Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 13.4.2016)
Pohled na život A. Turinga více přes jeho sexuální orientaci a ve trochu zvrácenějším stylu. Nicméně nijak to neubírá na síle podávaného životního příběhu. Je to vlastně taky obraz velmi těžkého života homosexuální komunity v období 40-60.let a na tomto případu se dobře ukazuje k jakým smutným koncům to někdy vedlo. K tomu bych přičetl dobře pořešenou scénu a velmi dobré herecké výkony, zejména skvělý T. Dianiška. Stojí určitě za vidění. 75%
(zadáno: 10.4.2016)
Velmi dobré hlavně po pohybové stránce. Zejména jednotlivé přechody mezi scénami, které mají i povedený hudební doprovod. Ale i postavení scény, práce s prostorem a vzájemná kooperace jednotlivých aktérů jsou zde provedeny opravdu moc pěkně. O něco horší je to bohužel s obsahem. O významu jednotlivých scén a motivů není větší pochyb, ale pouze popisují obecně známé problémy školního kolektivu, útlaky, šikanu či nepochopení jedince. Není tam větší přesah, nějaký silnější přínos v rámci dané inscenace jako takové. I přesto však nijak nenudí a dokáže zaujmout. 65%
(zadáno: 5.4.2016)
Velmi dobrý, charismatický a přesvědčivý N. Lichý. K tomu moc pěkné jazzové pozadí a vůbec chytlavá doprovodná hudba. Ale to hlavní, tedy působivý obsah a silný příběh, to mi tam poněkud chybělo. Vzhledem k tématu a časovému zasazení je potenciál této hry určitě výrazně větší. Tady to bylo většinou dost ploché, málo dramatické nebo místy zase zbytečně groteskní. Ano najdou se povedené scény, ale celkově je to z mého pohledu spíše lepší průměr.
(zadáno: 4.4.2016)
Bohužel samotná hra mě příliš nezasáhla. Po první třetině bylo její směřování jasné a ve zbytku příliš nového či posunujícího nepřinesla. Chápu, že černobílost některých postav je smyslem hry, ale jejich ztvárnění mi přišlo místy až příliš nepřirozené a zbytečně přehrávající. To hlavní co táhne tuto inscenaci je výtečný výkon K. Trnkové, která s přehledem zvládla obě náročné polohy své postavy a udržela moji pozornost po celou dobu. Z ostatních potom přesvědčili ještě V. Javořík a B. Kaňoková. Vedle toho potěší zdařilé skupinové hudebně/pěvecké scény, jež inscenaci příjemně oživují.
(zadáno: 1.4.2016)
Bohužel mi to přišlo slabší hlavně po obsahové stránce. Vidím tam sice určité znázornění nesmyslné honby za něčím co vlastně ve skutečnosti ani nechceme. A to celé pak hozeno do jakéhosi vědecko-technického faustovského hávu. Což samo o sobě není špatné, ale stále jsem tam čekal na nějaké hlubší odhalení nebo větší pochopení celého procesu, které jsem si z toho však nakonec neodnesl. Hlavním kladem této inscenace jsou proto hlavně skvělé výkony J. Prachaře a O. Pavelky, jež dobře doplňuje také K. Fuitová-Nováková. Společně vytvoří několikero vydařených scén. 65%
(zadáno: 30.3.2016)
Dobře propracovaný duel dvou protichůdných stran. Bílá temnota proti černému světlu. K tomu moc pěkný pohled na víru z několika různých stran a úhlů. Pro mě rozhodně dobře napsaná hra s bez počtem zajímavých dialogů. Určitě také nemalá herecká příležitost pro oba protagonisty, která zde byla naplno využita. Výborný především F. Němec, ale vedle něj též hodně působivý R. Holub. Po všech stránkách inscenace, která zaujme, nenudí a donutí k zamyšlení. 85%
(zadáno: 23.3.2016)
Za sebe mohu říci, že jsem se po celou dobu nijak nenudil. První třetina byla tedy trochu zdlouhavá, až jsem se začal bát, že to začne být příliš monotónní. Ale dá se říci, že s příchodem J. Meduny nabrala inscenace dobré tempo, které si udržela až do konce. M. Isteník v titulní roli nijak nezklamal, zahrál velice přesvědčivě a právě díky němu má závěr hry onen potřebný silnější dopad. Vedle něj byla též výborná V. Lazorčáková, jejich společné dialogy patřily k nejlepším. K tomu dobře podbarvovaly atmosféru "doprovodné/davové" scény všech aktérů. Z mého pohledu určitě spokojenost. 75%
(zadáno: 21.3.2016)
Těžko se mi tohle představení hodnotí. Určitě si nemyslím, že se jedná o špatný kus nebo celkově nevydařenou inscenaci. Ale je to každopádně dost náročná hra, těžká a špatně srozumitelná. Zvolené zpracování je rozhodně zajímavé, hodně se mi líbila scéna a doprovodná hudba, k tomu skvělé herecké obsazení a též kvalitní jednotlivé výkony. Délka je však už spíše za hranou a je těžké udržet pozornost po celou dobu. Pokud si vyslechnete výklad tvůrců po skončení, možná budete moudřejší. Ale pokud je toto nutná podmínka pro pochopení záměru, pak není něco dobře. 55%
(zadáno: 14.3.2016)
Jedna z nejlepších Čechovových her v kompaktním a přehledném balení. I přes značné škrty působí výsledek celistvým dojmem a k tomu neztrácí na intenzitě emoční vyznění celé hry. Samotný závěr je i zde silný a působivý. Z hlediska zpracování se mi pak hodně líbilo herecké střídání jednotlivých rolí, které přinášelo nový prvek a umožňovalo uchopit danou postavu pokaždé z trochu jiného pohledu. Herecky zaujaly hlavně E. Pinkasová, A. Břenková a A. Hessová. K tomu výtečná doprovodná hudba. Celkově bezesporu prostě hodně vydařený kousek!
