Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (816)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 2.7.2013)
Není úplně lehké toto představení ohodnotit. Samotný výkon obou zpěvaček je vynikající a kdyby šlo jen o něj dal bych klidně i 90. Jejich společné duety patří k tomu nejlepšímu co toto představení nabízí. K tomu mě mile překvapila A. Langerová, jak velmi slušně zvládla i část hereckou. Z ostatních předvedl nejlepší výkon I. Orozovič, naopak M. Hein je v tomto srovnání výrazně horší (jak pěvecky, tak herecky). Celkově pokud máte aspoň trochu rádi výše uvedené zpěvačky, tak zklamáni určitě nebudete. V opačném případě nemáte důvod proč na toto představení chodit.
(zadáno: 13.6.2013)
První část hodnotím jako zdařilou, lehce absurdní, komedii. Sice se najde několik tak trochu laciných, estrádních a trapných komických prvků (směšná chůze, sekačka, některé výstupy L. Malkiny aj.), ale jinak je to opravdu pěkná konverzační veselohra rozehraná na dobré zápletce. S klidem přiznávám, že jsem se slušně bavil. Bohužel ale v druhé půlce s postupujícím časem přichází stagnace, rozpačitost, jakoby nejistota co nyní s tím a jak daný příběh rozumně zakončit. Kvalita prudce klesá a samotný závěr mi přišel již dost zoufalý. Po herecké stránce není výtek, zvláště pak potěšila J. Synková.
(zadáno: 11.6.2013)
Zdařilé ztvárnění Čapkových povídek. Je zde patrná jejich jistá poetika, humor a zároveň varování před hrozbami, které ani dnes nejsou pouhou minulostí. Hra dobře utíká, nenudí a určitě ani nijak neurazí či nezklame. Zároveň ale nemohu říci, že by mě nějak výrazněji zasáhla, dojala či jinak utkvěla v hlavě. Není zde snad žádný silnější moment, který by mě přiměl o tomto vyprávět a doporučovat ostatním k návštěvě.
(zadáno: 3.6.2013)
Sled vzpomínek a obrazů v hospodském prostředí, časově neurčitě zařaditelný, různé verze vyprávění z různých pohledů. Dohromady toto vše tvoří zajímavou skládanku, která má na konci přeci jen zajímavé vyústění. Ale bohužel zvolená forma i obsah není ani příliš dramatická ani vtipná a můj zájem o rozuzlení nebyl příliš velký. M. Dlouhý v hlavní roli má prakticky neustále stejnou dikci a intonaci. Svým výkonem mě tolik nepřesvědčil. V tomto směru ho určitě předčil D. Punčochář, který svou roli zvládl výrazně lépe. Trochu paradoxně bych jako hlavní klad této inscenace zvolil výborný zpěv L. Nové.
(zadáno: 31.5.2013)
Báječná jízda od začátku až do konce. Jedna povedená scéna střída druhou a vy se nestačíte divit co vše tato hra obsahuje. V první řadě je to určitě dobrá zábava, která je zde zaručena. Ale pod ní se skrývá daleko více. Je to o rodině, o výchově, jak velký vliv a dopad má na naše životy. O spoustě současných trendů, umělých model, životních stylů a klišé, kterými se často hodně lidí řídí a které na nás útočí ze všech stran. To vše v podání skvěle sehraného souboru s famózní P. Beretovou, která je opravdu neskutečný živel. Její gesta, mimika, pohyby...to vše vás jen těžko nechá v klidu.
(zadáno: 30.5.2013)
Post-apokalyptický svět. Široko daleko žádná další živá duše. Pocity marnosti a samoty v té nejděsivější podobě. Rozhodně nic lehkého na ztvárnění, ale výtečná I. Uhlířová se skvěle popasovala i s touto rolí a její výkon dokáže opravdu do tohoto děsivého světa vtáhnout. Tuto depresivní atmosféru ještě umocňuje prostor sklepení Veletržního paláce a v mém případě též (bohužel) jen hrstka dalších diváků v hledišti. Není to nikterak optimistická hra, ale zanechá bezesporu silný dojem.
