Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (784)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 14.2.2019)
V konečném důsledku inscenace dobře ukazuje, že uzavřít se sám do sebe a zanevřít na všechny k ničemu nevede. Což ano, není nijak převratná myšlenka, ale zde je to šikovně podáno a mimo to přináší i další témata jako příliš nucený pozitivismus nebo zbytečně nízká sebedůvěra. Jako celek to pro mě fungovalo dobře, ale některé scény mi přišly přeci jen trochu moc umělé a nepřirozeně navozené, místy i lehce přehrávané. I přesto je to inscenace jenž má co říct a stojí za vidění. Herecky zaujala hlavně A. Talacková, T. Terberová a též V. Javořík.
(zadáno: 11.2.2019)
Veskrze příjemné a milé představení. Krásné písně P. Skoumala s neméně povedenými texty J. Vodňanského potěší již sami o sobě. Vedle toho pak velmi trefně napsané texty K. Čapka dokáží navodit tu správnou atmosféru Anglie na počátku 20. století. Přičemž je na nich i hezky vidět, že některé věci se v Anglii prostě nemění a zvláště jeden Čapkův text působil velice aktuálně vztažen k dnešními Brexitu a to je psaný před 90 lety. V tomto směru tedy ještě jeden rozměr navíc. Primárně ale hlavně úsměvné a velice gentlemanské vyprávění.
(zadáno: 10.2.2019)
Výborně provedená dramatizace slavné novely. Podařilo se vybudovat silnou a působivou atmosféru, jež naprosto vtáhne diváka do hry. Bezesporu tomu hodně pomáhá vydařená scéna a též doprovodná hudba s působivým chórem. Když k tomu přičteme i velmi dobré herecké výkony obou hlavních představitelů tak z toho vychází inscenace, jež po skončení zanechá opravdu nemalý dojem.
(zadáno: 7.2.2019)
Skvěle zvolená forma pojetí této inscenace. Zasazení do temnoty krásně zvýrazní pocity nevidomých a posune vaše vnímání směrem k jednotlivým hlasům a zvukům se kterými se zde dobře pracuje. Výtečná P. Štorková, nebo lépe řečeno její hlasový projev, jeho zabarvení a intonace. Moc pěkně se to poslouchalo.
(zadáno: 28.1.2019)
I přesto, že jsem, přiznávám, neviděl žádný Bergmanův film, tak mě tato inscenace naprosto vtáhla a uchvátila. Nádherná sonda do hlubin lidské duše, se vším všudy co k tomu patří. Spousta silných momentů a obrazů, díky kterým ani skoro nepostřehnete, že uplynuly tři hodiny. Též nelze nezmínit trefné a dobře stylizované hudební pasáže. V neposlední řadě pak velmi dobré herecké výkony všech aktérů. Za mě tedy rozhodně trefa do černého.
(zadáno: 25.1.2019)
Aktualizace a posunutí děje do současnosti se docela povedlo. Zvláště první část mi přišla v této nové podobě funkční a dobře uchopená, obsahujíc spoustu důležitých odkazů na dnešní společnost a vnímání toho, že ne vše je samozřejmé. Proto trochu škoda druhé části, která mi přijde přeci jen slabší, jak po obsahové tak hudební stránce. Naštěstí samotný závěr je i zde stále hodně silný a dokáže emočně strhnout stejně dobře jako film. Z dalších faktorů bych vyzdvihl zdařilou choreografii, silné společné pasáže, vydařené doplňující projekce. Zaujali pak hlavně R. Tomeš, L. Adam a F. Hořejš. 75%
(zadáno: 19.1.2019)
Po všech stránkách dobře zpracovaný světový muzikál. Vydařený překlad H. Novákové, krásná scéna i kostýmy od D. Bensona a skvělý živý orchestr hned vedle jeviště. Dobře sehraný herecký soubor, kde prakticky není slabého článku a všichni společně se podílí na vytváření té správné atmosféry, jež vás naprosto vtáhne do tohoto ďábelského příběhu. Vynikající výkon předvedla hlavně S. Topinková-Fořtová, ale nijak nezklamal ani správně charismatický J. Hruškoci. Z ostatních pak příjemně překvapili P. Režný, K. Falcová a P. Klimenda. Celkově opravdu moc povedený počin. 85%
(zadáno: 14.1.2019)
Stejně jako absolutno nebo konec světa jsou pojmy dosti těžce uchopitelné, tak i tento kabaret není jednoduché obsáhnout a popsat. Je třeba se tomu odevzdat a nechat to volně působit, neb energie kterou to vyzařuje je rozhodně nabíjející. Ve výsledku pak dost možná budete i nemálo ohromeni celkovým účinkem. A kdyby ne tak jistě potěší alespoň vydařená scéna, hudební složka a kvalitní herecké výkony. Zaujali hlavně A. Schmidtmajerová a J. Plesl.
