Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (789)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 24.11.2017)
Za mě určitě vydařená inscenace. Dobře napsané, hezky vykresleny jednotlivé postavy i vztahy mezi nimi. Některé situace jsou už možná trochu více přestřelené, ale hře to spíše prospívá a nejde to zase nikam do absurdna. Vcelku je to vše docela reálné a jakoby ze života, takže se s tím jde lépe ztotožnit. Celkově to nijak nenudí, v průběhu dobře graduje a donutí i k zamyšlení nad vlastní rodinou nebo nad tím, jak důležité rodinné vztahy jsou. Herecky výtečný R. Jašków a vedle něj též L. Veselý a B. Kaňoková.
(zadáno: 22.11.2017)
Opravdu velmi vydařená satira. Dobře zpracovaná, správně vystavěná a bez slabších míst. Spousta trefných narážek a přirovnání, k tomu svým způsobem též hezky vtipné, ale s výrazným mrazivým podtextem. Nijak se zde neparoduje, ani neshazuje, ba naopak spíše vážně upozorňuje na podceňovanou sílu jednoduché manipulace. Celé je to pak dobře vztaženo k aktuálním problémům a současné situaci. V hlavní roli zde podává přesvědčivý výkon O. Kavan, jenž skvěle pracuje s gesty, pohyby i tónem hlasu. Výrazně tak přispívá k silnému dopadu, jenž tato hra dokáže u diváka zanechat.
(zadáno: 15.11.2017)
Je to určitě svým způsobem zvláštní hra. Na jedné straně jsou zde oplzlosti, nadávky, alkohol, nesympatické chování postav. Ale tak nějak za tím vším jsou vidět také silné emoce, vnitřní rozpolcenost a utrpěné jizvy na duši. Po nějaké době si jednotlivé postavy získali moje sympatie a byl jsem dobře vtažen do děje. Sice není dlouho jasné zda za tím bude něco více, ale nijak to neruší od sledování celého příběhu. A nakonec je myslím hezky ukázáno, že jiskru života lze zažehnout třeba i z popela. Výtečné herecké výkony, zvláště T. Vilišová, V. Lazorčáková nebo O. Pavelka. Stojí za vidění.
(zadáno: 9.11.2017)
I z mého pohledu docela vydařené zpracování této světové klasiky. Hlavní klady jsou dobře hrající živý orchestr a vedle něj pak opravdu skvěle zvládnutá choreografie. Snad všechny hromadné scény vyzařují svojí silnou energií a jsou moc pěkně pohybově sladěné. Po pěvecké stránce také není co vytknout. Výtečná především K. Falcová v hlavní roli Marii. Vedle ní zaujali také L. Jagerčíková a O. Černý. Bohužel je zde ale řada činoherních scén a ty už byly citelně slabší. V tomto směru je zde velká rezerva. Díky tomu spousta silných momentů nevyzněla tak silně jak měla a to je přeci jen škoda. 67%
(zadáno: 2.11.2017)
Musím přiznat, že s tímto mě P. Zelenka spíše zklamal. Z mého pohledu je hra příliš plochá, dosti předvídatelná a emočně slabá. Jsou tam obsahově silná témata, ale nedokáží zasáhnout neb zde není prostor vybudovat si k nim výraznější vztah. V první části je postava Věry hezky načrtnuta v prvních scénách, ale pak se již skoro nikam neposune. V druhé přichází očekávaná změna, která je ale dějově lehce nelogická a i zde si pak vývoj drží neměnný styl. I přesto však má hra co nabídnout, minimálně několikero povedených vtipů a dialogů a také dobré herectví v podání I. Chýlkové. 55%
(zadáno: 30.10.2017)
Několikero zajímavých a silných témat, jenž se povedlo dobře pospojovat a s nemalým dopadem přednést divákovi. Námětů k zamyšlení zde každý dostane dosti a v hlavě mu pak budou rezonovat ještě dlouho po skončení inscenace. Ať už jde třeba o přehnanou snahu být lepším člověkem za místy absurdní cenu, nebo přehlížení útlaku s vidinou budoucího zisku, hledání viníků a míru ovlivněnosti médii. Je toho více, ale není to chaotické a dohromady to dává svůj smysl. Samotná hra pak dokáže upoutat pozornost a nijak nenudí. Svůj podíl na tom mají i zdařilé herecké výkony všech aktérů. Povedený kus.
