Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 3.6.2014)
Vzhledem ke komornímu prostředí opravdu moc pěkně zpracovaný Pratchett. Povedly se především kostýmy, ale zaujala i jednoduchá scéna. Samotný příběh sice nemá takový náboj a gradaci, přesto nijak nenudí. Některé scény vyznívají trochu do ztracena, jiné naopak potěší dobrým nápadem či vtipným ztvárněním. Pro výraznější dojem by to chtělo trochu více onoho Pratchettovského humoru, případně snad i dramatičnosti. Ale i tak převládají pozitivní dojmy, na kterých má svoji zásluhu i herecké obsazení. Chválím hlavně S. Chmelovou, P. Pochopa a H. Mathauserovou. 65%
(zadáno: 1.6.2014)
Pro mě jeden z nejlepších muzikálů všech dob. A zde v Brně se ho povedlo udělat opravdu fantasticky. Myslím, že snad nemá slabé místo a prakticky všechny písně jsou nádherné. Viděno zde celkem 3x a pokaždé super. Největší zážitek však asi nyní při derniéře, resp. předposlední představení, pro účinkující však díky alternacím poslední. Krásné rozloučení Jana Ježka s touto nádhernou rolí. A jeho proslov při děkovačce opravdu krásný, hodně emotivní, skoro až dojal k slzám. Rozhodně PAN HEREC! Ještě jednou díky za tento zážitek!
(zadáno: 29.5.2014)
Myslím, že se tvůrcům opravdu povedlo zasazení Vinnetouova příběhu do kontextu dnešní reality. Velmi dobré zpracování s prolínáním dvou rovin na mě zanechalo velmi pozitivní dojem. Každého to možná tolik nenadchne, ale já jsem strávil jako kluk spoustu času sledováním filmových zpracování slavných mayovek a musím přiznat, že se mi toto pojetí dosti líbilo a k tomu jsem si krásně zavzpomínal na dětská léta. Po herecké stránce výborný především J. Prachař, ale pochvalu zaslouží i V. Kotek. Z ostatních pak zaujala nejvíce M. Štípková. Celkově moc pěkný počin. 75%
(zadáno: 26.5.2014)
Originální černá groteska. Ale z mého pohledu přeci jen trochu nevyrovnaná. Několik dobrých scén a nápadů střídá nejasnost a slabší momenty. Zvláště scény okolo přehlídky a pohřbu, byť vtipné, u mě nějak nezapadly do děje inscenace. Bohužel i celý závěr mi přišel slabý a tak trochu do ztracena. Přesto však oceňuji dobré výkony a celkové pojetí hry. Jedná se o počin, který rozhodně neurazí.
(zadáno: 23.5.2014)
Hlavním kladem této inscenace pro mě byla jednoznačně B. Hrzánová, která dokáže svým hereckým uměním pozvednout na dobrou úroveň i takto špatnou hru. Vedle ní ještě pochvala pro neméně dobrou L. Vlasákovou. Nicméně hlavní problém byl u mě ve hře samotné. Přes několik závažných témat mi celkový příběh přišel dosti nudný a slaboduchý, až příliš často sahající po zbytečně laciném humoru. Pasáže s vloženými pohádkami mě vyloženě minuly, jejich smysl a přínos pro tuto hru jsem zcela nepochopil. Ale nejspíš pouze nejsem tam správná cílová skupina, většina hlediště se bavila více než dobře.
(zadáno: 22.5.2014)
Opravdu výborná inscenace, která originálním způsobem pojednává o tématu násilí, jež je v určité míře součástí každého z nás. Způsob provedení mě dosti nadchl, většina scén je výtečná, působivá, se silnou atmosférou. Po herecké stránce též velmi dobrý kolektivní výkon od všech aktérů. Prostě mohu jedině doporučit, kdo ještě máte možnost zajít, tak neváhejte.
