Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (802)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 21.11.2016)
Setkání dvou mladých žen, které tak trochu neví co pořádně se životem a společně rozebírají své aktuální důležité rozhodnutí. Při tom se pěkně zostra pustí do problémů současné mladé generace. Příliš zábavy, volnosti, minimální zodpovědnost, neochota dospět a spousta dalších témat. Nešetří nikoho, schytají to jak muži tak ženy. To vše samo o sobě není nic příliš nového, byť je to zde podané velice vtipně a zábavně. Avšak způsob a okolnosti tohoto setkání dodávají hře nový, neotřelý a velice zajímavý rozměr. K tomu potěší velmi sympatické výkony obou hereček, zvláště pak skvělé A. Stropnické.
(zadáno: 15.11.2016)
Inscenace, která dle mého názoru velice dobře a trefně pojmenovává hlavní problémy současného fotbalu. Zároveň je pěknou poctou profesi fotbalových sudích, byť ani zde se nebrání trefovat do vlastních řad a nijak tuto profesi neidealizuje. Z hlediska provedení je v první části několik pasáží, které mi přišly až příliš afektované nebo naopak nezáživně popisné. Jisté zkrácení by tomu myslím prospělo, i když nyní celková délka hezky odpovídá fotbalovému zápasu. Jako celek však působí hra vyrovnaně a kompaktně, L. Hampl pak předvádí velmi silný, energický výkon. Rozhodně zanechalo pozitivní dojem.
(zadáno: 7.11.2016)
Pro mě rozhodně zdařilá a působivá adaptace tohoto klasického díla. Dobře vystavěný děj, jenž pozvolně krásně graduje až do výrazné druhé části, která je na jednu stranu již hůře srozumitelná, ale na druhou silně pohlcující a podmanivá. Je zde několikero obrazů, které nejsou jednoduché na interpretaci a možná ani jeden konkrétní význam nemají. Nicméně pokud nebude cílem vše rozklíčovat do detailu, tak dílo jako celek zanechá nemalý dojem. Napomáhá tomu skvělá doprovodná hudba, velice funkční jednoduchá scéna a kvalitní herecké výkony v čele s K. Cibulkovou, L. Veselým a M. Krátkou. 77%
(zadáno: 2.11.2016)
Tato hra, pravda, není příliš jednoduchá na orientaci a nelze si z ní odnést nějaký jasný závěr. Nicméně přesto, nebo možná i právě proto, u mě zanechala veskrze kladný dojem. Moc pěkně zvolená scéna, kostýmy i trefně vybraná doprovodná hudba pomáhají vytvářet tu správnou, lehce mysteriózní, pohlcující atmosféru. K tomu rozhodně slušné herecké výkony od všech aktérů, potěšili zejména B. Kaňoková a V. Švarc. Celkově tedy určitě nijak nenudilo.
(zadáno: 31.10.2016)
Dobře napsané i zpracované. Moc pěkně udělané střídání dvou časových rovin, které je svižné, funkční a udržuje celou hru ve správném tempu, takže ani na chvíli nijak nenudí. Dějem se prolíná několikero závažných témat, od předsudků, přes sektářství až po násilné zneužití, ale vše je podáno správnou satirickou, vtipnou formou, jež ale nijak nezlehčuje jejich význam a dopad. K tomu musím přidat povedené herecké výkony, hlavně velmi dobrý J. Böhm a vedle něj také P. Halíček a I. Machalová. Za mě inscenace co stojí rozhodně za pozornost.
(zadáno: 20.10.2016)
Veskrze povedená záležitost. Našlo by se sice pár věcí, kde mě to přišlo buď přehnané nebo naopak neúčinné, ale většina scén je opravdu vydařená a se spoustou vyjádření se trefili do černého. Originálně pojaté, vtipné a humorné, s líbivou doprovodnou hudbou. Sice místy trochu obscénní a více přisprostlé, ale to se zde myslím dá čekat. Pokud toto nevadí tak dobrá zábava zaručena.