(zadáno: 18.10.2017)
Na jedné straně sice trochu extrémní, nereálné a těžko uvěřitelné, ale na druhé straně správně šokující, trefné a alarmující. V každém případě však dobře vystavěné, z neurčitého začátku se hra postupně hezky proměňuje a s tím i správně graduje atmosféra. Samotný konec je sice trochu rozporuplný, ale i přesto tato inscenace zanechá jistě nemalý dojem. Pomáhají tomu též dobré herecké výkony, zvláště pak skvělý M. Balcar. Vedle něj zaujali také J. Albrecht s G. Pyšnou. 67%
(zadáno: 9.10.2017)
Bohužel pro mě spíše lehké zklamání. Díky nadšeným ohlasům jsem měl příliš vysoká očekávání. Z mého pohledu určitě stále vydařený muzikál, ale bez nějakého silnějšího dopadu a s relativně průměrnou hudbou. První část příliš natahovaná, rozvleklá a relativně předvídatelná. Druhá má sice poloviční délku, ale je dvakrát tak silnější a zajímavější. Herecké a pěvecké výkony však veskrze velmi dobré, zvláště pak skvělá M. Horká a V. Prášil Gidová. Trochu slabší mi přišel T. Vlček. Hodně povedená je rozhodně celá výprava: scéna, kostýmy i projekce. Opravdu škoda, že chybí výraznější hudební motiv.
(zadáno: 21.9.2017)
Jsem rád, že jsem mohl vidět Racka i v tomto zpracování. Je to jiné, ale stále dosti působivé. Jen zde hraje prim spíše vizuální stránka, doplněná povedenou hudební složkou. Vzniká tak spousta krásných obrazů na které se moc pěkně dívá. Samotný obsah v tom bohužel místy zaniká více než by bylo zdrávo, ale celkově se daří udržet vyznění jednotlivých pasáží na dobré úrovni a hlavně druhá část přeci jen emočně zasáhne. Po herecké stránce pochvala hlavně pro M. Poulovou, K. Sedláčkovou-Oltovou, M. Zimovou a J. Vondráčka. Celkově pro mě originálně a neotřele zpracovaná klasika.
(zadáno: 20.9.2017)
Sled laciných vtipů, dvojsmyslů a narážek. K tomu hezká řádka směšných pohybů a trapných situací. To jest hlavní náplní této inscenace. Ale nejspíše to splňuje žádaný cíl a pro vhodné publikum je toto právě očekávanou náplní. Já bohužel do dané skupiny nepatřím a musím přiznat, že jsem od dvojice Drábek-Kolečko měl i jiná očekávání. V inscenace nicméně je několik vydařených hlášek a k tomu trefných narážek na lobbistické golfové seance. Je pravda, že jsem se párkrát dobře zasmál. Své diváky si toto jistě najde.
(zadáno: 17.9.2017)
Myslím, že po všech stránkách naprosto vydařené představení. Skvěle sladěná a vyladěná choreografie, chytlavá a správně rytmická doprovodná hudba, žánrově hodně pestré, elegantní střídání různých motivů a také dobrá práce se scénou. Vedle toho nijak nezaostávali ani po obsahové a příběhové stránce, má to myšlenku, napětí a správné tempo. Dekkadancers zde prostě ze sebe vydávají to nejlepší a je to za mě jasná trefa do černého.