(zadáno: 19.5.2014)
Nenáročná komedie s menším množstvím určité míry filosofie. Netvrdím, že jsem se bavil nějak výrazně, ale na druhou stranu většinu času jsem se bavil dobře. První část trochu slabší s několika nevýraznými scénami, jako celek však dobrá hra se solidní zápletkou. M. Etzler mi přišel místy až příliš výrazově expresivní, ale jinak podal velmi dobrý výkon. Z ostatních svým výkonem zaujala především M. Sejnová, naopak její kolegyně ve srovnatelné roli, I. Stejskalová, vůbec nepřesvědčila.
(zadáno: 12.5.2014)
Rozhodně zajímavá hra, která velmi rozmanitou formou pojednává o citech, emocích a vztazích, nahlíží na ně ze všech možných úhlů a stran. Je zde několik opravdu velmi dobrých scén a nápadů, nicméně také z mého pohledu i scény, které by si zasloužily ještě nějaké ty úpravy a jejichž vyznění je trochu rozpačité. Celkově převládá dojem jisté rozpolcenosti, byť převažují kladné pocity. Rozhodně pozitivní je souhra a vysoké nasazení všech aktérů. Věřím, že inscenace se může přes léto ještě zlepšit a na podzim by třeba bylo hodnocení jiné. 65%
(zadáno: 10.5.2014)
Myslím, že po všech směrech vydařená hra. Retrospektivní způsob vyprávění sice odebírá prvek očekávání ve smyslu "jak to dopadne", ale přináší nová odhalení typu "co se přesně stalo". Také umožňuje více se soustředit na velmi zdařilé dialogy. Mezi herci to funguje výborně, většina scén má v tomto směru opravdu dobrou atmosféru. Vynikl především M. Finger, ale i K. Lojdová a O. Sokol nijak nezklamali, ba spíše naopak. Pochvalu zaslouží i nápadité využití textové komunikace a zdařilé přenesení hry z 80.let do současnosti. 77%
(zadáno: 6.5.2014)
Hra, která má jistý potenciál, určitě nijak nenudí, ale na druhou stranu mě ani příliš nestrhla. Opravdu silných scén tam pro mě bylo jen pár. Většina proběhla plynule a svižně, však bez většího dopadu. Zvolené srovnání několika generací, dopady květinové generace 60.let v kontextu dnešní doby, toť jistě zajímavé téma, nicméně mohlo být více zdůrazněné a lépe propracované. Deklarovaná inspirace Čechovem je tam docela zřejmá a právě v nabízeném srovnání dle mého soudu slavnější autor jasně vede. Herecky velmi dobré od všech protagonistů, především výkon S. Postlerové hodnotím dosti pozitivně.
(zadáno: 30.4.2014)
Výtečná hra, kterou se zde povedlo také velmi dobře zpracovat. Dle mého soudu skoro nemá slabé místo, velmi rychle mě to vtáhlo a až do konce udrželo v napjaté pozornosti. Atmosféra na jevišti byla místy tak silná, že by se dala krájet. Co se hodně povedlo je herecké obsazení, chemie mezi herci funguje báječně a všichni předvádí výborné výkony. Pokud někoho zmínit, tak z mého pohledu byl nejlepší A. Procházka. Ale celkově je to hodně vyrovnané a nutno přiznat, že výsledný zážitek předčil očekávání.
(zadáno: 24.4.2014)
Jako Shakespearova vrcholná komedie mi toto rozhodně nepřišlo. Povedených scén je zde jak šafránu, naopak u většiny chybí náboj, dialogy jsou převážně dosti nudné, spousta vtipů uboze laciná. Samotná zápletka navozena tak, že naprosto nezaujala. Jednoznačně nejhorší pak byly scény s policisty. Kam se poděl inteligentní humor, kterým se doposud všechny inscenace v tomto divadle vyznačovaly? Pokud něco pochválit, tak H. Dvořákovou s M. Němcem, kteří zachraňovali co mohli. Též výkon J. Vondráčka, vydařenou scénu a kostýmy. Pevně doufám, že toto není cesta, kterou se chce Dlouhá ubírat.
