Redakce

Jan Pařízek

redakční zkratka: jap

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 29.5.2017)
V rytmu swingu buší srdce mé - Národní divadlo: 70 %
Z hlediska hudby a tance nemám žádných výtek, ba právě naopak. Vynikající orchestr Melody Makers a několik opravdu povedených swingových a stepařských čísel. Myslím, že kdo jde na inscenaci hlavně kvůli těmto prvkům, tak nemůže být zklamán. Z hlediska činoherních pasáží, a jejich zapojení do celkového konceptu inscenace, je zde cítit jistá rezerva. Zvláště ve druhé části, jenž měla potenciál zasáhnout v tomto směru výrazně více. Nicméně i tak dokáže zaujmout, zvláště díky velmi dobrému výkonu I. Orozoviče a vedle něj též P. Beretové. Celkově docela pěkná pocta Jiřímu Traxlerovi. 65%
(zadáno: 22.5.2017)
Krvavá svatba - Národní divadlo: 80 %
Po všech stránkách zajímavé zpracování. Působilo to na mě trochu jako jakási Erbenova balada říznutá španělskými motivy. Ale funguje to velmi dobře, k tomu skloubení lidových písní a jižanských melodií zní překvapivě příjemně. Obecně audiovizuální složka, jak už je to u Skutrů obvyklé, zde hraje významnou roli a je hlavní hnací silou představení. Ale líbilo se mi třeba i pěkné využití motivu divokých a nezkrotných koní. I po herecké stránce není výtek, výtečná především P. Štorková, R. Mácha a T. Medvecká. Celkově mě to dokázalo vtáhnout a udržet v napětí až do konce. 77%
(zadáno: 16.5.2017)
V hodině rysa - SpoluHra: 70 %
Již samotným textem se jedná o dosti silnou a emotivní inscenaci. Výtečným hereckým projevem, především v podání D. Krejčíka, se tento počin povýšil ještě o něco výše a dokáže diváka správně pohltit od začátku do konce. Samotná délka je možná trochu příliš, jsou zde místa kdy je těžší udržet pozornost, nicméně není jich mnoho a zaujetí pro samotný děj u mě vždy jasně zvítězilo. I samotná scéna zaslouží pochvalu, jednoduchá a dobře účinná. Z mého pohledu dosti silný divadelní zážitek. 75%
(zadáno: 2.5.2017)
Jak sbalit ženu 2.0 - Divadlo pod Palmovkou: 70 %
Úvodní scénu z předsálí bych za sebe klidně zrušil. Zbytečně se mačkáte na malém prostoru kvůli pár minutám děje, jenž není pro další vývoj nutně nezbytný a pak teprve následuje pomalé usedání do hlediště, takže reálný začátek představení je o 15 minut později. Nicméně samotné představení hodnotím jasně pozitivně. Opět moc pěkný obsah z pera T. Dianišky, který funguje více než dobře. Mix skvělých hlášek a vtipných situací spolu s vážnější stránkou vztahu můžu a žen. Je to dobře vyváženo a také kvalitně zahráno, takže nuda zde rozhodně nehrozí. 75%
(zadáno: 26.4.2017)
Lucerna - Divadlo v Dlouhé: 90 %
Nebojím se přiznat, že tento počin se v mých očích podařil nadmíru úspěšně. Výtečná záležitost, jenž upoutala moji pozornost od začátku do konce a nezanechala snad žádné slabé místo. Sešlo se zde hned několik faktorů: vydařené zpracování původní předlohy, povedená výprava a skvělá souhra účinkujících. Prakticky všem aktérům jejich role krásně sedla a jen se tímto potvrdila vysoká kvalita zdejšího souboru. Pokud někoho přeci jen jmenovat tak potom E. Hacurová, M. Hanuš, M. Zimová a M. Matejka. Velká pochvala pak pro Hanu Burešovou za sestavení této impozantní skládačky. Opravdu tleskám!
(zadáno: 24.4.2017)
Pýcha a předsudek - Národní divadlo: 70 %
U mě zde převládají pozitivní dojmy. Líbila se mi zvolená koncepce zpracování s povedeným hudebním doprovodem. Opravdu vydařený začátek i většina druhé části. V závěru první je to přeci jen již trochu zdlouhavé, hra ztrácí na svižném tempu a též intenzitě. Některé vážnější a silnější momenty tak správně nevyznějí nebo alespoň mě tolik nezasáhly. Ale na druhou stranu spousta ironických situací je krásně a vtipně vystižena a celou inscenaci to dobře odlehčuje. Herecky nezklamala skvělá M. Borová, z ostatních potěšili zejména F. Rajmont, D. Prachař a L. Juřičková. Celkově spokojenost.