(zadáno: 12.9.2017)
Velmi slušně vybudovaná atmosféra strachu, který musel v dané situaci jistě panovat. K tomu také hodně přesvědčivé herecké výkony od obou protagonistů a dobře udělaná, funkční scéna. To vše spolehlivě upoutá vaši pozornost po celou délku hry a nenechá příliš slabých míst. Snad jen některé reakce, a také přehnané změny postojů obou aktérů, mi přišly místy přespříliš, i vzhledem k dané situaci. Stejně tak mi stále nešlo do hlavy proč byste odposlouchávali někoho, kdo ví že to děláte a vy víte, že to ví. Ale to nejspíše jen potvrzuje tu šílenou absurditu dané doby. 75%
(zadáno: 11.9.2017)
Krásná pocta Karlu Čapkovi, jeho činům a myšlenkám, jenž zastával. K tomu se povedlo moc pěkně vykreslit obraz předválečných let a atmosféru, která tady musela tehdy panovat. Není nikdy na škodu si toto připomenout. Povedlo se dobře zakomponovat i několik trefných odkazů na dnešní dobu a i díky tomu přináší hra silný zážitek. Nemálo k tomu také přispěl naprosto výtečný J. Hána, který ztvárnil Karla Čapka opravdu výstižně a dokáže udržet divákovu pozornost od začátku do konce. Jako celek na mě hra zanechala rozhodně nemalý dojem. Mohu tedy jen doporučit. 85%
(zadáno: 9.9.2017)
Návrat této muzikálové legendy se povedl z mého pohledu na jedničku. Charismatický a správně temný P. Pánek, zvládl titulní roli rozhodně dobře. Hlavní hvězdou pro mě však je M. Křížová, která svoji Agnes zahrála a hlavně zazpívala naprosto fantasticky. Nijak nezklamal ani R. Jašków, jenž jako Osud byl správně "nelidsky" nad věcí. Většina scén se vydařila, zvláště druhá polovina šlapala moc pěkně. Třeba píseň "Právo je síla" měla opravdu svoji sílu a následný pogrom dokázal svoji atmosférou vtáhnout a pohltit. Nějaké chyby, i mezi výkony, by se určitě našly, ale jako celek to funguje výtečně.
(zadáno: 4.9.2017)
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.
(zadáno: 20.8.2017)
Tak tenhle projekt se povedl opravdu skvěle. Představení nemá chybu, moc pěkné akrobatické kousky, výtečné po pohybové stránce a naprosto výborně zkombinováno s hodně chytlavou doprovodnou živou hudbou. Vtáhne to dost rychle a pak už jen jedete na stejné vlně. Nejlepší však je ta energie a radost, která z těch kluků ze Rwandy ohromně čiší. To je prostě krásně nakažlivé. Snad to neskončí na Letní Letné 2017 a ještě se to někdy v budoucnu objeví.
(zadáno: 9.8.2017)
Aniž bych chtěl nějak snižovat jinak jistě dobrý výkon S. Stašové, tak zvolené pojetí mi pro tuto hru nepřišlo šťastné. V některých místech svými silnými gesty, změnami hlasu či zvolený tónem, danou situaci příliš odlehčila a posunula tím její vyznění. Též jsou zde dosti upozaděni oba sourozenci, zvláště pak role dcery. Jejich dialogy sníženy na minimum a díky tomu také nejsou tak jasné jejich motivy a jednání. V konečném důsledku pak nevycházejí tolik jako oběti jednání své matky a tím se i posunul celý význam této hry. Nicméně přese všechny výtky má hra stále svoji sílu a dokáže zaujmout.
(zadáno: 3.7.2017)
Určitě to není z mého pohledu úplně špatné zpracování, ale přesto mě to příliš nezasáhlo. Líbil se mi zvolený humor i způsob pojetí Hamletova šílenství. Zvláště v první části vzniklo několik velmi povedených scén a mohu říci, že jsem se nijak nenudil. Nicméně zvolené tempo v druhé části působilo až příliš uspávacím dojmem. Více škrtů způsobilo též složitější interpretaci některých činů a motivů postav. Závěrečnou scénu jsem tak sledoval již spíže s odtažitým dojmem. Nemohu však nepochválit skvělého J. Plesla, jenž si mě ve své titulní roli rozhodně získal. 55%
(zadáno: 30.6.2017)
Další velmi vydařený počin z dílny Calembour. Tři kousky, každý specifický svým pojetím, zvoleným žánrem i tématem. Přesto všechny kvalitní se skvělými texty, slovními hříčkami a libozvučnými písněmi. Pobaví, zaujme a potěší. Výborná K. Farag a vedle ní také L. Polišenská. Holky zde jasně vedou, byť pánové samozřejmě nezůstávají příliš pozadu. Mile rád doporučuji všem ke zhlédnutí.
