Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (794)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 12.1.2018)
Originální, vtipné, zábavné. Spousta výborných hlášek a odkazů na různé kultovní filmy či seriály. Zároveň i trochu té nostalgie a dojemnosti v závěru inscenace. To všechno se povedlo a primárně první část je skoro bez chyb, ve výborném tempu a s překvapujícím dějem. V té druhé se však vše začne postupně až zbytečně moc komplikovat a ve snaze dostat do toho co nejvíce dimenzí a symboliky se to přeci jen trochu natahuje a vleče, dobré tempo se pak poněkud vytrácí. Ale oceňuji snahu také o vážnější tón a reálnější vykreslení minulé doby. Jako celek určitě stále velmi dobrá inscenace.
(zadáno: 11.1.2018)
Knižní předlohu jsem bohužel nečetl, takže v tomto směru nemohu srovnat. Nicméně některé scény, hlavně v první části, mi přišly už zbytečně přehnaně parodující či zesměšňující a na můj vkus až příliš narušovali směřování inscenace. Většina děje je však dobře pojatá a z mého pohledu dosti trefně zobrazuje okolní svět a hlavní problémy 14letého kluka. Spousta povedených dialogů a situací, ve kterých se myslím leckdo leckdo najde. Herecky opravdu výtečný J. Burýšek, jenž se do toho vžil více než dobře. Vedle něj pak také skvělá P. Gajdošíková a v lehce bizarní roli rozhodně zaujme L. Melník. 67%
(zadáno: 19.12.2017)
Úsměvné a hravé. Výborné hlavně po hudební stránce, jednotlivé písně jsou dobře zvolené a i pěkně zazpívané. Povedly se u nich české texty a také doplňující foto projekce. Samotný příběh je sice rozkouskovaný do menších epizodních scének a není nijak složitý, nicméně dokáže zaujmout, pobaví svým specifickým humorem a díky tomu bez problémů udrží pozornost. Samotní herci si to evidentně užívají a prakticky všechny výkony stojí za pochvalu. Přesto rád vyzdvihnu skvělou E. Hacurovou, Č. Koliáše, M. Poulovou a P. Tesaře. Další správně využitý potenciál zdejšího souboru. 75%
(zadáno: 5.12.2017)
Zpracování, které se z mého pohledu opravdu povedlo. Rozhlasový koncept hře svědčí a společně s velmi dobře vyřešenou scénou dává více vyniknout samotným hereckým výkonům. A ty jsou zde myslím znamenité. V první řadě výborná P. Beretová, která hraje opravdu bravurně a svým pojetím si mě dosti získala. Vedle ní však také skvělý V. Javorský nebo T. Medvecká či M. Řezníček. Není zde slabého článku ani hluššího místa. Emotivní, syrové, dunivé. Silný zážitek se dostavil. 85%
(zadáno: 27.11.2017)
Intenzivní nářez syrovosti, výbušnosti, bojovnosti, síly a násilí. Bij, zabij! Já nebo ty! Je to bezpochyby strhující a některé scény vás doslova pohltí. Zvláště v kombinaci s impulsivní, nabitou hudební složkou, které všechny scény krásně doplňuje. Přesto místy toho na mě bylo už přespříliš a měl jsem i pocit, že se to nikam moc neposouvá. Což v zásadě ano a nemusí to být nutně jen špatně. V každém případě se L. Vágnerové povedl další výtečný kus, jenž je opět originální a dosti odlišný vůči těm předchozím. 75%
(zadáno: 24.11.2017)
Za mě určitě vydařená inscenace. Dobře napsané, hezky vykresleny jednotlivé postavy i vztahy mezi nimi. Některé situace jsou už možná trochu více přestřelené, ale hře to spíše prospívá a nejde to zase nikam do absurdna. Vcelku je to vše docela reálné a jakoby ze života, takže se s tím jde lépe ztotožnit. Celkově to nijak nenudí, v průběhu dobře graduje a donutí i k zamyšlení nad vlastní rodinou nebo nad tím, jak důležité rodinné vztahy jsou. Herecky výtečný R. Jašków a vedle něj též L. Veselý a B. Kaňoková.