(zadáno: 7.3.2016)
Bezesporu opravdu dobře napsaná hra, jejíž ztvárnění se rozhodně vydařilo. Nelehké téma vyrovnání se s minulostí je zde velmi účelně zobrazeno na konkrétním případu, jež dokáže vzbudit různorodé emoce. Jednotlivé scény jsou dobře vystavěny, není zde slabší místo a pečlivě budovaná atmosféra strachu, nenávisti či lítosti je s postupem času o to více intenzivní. Nelze nevyzdvihnout vynikající výkon L. Štěpánkové, která má na výsledném dojmu největší zásluhu. K tomu ji oba mužští aktéři po celou dobu velmi zdatně sekundují. Celkově silný a působivý kulturní zážitek.
(zadáno: 2.3.2016)
Bohužel, jen těžko se mi hledají nějaká pozitiva o této hře. Je určitě možné, že jsem jen špatně pochopil autorův způsob myšlení, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to opravdu špatné. Od jednotlivých postav, jejich skutků, jednání a motivů, přes dějovou linii po způsob samotného vyprávění. Spousta zdlouhavých míst a zbytečných dialogů. Často jsem si jen kladl otázku: "Proboha proč?". Situaci občas zachraňují dobře hrající P. Kikinčuk, Z. Stavná a V. Šanda. Ano, vidím v tom jistou problematiku partnerských vztahů, odcizení a hrozbu samoty. Ale jako divadelní hra to prostě nefunguje.
(zadáno: 29.2.2016)
Pravdou je, že se mi hodně líbí již samotné Nezvalovo přebásnění. I proto hodnotím zdejší výsledek jako více než vydařený. Špinarovo zpracování nijak nenarušuje poetiku daného díla a naopak dobře akcentuje některé důležité momenty. Inscenace v tomto směru obsahuje řadu povedených a silných scén, i samotný závěr je správně působivý. Jako výborné hodnotím kostýmy a také dobře zvolenou scénu. Všichni 4 hlavní aktéři hrají výborně a žádná kombinace alternací myslím nijak nezklame. Přesto však J. Pidrmanová je jako Manon opravdu bravurní a P. Děrgel přesvědčil v roli rytíře o malinko více. 85%
(zadáno: 28.2.2016)
Tento muzikál je z mého pohledu výborný jak po hudební tak po textové a obsahové stránce. Plzeňské nastudování se po všech směrech vydařilo a v jejich pojetí naplno vyznívá síla tohoto díla. Posazení hlediště na jeviště a jeho umístění z obou stran hrací plochy byl dobrý nápad. Hraní na obě strany a komornější prostor šikovně zvýrazňují jednotlivé scény. Velice se vydařila pohybová stránka, inscenace má svěží dynamiku a hromadné scény o to více upoutají. V neposlední řadě výborný výkon prakticky všech aktérů, hlavně ústřední trojice P. Vraspírová, A. Kohout a P. Režný. Prostě trefa do černého.
(zadáno: 22.2.2016)
Příjemně hořko-sladká sonda do spisovatelského života doby nedávno minulé. Dobře vyvážená kombinace obsahové a hudební složky. V obou případech šlo o zajímavou koláž různých stylů a tónů. Velice vydařené po textové stránce, spousta povedených dialogů, písní či slovních hříček. K tomu nápaditá a dobře fungující scéna, solidní herecké výkony všech aktérů, z nichž nejvíce zaujali výteční M. König a J. Vyorálek. I přes několik slabších momentů hra jako celek působí vyrovnaně a mě osobně zaujala prakticky od začátku do konce. Rozhodně spokojenost 75%
(zadáno: 18.2.2016)
Bohužel nemohu říct, že by mě inscenace nějak silněji zasáhla či strhla. Hlavní problém mám s obsahem a jeho podáním. Je zde dobře znázorněno působení negativních emocí, jejich užívání jako štít proti realitě a maskování vlastních pocitů. Ale působilo to na mě až příliš sterilně, bez většího napětí. Od konce první třetiny již nepřišel výraznější posun. I přesto však nijak nezatracuji. Hra má vynikající hudební doprovod, dobře postavenou scénu a skvělé herecké nasazení ústřední čtveřice. Hlavně díky nim je samotný závěr dostatečně silný a působivý. Výtečný hlavně M. Pospíchal a Z. Onufráková.