(zadáno: 3.1.2019)
Moc pěkně zpracované téma milosrdné lži a přehnaného soucitu. Ve výsledku pak krásně ukázáno, že jen máloco je horší než falešná naděje. Sice nemohu tvrdit, že by mě to výrazně strhlo, vcelku dlouho jsem to pozoroval bez většího zaujetí. Nicméně rozhodně to má dobrou gradaci a závěr je pak správně emoční a působivý, což je podpořeno také přesvědčivými výkony ze strany R. Máchy a P. Štorkové. Celkově inscenace zanechaná dosti silný dojem. 75%
(zadáno: 30.12.2018)
Pro mě ve výsledku zdařilé zpracování. Některé skeče a scénky sice nevyzněly v českém pojetí tak vtipně jako v originále, ale většina se povedla a představení v sobě má onen Monty Pythonský humor dobře zakořeněný. Kdo nezná filmovou předlohu tak asi může být nemile překvapen, ale fanouška toto dílo jistě potěší. Plusem je též funkční zařazení lokálních prvků a skvělé narážky na místní scénu. Po hudební stránce se nejedná o žádný zázrak, ale i tak daná hudba k scénám dobře pasuje a určitě nijak neruší. Po herecké stránce výtečná hlavně H. Holišová a vedle ní pak také P. Štěpán a A. Slanina. 75%
(zadáno: 9.12.2018)
Podařilo se opravdu nádherně zachovat a přenést atmosféru a ducha knihy na divadelní prkna. Výborné zpracování včetně skvěle postavené scény, nápadité a efektní využití projekcí, her se světly a stíny. A k tomu naprosto podmanivá hudba s krásnými písněmi, které to celé úžasně dotvářejí. Jan Cina potom předvádí famózní výkon a Malý princ díky němu ožívá před vašima očima. Jste jednoduše pohlceni a naplno vtaženi do tohoto magického příběhu. Pro mě rozhodně divadelní zážitek!
(zadáno: 5.12.2018)
Dobře napsaná, zpracovaná a dramaturgicky vystavěná inscenace. Zajímavé a silné téma vnímání jedince, jeho způsobu života, nahlížení na jeho chování, hodnoty a také posuzování jeho odkazu. Je lepší ten kdo něčím přispěl společnosti nebo ten jemuž záleží hlavně na svých blízkých. Aneb pěkná ukázka toho, že nelze mít vše a obětování se jednomu cíli často vede k zanedbání něčeho jiného. Důležité však je ctít svou volbu a obstát před sebou samým. Výborná herecká spolupráce M. Táborského a L. Štěpánkové, jejich souhra je famózní, plná energie a naprosto vás dokáže pohltit. Výtečné!
(zadáno: 2.12.2018)
Příjemně absurdní hra, ve které není lehké se nějak více zorientovat a něco smysluplného si z ní odnést. Vlastně spíše otevírá dosti otázek a neklade mnoho odpovědí, přesto působí jako zajímavá disputace o tom co je vlastně pravda, jak se jí lze dobrat, jak to může ovlivnit naše víra (v boha, lásku, přátelství) a jak lze sám sebe vlastně spasit? Nic lehkého a jednoduchého na strávení, ale zvolený formát je rozhodně vtipní a nemá daleko k nějaké zvláštní grotesce, takže se nudit rozhodně nebudete. Po herecké stránce potom velmi pěkný výkon všech aktérů.
