Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (803)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 29.3.2018)
Bohužel z mého pohledu to bylo celé dost ploché a prázdné. Byť z hlediska obsahu proběhla řada emočních scén, tak musím přiznat, že mě žádná výrazněji nezasáhla, osud všech postav mi byl relativně lhostejný a jakékoli směřování celé inscenace jsem vnímal dosti neurčitě. Povedlo se však vykreslit docela zajímavou dekadentní společnost a zobrazit dobře odlišné charaktery. Po herecké stránce též velmi slušné výkony, takže bez zajímavosti tato hra určitě není. 55%
(zadáno: 2.11.2017)
Musím přiznat, že s tímto mě P. Zelenka spíše zklamal. Z mého pohledu je hra příliš plochá, dosti předvídatelná a emočně slabá. Jsou tam obsahově silná témata, ale nedokáží zasáhnout neb zde není prostor vybudovat si k nim výraznější vztah. V první části je postava Věry hezky načrtnuta v prvních scénách, ale pak se již skoro nikam neposune. V druhé přichází očekávaná změna, která je ale dějově lehce nelogická a i zde si pak vývoj drží neměnný styl. I přesto však má hra co nabídnout, minimálně několikero povedených vtipů a dialogů a také dobré herectví v podání I. Chýlkové. 55%
(zadáno: 9.8.2017)
Aniž bych chtěl nějak snižovat jinak jistě dobrý výkon S. Stašové, tak zvolené pojetí mi pro tuto hru nepřišlo šťastné. V některých místech svými silnými gesty, změnami hlasu či zvolený tónem, danou situaci příliš odlehčila a posunula tím její vyznění. Též jsou zde dosti upozaděni oba sourozenci, zvláště pak role dcery. Jejich dialogy sníženy na minimum a díky tomu také nejsou tak jasné jejich motivy a jednání. V konečném důsledku pak nevycházejí tolik jako oběti jednání své matky a tím se i posunul celý význam této hry. Nicméně přese všechny výtky má hra stále svoji sílu a dokáže zaujmout.
(zadáno: 3.7.2017)
Určitě to není z mého pohledu úplně špatné zpracování, ale přesto mě to příliš nezasáhlo. Líbil se mi zvolený humor i způsob pojetí Hamletova šílenství. Zvláště v první části vzniklo několik velmi povedených scén a mohu říci, že jsem se nijak nenudil. Nicméně zvolené tempo v druhé části působilo až příliš uspávacím dojmem. Více škrtů způsobilo též složitější interpretaci některých činů a motivů postav. Závěrečnou scénu jsem tak sledoval již spíže s odtažitým dojmem. Nemohu však nepochválit skvělého J. Plesla, jenž si mě ve své titulní roli rozhodně získal. 55%
(zadáno: 20.3.2017)
Tato inscenace mě bohužel nějak minula. Samotný děj, jednotlivé postavy a jejich činy nebo motivy, to vše kolem mě pohodlně proplulo a nezanechalo nějaký větší zásah. Nicméně bylo tam několik dialogů či scén, které pobavily nebo nějakým jiným způsobem zaujaly. Oceňuji také herecký přínos všech aktérů, zahráno to bylo určitě dobře. Potěšila zejména dvojice R. Jašków a E. Josefíková. V konečném součtu však převládají spíše rozporuplné pocity a vtíravá otázka "K čemu to vše bylo dobré?".