(zadáno: 17.4.2014)
Jako celek je to moc pěkná polemika o životních cestách. Dobře se zde ukazuje, že není nijak těžké z nějaké takové dobře prošlápnuté cesty sejít do neznámých končin a pak se jen horko těžko hledá další směr. Ještě k tomu je na to mnohdy docela málo času. Myšlenková kostra tedy není vůbec špatná a dává rozhodně hodně prostoru k zamyšlení. Nicméně jednotlivé scénky mi přišly poněkud nevyvážené, samotný text je pak místy náročnější na porozumění a ne vždy se podaří složit si z jednotlivých obrazů dohromady všechny souvislosti. Zahrané však dobře, zejména výkon D. Punčocháře stojí za vyzdvihnutí.
(zadáno: 16.4.2014)
Opravdu velmi originální vyjádření "nesvobody". Skvělý nápad, který se povedlo moc hezky zrealizovat. Krásné převážně po pohybové stránce, ale doprovodná hudba tomu dodává ještě silnější rozměr. Rozhodně tleskám a doporučuji všem příznivcům pohybového divadla k návštěvě.
(zadáno: 8.4.2014)
Popis "mužská verze Zakázaného uvolnění" není až tolik od věci. Určitě se dá najít vícero společných prvků. Nicméně právě Zakázané uvolnění je z mého pohledu přeci jen povedenější. Zde je, hlavně v první části, několik slabší míst a občas se hra až zbytečně dlouho zasekne na některém tématu a nemá takový spád. Na druhou stranu i tady je spousta vtipných a povedených momentů, zajímavý příběh a dobré herecké výkony, z nichž nejlépe u mě obstál M. Taclík. Zároveň krásná pocta běžkám, Jizerským horám a legendární jizerské padesátce. Kdo je příznivec tohoto sportu, ten nemůže odcházet zklamán.
(zadáno: 8.4.2014)
Samotný muzikál mě osobně až tak dobrý nepřijde, minimálně z pohledu hudby a libreta. Ale jeho zpracování zde v Disku hodnotím rozhodně jako vydařené. Zejména druhá polovina měla svoji potřebnou sílu, ke které toto téma notně vybízí. Velmi dobrý kolektivní výkon prakticky od všech účinkujících. Přesto však rád vyzdvihnu především obě hlavní představitelky, M. Dancingerovou a A. Nesvadbovou, a s nimi kabaretiéra P. Šmída. Celkově určitě muzikál, který může směle konkurovat leckterým komerčním kouskům, jež se aktuálně v naší metropoli hrají.
(zadáno: 4.4.2014)
Z mého pohledu rozhodně vydařené zpracování. Povedlo se velmi dobře přenést atmosféru známého filmu (a věřím, že i původní knihy, kterou jsem ale bohužel nečetl) na divadelní prkna. Pohyby, dikce, dialogy a k tomu doprovodné písně, to vše skvěle sedí a vytváří plnohodnotný celek. Hra má celou dobu dobré tempo, není snad šance, že by mohla začít jakkoli nudit. Velkou zásluhu na tom všem má bezesporu vydařené obsazení. Především M. Doležalová a D. Ratajský předvádí skvělé výkony. Též A. Krejčíková či L. Molínová hrají velmi dobře. Celkově hra, která pobaví svým vlastním roztomilým způsobem.
(zadáno: 31.3.2014)
Výborná první část věnovaná schůzi obecního zastupitelstva, avšak od druhého dějství jsem přiznám očekával trochu více a myslím, že i navozené téma skýtalo daleko více prostoru, než "pouhé" přehrání konstatovaného tvrzení z první části. Přesto však zasazení do prostoru Baráčnické rychty dodalo představení nový rozměr a atmosféru vesnické zábavy se povedlo navodit téměř dokonale. Minimálně už pro tento zážitek stojí tato hra za návštěvu.