(zadáno: 28.11.2018)
Z mého pohledu velmi dobře pojatá a trefně vystižená problematika vztahu jedince vůči společnosti, rodině a blízkému okolí. Výborná obzvláště první polovina popisující všemožné předsudky, přetvářky a svazující role na pozadí viktoriánské Afriky. V ostrém kontrastu s ní je potom část druhá, na které je dobře vidět, že ani příliš volnosti a rovnosti nezpůsobí samo o sobě lepší společnost. Celé je to zabaleno do výtečného formátu jakési absurdní komedie, která tomu dodává ten správný rozměr. Nelze také pominout skvělý herecký výkon všech aktérů, zvláště výteční M. Mikulčík a K. Trnková. Bravo!
(zadáno: 26.11.2018)
Nemohu se ubránit menšímu srovnání s verzí ze Zlína, která je svým pojetím odlišná a zasáhla mě ještě výrazněji. Přijde mi, že ve zdejším zpracování se akcentuje více ona syrová vražednost celého příběhu a též detektivní odkrývání stop minulosti, na úkor určité větší mystičnosti síly daného kraje i samotných bohyň. Byť i ta je zde samozřejmě zachována. Rozhodně to ale i tomto poměru funguje více než dobře a umí to správně zasáhnout. Všemu pak vévodí výtečná T. Dočkalová, která táhne strmě nahoru mnoho působivých scén. Hodně udělá též velmi povedená hudba, zpěvy a dobrá práce s chórem. 75%
(zadáno: 5.11.2018)
Opravdu moc krásná přehlídka arogance, namyšlenosti, sebestřednosti, předstírané lítosti, povrchnosti, malosti a dalších milých vlastností. Velmi zdařile vykresleno vše podstatné, místy snad až přehnaně kruté a cynické, ale rozhodně trefné a nijak nešetřící. Je však horší ten kdo je takový nebo ten kdo to vnitřně odsuzuje a navenek s tím souhlasí? Aneb nic není černobílé. Po všech stránkách dobře zpracováno, byť v určité chvíli jsem měl pocit, že to nic nového nepřináší, tak samotný závěr rozhodně nezklamal. Velmi silný kolektivní herecký výkon všech zúčastněných. 75%
(zadáno: 3.11.2018)
Opravdu nadmíru vydařený počin. Jeden úžasný životní příběh se podařilo úspěšně převést do velmi povedené divadelní podoby. Ač hrozilo, že to bude mít příliš dokumentární formu, tak zvolené retrospektivní pojetí a s ním spojené dramatické vsuvky působí více než dobře. Výsledkem je nejen velmi poučná, ale také silná a působivá, přitom přiměřeně odlehčená, inscenace. Svůj podíl na tom mají také skvělé herecké výkony, ať už v podání I. Trojana nebo M. Myšičky, ale též výtečné V. Khek Kubařové či E. Maximové. Rozhodně po všech stránkách důstojný odkaz práce A. Holého. 85%
(zadáno: 31.10.2018)
Ve výsledku přeci jen vydařený počin. Je to vtipné, servilní, trefné, na paškál si toho ze současné společnosti bere opravdu hodně a máloco je ušetřeno. První část mi však přišla až zbytečně chaotická, ve snaze dostat tam co nejvíce odkazů na všechno možné se trochu vytrácí nějaká stavba samotného děje. V druhé půli je to pak přeci jen výrazně kompaktnější a také daleko lépe zacílené. Přesto u mě převládají spíše jednotlivé povedené scény a narážky nad sourodým vyzněním inscenace jako celku. Po herecké stránce potom výtečný J. Hána a též skvělá hudba D. Krále spolu s výbornou ústřední písní.
