Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (794)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 11.2.2017)
Pokud by zde někdo čekal něco jako příběh, pointu nebo snad nějaké poselství, tak bude asi zklamán. Ale kdo si přečte aspoň anotaci, tak ví, že tohle představení je trochu o něčem jiném. Krásná ukázka toho, jak může z ničeho vzniknout něco a to něco být poutavé a zajímavé. Stačí se tomu poddat, nic neřešit a nechat se unášet tím co se před vámi odehrává. Dokáže to vtáhnout a pohltit. Za mě opravdu výborný kousek. Výtečná především I. Uhlířová, ale dobří byli též M. König s M. Kernem. Stojí určitě za vidění.
(zadáno: 6.2.2017)
Dobře napsaná hra, která má jedno dosti jasné a silné téma, jenž dokáže správně umocnit a srozumitelnou formou předat k zamyšlení. Od začátku do konce pěkně vystavěné, bez slabších míst a s poutavým dialogem, který spolehlivě udrží diváckou pozornost. Po herecké stránce skvělé výkony od obou protagonistů, kteří na sebe slyší a společně jim to funguje více než dobře. Nelze jinak než doporučit, další kousek v Řeznické co stojí za vidění.
(zadáno: 2.2.2017)
Zajímavá sonda do oblasti komunikace a předávání informací. Spousta relativně netradičních situací, které vás jako diváka dokážou vyvést z konceptu a u kterých pořádně nevíte co si máte vlastně myslet. Ale i to je svým způsobem součástí zpracování informací a patří to do celkového schématu inscenace, která je ve svém důsledku docela slušně promyšlená. Netvrdím však, že vše je povedené a bez chyby, z mého pohledu jsou slabší scény a některé prvky působí až příliš zmatečně. Nicméně doporučuji dát tomuhle kousku šanci a užít si ho takový jaký je. 65%
(zadáno: 18.1.2017)
Inscenace, která svým vývojem několikrát, a docela nečekaně, překvapí. Rychlé a stěží předvídatelné střídání poloh obou aktérů je hlavní hnací motor, jenž spolehlivě udržel moji pozornost a zájem o dění na jevišti. Byť ano, musím přiznat, že několik slabších míst se také našlo a je možné, že lepším uchopením by se dosáhlo ještě silnějšího prožitku. Nicméně oba herci si vzájemně velmi dobře sednou a jejich společný dialog funguje na jedničku. Za mě tedy rozhodně pochvala jak pro V. Kubařovou tak pro J. Plesla. Celkově příjemná podívaná.
(zadáno: 15.1.2017)
Především vynikající po audiovizuální stránce. Výtečná scéna, kostýmy i hudební složka. Zvolený způsob zpracování myslím dobře vystihuje atmosféru tohoto díla a dokáže diváka silně upoutat a místy doslova pohltit. Silné, surrealistické, melancholické, expresivní a vůbec tak trochu šílené a divné. Takže přesně takové jaké by to mělo být. (viděno v Divadle v Dlouhé)
(zadáno: 12.1.2017)
Několik světlých, zářících momentů v rozlehlé, temné prázdnotě. Toť v souhrnu mé dojmy, pokud bych měl použít nějaké to vesmírné přirovnání. Několikrát jsem se pobavil, ale častěji jsem bohužel buď příliš nechápal smysl nebo jen nebyl probíhajícím dějem nijak zaujat. Určitě je tam vícero vtipných situací, povedených narážek na různé sci-fi kultovní snímky. Skvělý M. Isteník jen svým umem povznese některé scény. Ale přesto mě to jako celek spíše nudilo a prakticky nijak více nezasáhlo. Bohužel. (viděno v divadle v Dlouhé)
(zadáno: 11.1.2017)
Tři herečky, rivalky, jenž se nemají příliš v lásce a zároveň se navzájem svým způsobem uznávají. Okolnostmi svázané proti společnému nepříteli. Moc pěkná výchozí situace, ze které se podařilo rozehrát spoustu bravurních scén a dialogů. Zvláště řekněme první polovina má skvělé tempo a dokáže dobře strhnout. Závěr je pak bohužel již slabší, trochu se tápe, natahuje a chybí přeci jen údernější zakončení. Přesto však za mě stále hodně povedené, určitě i díky výborným výkonům L. Skopalové, V. Žilkové a I. Uhlířové. Takhle dobrou souhru jsem už dlouho neviděl. 75%
(zadáno: 9.1.2017)
V první řadě pěkné písně v podání dobře znějícího živého orchestru. Vedle toho zaujalo modernější uchopení celé pohádky. Líbilo se mi využití mobilů, selfie, sociálních sítí a různých jiných prvků aktuální doby, jenž se do celého příběhu povedlo velmi slušně zakomponovat. Nicméně mi již příliš nesedla aplikace všemožných politických narážek v podání obou rádců. Někdy mi to přišlo laciné, jindy až příliš násilné, celkově pak zbytečně posouvající vyznění původní pohádky. Ale jinak oceňuji velmi dobré výkony hlavně J. Ciny a B. Kohoutové. Z ostatních pak vynikla výtečná D. Kolářová.