(zadáno: 19.4.2017)
Třetí prst na levé ruce - Divadlo Na Fidlovačce: 70 %
Hořkosladký příběh, který rozhodně dokáže zasáhnout. Spousta vtipných, dojemných, ale i též mrazivých situací. Svižně to plyne, nenudí a popisované osudy dobře zaujmou. Na několika místech bohužel nelze náležitě docenit jistě trefné narážky na anglické prostředí, historii a zvyky. A občas bych si dokázal představit výraznější práci s hudebním doprovodem. Ale i současné hudební aranžmá dobře dokresluje navozenou atmosféru. V neposlední řadě velmi příjemný herecký výkon obou aktérek. Celkově další z vydařených počinů na Komorní Fidlovačce. 75%
(zadáno: 13.4.2017)
Dating v osmi - Divadlo v Dlouhé: 70 %
Vtipné, chytlavé, výstižné. Za mě rozhodně povedené. Moc pěkně ztvárněno vícero charakterových vlastností, které si v sobě člověk nosí. A to jak z ženského tak mužského pohledu. Následně potom krásně konfrontováno při hledání životního partnera. Herecky velmi dobré od všech aktérů, potěší též pohybová a hudební složka. Výtečná především ženská polovička a konkrétně pak V. Lazorčáková a M. Turková. 75%
(zadáno: 5.4.2017)
Moje malá úchylka - A studio Rubín: 70 %
Musím říct, že tohle je opravdu moc dobrý úlet. Představení má spád a pobaví, netřeba hledat v tom něco více hlubokého. K tomu opravdu dobře sehraná čtveřice, která podává výtečné výkony. Pokud někoho vyzdvihnout tak skvělý P. Vančura. Ale celkově myslím vydařený kousek na který se hezky kouká. 75%
(zadáno: 3.4.2017)
Drunk Enough to Say I Love You? - A studio Rubín: 60 %
Rozhodně jeden z náročnějších a hůře stravitelných kousků. Ne úplně snadno se v tom orientuje a spousta obrazů je složitěji čitelná. Nicméně přináší to svůj efekt a výsledný dopad není nijak slabý. Minimálně to dobře demonstruje to, že jen málo věcí na světě se děje z laskavých pohnutek a za vším je především vlastní zájem. Vždy bude platit jedno pěkné pořekadlo: moc korumpuje a absolutní moc korumpuje absolutně. Na druhou stranu se všemi prostředky co jsou dnes k dispozici by život na zemi mohl být daleko větší peklo než ve skutečnosti je.
(zadáno: 28.3.2017)
Lešanské jesličky - Lenka Vagnerová & Company: 80 %
Z hlediska obsahu jsem byl během inscenace lehce mimo a odvodil spíše jen zlomek ztvárněného. Ale to je dost moje chyba, neb příběh Hrubínovi balady jsem si zjistil až zpětně a leccos potom dostalo přeci jen větší smysl. Určitě tedy doporučuji tuto chybu neudělat a nastudovat si předlohu dopředu. Jinak z hudebního, pohybového a choreografického hlediska je to rozhodně vynikající záležitost. Spousta krásných scén, které dokážou doslova pohltit a vtáhnout do obrazu. Též skvělá práce s rozličnými rekvizitami, jež jednotlivé scény dobře doplňují. Ze všech aktérů potom výtečná hlavně A. Opavská.
(zadáno: 20.3.2017)
Peníze - Švandovo divadlo: 50 %
Tato inscenace mě bohužel nějak minula. Samotný děj, jednotlivé postavy a jejich činy nebo motivy, to vše kolem mě pohodlně proplulo a nezanechalo nějaký větší zásah. Nicméně bylo tam několik dialogů či scén, které pobavily nebo nějakým jiným způsobem zaujaly. Oceňuji také herecký přínos všech aktérů, zahráno to bylo určitě dobře. Potěšila zejména dvojice R. Jašków a E. Josefíková. V konečném součtu však převládají spíše rozporuplné pocity a vtíravá otázka "K čemu to vše bylo dobré?".
