Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (838)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 4.12.2012)
Hodně povedené. Trefně vykresleny jednotlivé charaktery středoškolských studentů, znázornění šikany, odmítnutí a zavržení. Pocity osamělosti a nepochopení. Zpočátku pouze nevinné laškování se s postupem času čím dál více stupňuje a je jasné, že vše pomalu a jistě směřuje k tragickému konci. Hra velmi dobře stupňuje atmosféru a napětí mezi jednotlivými postavami neustále roste. K tomu, zvláště v první polovině, je ale řada vtipných momentů na odlehčení, takže se člověk i trochu pousměje. Po herecké stránce výborné, zvláště bych chtěl pochválit M. Anděla, M. Poulovou a K. Heřmánka.
(zadáno: 2.12.2012)
Věřím, že u této inscenace se většina diváků bude dobře bavit. Já nebyl žádnou výjimkou, užil jsem si to náramně. Výborné texty, dialogy, spousta vtipných situací a narážek na různorodá aktuální témata. Herecké výkony znamenité, zmínit bych mohl snad všechna jména. Velmi dobrý kolektivní výkon. Přesto všechno však musím přiznat, že ve hře bylo několik míst, které mi přišli slabší. Buď zbytečně moc natahované nebo použitý humor hozený na můj vkus až příliš do absurda. Ale převládá jednoznačně spokojenost a pozitivní dojem. Celkově povedený počin co stojí za vidění.
(zadáno: 28.11.2012)
Opravdu vydařená inscenace. Ryze mužské pojetí hře nijak neškodí, ba naopak dodává to nový rozměr. T. Dastlík i M. Sedláček byli v rolích dam znamenití. Celkově ale nutno říci, že zde celý soubor předvedl bravůrní výkon. Nebylo špatné scény, nešlo se nudit, pouze dobře bavit. Bezruči opět výborní.
(zadáno: 27.11.2012)
Řekl bych, že tuhle hru asi nejvíce ocení místní v Ostravě. Nicméně i já jako pražák, jsem se velmi dobře bavil a nejen to. Líbilo se mi povedené ztvárnění hornického prostředí v období komunismu 80.let. Byť samozřejmě nejsem žádný horník a nemám o tomto povolání velké znalosti. Přesto mi to přišlo hodně reálné. K tomu zajímavá paralelní linie emigranta, která dobře kontrastovala se socialistickým prostředím a kladla zajímavou otázku zda je lepší svobodný život v osamění nebo nesvobodný ve společnosti. Dialogy, scéna i kostýmy, to vše zaslouží pochvalu. Herecký výkony dobré a vyrovnané.
(zadáno: 24.11.2012)
Vynikající, skvělá a naprosto úžasná Svetlana Janotová (dříve Slováková). Její výkon byl opravdu dokonalý. Ale ne jen na ní stojí tento muzikál. Celkově velmi dobře odvedená práce, vyrovnané pěvecké výkony a sladěnost celého souboru. Pochvala i pro scénu, efektivní využití otáčivého jeviště a také i pro kostýmy. Muzikál má chytlavé melodie, poutavý děj a svižné tempo. Takže celkově nelze být nespokojen a osobně jednoznačně doporučuji. Původně jsem chtěl dát 80, ale díky Svetlaně půjdu ještě výše.
(zadáno: 22.11.2012)
Chválim především živou hudbu a prakticky veškeré písně a hudební vystoupení. Především Radek Valenta, který se hlavní role zhostil více než dobře, ale celkově hlavní čtveřice, tedy i K. Šildová, R. Zima a B. Valentová, zazpívala skvěle. V tomto směru tedy žádná negativa. Bohužel ale ta výplň mezi tím je opravdu pouze výplň, vesměs průměrná až slabá. Většinou pro mě představovala jen čekání na další song. Rozhodně by z toho bylo moc pěkné 90 minutové pásmo písní od Suchého a Šlitra, ale 2,5 hodinová inscenace se na tomto utáhnout nedá.