(zadáno: 27.12.2016)
Inscenace, která skrývá jak vtipnou a líbivou formu, tak mrazivý a místy děsivě pravdivý obsah. Výsledkem je dosti zajímavá hra, která zaujme a zanechá svoji stopu. Zpracování se povedlo, jednotlivé písně a dialogy se dobře doplňují a jejich vzájemné střídání je ku prospěchu plynulosti celé hry. Herecky i pěvecky není žádných výtek. Za mě tedy určitě počin, který stojí za pozornost. 75%
(zadáno: 21.12.2016)
Výrazně nenadchlo, ale ani neurazilo. Příjemně dobrý K. Roden a vedle něj výborná H. Seidlová, která hlavně pěvecky byla nejlepší ze všech účinkujících. Zaujala také Z. Mauréry (byť u ní si myslím, že by to bylo ještě lepší kdyby zpívala v rodné slovenštině). Po hudební stránce slušné a poslouchatelné, nejvíce určitě potěší živý orchestr, který je zde hodně znát a slyšet. Dějově a obsahově nemám příliš výtek, první část je občas možná až příliš popisná, druhá má určitě lepší tempo a je celkově svižnější. V součtu za mě stále milé předvánoční představení s jehož návštěvou se chyba neudělá.
(zadáno: 19.12.2016)
Musím přiznat, že z toho mám trochu rozporuplné pocity. Na jedné straně zajímavá, působivá scéna a v tomto směru i celý způsob zpracování, jenž mě rozhodně zaujal a hodnotím ho dosti kladně. Na straně druhé právě mé možná až příliš velké zaujetí formou, výkladem jednotlivých scén a zvolených symbolik, mě více odtáhlo od vnímání obsahu. Nebylo to pro mě následně tak šokující a mrazivé, jak bych si u této hry představoval a ani příliš emočně vypjaté. Nicméně rozhodně nenudilo a po herecké stránce nikdo nezklamal. Zaujal mě především V. Javorský, jehož výkon byl pro mě nejvíce přesvědčivý. 65%
(zadáno: 18.12.2016)
Hra pojmenovaná v originále po Heisenbergovi rozhodně nepostrádá určité prvky neurčitosti. Ale je zde myslím docela pěkně ukázáno jak nelze mít vše najednou a jednoduše když se soustředíme jedním směrem logicky nám uniká pozornost jinde. Samotné dialogy na mě pak působily dobře nahodilým dojmem, a někdy to vypadalo, že směřování hry není nijak dané. To ve výsledku správně posloužilo k upoutání pozornosti a zájmu o další průběh. Nicméně vše se jednou vyčerpá a zvolená délka je tak akorát na hraně. Oba aktéři pak potěšili svým veskrze příjemným přirozeným herectvím. Celkově pozitivní dojem. 68%
(zadáno: 14.12.2016)
Příjemně hořkosladké vánoční příběhy odehrávající se v jednom pavlačovém domě. Některé výraznější, jiné trochu slabší, ale jako celek určitě dobře koukatelné. Myslím, že hezky ukazují to, že vánoce jsou hlavně takové jaké si je každý udělá. Sami o sobě samozřejmě štěstí a radost nikdy nepřinesou. Vždycky je to hlavně o lidech. Z divadelního hlediska opravdu moc pěkně situováno do pavlačového prostředí Cevro Institutu, jež bylo maximálně využito. V součtu hra, která zanechá spíše pozitivní dojem, hlavně takto před vánoci.
