Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 15.1.2017)
Především vynikající po audiovizuální stránce. Výtečná scéna, kostýmy i hudební složka. Zvolený způsob zpracování myslím dobře vystihuje atmosféru tohoto díla a dokáže diváka silně upoutat a místy doslova pohltit. Silné, surrealistické, melancholické, expresivní a vůbec tak trochu šílené a divné. Takže přesně takové jaké by to mělo být. (viděno v Divadle v Dlouhé)
(zadáno: 15.11.2016)
Inscenace, která dle mého názoru velice dobře a trefně pojmenovává hlavní problémy současného fotbalu. Zároveň je pěknou poctou profesi fotbalových sudích, byť ani zde se nebrání trefovat do vlastních řad a nijak tuto profesi neidealizuje. Z hlediska provedení je v první části několik pasáží, které mi přišly až příliš afektované nebo naopak nezáživně popisné. Jisté zkrácení by tomu myslím prospělo, i když nyní celková délka hezky odpovídá fotbalovému zápasu. Jako celek však působí hra vyrovnaně a kompaktně, L. Hampl pak předvádí velmi silný, energický výkon. Rozhodně zanechalo pozitivní dojem.
(zadáno: 7.11.2016)
Pro mě rozhodně zdařilá a působivá adaptace tohoto klasického díla. Dobře vystavěný děj, jenž pozvolně krásně graduje až do výrazné druhé části, která je na jednu stranu již hůře srozumitelná, ale na druhou silně pohlcující a podmanivá. Je zde několikero obrazů, které nejsou jednoduché na interpretaci a možná ani jeden konkrétní význam nemají. Nicméně pokud nebude cílem vše rozklíčovat do detailu, tak dílo jako celek zanechá nemalý dojem. Napomáhá tomu skvělá doprovodná hudba, velice funkční jednoduchá scéna a kvalitní herecké výkony v čele s K. Cibulkovou, L. Veselým a M. Krátkou. 77%
(zadáno: 31.10.2016)
Dobře napsané i zpracované. Moc pěkně udělané střídání dvou časových rovin, které je svižné, funkční a udržuje celou hru ve správném tempu, takže ani na chvíli nijak nenudí. Dějem se prolíná několikero závažných témat, od předsudků, přes sektářství až po násilné zneužití, ale vše je podáno správnou satirickou, vtipnou formou, jež ale nijak nezlehčuje jejich význam a dopad. K tomu musím přidat povedené herecké výkony, hlavně velmi dobrý J. Böhm a vedle něj také P. Halíček a I. Machalová. Za mě inscenace co stojí rozhodně za pozornost.
(zadáno: 17.10.2016)
Velmi dobře napsané a též zdařile přednesené a ztvárněné. S. Majer v tomto směru předvedl opravdu skvělý výkon. Nijak nenudí, nepoučuje, nemoralizuje, pokud něco tak hlavně pobaví. Z mého pohledu je zde jasná snaha nezaujmout nějaký konkrétní postoj a spíše obecně reflektovat stav současné společnosti, což se myslím podařilo dosti slušně. Celkově inscenace, která zaslouží pozornost a bezesporu zanechá nemalý dojem.
(zadáno: 30.9.2016)
Svěží, vtipné i dojemné. V první řadě se povedlo obsazení rolí všech prarodičů, kde si herci typově s jednotlivými postavami dobře sedli a byli příjemně uvěřitelní. Herecky pak také rozhodně nezklamali, zejména bych vyzdvihl výtečného Z. Maryšku a též L. Molínovou. V druhé řadě dobře uchopeno zpracování celé hry, bez problémů vtáhne do děje, udrží pozornost a bez slabšího místa po celou dobu nijak nenudí. Zvolené téma mezigeneračních vztahů je zde moc pěkně a i nadčasově zpracováno a myslím, že to dosti reálně vystihuje nejedny rodinné vztahy v dnešní společnosti. Bezesporu stojí za vidění.
(zadáno: 14.9.2016)
Jednoduché příběhy a zápletky jako z nějaké brakové literatury, v nich postavy vytažené do různých extrémních či absurdních rolí. Na první pohled nic přitažlivého, ale přesto to zde funguje velmi dobře. Naprosto výtečné dialogy, spousta skrytých i vyřčených životních mouder. Leckdo se v tom určitým způsobem najde. Celé je to odlehčeno zdejším příjemným humorem, takže hra rozhodně nezačne ani na chvíli nudit. A samotný závěr pak přidává jistou hloubku a nabízí několikero možných výkladů. To vše je navíc doplněno kvalitními hereckými výkony, zaujali hlavně M. Hádek, P. Šimčík a M. Issová.