(zadáno: 19.11.2012)
Bohužel zde myslím autorka trochu přestřelila. Nápad a myšlenka vzít si na mušku korporátní pracoviště rozhodně dobrý. Povedla se i pěkná řádka velmi dobrých narážek a parodií na leckdy opravdu příšerné podnikové stanovy a procesy. Ale jako celek to u mě nefungovalo. Hodně slabých míst, kdy jsem buď nepochopil pointu nebo mi to přišlo už příliš přitažené za vlasy. Hra je také až zbytečně moc natahovaná a daný děj na toto nestačí. Zkrácení na hodinu při zachování hlavní myšlenky by hře jen prospělo.
(zadáno: 15.11.2012)
Tak na Vinohradech pro mě po delší době opět povedená inscenace. Kladně hodnotím hlavně hromadná hudebně/taneční čísla, dobrá choreografie a využití scény. K tomu velmi dobrý herecký výkon M. Novotného, J. Meduny a také K. Brožové. Některé scény jsou opravdu vynikající (sólo B. Polákové na začátku, mužská umývárna, večírek), jiné pak spíše průměrné (univerzitní část, porada). Po pěvecké stránce je to většinou trochu slabší, nicméně nikdo zde není profesionální zpěvák, takže se dá leccos odpustit. Celkově si hra ale drží dobré tempo, většinu času jsem se dobře bavil, takže spokojenost.
(zadáno: 13.11.2012)
Hra bez chuti a bez zápachu. Příliš jsem se u toho nepobavil, což by asi bylo v pořádku. Ale ani jsem necítil žádné jiné emoce. Chybí napětí, náboj či prvek překvapení. Ač je to trochu kruté, tak většinu času jsem se hlavně nudil. Sice je představení krátké, ale i tak jsem měl v polovině pocit, že by neuškodilo kdyby již přišel konec. Herecké výkony většinou průměrné. Nic proti S. Majerovi, snaha se mu rozhodně nedá upřít, ale jediný kdo dle mě předvedl opravdu dobrý výkon byl J. Ornest. Celkově spíše zklamání.
(zadáno: 6.11.2012)
Především vynikající výkon R. Krajča a s ním též velmi dobrý D. Švehlík. To je hlavní klad této inscenace. Přiznám, že jsem měl lehký problém s retrospektivním pojetím děje, a to hlavně v první části. Když přišla zajímavá scéna a byl jsem více vtažen do děje, tak přišel skok zpět do přítomnosti a tak trochu suchého vyprávění. Naštěstí druhá část je v tomto již o mnoho lepší a zvláště závěr je pak hodně povedený a dobře emotivní. Jinak též příliš nechápu nutnost přestávky. Ve hře, která má čistého času 1:15 by pauza být opravdu nemusela a hra by bez ní mohla být i o něco zajímavější.
(zadáno: 6.11.2012)
Brilantní! Scéna, nápad, zpracování, mimika, gesta a jednoduše celkové provedení, nemá to chybu. Prostě skvělá surrealistická groteska! (viděno v Divadle v Dlouhé)
(zadáno: 3.11.2012)
Opravdu vydařená inscenace. Ve hře dobře graduje napětí a atmosféra houstne s každou další scénou. Velmi dobré je ztvárnění české vesnice 19. stol. Dialogy, kostýmy, lidové písně a doprovodná hudba, to vše mé výrazně pozitivní dojmy jen vylepšuje. Herecky zde kraluje výborná Irena Vacková, která mě svým výkonem rozhodně zasáhla (mít takovouto tchýni doma tak buď zabiju jí nebo brzy sebe :)). Pochvalu zaslouží i Tomáš Šulaj a Jitka Josková. Celkově ale zahrál dobře celý soubor. (viděno v Divadle Komedie)
(zadáno: 31.10.2012)
Inscenace nezklamala, ale bohužel určité "mrazení v zádech" či pocit něčeho výjimečného se zde nedostavil. Stále se u této hry nemohu ubránit dojmu, že v případě hraní bez přestávky mohlo být celkové vyznění silnější. Takto se to trochu zbytečně tříští. Největším tahákem jsou zde herecké výkony obou hlavních představitelů, tedy N. Lichého a L. Melníka, kteří zahráli opravdu mistrovsky. Z ostatních vynikají především T. Vilišová a S. Krupanská. Líbila se mi také dobře zvolená doprovodná hudba.