(zadáno: 17.10.2016)
Velmi dobře napsané a též zdařile přednesené a ztvárněné. S. Majer v tomto směru předvedl opravdu skvělý výkon. Nijak nenudí, nepoučuje, nemoralizuje, pokud něco tak hlavně pobaví. Z mého pohledu je zde jasná snaha nezaujmout nějaký konkrétní postoj a spíše obecně reflektovat stav současné společnosti, což se myslím podařilo dosti slušně. Celkově inscenace, která zaslouží pozornost a bezesporu zanechá nemalý dojem.
(zadáno: 7.10.2016)
Povedený kousek. Skvělá hudba, povedená choreografie, spousta pěkných písní. K tomu funkční příběh, který má vtip a nepůsobí nijak trapně či lacině. Není příliš hluchých míst, celé to šlape opravdu moc dobře, zvláště pak první část. Ta druhá stojí primárně na sólových písní a některé jsou si až trochu moc podobné. Osobně bych zde ubral malinko té lásky a přidal o špetku více rock'n'rollu. Ale jinak rozhodně od všech dobře zahrané a hlavně zazpívané. P. Pálek nijak nezklamal, ale ještě více zaujali vynikající J. Tenkrát, P. Tenorová a M. Křížová. V konečném součtu za mě určitě spokojenost. 75%
(zadáno: 3.10.2016)
Správně syrové, přímočaré, bez zbytečného přikrášlování a odvádění pozornosti. Tomu pomáhá i velice funkční, povedená a jednoduchá scéna a také vynikající doprovodná hudba, jež skvěle umocňuje vytvořenou atmosféru. Vše potom stojí na veskrze kvalitních hereckých výkonech, zejména zaujali T. Terberová a T. Dastlík. První část mi přišla opravdu až strhující a naprosto mě vtáhla, druhá z mého pohledu bohužel trochu ztrácí dech a přes dramatický obsah již nevyvolala adekvátně silné emoce. Přesto rozhodně tleskám tomuto vydařenému počinu na vinohradské scéně. 75%
(zadáno: 30.9.2016)
Svěží, vtipné i dojemné. V první řadě se povedlo obsazení rolí všech prarodičů, kde si herci typově s jednotlivými postavami dobře sedli a byli příjemně uvěřitelní. Herecky pak také rozhodně nezklamali, zejména bych vyzdvihl výtečného Z. Maryšku a též L. Molínovou. V druhé řadě dobře uchopeno zpracování celé hry, bez problémů vtáhne do děje, udrží pozornost a bez slabšího místa po celou dobu nijak nenudí. Zvolené téma mezigeneračních vztahů je zde moc pěkně a i nadčasově zpracováno a myslím, že to dosti reálně vystihuje nejedny rodinné vztahy v dnešní společnosti. Bezesporu stojí za vidění.
(zadáno: 25.9.2016)
Za mě určitě moc pěkně napsaná hra, která dokáže strhnout, dojmout i pobavit. A i v tomto scénickém čtení měl příběh svoji sílu a bez problémů dokázal vtáhnout a zaujmout. Herci se všichni do svých postav dobře trefili, zvláště pak skvělá L. Krbová a vedle ní M. Hanuš, jejichž dialog zde patřil k tomu nejlepšímu. Prostě nijak nezklamalo a rád tímto doporučuji komukoli k návštěvě. 75%
(zadáno: 22.9.2016)
Bohužel jsem z této hry cítil, že při lepším uchopení by mohla zanechat výrazně lepší dojem. Takto je hlavně první část až příliš nezáživná, druhá to sice vylepší, ale spíše díky samotné zápletce, než z důvodu lepšího zpracování. Prostě hra nemá to správné tempo, aby pořádně vtáhla a více tak zaujala. Nicméně i tak se stále jedná o solidní komedii, která je dobře napsaná, s vtipnou a neotřelou zápletkou i chytrým vyústěním. To není nijak málo. 55%
(zadáno: 19.9.2016)
Rovnou přiznávám, že zvolený způsob zpracování, tedy forma určité grotesky, u mě nepadl zrovna na úrodnou půdu. Chápu zvýraznění tragikomičnosti jednotlivých postav a jejich činů, nicméně nemohu říct, že by mě to strhlo k většímu zaujetí pro tuto hru. Naopak v některých místech, zvláště v první části, jsem měl spíše problém s udržením pozornosti. Na druhou stranu ale oceňuji záměr přijít s něčím novým a neotřelým. Také se mi líbila zvolená scéna, veškeré kostýmy i hudební doprovod. A rozhodně pochvala za herecké výkony pro ústřední trojici, tedy T. Vilišovou, J. Strykovou a V. Lazorčákovou.