(zadáno: 22.11.2017)
Opravdu velmi vydařená satira. Dobře zpracovaná, správně vystavěná a bez slabších míst. Spousta trefných narážek a přirovnání, k tomu svým způsobem též hezky vtipné, ale s výrazným mrazivým podtextem. Nijak se zde neparoduje, ani neshazuje, ba naopak spíše vážně upozorňuje na podceňovanou sílu jednoduché manipulace. Celé je to pak dobře vztaženo k aktuálním problémům a současné situaci. V hlavní roli zde podává přesvědčivý výkon O. Kavan, jenž skvěle pracuje s gesty, pohyby i tónem hlasu. Výrazně tak přispívá k silnému dopadu, jenž tato hra dokáže u diváka zanechat.
(zadáno: 15.11.2017)
Je to určitě svým způsobem zvláštní hra. Na jedné straně jsou zde oplzlosti, nadávky, alkohol, nesympatické chování postav. Ale tak nějak za tím vším jsou vidět také silné emoce, vnitřní rozpolcenost a utrpěné jizvy na duši. Po nějaké době si jednotlivé postavy získali moje sympatie a byl jsem dobře vtažen do děje. Sice není dlouho jasné zda za tím bude něco více, ale nijak to neruší od sledování celého příběhu. A nakonec je myslím hezky ukázáno, že jiskru života lze zažehnout třeba i z popela. Výtečné herecké výkony, zvláště T. Vilišová, V. Lazorčáková nebo O. Pavelka. Stojí za vidění.
(zadáno: 9.11.2017)
I z mého pohledu docela vydařené zpracování této světové klasiky. Hlavní klady jsou dobře hrající živý orchestr a vedle něj pak opravdu skvěle zvládnutá choreografie. Snad všechny hromadné scény vyzařují svojí silnou energií a jsou moc pěkně pohybově sladěné. Po pěvecké stránce také není co vytknout. Výtečná především K. Falcová v hlavní roli Marii. Vedle ní zaujali také L. Jagerčíková a O. Černý. Bohužel je zde ale řada činoherních scén a ty už byly citelně slabší. V tomto směru je zde velká rezerva. Díky tomu spousta silných momentů nevyzněla tak silně jak měla a to je přeci jen škoda. 67%
(zadáno: 2.11.2017)
Musím přiznat, že s tímto mě P. Zelenka spíše zklamal. Z mého pohledu je hra příliš plochá, dosti předvídatelná a emočně slabá. Jsou tam obsahově silná témata, ale nedokáží zasáhnout neb zde není prostor vybudovat si k nim výraznější vztah. V první části je postava Věry hezky načrtnuta v prvních scénách, ale pak se již skoro nikam neposune. V druhé přichází očekávaná změna, která je ale dějově lehce nelogická a i zde si pak vývoj drží neměnný styl. I přesto však má hra co nabídnout, minimálně několikero povedených vtipů a dialogů a také dobré herectví v podání I. Chýlkové. 55%
(zadáno: 30.10.2017)
Několikero zajímavých a silných témat, jenž se povedlo dobře pospojovat a s nemalým dopadem přednést divákovi. Námětů k zamyšlení zde každý dostane dosti a v hlavě mu pak budou rezonovat ještě dlouho po skončení inscenace. Ať už jde třeba o přehnanou snahu být lepším člověkem za místy absurdní cenu, nebo přehlížení útlaku s vidinou budoucího zisku, hledání viníků a míru ovlivněnosti médii. Je toho více, ale není to chaotické a dohromady to dává svůj smysl. Samotná hra pak dokáže upoutat pozornost a nijak nenudí. Svůj podíl na tom mají i zdařilé herecké výkony všech aktérů. Povedený kus.