(zadáno: 27.2.2017)
Na můj vkus až příliš poetické a melancholické. Životní příběh jednoho obyčejného a slušného člověka, který vlastně není vůbec obyčejný, natož k tomu slušný. V tomto směru inscenace podává určitou reflexi lidského života a vyvolává otázky a náměty k zamyšlení. To vše je rozhodně dobře, ale zvolené tempo hry není příliš šťastné, i přes kratší délku je to dost náročné na udržení pozornosti a nelze se občas ubránit spacím momentům. Po herecké stránce však potěšil svým sympatickým výkonem M. Hruška a z ostatních pak hlavně M. Pospíchal. 55%
(zadáno: 12.1.2017)
Několik světlých, zářících momentů v rozlehlé, temné prázdnotě. Toť v souhrnu mé dojmy, pokud bych měl použít nějaké to vesmírné přirovnání. Několikrát jsem se pobavil, ale častěji jsem bohužel buď příliš nechápal smysl nebo jen nebyl probíhajícím dějem nijak zaujat. Určitě je tam vícero vtipných situací, povedených narážek na různé sci-fi kultovní snímky. Skvělý M. Isteník jen svým umem povznese některé scény. Ale přesto mě to jako celek spíše nudilo a prakticky nijak více nezasáhlo. Bohužel. (viděno v divadle v Dlouhé)
(zadáno: 22.9.2016)
Bohužel jsem z této hry cítil, že při lepším uchopení by mohla zanechat výrazně lepší dojem. Takto je hlavně první část až příliš nezáživná, druhá to sice vylepší, ale spíše díky samotné zápletce, než z důvodu lepšího zpracování. Prostě hra nemá to správné tempo, aby pořádně vtáhla a více tak zaujala. Nicméně i tak se stále jedná o solidní komedii, která je dobře napsaná, s vtipnou a neotřelou zápletkou i chytrým vyústěním. To není nijak málo. 55%
(zadáno: 19.7.2016)
Přišlo mi to jako takový zvláštní "kočkopes", mix všeho možného. Na jednu stranu je zde relativně vážně nastíněno několik silných témat (nevěra, problémy s početím, sociální problémy, samota), ale vždy jsou dost rychle odlehčeny a následně i často shozeny nějakou absurditou. Ano, jedná se o primárně o komedii, takže to má své opodstatnění a v první části to funguje relativně slušně. Nicméně ve druhé to již sklouzne k jedné šílenější scénce za druhou ve snaze to nějak zábavně ukončit. Naštěstí situaci často zachraňují dobré herecké výkony, hlavně oceňuji J. Strykovou a I. Chýlkovou.
(zadáno: 6.6.2016)
(zadáno: 1.6.2016)
Nejspíše budu opakovat již řečené, ale i já vidím hlavní problém této hry v složitých a relativně nezáživných dialozích. A k tomu též v absenci výraznější dějové linie, která by silněji udržela moji v pozornost. Bohužel s přibývajícím časem bylo čím dál těžší soustředit se na odehrávající se příběh a to i přes některé pěkné momenty vyvolané především kvalitním hereckým výkonem vybraných aktérů. Za vyzdvihnutí stojí především T. Medvecká, J. Boušková a J. Hartl. Vydařené jsou i kostýmy a živá doprovodná hudba. Jako celek však bohužel tato inscenace spíše zklamala. 55%
(zadáno: 21.4.2016)
Přiznávám, tak trochu jsem doufal v druhý Masakr v Paříži (divadlo Disk, 2012). Bohužel ale toto mé očekávání bylo trochu přehnané. Hlavní myšlenka je zde určitě dobrá a inscenace obsahuje pěknou řádku zajímavých nápadů, stejně jako vydařené scénické provedení. Kdyby se jednalo o cca hodinovou hru pouze volně inspirovanou titulním dílem, mohlo to být myslím výrazně lepší. Takto je zde až příliš popisných pasáží a relativně nudné dialogy, které příliš nezaujmou. Typické je, že dobrému nápadu předchází několikaminutová nezáživná scéna. S přibývajícím časem jsem už jen doufal v brzký konec. 55%