(zadáno: 29.10.2012)
Velmi dobré zvláště po hudební a pohybové stránce. Líbilo se mi propojení ústředního motivu mladistvé lásky s projevem primárních pudů a jakési zvířecí divokosti. K tomu se podařilo zcela přirozeně připojit slovanské písně a tance. To celé fungovalo překvapivě dobře, pěkně se na to koukalo a ještě lépe poslouchalo.
(zadáno: 25.10.2012)
Výborný, i když lehce psychadelický, úlet. Kombinace "Stounů" a medvídka Pů pro mě neměla chybu. Její ztvárnění považuji za velmi dobré. A to jak vykreslení pohádkových postav, dialogy, kostýmy i doprovodonu hudbu. To vše, spolu se skvělými hudebními čísly, vytvořilo atmosféru, které mě vyloženě nadchla. Herecké výkony též nezklamou. Vyzdvihl bych hlavně J. Plesla, V. Neužila a H. Čermáka. Řekl bych, že pokud se vám povede naladit se zde na tu správnou vlnu, tak nebudete zklamáni.
(zadáno: 23.10.2012)
Z této inscenace jsem trochu rozpačitý. Na jedné straně jistě zajímavé téma, vtipné momenty, několik povedených scén, jak z hlediska dialogů tak hereckých výkonů. Na straně druhé jsem nepociťoval nějaký zápal a větší vtažení do příběhu. Chyběl mi zájem o to co bude dál a jak to vlastně celé dopadne. Herecky zaujal pouze J. Ornest a pak v menších rolích L. Hampl a M. Mejzlík. Celkově jsem odcházel s pocitem, že to nebylo špatné, ale kdybych to neviděl, o mnoho bych nepřišel.
(zadáno: 18.10.2012)
Opravdu znamenité. Bavil jsem se výborně od začátku do konce. Hra pro mě snad ani neměla hluché místo. Hodně dobře napsané a ještě lépe zahrané. Všechny tři dámy podávají velmi dobrý výkon. Pokud bych měl některou z nich vyzdvihnout pak Zuzanu Stavnou, ale pochvalu zaslouží všechny. Nemohu jinak než doporučit.
(zadáno: 16.10.2012)
Bezesporu zajímavá forma, zdánlivě nahodilé či chaotické scény v konečném důsledku dávají dohromady obraz české/pražské společnosti. Vtipně a zároveň chytře reflektuje aktuální dění a jisté archetypy našeho chování. Vážná stránka je dobře vyvážena humorem, byť někdy trochu černým, ale důsledkem toho se krom zamyšlení i dobře pobavíte. Celkový kladný dojem dotváří i povedená scéna a doprovodná hudba. K tomu všichni herci předvedli kvalitní a vyrovnaný výkon.
Věřím, že každý se zde tak trochu najde a po skončení bude odcházet s tím, že to co zde slyšel a viděl stálo za věnovanou pozornost.
(zadáno: 12.10.2012)
Rozhodně velmi dobré po choreografické a hudební stránce. Prakticky všechny zpívané scény mají spád, zápal, taneční kroky, synchronizaci a celkově prostě skvělé tempo. Bohužel činoherní výplně mezi nimy jsou občas až příliš nudné a někdy je to jen o čekání na další pěvecké číslo. Ano hudba je zde to hlavní a o děj tolik nejde, ale i tak je to trochu škoda. Nicméně na konečném dosti kladném vyznění to nic nemění. Pěvecky slušně vyrovnané, nikdo nezapadl. Naopak bych chtěl vyzdvihnout výbornou K. Steinerovou a M. Doubravovou a D. Gránského. Též i J. Kříže coby DJ rádia. Podtrženo sečteno 75%.