(zadáno: 18.10.2017)
Na jedné straně sice trochu extrémní, nereálné a těžko uvěřitelné, ale na druhé straně správně šokující, trefné a alarmující. V každém případě však dobře vystavěné, z neurčitého začátku se hra postupně hezky proměňuje a s tím i správně graduje atmosféra. Samotný konec je sice trochu rozporuplný, ale i přesto tato inscenace zanechá jistě nemalý dojem. Pomáhají tomu též dobré herecké výkony, zvláště pak skvělý M. Balcar. Vedle něj zaujali také J. Albrecht s G. Pyšnou. 67%
(zadáno: 9.10.2017)
Bohužel pro mě spíše lehké zklamání. Díky nadšeným ohlasům jsem měl příliš vysoká očekávání. Z mého pohledu určitě stále vydařený muzikál, ale bez nějakého silnějšího dopadu a s relativně průměrnou hudbou. První část příliš natahovaná, rozvleklá a relativně předvídatelná. Druhá má sice poloviční délku, ale je dvakrát tak silnější a zajímavější. Herecké a pěvecké výkony však veskrze velmi dobré, zvláště pak skvělá M. Horká a V. Prášil Gidová. Trochu slabší mi přišel T. Vlček. Hodně povedená je rozhodně celá výprava: scéna, kostýmy i projekce. Opravdu škoda, že chybí výraznější hudební motiv.
(zadáno: 21.9.2017)
Jsem rád, že jsem mohl vidět Racka i v tomto zpracování. Je to jiné, ale stále dosti působivé. Jen zde hraje prim spíše vizuální stránka, doplněná povedenou hudební složkou. Vzniká tak spousta krásných obrazů na které se moc pěkně dívá. Samotný obsah v tom bohužel místy zaniká více než by bylo zdrávo, ale celkově se daří udržet vyznění jednotlivých pasáží na dobré úrovni a hlavně druhá část přeci jen emočně zasáhne. Po herecké stránce pochvala hlavně pro M. Poulovou, K. Sedláčkovou-Oltovou, M. Zimovou a J. Vondráčka. Celkově pro mě originálně a neotřele zpracovaná klasika.
(zadáno: 20.9.2017)
Sled laciných vtipů, dvojsmyslů a narážek. K tomu hezká řádka směšných pohybů a trapných situací. To jest hlavní náplní této inscenace. Ale nejspíše to splňuje žádaný cíl a pro vhodné publikum je toto právě očekávanou náplní. Já bohužel do dané skupiny nepatřím a musím přiznat, že jsem od dvojice Drábek-Kolečko měl i jiná očekávání. V inscenace nicméně je několik vydařených hlášek a k tomu trefných narážek na lobbistické golfové seance. Je pravda, že jsem se párkrát dobře zasmál. Své diváky si toto jistě najde.
(zadáno: 17.9.2017)
Myslím, že po všech stránkách naprosto vydařené představení. Skvěle sladěná a vyladěná choreografie, chytlavá a správně rytmická doprovodná hudba, žánrově hodně pestré, elegantní střídání různých motivů a také dobrá práce se scénou. Vedle toho nijak nezaostávali ani po obsahové a příběhové stránce, má to myšlenku, napětí a správné tempo. Dekkadancers zde prostě ze sebe vydávají to nejlepší a je to za mě jasná trefa do černého.
(zadáno: 12.9.2017)
Velmi slušně vybudovaná atmosféra strachu, který musel v dané situaci jistě panovat. K tomu také hodně přesvědčivé herecké výkony od obou protagonistů a dobře udělaná, funkční scéna. To vše spolehlivě upoutá vaši pozornost po celou délku hry a nenechá příliš slabých míst. Snad jen některé reakce, a také přehnané změny postojů obou aktérů, mi přišly místy přespříliš, i vzhledem k dané situaci. Stejně tak mi stále nešlo do hlavy proč byste odposlouchávali někoho, kdo ví že to děláte a vy víte, že to ví. Ale to nejspíše jen potvrzuje tu šílenou absurditu dané doby. 75%
(zadáno: 11.9.2017)
Krásná pocta Karlu Čapkovi, jeho činům a myšlenkám, jenž zastával. K tomu se povedlo moc pěkně vykreslit obraz předválečných let a atmosféru, která tady musela tehdy panovat. Není nikdy na škodu si toto připomenout. Povedlo se dobře zakomponovat i několik trefných odkazů na dnešní dobu a i díky tomu přináší hra silný zážitek. Nemálo k tomu také přispěl naprosto výtečný J. Hána, který ztvárnil Karla Čapka opravdu výstižně a dokáže udržet divákovu pozornost od začátku do konce. Jako celek na mě hra zanechala rozhodně nemalý dojem. Mohu tedy jen doporučit. 85%
(zadáno: 9.9.2017)
Návrat této muzikálové legendy se povedl z mého pohledu na jedničku. Charismatický a správně temný P. Pánek, zvládl titulní roli rozhodně dobře. Hlavní hvězdou pro mě však je M. Křížová, která svoji Agnes zahrála a hlavně zazpívala naprosto fantasticky. Nijak nezklamal ani R. Jašków, jenž jako Osud byl správně "nelidsky" nad věcí. Většina scén se vydařila, zvláště druhá polovina šlapala moc pěkně. Třeba píseň "Právo je síla" měla opravdu svoji sílu a následný pogrom dokázal svoji atmosférou vtáhnout a pohltit. Nějaké chyby, i mezi výkony, by se určitě našly, ale jako celek to funguje výtečně.