(zadáno: 11.9.2016)
Až na Ježíše to byl opravdu výborný Jesus. L. Vlček bohužel z mého pohledu úplně neobstál a pěvecky hlavně u výších tónů měl trochu problém. Vedle něj byl Jidáš L. Adama o něco lepší, hlavně po herecké stránce, ale ve zpěvu to občas též pokulhávalo. To naopak Máří byla naprosto výborná, jelikož V. Příhodová předvedla opravdu fantastický výkon. Hlavním kladem této inscenace je však hodně povedené moderní zpracování, které mě naprosto nadchlo. A potom neskutečná souhra a síla company v kombinaci se skvělým živým orchestrem. Hromadné scény jsou famózní. Celkově tedy rozhodně velmi vydařený Jesus.
(zadáno: 2.8.2016)
Hra, kterou se povedlo opravdu dobře zpracovat. Silná, dojemná a zároveň odlehčená a vtipná. To není vůbec lehká kombinace a jen málokdy to dopadne úspěšně. Zde se to však z mého pohledu podařilo na jedničku. Představení nemá mnoho hluchých míst, rychle vtáhne do děje a rozhodně již nepustí. Když začalo lehce ztrácet dech tak celou scénu znamenitě oživil svěží a energický J. Matějka. Takže i přes větší délku bez přestávky po celou dobu nijak nenudilo. Všichni ostatní aktéři též nezklamali a převedli velmi dobrý výkon. Celkově více než spokojenost. 85%
(zadáno: 26.7.2016)
Rozhodně velmi vydařené zpracování. V první části mi to sice místy přišlo až trochu moc hozené do grotesky, nicméně druhá část i řada opravdu výtečných scén celkový dojem hodně vylepšuje. Hlavní devízou je zde bezpochyby vynikající práce s prostorem a minimalistickou scénou, jen málokde jsem viděl něco podobného. A k tomu výtečný M. Isteník, jenž to celé parádně táhne. Ale i ostatní se hodně snaží a zdatně mu ve všech scénách sekundují. Určitě nezklamalo a mohu jen doporučit.
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 6.6.2016)
Velmi zdařilá hra plná černého humoru a několika životních pravd. Dobře napsaná a výborně zahraná. Skvělá Simona Stašová v hlavní roli. Ale i Radka Filásková jako její dcera nebo Čestmír Gebouský hrají velmi dobře.
(zadáno: 25.5.2016)
Dobře vystavěné od začátku do konce. Chytlo mě to docela rychle a celou dobu udrželo pozornost bez větších problémů. Povedená scéna i netradiční kostýmy, oboje je funkční i přínosné a celou inscenaci to jen pozitivně umocňuje. Je tady sice jasná spojitost s Eyolfkem, ale to vzhledem ke složení tvůrčího týmu příliš nepřekvapí a ani mě to nijak nevadilo. Rozhodně také nezklamalo po herecké stránce, výtečná L. Trmíková a vedle ní pak též M. Hanuš nebo J. Vondráček. To celé je doplněno o chytlavou hudbu a výsledkem je ta správná atmosféra, která s průběhem hry adekvátně graduje.
(zadáno: 23.5.2016)
Byť mě trochu zaskočil určitý kabaretní formát představení, tedy sled rozmanitých scének z různých období jejího života, tak musím přiznat, že to funguje velmi dobře. Jednotlivé obrazy nejsou samoúčelné, ale naopak většinou originálně pojaté, vtipné a trefně reagující na důležité životní momenty. Jako celek to pak dává dohromady docela výstižný pohled na to jak tato žena žila a co vyznávala. Po herecké stránce skvělá P. Štorková a vedle ní též všichni tři mužští aktéři. Za sebe určitě doporučuji.