(zadáno: 17.3.2017)
Rocky - Kongresové centrum: 70 %
I přes určité obavy musím přiznat, že tento muzikál nijak nezklamal. První polovina je bezesporu slabší, dějově i textově to není nic závratného, ale to není ani filmová předloha. Celkově zde vůbec není moc silných písní, nicméně hodně chytlavé Eye of the Tiger leccos vynahradí a závěrečný boxerský duel je opravdu hodně povedený. K tom moc pěkný herecký i pěvecký výkon J. Kříže v titulní roli a vedle něj také výborně zazpívala H. Holišová. Potěší živý orchestr, zamrzí potom horší ozvučení a obecně špatná akustika KC, ale s tím mohou tvůrci těžko něco dělat. V součtu za mě velmi slušný počin.
(zadáno: 14.3.2017)
Nora (Domeček pro panenky) - Divadlo pod Palmovkou: 70 %
Hlavním kladem je zde bezpochyby naprosto skvělá T. Dočkalová, která roli Nory zvládla opravdu výborně. Inscenace jako taková funguje také dobře, nijak nenudí a určitě zaujme. Byť ve vypjatějších pasážích má trochu rezervy a výsledný dojem by mohl být ještě o něco silnější. Stejně tak i výkony a pojetí vedlejších postav, jenž jsou místy málo výrazné. Povedeně hodnotím jednoduchou a funkční scénu, stejně tak i použité kostýmy. Celkově za mě vydařená inscenace, kterou zde na Palmovce komukoli rád doporučuji.
(zadáno: 12.3.2017)
Bítls - Městské divadlo Brno: 80 %
Rozhodně moc povedená záležitost a velmi dobrá ukázka toho jak udělat muzikál postavený na známých písních jedné skupiny. Jednoduchý, ale pohromadě držící příběh, který dobře funguje. Vtipné momenty, několik povedených narážek na dobu minulou, ale i na tu současnou. Písně, ponechané naštěstí v originále, mají svoji potřebnou sílu a dokáží správně rozproudit krev v žilách. Z aktérů vynikající rockový bůh D. Vitázek, vedle něj též výtečný agent MI6 A. Slanina a nelze nezmínit i skvělého předsedu MV P. Štěpána. Vše dohromady to pak funguje na jedničku a proto nelze než doporučit.
(zadáno: 9.3.2017)
Já, mé druhé já a já a - A studio Rubín: 70 %
Vztahová rapsodie jednoho opuštěného třicátníka, jenž dobře naplňuje heslo "život je jedna velká párty". Samotná hra je už docela vtipná a chytlavá, ale naprosto skvělý a vynikající M. König ji svým výkonem posouvá ještě o několik pater výše a z inscenovaného čtení dělá opravdu divadelní zážitek. 75%
(zadáno: 7.3.2017)
Kamarádi - Divadlo Disk: 80 %
Opravdu moc pěkná a zároveň i silná inscenace. Zdařilý náhled na vývoj kamarádský vztahů. Jak se změní po přechodu ze studentského do pracovního a rodinného života. Zároveň určitý pohled na současnou mladou generaci, všemožné aktuální trendy. Hlásání zdravého, svobodného stylu života a k tomu samé značkové věci, chytré mobily, sociální sítě a jiné nezbytnosti dnešního doby. Po divadelní stránce povedená, funkční scéna a také vydařený výběr hudby, jenž skvěle dokresluje atmosféru. K tomu pak velmi dobrý kolektivní výkon všech aktérů. Pro mě nejlepší inscenace z Disku za posledních pár let.
(zadáno: 4.3.2017)
Ples upírů - Goja Music Hall: 80 %
Začátek trochu vlažnější a pozvolnější, první část celkově spíše takový příjemný úvod do problematiky, až na několik písní bez silnějšího zásahu. Nicméně je to i dobrý kontrast k té druhé, temnější a dynamičtější s několika výbornými scénami a opravdu silným závěrem. Vynikající hudební složka. Povedená výprava, kostýmy i digitální projekce. Z herců nejvíce překvapila N. Grossová, ze které jsem měl trochu obavy, ale svoji úlohu zvládla více než dobře. Vedle ní zazpíval moc pěkně také L. Randák a rozhodně nijak nezklamal ani M. Vojtko. Ve výsledku tedy hodně zdařilé provedení světového muzikálu.