(zadáno: 16.2.2016)
Komediální perverzní horor o boji imperialistické skautky se zvrácenou ideologií komunistického režimu. Aneb je to rozhodně úlet. Ale úlet, který má dobrou myšlenku a není jen o bezúčelném vršení jedné šílené scény za druhou. Ano, je tam několik scén a obrazů, které mi nedávají velký smysl. Nicméně také spousta těch, jež se povedlo dobře vystavět, zajímavě zpracovat a které rozhodně upoutají a pobaví. Ani herecké výkony nijak nezklamou a za sebe rád vyzdvihuji skvělou T. Dočkalovou. Celkově stojí za pozornost. 75%
(zadáno: 12.2.2016)
Opravdu hodně vydařený kousek. Velmi dobré zpracování ústředního motivu, který se přirozeně a nenásilně vine celým představením. Ani zde nechybí vynikající choreografie a k nim výborně zvolená doprovodná hudba. Též skvělá souhra a znamenité pohyby prakticky všech aktérů. Z mého pohledu zatím nejlepší inscenace z dílny L. Vágnerové, která tímto opět dokazuje své výjimečné nadání. Prostě a jednoduše divadelní zážitek! :-)
(zadáno: 10.2.2016)
Bohužel tato hra mě příliš neoslovila. Očekával jsem trochu více humorného nadhledu, zajímavější dialogy a též výraznější změny po dějové stránce. Takto to na mě působí až příliš bezúčelově, se spoustou slabších scén a laciných témat. Situaci naštěstí zachraňuje dobře ztvárněné trio sloužících, především M. Sitta. K tomu též skvěle hrající dvojice A. Polívková a M. Kern. Oproti první části je pak ta druhá o něco svižnější a více vydařená. 55%
(zadáno: 8.2.2016)
Kvituji nápad s rozdělením hry do třech různých prostor, jejich rozdílnost a jednotlivé přesuny do jiných prostředí vylepšili celkovou atmosféru hry. Téma strachu a zapomnění je zde docela dobře čitelné, ale přesto se najdou místa, kdy hra působí poněkud nejistě a rozpačitě. Celkově však spíše pozitivní dojem potvrzují kvalitní herecké výkony, hlavně v případě M. Kerna, E. Salzmannové a P. Vaňka. 65%
(zadáno: 4.2.2016)
Po všech stránkách podařený kabaret s krásnými písněmi a vtipnými scénkami. Je to veselé, hravé a rozhodně to člověku zvedne náladu. Je vidět, že si to aktéři úžívají a to je dobře, neb bez toho by to snad ani nefungovalo. Ze všech bych rád vyzdvihl L. Polišenskou, jejíž výkon byl opravdu výborný.
(zadáno: 1.2.2016)
Opravdu slušně zpracované antické drama u něhož se podařilo vybudovat patřičnou atmosféru a jež bez problému udrželo moji pozornost po celou dobu. Velkou zásluhu na tom má E. Matzkeová, která předvedla velmi soustředěný a emotivní výkon. Z ostatních stojí za pozornost hlavně V. Svojtková a J. Burda. Z mého pohledu hra, která stojí za vidění.
(zadáno: 31.1.2016)
Moc pěkná hra a hlavně výborná příležitost pro dvě talentované herečky. Tu v mém případě bezezbytku využily H. Holišová a K. Mikulová, které obě předvedly skvělý výkon, jak v činoherních, tak především v pěveckých pasážích. Hlavně díky nim je můj výsledný dojem z této inscenace více než pozitivní.
(zadáno: 29.1.2016)
Po všech stránkách příjemné, milé a místy až dojemné představení. Rozhlasový formát této hře sluší a zde se ho podařilo dobře uchopit a zpracovat. Zdařilé herecké výkony všech aktérů, zvláště pak K. Sedláčkové-Oltové a J. Wohanky, neb jejich mluvící předměty byly opravdu výborné. Celkově mohu jen doporučit. 75%
(zadáno: 26.1.2016)
Povedlo se dobře znázornit jakýsi nezájem žít svůj vlastní život. U jednotlivých postav je hezky vykresleno neustálé hledání omluv a zástupných důvodů pro svoje aktuální chování. Na povrch se potom postupně dostávají střípky odhalující minulost a možné příčiny současného stavu. Ale přiznávám, že jsem očekával nějaký výraznější zvrat nebo silnější vývoj celé situace. Místy to na mě působilo až příliš strnulým dojmem. Přesto stále zajímavý příběh s pěknými hereckými výkony, které určitě nezklamaly. Nejvíce potom zaujala A. Talacková. 65%
(zadáno: 25.1.2016)
Umělecké porno se vším všudy aneb textové orgie jaké jsem už dlouho neviděl. Povedl se velmi dobrý překlad a v kombinaci s neotřelým zpracováním tvoří inscenaci, která dokáže pohltit a zaujmout. Oceňuji též velmi slušný kolektivní herecký výkon, jmenovitě pak skvělí M. Pechlát a A. Kubištová Máčiková. Bezpochyby počin, který utkví v paměti. 77%