(zadáno: 21.5.2013)
Hra postavená na myšlence udělat si legraci tak trochu sama ze sebe a z divadla jako takového. Trochu zparodovat ony pseudo-intelektuální inscenace, které se snaží být originální za každou cenu (a bezpochyby takové existují). Myšlenka dobrá, provedení ne zcela špatné. Hlavně první třetina je dost vydařená, ale je těžké na tom utáhnout celou hodinu a půl. Takže co s tím? Dáme tam ala improvizaci, opakovačky, sexuální podtexty, sprostá slova a hlavně udělat ze sebe za každou cenu co největšího blbce. A lidi se budou bavit. A světě div se, většina se opravdu baví. Budiž jim to tedy přáno.
(zadáno: 21.5.2013)
Opravdu vynikající po scénické stránce. Skvělé využití plochy, promítací a světelné techniky, také kostýmy lze jen pochválit. Angažování mladých herců je chválihodné, dát jim možnost získat zkušenosti a trochu více se zviditelnit. Ale bohužel též nejslabší složka této inscenace. Některé pasáže jsou díky tomu slabé, možná až lehce nudné. Chybí větší emoční náboj, který by mě výrazněji vtáhl do děje a zanechal hlubší dojem. Jako celek však stále lehce nadprůměrný zážitek.
(zadáno: 17.5.2013)
Přiznávám, že Kočky jsou pro mě tak trochu srdeční záležitost a jsem v tomto směru lehce zaujatý. Brněnské "nekočičí" provedení se myslím povedlo, po prvních melodiích jsem se ponořil do známých tónů a bez problémů tuto verzi přijal. Výborné jsou obzvláště hromadná vystoupení, naopak slabší a málo výrazné pak některé samotné kočky (Blahobyl, Abraka-máryfuk, Šimbal-Kimbal, Bengálský mour). Pěvecky bezesporu vynikající H. Holišová. Též velmi dobří D. Vitázek, A. Slanina, E. Skálová, I. Vaňková a S. Janotová. Nelze než konstatovat Cats are back! Krásných 80% + 10% z nostalgie.
(zadáno: 15.5.2013)
Tři různé dějové linie, každá z jiné doby a všechny určitým způsobem propojuje postava papeže, potažmo katolická církev. Nápad to není špatný, ale provedení o něco horší. Chtělo by to dát větší důraz na ono propojení, ještě více zapracovat na problémech a otázkách katolické církve se kterými se zde pracuje (inkvizice, homosexualita, potrat). Takto to dle mého soudu zůstává příliš na povrchu, jen s určitými náznaky. Nicméně všechny scénky bodují svým vlastním humorem a u každé jsem dobře bavil. Herci to zvládají skvěle, především výtečná H. Vagnerová. Takže ztrátou času tahle hra rozhodně není.
(zadáno: 11.5.2013)
Velmi zdařilé zpracování této klasiky, které musí nějakým způsobem dojmout snad každého. Celkově vydařené po všech stránkách, bez žádného většího hluchého místa. Velmi dobrý kolektivní výkon od všech herců, k tomu hudba a světelný design dotváří tu správnou atmosféru. Pokud někoho vyzdvihnout pak samozřejmě stále skvělou E. Balzerovou, ale krom ní také B. Mošnovou, I. Pazderkovou a D. Rouse. Kvalitní inscenace, kterou se bezesporu vyplatí navštívit.
(zadáno: 8.5.2013)
Nelze říct, že bych se vůbec nebavil. Ty jeho písničky mají přeci jen něco do sebe a špatně se neposlouchají. K tomu se člověk dozví něco více o osobnosti Karla Hašlera, který si to svým životem zcela jistě zasloužil. Otázka spíše je zda zrovna touto formou. Zda to nemohlo být o něco důstojnější a méně kýčovité. Připadal jsem si tak trochu jako na nějakém okresním přeboru, než v první lize, kam toto divadlo patří. Nicméně třeba přiznat, že určitě nejsem správná cílová skupina této hry. Své diváky si bezesporu najde, o čemž svědčí závěrečná "standing ovation" a hromadný zpěv "té naší písničky".