(zadáno: 21.3.2016)
Těžko se mi tohle představení hodnotí. Určitě si nemyslím, že se jedná o špatný kus nebo celkově nevydařenou inscenaci. Ale je to každopádně dost náročná hra, těžká a špatně srozumitelná. Zvolené zpracování je rozhodně zajímavé, hodně se mi líbila scéna a doprovodná hudba, k tomu skvělé herecké obsazení a též kvalitní jednotlivé výkony. Délka je však už spíše za hranou a je těžké udržet pozornost po celou dobu. Pokud si vyslechnete výklad tvůrců po skončení, možná budete moudřejší. Ale pokud je toto nutná podmínka pro pochopení záměru, pak není něco dobře. 55%
(zadáno: 10.2.2016)
Bohužel tato hra mě příliš neoslovila. Očekával jsem trochu více humorného nadhledu, zajímavější dialogy a též výraznější změny po dějové stránce. Takto to na mě působí až příliš bezúčelově, se spoustou slabších scén a laciných témat. Situaci naštěstí zachraňuje dobře ztvárněné trio sloužících, především M. Sitta. K tomu též skvěle hrající dvojice A. Polívková a M. Kern. Oproti první části je pak ta druhá o něco svižnější a více vydařená. 55%
(zadáno: 30.10.2015)
Byť mám rád filmy od Tarantina nebo hry od McDonagha, tak tohle mě nějak nechytlo. Několikrát jsem se zasmál, to určitě ano, ale celkově mi daná zápletka, a vlastně i celý příběh, přišla spíše slabá. Většina dialogů plytkých a laciných. Nepůsobilo to na mě žádným větším napětím, obavy o osud jednotlivých postav se nedostavily, tak nějak mi bylo jedno jak to vlastně celé dopadne. To platí hlavně o první polovině, druhá mi přišla již o něco lepší, zvláště po herecké stránce a konverzační stránce. Z aktérů potom zaujali hlavně M. Pospíchal a R. Jašków. 55%
(zadáno: 9.10.2015)
Tak se to (ne)povedlo asi tak stejně jako Lucie v Karlíně. Samotný příběh a jednotlivé dialogy jsou jak z nějakého hodně špatného amerického filmu. Situaci zachraňují pěkné písně M. Žbirky, několik povedených choreografií (ty J. Ďurovčík opravdu umí) a velmi dobré výkony T. Savky, M. Doubravové a R. Tomeše. Ostatní aktéři (P. Novotný, O. Smysl, K. Steinerová a V. Vodičková) spíše průměrní. Najde se tam tedy několik pěkných scén, ale jako celek pro mě tento muzikál prostě nefunguje.
(zadáno: 8.9.2015)
Zvolená forma mi u této hry příliš neseděla. První část na mě působila jako příliš natahovaná předehra s představením jednotlivých postav. Pomalejší tempo a delší pauzy mezi dialogy udělaly své. Necítil jsem ze hry skoro žádné napětí a bylo mi veskrze lhostejné co se stane dál, hlavně ať se to už někam posune. Samotný závěr přinesl očekávané vyvrcholení, které mělo svoji sílu, ale celkový dojem ze hry u mě již nezměnilo. Po herecké stránce spíše průměrné a to jak u M. Fingera tak O. Sokola. Ze srovnání s původním zpracováním z roku 2006 mě tato verze nevychází nijak vítězně. 55%
(zadáno: 13.4.2015)
Je to opravdu zajímavý úlet. Někoho to možná bude bavit více, mě to bohužel přišlo trochu slabší, zvláště po textové stránce. Začátek dobrý, netradiční situace a okamžiky mají svůj vtip a pobaví, ale postupně to nepřináší nic nového. Naštěstí se vydařily závěrečné projekce, ty hodnotím rozhodně kladně. Stejně tak i finální píseň. Po herecké stránce potěšilo vidět na jevišti T. Brodskou, krom ní příjemně překvapil i V. W. Kraus.