(zadáno: 15.6.2017)
Ale ano, funguje to. Je to jiné, bezpochyby zvláštní, přesto má to svoje působivé kouzlo a také silné momenty. Líbila se mi vykreslená atmosféra, kterou velmi pěkně dotvářela zvolená hudba. Volba angličtiny umožnila skvělou práci s výslovností, artikulací a vůbec moc pěkné hrátky s jazykem. Samotný příběh se pro mě nijak nevytratil, naopak byly momenty kdy jsem do něj byl přímo vtažen. Tedy celkově povedená záležitost, jenž stojí jistě za návštěvu. 77%
(zadáno: 13.6.2017)
Začátek je vyloženě pozvolný a nemohu říct, že by mě probíhající děj nějak více strhl. Naštěstí to dobře zachraňuje herecký um H. Maciuchové a P. Stacha, jejichž dialogy patří k nejlepším scénám této inscenace. Postupně se přeci jen zvýší dramatičnost a směřování hry dostane jasnější směr, byť s větším melancholickým vyzněním v druhé části. I tak se na to však pěkně kouká a téma vzpomínek, vlastního sebezastřeného pohledu na vše proběhlé, je zde velmi dobře vykresleno. Donutí vás to tak trochu podívat se na sebe očima z minulosti a popřemýšlet o tom co se vám vykreslí. A to není málo.
(zadáno: 12.6.2017)
Vtipné a zábavné, až z toho místy docela mrazí. Z mého pohledu určitě dobře napsáno, neb i více než po 100 letech má tato hra stále co říci a obsahuje spoustu trefných narážek i na dnešní dobu. Krásně se ukazuje, že lidstvo se zase tolik nemění. Nicméně hra také velmi slušně pobaví. Chytrý a často až groteskní humor zde rozhodně funguje. Není příliš slabších míst, na čemž má jistě zásluhu i skvělé obsazení. V první řadě opravdu výtečný P. Nárožný, jenž spoustu scén vyloženě táhne. Vedle něj však zaujmou také O. Vetchý, L. Žáčková, S. Zindulka nebo J. Dulava. Celkově povedená inscenace. 75%
(zadáno: 29.5.2017)
Z hlediska hudby a tance nemám žádných výtek, ba právě naopak. Vynikající orchestr Melody Makers a několik opravdu povedených swingových a stepařských čísel. Myslím, že kdo jde na inscenaci hlavně kvůli těmto prvkům, tak nemůže být zklamán. Z hlediska činoherních pasáží, a jejich zapojení do celkového konceptu inscenace, je zde cítit jistá rezerva. Zvláště ve druhé části, jenž měla potenciál zasáhnout v tomto směru výrazně více. Nicméně i tak dokáže zaujmout, zvláště díky velmi dobrému výkonu I. Orozoviče a vedle něj též P. Beretové. Celkově docela pěkná pocta Jiřímu Traxlerovi. 65%
(zadáno: 22.5.2017)
Po všech stránkách zajímavé zpracování. Působilo to na mě trochu jako jakási Erbenova balada říznutá španělskými motivy. Ale funguje to velmi dobře, k tomu skloubení lidových písní a jižanských melodií zní překvapivě příjemně. Obecně audiovizuální složka, jak už je to u Skutrů obvyklé, zde hraje významnou roli a je hlavní hnací silou představení. Ale líbilo se mi třeba i pěkné využití motivu divokých a nezkrotných koní. I po herecké stránce není výtek, výtečná především P. Štorková, R. Mácha a T. Medvecká. Celkově mě to dokázalo vtáhnout a udržet v napětí až do konce. 77%
(zadáno: 16.5.2017)
Již samotným textem se jedná o dosti silnou a emotivní inscenaci. Výtečným hereckým projevem, především v podání D. Krejčíka, se tento počin povýšil ještě o něco výše a dokáže diváka správně pohltit od začátku do konce. Samotná délka je možná trochu příliš, jsou zde místa kdy je těžší udržet pozornost, nicméně není jich mnoho a zaujetí pro samotný děj u mě vždy jasně zvítězilo. I samotná scéna zaslouží pochvalu, jednoduchá a dobře účinná. Z mého pohledu dosti silný divadelní zážitek. 75%