(zadáno: 7.5.2013)
V první části hra rozhodně zaujala stylem jakési mysteriózní grotesky s prvky černého humoru. Skvělý výstup M. Táborského, mužské "plačky" s výborným M. Matějkou. Jenže v druhé části se nějak vytratil humor, zůstalo téma vzkříšení a závěrečné ukřižování jako městský karneval. Do toho spousta proklamací, výkřiků a prohlášení, dávajícího větší nebo menší smysl. Složitější obsah a zbytečné natahování některých scén, celkově moje pozornost spíše upadala. Situaci zachraňovala snad jen velmi dobrá M. Zimová. K tomu nutno pochválit hodně vydařené kostýmy, masky a doprovodnou hudbu. Celkově 65%.
(zadáno: 30.4.2013)
Zdařilá hra, které možná paradoxně nejvíc škodí věhlas filmového zpracování, jelikož zdejší verze se od něj až tolik neliší. Když to hodně přeženu, tak jsem si v duchu jen odškrtával jednotlivé filmové scény. Na druhou stranu chápu, že toto naopak může být pro někoho kladný prvek a naplněná očekávání. Nicméně i tak na mě inscenace zapůsobila. Hlavní zásluhu na tom má bezesporu výtečný M. Stránský, který to celé zdatně táhne. Jemu dobře sekunduje D. Sitek a v menších rolích zaujali M. Kopečný, K. Vlček a S. Vrbická. Celkově povedený počin, za který se na Palmovce nemusí vůbec stydět.
(zadáno: 25.4.2013)
Přiznám, že jsem určitě nepobral vše co tvůrci vymysleli, nicméně zklamaný a zmatený z toho určitě nejsem. Ba naopak, většinu večera jsem se dobře bavil. Výtečný M. König, který opět dokazuje jak neskutečný má herecký rozsah. Vedle něj pak skvěle démonický K. Dobrý, jemuž ta role opravdu sedla. A nelze nepochválit výborný hudební doprovod, který zde tvoří základ úspěchu.
(zadáno: 23.4.2013)
Většina první polovina bohužel příliš rozvláčná. Nadbytečné množství charakterů, častější střídání scén, malý prostor rozehrát něco silnějšího. Díky tomu jsem to sledoval spíše odevzdaně, bez většího zájmu. V závěru první poloviny (rodinná snídaně) se konečně začne něco dít a taky trochu více hrát. Druhá polovina mi pak naštěstí spravila chuť. Děj se zde omezil na dvě scény, herci dostali více prostoru a mělo to pozitivní efekt. Nicméně největší zásluhu na kladném dojmu má velmi dobrý Petr Nárožný. Nebýt něj tak je to stále spíše jen lepší průměr.
(zadáno: 17.4.2013)
Bezručům se opět povedlo představit silný příběh s dobře vystavěnou atmosférou. Zvláště v druhé půli jsem byl zmítán pocity zmaru a beznaděje, ale zároveň zde působilo ono nezdolné odhodlání a obdiv takové vytrvalosti. Celý příběh dobře popisuje židovskou pozici v Carském Rusku na počátku minulého století, o které, přiznávám, jsem toho příliš nevěděl. Herecky ani zde nezklame T. Dastlík a též v titulní roli D. Urban. Velmi povedená, pro mě opravdu silná a dobře dotvářející celkovou atmosféru, je také doprovodná hudba. Určitě další představení od Bezručů, které stojí za vidění.
(zadáno: 16.4.2013)
Zdařilá moderní interpretace klasického textu. Líbilo se mi srovnání s rozmazlenou zbohatlickou dcerou, které tatínek udělá co jí na očích vidí. Zároveň dobře využita problematika zneužívání dětí a kupování si jejich "lásky" hmotnými dary. Celé to stojí na výtečné P. Beretové, která podala skvělý výkon. Stejně tak zahrál velmi dobře i L. Příkazký. Ze zdejší trojice kauz je tato, řekl bych, ta nejpovedenější.