(zadáno: 2.2.2015)
Začátek se myslím povedl a vzbudil ve mě nadějná očekávání dalšího vývoje. Bohužel ale s postupem času se hra stále více tříští a rozpadá na různé více či méně zajímavé scény, jejichž význam však není lehké uchopit či dát jasně do souvislostí s tématem celé inscenace. Poslední třetina je pak už vyložený chaos, kde nic není nemožné. Při odchodu z divadla převládají dosti rozporuplné pocity a neurčitost nějakého sdělení. Přitom samotný nápad není nijak špatný, zpracování však pokulhává. Naštěstí to dost zachraňují oba aktéři, jak M. Pospíchal tak M. Mejzlík předvedli rozhodně dobré výkony. 55%
(zadáno: 26.1.2015)
Bohužel tato hra mě nijak zvlášť nezasáhla. Herci se bezesporu snažili, to nelze vytknout. Zvláště Z. Velen předvedl dobrý výkon. Ale příběh inscenace a její provedení nepovažuji za zdařilé, též mi nebyly příliš jasné některé motivy chování a jednání jednotlivých postav. Celkově představení, které ve mě nezanechalo větší stopy. 55%
(zadáno: 16.12.2014)
Tento muzikál je především jedna velká show, musí vás to chytnout hned na začátku a strhnout svojí energií. Ale bohužel tento pocit jsem po většinu tohoto představení neměl. Za opravdu vydařené považuji snad jen písně "Voulez-Vous" a "Lay all your Love on me", tedy písně kde byla zapojená i celá company, ostatní tak silně nevyzněly. Nepomáhá tomu ani příliš velký prostor KC, na kterém se většina scén doslova ztrácí. Z obsazení musím vyzdvihnout P. Vraspírovou, která zahrála i zazpívala výborně. Vedle ní pak ještě D. Šinkorovou. Ve srovnání s nimi působili někteří jiní dost tragicky.
(zadáno: 11.12.2014)
U mě tady forma jasně vítězí nad obsahem, ale bohužel až skoro kontumačně. Určitě svým způsobem zajímavé zpracování, ze kterého je ale dost těžké odnést si něco jiného než ztvárnění některých scén či hudební projev v druhé polovině. Je tam sice určitý náhled do možných psychologických pochodů sebevrahů, ale přiznávám, že jsem je příliš nepobral.
(zadáno: 10.11.2014)
Toto provedení mi nepřišlo nijak zdařilé. Působilo to na mě příliš odtažitým dojmem a dramatické vyznění nezanechalo hlubší stopu. Nejen zpracovaní, ale i herecké výkony obou hlavních představitelek působily poněkud nepatřičně. Oba jejich hlavní dialogy, na kterých inscenace svým způsobem stojí, byly bez náboje a nijak mě nezasáhly. Bohužel hlavně Z. Stavná mi zde přišla slabší. Za nejlepší tak považuji výkon V. Kotka, jehož přítomnost tuto inscenaci nejvíce oživila a vyvolala alespoň nějaké emoce. 45%
(zadáno: 13.8.2014)
Tato hra pro mě měla skoro ukázkovou sestupnou tendenci. První scénka o partnerské nevěře rozhodně nejlepší, dobře zpracovaná, solidní námět a pěkné vyústění. Též J. Schneiderová a M. Slaný v ní zahráli dosti slušně a dobře se na to koukalo. Druhá scénka v IKEE nebyla o moc horší, opět dobrý nápad i celkové vyznění. Zde sice občas lehce přehrávající, ale přesto stále velmi dobrá M. Šoposká. Nicméně vše to spolehlivě zabila závěrečná scénka s čivavou. Z mého pohledu dost špatný námět, slabá pointa, výrazné přehrávání, spousta laciných vtipů a herecky spíše průměrné. Škoda tohoto závěru. 55%
(zadáno: 23.5.2014)
Hlavním kladem této inscenace pro mě byla jednoznačně B. Hrzánová, která dokáže svým hereckým uměním pozvednout na dobrou úroveň i takto špatnou hru. Vedle ní ještě pochvala pro neméně dobrou L. Vlasákovou. Nicméně hlavní problém byl u mě ve hře samotné. Přes několik závažných témat mi celkový příběh přišel dosti nudný a slaboduchý, až příliš často sahající po zbytečně laciném humoru. Pasáže s vloženými pohádkami mě vyloženě minuly, jejich smysl a přínos pro tuto hru jsem zcela nepochopil. Ale nejspíš pouze nejsem tam správná cílová skupina, většina hlediště se bavila více než dobře.