(zadáno: 27.3.2014)
Klasický příběh vyprávěný veskrze originálním způsobem. Už jen jeho pojetí způsobem určité zpovědi či obhajoby je velice povedené. K tomu použitá scéna, kostýmy, loutky, hudba a vlastní texty, to vše tvoří nezaměnitelnou atmosféru. A samozřejmě ono převtělení Vladimíra Marka do postavy Salome je svým způsobem zážitek a stojí bezesporu za vidění. 75%
(zadáno: 25.3.2014)
Mohu jen souhlasit se svými kolegy. Představení jako takové by nemělo svoji sílu nebýt vynikajícího výkonu K. Dobrého. Po právu si za něj zaslouží veškerá ocenění, které se mu v tomto směru dostalo. Opravdu zážitek vidět ho takto hrát.
(zadáno: 24.3.2014)
Sice jsem nedokázal pobrat význam a dopad některých scén, přesto souhlasím, že na Nebeského je to až nečekaně umírněné. Rozhodně výborný výkon S. Rašilova, kterému skvěle sekunduje D. Prachař. Tuto dvojici dobře doplňují též J. Černý a L. Trmíková. K tomu velmi dobře využitý betonový prostor scény zde ve Veletržním paláci. Celkově inscenace, která rozhodně zanechá svoji stopu.
(zadáno: 22.3.2014)
Samotný začátek originální a bezesporu povedený, potom v průběhu první poloviny spíše určité tápání, točení se na jednom bodě okolo podobných scén, kde jsem i pak trochu postrádal nějaký větší smysl. Přiznávám tedy, že v polovině u mě převládalo lehké zklamání, ale druhá část vše vynahradila. Dobře stupňované tempo vyústilo ve výborný závěr, který, věřím, musí nějakým způsobem zasáhnout každého. Samotné téma "každý má v sobě svého idiota" se nakonec povedlo dobře uchopit a zpracovat. Herecky po celou dobu výtečný kolektivní výkon. Další důkaz, že zdejší soubor je nyní opravdu ve skvělé formě.
(zadáno: 18.3.2014)
Tady jsme se asi nějak minuli. Dle mě to mohlo mít poloviční délku, bez přestávky a bylo by to daleko údernější a smysluplnější. Spousta scén mi zde přijde pouze pro sebe sama a některé jsou zbytečně natahované. Hra sice dobře nastínila pocity zmaru, ztráty chuti k dalšímu životu či snaze o něco lepšího. A když už přijde světlý okamžik a naděje, tak systém nezklame a vše opět vrátí do zajetých kolejí.
Ano, jsou zde jistě zajímavé scény, po herecké stránce nemám výtky, ale jako celek u mě bohužel převažuje spíše nepochopení a nuda.
(zadáno: 16.3.2014)
Z mého pohledu v současnosti nejlepší muzikál co je v Praze k vidění! Povedená letní verze z divadla Na prádle zůstala zachována, naopak podařilo se ji ještě vylepšit. Samozřejmě je zde výrazně lepší ozvučení, ale i výkony některých aktérů šly nahoru. A ti noví rozhodně nijak nezklamali. Výborní především R. Tomeš, T. Vaněk, M. Procházková a V. Příhodová. Prostě sešla se tu skvělá parta lidí, které to dělá s radostí a je to na tom opravdu znát. Pevně doufám, že se v Kalichu nějakou dobu udrží a své diváky si najde.
(viděno v anglické verzi)
(zadáno: 14.3.2014)
Opravdu hodně povedená kombinace lidových písní, hudby a pohybového divadla. Výborné především pasáže hromadného zpěvu, též celková choreografie byla velmi působivá. Mělo to svou určitou sílu a na mě to rozhodně zapůsobilo.
Tato inscenace nemá příliš repríz, proto když se nějaká naskytne, tak doporučuji určitě neváhat a navštívit.