(zadáno: 8.10.2012)
Těžko říct, co si běžný divák z této hry odnese. Za sebe musím říct, že je to hlavně povedená scéna, světla a hudba. Zvláště "čínské" pasáže na mě dost zapůsobily. Dále velmi dobrý herecký projev pana M. Mejzlíka a jemu dobře sekundující N. Řehořová a I. Chmela. Ale bohužel většinu obrazů a scén jsem příliš nepobral. Je pravda, že Ezra Pounda, jeho život a dílo, jsem před touto hrou vůbec neznal. Což je asi hlavní problém, neb jako znalý divák bych jistě více ocenil zobrazované myšlenky a texty. Takto mě to bohužel spíše minulo.
(zadáno: 7.10.2012)
Ze začátku jsem byl trochu zaskočen, neb jsem dostal hlavně spoustu sprostých slov a podivný děj, který mi nedával velkého smyslu. Ale postupem času se příběh pěkně vykresluje a hra celkově dobře graduje. Sice bych osobně vypustil úplně poslední scénku a tu opileckou pasáž před ní lehce zkrátil, nicméně i tak je cca druhá polovina této hry opravdu dost povedená. Oceňuji také zajímavé a vtipné vsuvky z biologie a i ostatní vtipy jsou dobře umístěné, nejedná se jen o laciná klišé. Herecky dobře vyrovnané. Líbil se mi hlavně J. Nosek a J. Hofman.
(zadáno: 24.9.2012)
Příjemná a nenáročná hra, která trefně reflektuje současné "lehce" vnucující praktiky všemožných prodejců a vtipně parafrázuje příběh "jak hloupý Honza do světa přišel". Nejedná se sice o něco hlubšího, co by ve mě zanechalo větší dojem, ale zároveň to neurazí a naopak snad i trochu donutí k zamyšlení. Po herecké stránce dobře odvedená práce, hlavně se mi líbil F. Kaňkovský v hlavní roli Honzíka. Kdo navštíví tak chybu určitě neudělá.
(zadáno: 22.9.2012)
Nejedná se o čistý muzikál, ale spíše o kombinaci zpěvu a tance. A právě tanec je ten co hraje prim. Za největší klad považuji výbornou choreografii a většinu tanečních vystoupení. K tomu povedené kostýmy, dobrou scénu a doprovodnou hudbu. Také provedení s 2 Lucreziemi, jednou tančící (K. Rejmanová) a druhou zpívající (B. Básiková) je hodně zdařilé. Obě jsou ve svých postech výborné. Pěvecky je to malinko slabší, přesto krom Basikové zaujal ještě Z. Fric a Š. Klouček. Ale jako celek to funguje výtečně, hlavně druhá půle se vydařila.
(zadáno: 20.9.2012)
Hra dle mého názoru opravdu dobře vykresluje atmosféru zapadlého kraje, kde je problém sehnat práci a nyní to vypadá, že i zdejší tradiční fabrika bude zavírat. Bezmoc se s tímto vypořádat a odvíjející se nechuť k životu či pesimismus, je zde znázorněno a zahráno velmi dobře. Chválím především T. Medveckou a J. Hartla, kteří mě zaujali nejvíce. Nicméně o moc více jsem si z této hry neodnesl. Ostatní části jsou zajímavé, ale řekl bych trochu nedotažené či jim prostě chybí větší náboj a lepší kompozice v příběhu. Celkově 65%.
(zadáno: 10.9.2012)
Obávám se, že smysl hry mi zde poněkud unikl. Přehlídka tak trochu šílených postav v něčem co vzdáleně připomíná děj...ano, chápu že jde hlavně o nadsázku a větší míru absurdity a tedy hledat zde něco jiného nemá ani smysl. Pokusil jsem se tedy vypnout a jen si plynule užívat jednotlivé výstupy. Což se u některých podařilo u jiných jsem to i tak nepobral. Ale pokud tento fakt přijmete, můžete se i docela dobře pobavit. Herci zahráli velmi dobře, hlavně N. Drabiščáková a M. Sidonová.
I přesto mě ale stále napadala ta otázka Proč?!?