(zadáno: 13.12.2016)
Z mého pohledu to nebude patřit mezi to nejlepší co McDonagh napsal, ale svoji kvalitu hra bezesporu má. Samotná myšlenka je rozhodně dobrá, její provedení pak o něco slabší. Místy trochu mrazivé a slušně protkané černým humorem, jenže pořádně nezanechá silnější dojem ani jedno z toho. Občas také bohužel až příliš rozvleklé, zvláště hromadnější scény. Nejlepší byl pro mě závěr první půle a dialog V. Šandy s Š. Fingerhutovou, který se hodně povedl a jenž oba herci zvládli naprosto skvěle. Kromě nich potěší svými výkony hlavně D. Černá, M. Finger a O. Malý. Celkově tedy solidní inscenace. 65%
(zadáno: 1.12.2016)
Vcelku vydařená komedie s příjemně uvěřitelným příběhem, bez zbytečných šíleností, přehrávání či nějakého pokleslého humoru. Naopak spousta vydařených scén, vtipné situace i zajímavý a chytlavý děj. Bohužel však také místy až moc rozvleklé, zvláště první část, jež měla několik slabších pasáží. Druhá o poznání lepší, ale trochu zbytečně v závěru shozená samotnými herci, kteří se několikrát odbourali vlastními dialogy a hůře se pak dostávali zpět do role. Až na tyto momenty pak moc pěkný výkon zvláště od M. Hofmanna a vedle něj též F. Blažka. Pobavil jsem se určitě dobře. 65%
(zadáno: 25.11.2016)
Úsměvné a milé. Líbila se mi zvolená forma a předávání celého příběhu mezi jednotlivými herci, kdy každý mluvil různé pasáže a různé osoby. Nicméně samotný obsah mě bohužel příliš nezaujal, byť obsahuje několik zajímavých pasáží a i nějaká ta pointa by se našla. Ale přeci jen mě postupně trochu nudil, přičemž zvolená délka hry je tak akorát v tomto směru únosná. Celkově však rozhodně nijak neurazilo.
(zadáno: 22.11.2016)
Nemohu si pomoci, ale přišlo mi to až zbytečně dlouhé a natahované. Hlavně v první polovině je řada scén, jež nemají větší náboj, napětí či humor. Zejména postavy ztvárněné herci M. Čapka, P. Bureš a P. Panzenberger mi přišly vcelku nezajímavé, pro děj nepříliš přínosné a jejich scény tak trochu navíc. Stejně tak postava Barnardina byla myslím trochu nadbytečná. Největším přínosem této hry pro mě byl Š. Kozub, jenž svým skvělým výkonem pozvedl řadu scén na vyšší úroveň. Vedle něj pak zaujali též A. Čuba, P. Dostálová a V. Georgiev. Jako celek však stále pouze lepší průměr.(viděno v La Fabrice)
(zadáno: 21.11.2016)
Setkání dvou mladých žen, které tak trochu neví co pořádně se životem a společně rozebírají své aktuální důležité rozhodnutí. Při tom se pěkně zostra pustí do problémů současné mladé generace. Příliš zábavy, volnosti, minimální zodpovědnost, neochota dospět a spousta dalších témat. Nešetří nikoho, schytají to jak muži tak ženy. To vše samo o sobě není nic příliš nového, byť je to zde podané velice vtipně a zábavně. Avšak způsob a okolnosti tohoto setkání dodávají hře nový, neotřelý a velice zajímavý rozměr. K tomu potěší velmi sympatické výkony obou hereček, zvláště pak skvělé A. Stropnické.
(zadáno: 15.11.2016)
Inscenace, která dle mého názoru velice dobře a trefně pojmenovává hlavní problémy současného fotbalu. Zároveň je pěknou poctou profesi fotbalových sudích, byť ani zde se nebrání trefovat do vlastních řad a nijak tuto profesi neidealizuje. Z hlediska provedení je v první části několik pasáží, které mi přišly až příliš afektované nebo naopak nezáživně popisné. Jisté zkrácení by tomu myslím prospělo, i když nyní celková délka hezky odpovídá fotbalovému zápasu. Jako celek však působí hra vyrovnaně a kompaktně, L. Hampl pak předvádí velmi silný, energický výkon. Rozhodně zanechalo pozitivní dojem.