(zadáno: 14.9.2016)
Jednoduché příběhy a zápletky jako z nějaké brakové literatury, v nich postavy vytažené do různých extrémních či absurdních rolí. Na první pohled nic přitažlivého, ale přesto to zde funguje velmi dobře. Naprosto výtečné dialogy, spousta skrytých i vyřčených životních mouder. Leckdo se v tom určitým způsobem najde. Celé je to odlehčeno zdejším příjemným humorem, takže hra rozhodně nezačne ani na chvíli nudit. A samotný závěr pak přidává jistou hloubku a nabízí několikero možných výkladů. To vše je navíc doplněno kvalitními hereckými výkony, zaujali hlavně M. Hádek, P. Šimčík a M. Issová.
(zadáno: 12.9.2016)
Rozhodně dobře zpracovaná ruská klasika. Lehké zkrácení hře prospělo, má to lepší spád a více se zde zdůraznily stěžejní témata. Jednotlivé scény působily veskrze dobrým dojmem, měly svůj potřebný dopad a bez problémů udržely moji pozornost. Velký podíl na tom má také velmi dobrý výkon trojice A. Procházka, N. Horáková a Z. Kajnarová, kteří jsou pro mě hlavní tahouni této inscenace. To celé je doplněno velice příjemnou scénou i povedenými kostýmy. 75%
(zadáno: 11.9.2016)
Až na Ježíše to byl opravdu výborný Jesus. L. Vlček bohužel z mého pohledu úplně neobstál a pěvecky hlavně u výších tónů měl trochu problém. Vedle něj byl Jidáš L. Adama o něco lepší, hlavně po herecké stránce, ale ve zpěvu to občas též pokulhávalo. To naopak Máří byla naprosto výborná, jelikož V. Příhodová předvedla opravdu fantastický výkon. Hlavním kladem této inscenace je však hodně povedené moderní zpracování, které mě naprosto nadchlo. A potom neskutečná souhra a síla company v kombinaci se skvělým živým orchestrem. Hromadné scény jsou famózní. Celkově tedy rozhodně velmi vydařený Jesus.
(zadáno: 8.9.2016)
Rozhodně dobře zvolená forma i nápad celou inscenaci takto zajímavě pojmout. Jsem rád, že se na Nové scéně jde tímto směrem, byť stále je co zlepšovat. Obsah inscenace sice není zcela nezajímavý, docela dobře shrnuje různé problémy (demografické, populační, vztahové, genderové) naší generace a vtipně je interpretuje skrz myší terminologii. Ale nedá se říct, že by mě to nějak více vtáhlo nebo zaujalo. Krom toho pochvala za provedenou scénu, atmosféru konference se podařilo dobře navodit. Celkově tedy neotřelý projekt co nenudí, ale nestrhne. 55%
(zadáno: 22.8.2016)
Losers opět nezklamali a udělali další vtipné a originální představení, které je po pohybové i akrobatické stránce stále na vysoké úrovni. V celé inscenaci se podařilo dobře využít všech možných letních plážových motivů a dobře skloubit jednotlivé scény s hudební složkou. Po dosti povedeném začátku sice přichází slabší část, ve které některé scény působí malinko nedotaženě a výplňově (ručníky, frisbee). Nicméně vše se rychle zlepší s příchodem K. Pálešové, která do hry vnese nový prvek a náboj. Závěrečná třetina pak již jede celá ve vysokém tempu a krásně strhne. Rozhodně tleskám. 77%
(zadáno: 18.8.2016)
Svým způsobem netradiční a specifický muzikál, který však má své nesporné kvality. Líbila se mi velmi dobře udělaná výprava, laděná tak trochu v Burtonovském stylu. Po hudební stránce též pěkně poslouchatelné a hezky dynamické. Dějově je to zde malinko složitější a není úplně snadné se správně zorientovat. Jistě se hodí alespoň základní znalost díla "451 stupňů Fahrenheita", což dost pomůže. Ale i když není přesně jasný jejich význam, tak si lze jednotlivé scény dobře užít. Celkově je tento muzikálový počin příjemným překvapením letošního léta.