(zadáno: 19.5.2016)
Tři scénky, které na sebe dobře navazují a ač každá pojednává o jiné době či tématu, tak se velmi dobře doplňují a jako celek tvoří docela zajímavý obraz. Každá z nich velmi trefně reflektovala to o čem zrovna vypovídala. Když se k tomu přičte pěkná, jednoduchá scéna a kvalitní herectví, zejména v podání M. Zimové a M. Matejky, tak tu máme další vydařenou Krátkou Dlouhou. 75%
(zadáno: 26.4.2016)
Vynikající show. Úžasná akrobacie spolu s povedenou pohybovou složkou. Není zde tedy nějaký větší přesah nebo spojující prvek (alespoň já jsem ho neobjevil), nicméně každá scéna je jedinečná a precizně sehraná. K tomu vtipný a originální rámec uvozující celé toto představení. 85%
(zadáno: 25.4.2016)
Velice příjemný kabaret. Všechny písně byly krásně odzpívané a doplněné vydařenými mini-scénkami. Ty možná mohly být místy trochu rozvinutější a o něco více tak rozšířit někdy až příliš upozaděnou činoherní složku. Nicméně i tak se na to dobře koukalo a ještě lépe poslouchalo. Celkově nebylo nijak těžké naladit se na dobře znějící notu tohoto představení a se vším všudy si to náležitě užít. 75%
(zadáno: 15.4.2016)
Životní příběh jedné dívky viděný jak z vnitřního tak vnějšího pohledu. Oba tyto světy nemohou být více odlišné. Jeden krutý, smutný a šílený. Druhý veselý, naivní a pohádkově-romantický. Jejich střet přináší opravdu hodně silné a místy až šokující momenty. A právě v tom je hlavní půvab této inscenace. Díky fantastickému výkonu D. Tonikové, která velmi přesvědčivě zvládla zahrát spoustu různých poloh své postavy, bude zážitek z této hry ještě intenzivnější.
(zadáno: 13.4.2016)
Pohled na život A. Turinga více přes jeho sexuální orientaci a ve trochu zvrácenějším stylu. Nicméně nijak to neubírá na síle podávaného životního příběhu. Je to vlastně taky obraz velmi těžkého života homosexuální komunity v období 40-60.let a na tomto případu se dobře ukazuje k jakým smutným koncům to někdy vedlo. K tomu bych přičetl dobře pořešenou scénu a velmi dobré herecké výkony, zejména skvělý T. Dianiška. Stojí určitě za vidění. 75%
(zadáno: 30.3.2016)
Dobře propracovaný duel dvou protichůdných stran. Bílá temnota proti černému světlu. K tomu moc pěkný pohled na víru z několika různých stran a úhlů. Pro mě rozhodně dobře napsaná hra s bez počtem zajímavých dialogů. Určitě také nemalá herecká příležitost pro oba protagonisty, která zde byla naplno využita. Výborný především F. Němec, ale vedle něj též hodně působivý R. Holub. Po všech stránkách inscenace, která zaujme, nenudí a donutí k zamyšlení. 85%
(zadáno: 14.3.2016)
Jedna z nejlepších Čechovových her v kompaktním a přehledném balení. I přes značné škrty působí výsledek celistvým dojmem a k tomu neztrácí na intenzitě emoční vyznění celé hry. Samotný závěr je i zde silný a působivý. Z hlediska zpracování se mi pak hodně líbilo herecké střídání jednotlivých rolí, které přinášelo nový prvek a umožňovalo uchopit danou postavu pokaždé z trochu jiného pohledu. Herecky zaujaly hlavně E. Pinkasová, A. Břenková a A. Hessová. K tomu výtečná doprovodná hudba. Celkově bezesporu prostě hodně vydařený kousek!
(zadáno: 7.3.2016)
Bezesporu opravdu dobře napsaná hra, jejíž ztvárnění se rozhodně vydařilo. Nelehké téma vyrovnání se s minulostí je zde velmi účelně zobrazeno na konkrétním případu, jež dokáže vzbudit různorodé emoce. Jednotlivé scény jsou dobře vystavěny, není zde slabší místo a pečlivě budovaná atmosféra strachu, nenávisti či lítosti je s postupem času o to více intenzivní. Nelze nevyzdvihnout vynikající výkon L. Štěpánkové, která má na výsledném dojmu největší zásluhu. K tomu ji oba mužští aktéři po celou dobu velmi zdatně sekundují. Celkově silný a působivý kulturní zážitek.
(zadáno: 29.2.2016)
Pravdou je, že se mi hodně líbí již samotné Nezvalovo přebásnění. I proto hodnotím zdejší výsledek jako více než vydařený. Špinarovo zpracování nijak nenarušuje poetiku daného díla a naopak dobře akcentuje některé důležité momenty. Inscenace v tomto směru obsahuje řadu povedených a silných scén, i samotný závěr je správně působivý. Jako výborné hodnotím kostýmy a také dobře zvolenou scénu. Všichni 4 hlavní aktéři hrají výborně a žádná kombinace alternací myslím nijak nezklame. Přesto však J. Pidrmanová je jako Manon opravdu bravurní a P. Děrgel přesvědčil v roli rytíře o malinko více. 85%