(zadáno: 4.9.2017)
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.
(zadáno: 20.8.2017)
Tak tenhle projekt se povedl opravdu skvěle. Představení nemá chybu, moc pěkné akrobatické kousky, výtečné po pohybové stránce a naprosto výborně zkombinováno s hodně chytlavou doprovodnou živou hudbou. Vtáhne to dost rychle a pak už jen jedete na stejné vlně. Nejlepší však je ta energie a radost, která z těch kluků ze Rwandy ohromně čiší. To je prostě krásně nakažlivé. Snad to neskončí na Letní Letné 2017 a ještě se to někdy v budoucnu objeví.
(zadáno: 9.8.2017)
Aniž bych chtěl nějak snižovat jinak jistě dobrý výkon S. Stašové, tak zvolené pojetí mi pro tuto hru nepřišlo šťastné. V některých místech svými silnými gesty, změnami hlasu či zvolený tónem, danou situaci příliš odlehčila a posunula tím její vyznění. Též jsou zde dosti upozaděni oba sourozenci, zvláště pak role dcery. Jejich dialogy sníženy na minimum a díky tomu také nejsou tak jasné jejich motivy a jednání. V konečném důsledku pak nevycházejí tolik jako oběti jednání své matky a tím se i posunul celý význam této hry. Nicméně přese všechny výtky má hra stále svoji sílu a dokáže zaujmout.
(zadáno: 3.7.2017)
Určitě to není z mého pohledu úplně špatné zpracování, ale přesto mě to příliš nezasáhlo. Líbil se mi zvolený humor i způsob pojetí Hamletova šílenství. Zvláště v první části vzniklo několik velmi povedených scén a mohu říci, že jsem se nijak nenudil. Nicméně zvolené tempo v druhé části působilo až příliš uspávacím dojmem. Více škrtů způsobilo též složitější interpretaci některých činů a motivů postav. Závěrečnou scénu jsem tak sledoval již spíže s odtažitým dojmem. Nemohu však nepochválit skvělého J. Plesla, jenž si mě ve své titulní roli rozhodně získal. 55%
(zadáno: 30.6.2017)
Další velmi vydařený počin z dílny Calembour. Tři kousky, každý specifický svým pojetím, zvoleným žánrem i tématem. Přesto všechny kvalitní se skvělými texty, slovními hříčkami a libozvučnými písněmi. Pobaví, zaujme a potěší. Výborná K. Farag a vedle ní také L. Polišenská. Holky zde jasně vedou, byť pánové samozřejmě nezůstávají příliš pozadu. Mile rád doporučuji všem ke zhlédnutí.
(zadáno: 15.6.2017)
Ale ano, funguje to. Je to jiné, bezpochyby zvláštní, přesto má to svoje působivé kouzlo a také silné momenty. Líbila se mi vykreslená atmosféra, kterou velmi pěkně dotvářela zvolená hudba. Volba angličtiny umožnila skvělou práci s výslovností, artikulací a vůbec moc pěkné hrátky s jazykem. Samotný příběh se pro mě nijak nevytratil, naopak byly momenty kdy jsem do něj byl přímo vtažen. Tedy celkově povedená záležitost, jenž stojí jistě za návštěvu. 77%