozměr hlavní postavy a její bezmoc opustit tu svoji klec ve které je chtě nechtě držena. Ale pak už by to nejspíše nebyla taková docela milá a úsměvná hra, jak mi to vyznívá nyní. Dobře se pracuje s nejistotou, ve které je od začátku divák držen vzhledem ke vztahu mezi jednotlivými postavami. Snad jen role O. Nováka mohla být o něco lépe a čitelněji uchopena, zvláště vůči J. Štěpánkové. Svým výkonem naopak potěší výborný F. Němec. 67%
(zadáno: 5.2.2018)
Zpracování shakespearovské klasiky v mnoha ohledech urážlivé a šokující. Inscenace je opravdu hodně zaměřena na zvýraznění sexuálního podtextu a lidského chtíče, ale z mého pohledu to zde v mnoha směrech funguje a v kombinaci s výraznou hudební složkou to přináší několikero dosti působivých scén. Na druhou stranu je to přeci jen až příliš jednostranně zaměřené a jakékoli jiné roviny této hry jsou opomíjeny nebo až příliš upozaděny. V každém případě, když se již tvůrci vydali touto cestou dělají to opravdu důsledně a samotný konec má svoji sílu. Herecky výborná především T. Dočkalová. 65%
(zadáno: 1.2.2018)
Silná inscenace, jenž dobře využívá bohatý potenciál tohoto rodinného dramatu. Vícevrstvý vztah matky a dcer, společně s nelehkým životním údělem každé z nich. Vystavěno je to pěkně, jednotlivé vztahy jsou též solidně načrtnuty a při důležitých momentech to rozhodně neztrácí potřebnou sílu a údernost. V první polovině je snad pár scén, kde se dobré tempo malinko vytrácí, ale nudit se u toho člověk opravdu nestihne. Naopak závěr je velmi povedený. Dějové škrty zde z mého pohledu působí spíše pozitivně. Výtečný herecký výkon u M. Steinmasslové, které zdatně sekundovala J. Nerudová. 77%
(zadáno: 29.1.2018)
Pro mě to byl z velké části hlavně zajímavý sled různorodých scén a výstupů. Sice jsem vnímal určité spojující prvky a také hlavní dějovou linku, ale představení jako celek mě příliš nezasáhlo. I tak jsem si opravdu užil několikero povedených momentů, ať už činoherních či pohybově-akrobatických. Spousta pasáží je moc pěkně provedena a dokáže příjemně překvapit. Na druhou stranu měl jsem i několikero hluchých míst, kdy jsem příliš nepochopil jejich význam nebo vztah k ději. Herecky určitě nezklame a pokud někoho jmenovat tak je to skvělý P. Šimčík. Jako netradiční projekt stojí za vidění. 65%
(zadáno: 24.1.2018)
Krásná pocta hercům i herectví jako takovému. Zároveň aktuální téma, které se zde podařilo opravdu zajímavě zpracovat. Dvě dost odlišné poloviny, formou trochu podobné cimrmanovskému typu seminář a divadlo, nicméně obsahem a zaměřením tomuto hodně vzdálené. Ale i zde na sebe navzájem několikrát dobře odkazují a mají mezi sebou určitou vazbu. Hlavně pak oceňuji, jak se v druhé části skoro z ničeho podařilo vystavět neskutečně silný dramatický příběh, který výborně parafrázuje divadelní hru v Hamletovi. Skvěle zvolená forma střídání jednotlivých postav na scéně a samozřejmě perfektní herci. 88%
(zadáno: 17.1.2018)
Z mého pohledu určitě působivé zpracování se spoustou silných scén a momentů. Syrové betonové prostředí sálu DUP39 přidalo celé inscenaci na silnějším prožitku. A také dobře zvolená doprovodná hudba navodila tu správnou atmosféru. Snad jen některé dějové zvraty byly znázorněny poněkud nejasně a nebo až příliš symbolicky, alespoň pro mě jako diváka co nezná knižní předlohu ani filmové zpracování. Přesto inscenace dokáže zasáhnout a to i díky velmi dobrým hereckým výkonům, v čele se skvělou G. Pyšnou. 74%
(zadáno: 13.1.2018)
Válka v Evropě? Za jaké situace? Co by bylo roznětkou? Finanční a sociální krize? Jak by to probíhalo a jaké by byly důsledky? Poučí se někdy lidstvo ze svého jednání nebo se historie bude stále v určité míře opakovat? Inscenace co klade spoustu otázek a poskytne dosti materiálu k zamyšlení. Je rozhodně zajímavé vidět problémy dnešní evropské společnosti zasazené do kontextu válečného konfliktu. Není zde příliš slabých míst a i přes větší délku a náročnější pasáže si svoji pozornost tato hra udrží bez větších problémů. Z mého pohledu určitě povedený kus.
(zadáno: 12.1.2018)
Originální, vtipné, zábavné. Spousta výborných hlášek a odkazů na různé kultovní filmy či seriály. Zároveň i trochu té nostalgie a dojemnosti v závěru inscenace. To všechno se povedlo a primárně první část je skoro bez chyb, ve výborném tempu a s překvapujícím dějem. V té druhé se však vše začne postupně až zbytečně moc komplikovat a ve snaze dostat do toho co nejvíce dimenzí a symboliky se to přeci jen trochu natahuje a vleče, dobré tempo se pak poněkud vytrácí. Ale oceňuji snahu také o vážnější tón a reálnější vykreslení minulé doby. Jako celek určitě stále velmi dobrá inscenace.
(zadáno: 11.1.2018)
Knižní předlohu jsem bohužel nečetl, takže v tomto směru nemohu srovnat. Nicméně některé scény, hlavně v první části, mi přišly už zbytečně přehnaně parodující či zesměšňující a na můj vkus až příliš narušovali směřování inscenace. Většina děje je však dobře pojatá a z mého pohledu dosti trefně zobrazuje okolní svět a hlavní problémy 14letého kluka. Spousta povedených dialogů a situací, ve kterých se myslím leckdo leckdo najde. Herecky opravdu výtečný J. Burýšek, jenž se do toho vžil více než dobře. Vedle něj pak také skvělá P. Gajdošíková a v lehce bizarní roli rozhodně zaujme L. Melník. 67%
(zadáno: 19.12.2017)
Úsměvné a hravé. Výborné hlavně po hudební stránce, jednotlivé písně jsou dobře zvolené a i pěkně zazpívané. Povedly se u nich české texty a také doplňující foto projekce. Samotný příběh je sice rozkouskovaný do menších epizodních scének a není nijak složitý, nicméně dokáže zaujmout, pobaví svým specifickým humorem a díky tomu bez problémů udrží pozornost. Samotní herci si to evidentně užívají a prakticky všechny výkony stojí za pochvalu. Přesto rád vyzdvihnu skvělou E. Hacurovou, Č. Koliáše, M. Poulovou a P. Tesaře. Další správně využitý potenciál zdejšího souboru. 75%