(zadáno: 7.11.2016)
Pro mě rozhodně zdařilá a působivá adaptace tohoto klasického díla. Dobře vystavěný děj, jenž pozvolně krásně graduje až do výrazné druhé části, která je na jednu stranu již hůře srozumitelná, ale na druhou silně pohlcující a podmanivá. Je zde několikero obrazů, které nejsou jednoduché na interpretaci a možná ani jeden konkrétní význam nemají. Nicméně pokud nebude cílem vše rozklíčovat do detailu, tak dílo jako celek zanechá nemalý dojem. Napomáhá tomu skvělá doprovodná hudba, velice funkční jednoduchá scéna a kvalitní herecké výkony v čele s K. Cibulkovou, L. Veselým a M. Krátkou. 77%
(zadáno: 2.11.2016)
Tato hra, pravda, není příliš jednoduchá na orientaci a nelze si z ní odnést nějaký jasný závěr. Nicméně přesto, nebo možná i právě proto, u mě zanechala veskrze kladný dojem. Moc pěkně zvolená scéna, kostýmy i trefně vybraná doprovodná hudba pomáhají vytvářet tu správnou, lehce mysteriózní, pohlcující atmosféru. K tomu rozhodně slušné herecké výkony od všech aktérů, potěšili zejména B. Kaňoková a V. Švarc. Celkově tedy určitě nijak nenudilo.
(zadáno: 31.10.2016)
Dobře napsané i zpracované. Moc pěkně udělané střídání dvou časových rovin, které je svižné, funkční a udržuje celou hru ve správném tempu, takže ani na chvíli nijak nenudí. Dějem se prolíná několikero závažných témat, od předsudků, přes sektářství až po násilné zneužití, ale vše je podáno správnou satirickou, vtipnou formou, jež ale nijak nezlehčuje jejich význam a dopad. K tomu musím přidat povedené herecké výkony, hlavně velmi dobrý J. Böhm a vedle něj také P. Halíček a I. Machalová. Za mě inscenace co stojí rozhodně za pozornost.
(zadáno: 20.10.2016)
Veskrze povedená záležitost. Našlo by se sice pár věcí, kde mě to přišlo buď přehnané nebo naopak neúčinné, ale většina scén je opravdu vydařená a se spoustou vyjádření se trefili do černého. Originálně pojaté, vtipné a humorné, s líbivou doprovodnou hudbou. Sice místy trochu obscénní a více přisprostlé, ale to se zde myslím dá čekat. Pokud toto nevadí tak dobrá zábava zaručena.
(zadáno: 17.10.2016)
Velmi dobře napsané a též zdařile přednesené a ztvárněné. S. Majer v tomto směru předvedl opravdu skvělý výkon. Nijak nenudí, nepoučuje, nemoralizuje, pokud něco tak hlavně pobaví. Z mého pohledu je zde jasná snaha nezaujmout nějaký konkrétní postoj a spíše obecně reflektovat stav současné společnosti, což se myslím podařilo dosti slušně. Celkově inscenace, která zaslouží pozornost a bezesporu zanechá nemalý dojem.
(zadáno: 7.10.2016)
Povedený kousek. Skvělá hudba, povedená choreografie, spousta pěkných písní. K tomu funkční příběh, který má vtip a nepůsobí nijak trapně či lacině. Není příliš hluchých míst, celé to šlape opravdu moc dobře, zvláště pak první část. Ta druhá stojí primárně na sólových písní a některé jsou si až trochu moc podobné. Osobně bych zde ubral malinko té lásky a přidal o špetku více rock'n'rollu. Ale jinak rozhodně od všech dobře zahrané a hlavně zazpívané. P. Pálek nijak nezklamal, ale ještě více zaujali vynikající J. Tenkrát, P. Tenorová a M. Křížová. V konečném součtu za mě určitě spokojenost. 75%