(zadáno: 29.10.2018)
Výborný koncept, skvělá myšlenka i zdařilé zpracování. Vzniklo tak funkční a úderné propojení Prodané nevěsty s významnými okamžiky naší historie i našeho divadla. Vkusně odlehčené, ale nijak zlehčující a s několika silnými momenty. Za mě rozhodně díky za tuto poučnou a originální produkci. 75%
(zadáno: 28.10.2018)
Nejedná se o klasickou divadelní hru, takže možná není patřičné nějak více hodnotit. Přesto z mého pohledu je to od Dejvického divadla velmi povedený počin a oceňuji, že s tímto přišlo. Scénické čtení je uděláno velmi vkusně, s patřičnou dávkou nadhledu a vtipu, nicméně zachovávající si úctu a vážnost k daným událostem. Moc pěkné bylo i doplnění o zpěvy a písně, jež tomu dodalo další rozměr. Věřím, že by stálo za to takovýto zajímavý večer zopakovat i v budoucnu při nějaké jiné příležitosti, neb se jedná o téma, které bychom si měli i nadále připomínat.
(zadáno: 14.10.2018)
Pro mě bezesporu vydařené zpracování výtečného muzikálu. Tvůrci i všichni účinkující se s nelehkým kusem poprali opravdu se ctí a výsledek stojí rozhodně za vidění. Kostýmy, pohyby, choreografie, vše parádní. Pokud něco vytknout tak snad trochu větší taneční zapojení v Kočičím bálu, kde je to dost znát, nicméně chápu, že je toto hodně náročná pasáž. Bravurní H. Fialová, při jejích Vzpomínkách rozhodně mrazilo a byl to vrchol představení tak jak má být. Dále skvělá dvojice A. Gabrišová a V. Prášil Gidová, potom též zaujali L. Hudec Šubrt, R. Dang Van a B. Onderková. Velká spokojenost. 85%
(zadáno: 24.9.2018)
Vtipné, ironické, ale zároveň dramatické a silně emočně působivé, tak kde je to třeba a tak aby to odpovídalo vážnosti dané situace a době, kde se to odehrává. Po všech stránkách tedy inscenace co dokáže zasáhnout a to hned na více frontách. Svoji nemalou zásluhu na tom má vynikající E. Balzerová, jenž roli hraběnky ztvárnila opravdu mistrovsky. Vedle ní též D. Novotný, který se v roli zbídačeného lokaje také neztratil a spolu jim to funguje více než dobře. K tomu jim zdatně sekundují v menších rolích M. Pechlát, D. Sitek nebo M. Etzler. Celkově myslím tato inscenace nemůže nijak zklamat.
(zadáno: 23.9.2018)
Tři scény, každá od jiného autora s odlišným rukopisem, stylem a pojetím. Jedna vyniká mysteriozní atmosférou, druhá precizní choreografií a vytvořenou energií, třetí pak vtipnými momenty a originálním humorem. Všechny mají ale společné téma a hlavně výborné spojení pohybové a hudební složky, takže ani v tomto případě Dekkadancers rozhodně nezklamou. Za vyzdvižení pak stojí vynikající výkon v podání K. Kornové a K. Němečkové. 75%
(zadáno: 18.9.2018)
Působivá hra, jenž zajímavým způsobem zpracovává silné téma o střetu víry, viny a rodiny. Pro mě velmi pěkně pojato, s pomalejším tempem na začátku až k postupné eskalaci v závěru. Velmi výrazná a výborně doplňující hudební složka, která skvěle dotváří výslednou atmosféru. Též originální a nápaditá scéna a sehrané, vyrovnané herecké výkony. Jednoduše zde nevidím slabých míst. Opravdu povedená inscenace.
(zadáno: 5.9.2018)
Vydařená inscenace, jenž dobře čerpá z žánrově ne úplně typického spojení komediálního thrilleru. Dramatický příběh je dobře odlehčen vtipnými glosy a svéráznými charaktery obou postav, byť samozřejmě šílená obdivovatelka má v tomto jasně navrch. Její postava, ztvárněná velice věrohodně výtečnou Z. Adamovskou, je bezesporu hlavní tahoun této hry. Ale i P. Štěpánek nijak nezklame a společně jim funguje více než dobře. Z mého pohledu bych ale přeci jen ubral komediální roviny a zvýšil napětí. Trochu větší strach o osudy postav by přineslo, myslím, ještě silnější zážitek.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>