(zadáno: 2.8.2016)
Hra, kterou se povedlo opravdu dobře zpracovat. Silná, dojemná a zároveň odlehčená a vtipná. To není vůbec lehká kombinace a jen málokdy to dopadne úspěšně. Zde se to však z mého pohledu podařilo na jedničku. Představení nemá mnoho hluchých míst, rychle vtáhne do děje a rozhodně již nepustí. Když začalo lehce ztrácet dech tak celou scénu znamenitě oživil svěží a energický J. Matějka. Takže i přes větší délku bez přestávky po celou dobu nijak nenudilo. Všichni ostatní aktéři též nezklamali a převedli velmi dobrý výkon. Celkově více než spokojenost. 85%
(zadáno: 27.7.2016)
Byť se jedná o působivý a silný příběh, tak musím přiznat, že mě to bohužel výrazněji nezasáhlo. Nicméně i tak jsou mé dojmy hlavně pozitivní. Stále se jedná o zajímavou hru, která nijak nenudí. Samotný F. Teller předvedl skvělý výkon a bylo vidět, že do toho dává opravdu vše.
(zadáno: 26.7.2016)
Rozhodně velmi vydařené zpracování. V první části mi to sice místy přišlo až trochu moc hozené do grotesky, nicméně druhá část i řada opravdu výtečných scén celkový dojem hodně vylepšuje. Hlavní devízou je zde bezpochyby vynikající práce s prostorem a minimalistickou scénou, jen málokde jsem viděl něco podobného. A k tomu výtečný M. Isteník, jenž to celé parádně táhne. Ale i ostatní se hodně snaží a zdatně mu ve všech scénách sekundují. Určitě nezklamalo a mohu jen doporučit.
(zadáno: 19.7.2016)
Přišlo mi to jako takový zvláštní "kočkopes", mix všeho možného. Na jednu stranu je zde relativně vážně nastíněno několik silných témat (nevěra, problémy s početím, sociální problémy, samota), ale vždy jsou dost rychle odlehčeny a následně i často shozeny nějakou absurditou. Ano, jedná se o primárně o komedii, takže to má své opodstatnění a v první části to funguje relativně slušně. Nicméně ve druhé to již sklouzne k jedné šílenější scénce za druhou ve snaze to nějak zábavně ukončit. Naštěstí situaci často zachraňují dobré herecké výkony, hlavně oceňuji J. Strykovou a I. Chýlkovou.
(zadáno: 12.7.2016)
Vydařená komedie, jež rozhodně nijak nezkazí krásný letní večer. První třetina je sice poněkud nezáživná a i v druhé polovině se objeví scény se zbytečně chaotickými či nudnějšími pasážemi, ale jinak převažují vtipné a svižně působící momenty s povedenými dialogy. Celou hru velmi dobře táhne trojice M. Pechlát, P. Stach a V. Kopta, které patří největší podíl na mém pozitivním zážitku. Z ostatních potom nejvíce zaujala svěží a energická M. Timková. Celkově tedy za mě opravdu příjemné letní představení.
(zadáno: 28.6.2016)
Roztomilé, veselé, hravé. Ne však přehnaně laciné a nevkusné, zachovává si to správnou míru poetičnosti a pohádkové atmosféry, která k této inscenaci bezpochyby patří. Moc pěkně udělaná scéna, určité přiblížení do současnosti mě nijak nevadilo, spíše naopak. Velmi dobrý výběr doprovodné hudby, který nemálo přispěl k celkovému pozitivnímu vyznění. A v neposlední řadě skvělé herecké výkony. Hlavně naprosto výtečný Puk v podání M. Kerna. Z ostatních zaujaly hlavně L. Polišenská, P. Štorková a M. Preissová, nicméně nezklamal nikdo. Celkově pro mě hodně vydařené zpracování.