(zadáno: 2.3.2017)
Tajemná záře nad Vilou - Divadlo Letí: 70 %
Nápadité a originální zpracování. Velmi dobrá práce se světly a zvukem, díky čemuž se podařilo v patřičných scénách navodit tu správnou atmosféru. Též moc pěkně udělaná celá závěrečná pasáž. Samotný příběh má z mého pohledu jisté rezervy, nicméně jako celek to funguje veskrze dobře. A hlavně je zde jasné a srozumitelné poselství pro všechny: Na renovace je třeba najít ty správné lidi! Tak neváhejte a jděte se o tom přesvědčit do vily na Štvanici. 75%
(zadáno: 27.2.2017)
Slušný člověk - Švandovo divadlo: 50 %
Na můj vkus až příliš poetické a melancholické. Životní příběh jednoho obyčejného a slušného člověka, který vlastně není vůbec obyčejný, natož k tomu slušný. V tomto směru inscenace podává určitou reflexi lidského života a vyvolává otázky a náměty k zamyšlení. To vše je rozhodně dobře, ale zvolené tempo hry není příliš šťastné, i přes kratší délku je to dost náročné na udržení pozornosti a nelze se občas ubránit spacím momentům. Po herecké stránce však potěšil svým sympatickým výkonem M. Hruška a z ostatních pak hlavně M. Pospíchal. 55%
(zadáno: 22.2.2017)
Skořápka - Divadlo Ungelt: 70 %
Příjemné, milé, vtipné a poučné. Hlavním kladem jsou zde velmi dobře vybudované charaktery obou postav a s tím i zdařilé konverzační dialogy. Na tom je postaven slušný příběh o tom, že když se nedaří, není dobré se litovat a zahledět se příliš do sebe. Promarněné chvíle v životě vám zpátky už nikdo nevrátí. Není vůbec špatné si to občas připomenout. Pochvala též pro herecké výkony obou aktérek a pokud mám jednu vyzdvihnout pak je to P. Nesvačilová. Celkově další povedený kousek v Ungeltu.
(zadáno: 20.2.2017)
PROTON !!! - Divadlo Vosto5: 70 %
Povedený a originální text, který na mnoha místech pobavil a též příjemně překvapil. K tomu dobře zvolená forma zpracování i celého přednesu. A byť nemohu říci, že by mě to vyloženě nějak strhlo a naprosto uchvátilo, tak zklamán jsem na konci rozhodně také neodcházel. I přesto, že mnohé narážky z hudební branže jsem asi nebyl schopen náležitě docenit. Celkově však stále vydařený kousek co jistě stojí za vidění.
(zadáno: 15.2.2017)
A pak přišla Mirna - Divadlo Letí: 70 %
Emotivní, trefné, vtipné a správně reflektující. Věřím, že hru asi nejvíce ocení matky či dcery, nicméně myslím, že dokáže dobře zasáhnout všechny jimž táhne pomalu na 40. Moc pěkně znázorněná konfrontace dvou generací, dvou světů, mladické sny a odvážné plány vs. rodičovská realita středního věku. To vše v kompaktním balení s funkční nenáročnou scénou, povedenými a vyrovnanými hereckými výkony, které dokáží zaujmout a udržet pozornost. Další zajímavý kousek z dílny Letí co stojí za návštěvu. 75%
(zadáno: 11.2.2017)
Lidový kousek - Divadelní společnost Masopust: 80 %
Pokud by zde někdo čekal něco jako příběh, pointu nebo snad nějaké poselství, tak bude asi zklamán. Ale kdo si přečte aspoň anotaci, tak ví, že tohle představení je trochu o něčem jiném. Krásná ukázka toho, jak může z ničeho vzniknout něco a to něco být poutavé a zajímavé. Stačí se tomu poddat, nic neřešit a nechat se unášet tím co se před vámi odehrává. Dokáže to vtáhnout a pohltit. Za mě opravdu výborný kousek. Výtečná především I. Uhlířová, ale dobří byli též M. König s M. Kernem. Stojí určitě za vidění.
(zadáno: 6.2.2017)
Odvolání - Divadlo v Řeznické: 80 %
Dobře napsaná hra, která má jedno dosti jasné a silné téma, jenž dokáže správně umocnit a srozumitelnou formou předat k zamyšlení. Od začátku do konce pěkně vystavěné, bez slabších míst a s poutavým dialogem, který spolehlivě udrží diváckou pozornost. Po herecké stránce skvělé výkony od obou protagonistů, kteří na sebe slyší a společně jim to funguje více než dobře. Nelze jinak než doporučit, další kousek v Řeznické co stojí za vidění.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>