(zadáno: 10.4.2013)
Bezpochyby zajímavá česká variace na známý Zločin a trest. Téma těžkosti žití s výčitkami svědomí je tu očividné. Ale bohužel toto zpracování, které balancuje na hranici grotesky a tragédie, není nakonec pořádně ani jedno z toho. V závěru u mě převládaly, přiznávám, spíše rozporuplné pocity. Dle mého názoru, kdyby se více zaměřilo na vnitřní boj hlavního hrdiny a udělalo se z toho pořádné psycho-drama, mohl být výsledný zážitek mnohem silnější. Nicméně to nechť si každý posoudí sám. Z ostatních složek zaujala jednoduchá lavičková scéna a po herecké stránce pak P. Kubes a V. Bahník.
(zadáno: 8.4.2013)
Pokud bylo smyslem navodit v divákovi pocit otcizení od dané hry, tak u mě se toto setkalo s úspěchem. Sice byla patrná snaha předvést různé příběhy otcizení dětí od otce, ale realizace mi přišla bohužel slabší. Převládaly ve mě pocity nezájmu, nudy a menšího zmatení. Po herecké stránce též spíše průměr. Pochvala snad jen pro M. Nechvátala, který předvedl na konci vydařenou scénu a též pro klavírní doprovod.
(zadáno: 5.4.2013)
Hra o ženách, ale určitě ne pouze pro ženy. Velmi dobrou formou poukazuje na fakt, že bohužel i v dnešní době existují ženy, které to nemají v životě vůbec lehké. Ale tímto nechci říci, že je to nějaké depresivní, ba právě naopak. V inscenaci se skvěle skloubí humor a vtip se smutkem a lítostí. To vše výborně pojaté jako tanečně-pohybové divadlo s opravdu zdařilou choreografií a hudebním doprovodem. K tomu též pochvala za dobré využití světel a stínů. Celkově hra rozhodně nenudí, je originální, zaujme a představitelky to hrají opravdu s nadšením. Nelze jinak než doporučit.
(zadáno: 4.4.2013)
Byť nejsem velkým příznivcem estrádního humoru, tak tady mi příliš nevadil. Hře rozhodně nechybí humor a vtip. Ale zároveň, zvláště v druhé půli, má i potřebnou hloubku, která se v tomto příběhu nabízí. Jen mi přišlo, že u některých scén se kvůli humoru zachází již příliš daleko a jde spíše o posmívání se daným charakterům (např. karikatura překladatele hluchoněmým, celá scéna s Barborou Tachecí, některé výstupy na srazu důchodců). Nicméně celkové vyznění je rozhodně pozitivní a to především díky famózní a skvěle energické Pavle Tomicové. Ale proč ten P. Kotvald v závěru a proč skoro 3 hodiny?
(zadáno: 3.4.2013)
Pěkná připomínka významných prvorepublikových architektů poněkud netradiční hudební formou. Všechny písně se mi líbily a obecně hudební složka této hry je povedená. Nicméně musím přiznat, že jsem čekal i trochu něco více, jak o životě a díle daných osobností tak v rámci vyznění inscenace. A jelikož o architektuře nic moc nevím, tak některé narážky mi poněkud unikaly. Ostatním doporučuji předem si nastudovat životopisy Gočára, Plečnika a Janáka. Celkově stojí za vidění, hlavně kvůli originálnímu zpracování. V součtu za mě 65%.
(zadáno: 28.3.2013)
Musím přiznat, že tohle se mi líbilo. Skvěle využitá paralela určité samoty lidstva v doposud známém vesmíru s osamělostí člověka jako takového. Velmi dobře načrtnuté jednotlivé charaktery, kdy každý je svým způsobem uzavřený sám do sebe, nechce či se bojí k sobě někoho dalšího pustit, ale zároveň touží po společnosti a konci své samoty. Ze začátku spíše humorné chování všech postav se postupně mění a na povrch vyplouvají smutné osudy a jakási vnitřní odloučenost od okolního světa. Z herců u mě nejvíce zabodovali J. Boušková a P. Špalková, ale i ostatní předvedli opravdu dobré výkony.
(zadáno: 28.3.2013)
Dobře odvedený špionážní thriller s několika komediálními prvky a trochou té kvantové fyziky. Inscenaci nechybí potřebné napětí a atmosféra tohoto typu žánru. V tomto směru je o něco lepší druhá polovina, která můj celkový dojem určitě vylepšila. Povedlo se též udělat funkční a jednoduchou scénu, skvělé je hlavně zoo a pak závěrečný obraz.