Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (793)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 15.6.2014)
Zajímavý motiv, který se však, dle mého názoru, nepovedlo dobře zpracovat. Spousta scén působí nejasným či zmateným dojmem. Sekvenci s trpaslíky i video projekci bych osobně zcela vypustil, samotného hře to nic nepřineslo, spíše naopak. I. Uhlířová však nezklamala a přináší několik vydařených scén, také J. Kniha v roli myslivce předvedl dobrý výkon. Celkově však převládají spíše rozpačité či negativní pocity.
(zadáno: 10.12.2013)
Až příliš sterilní pojetí, bez špetky inovace. Pouze přenesení klasického textu na jeviště, bez nějaké výraznější přidané hodnoty. Koncept minimalistické scény, bez jakéhokoli hudebního doprovodu, není sám o sobě špatný. Ale nutí diváka soustředit se pouze na herce, neb nic jiného neodvádí jeho pozornost. To však také vyžaduje opravdu silné a přesvědčivé herecké výkony, které zde ale bohužel k vidění nebyly. Spíše je to po herecké stránce nevýrazný průměr. Též jsem zcela nepochopil bezpočet scén, kdy pouze někdo přicházel, odcházel či pouze někam přecházel. Vyvolaly ve mě snad jen pocity nudy.
(zadáno: 4.11.2013)
Přiznám se, že jsem čekal o něco více, než jen citace jednotlivých pasáží ze Stopařova průvodce. Několikrát jsem se dobře zasmál, ale na tom má větší zásluhu Douglas Adams než tvůrci a herci této inscenace. Samotné provedení je dost průměrné a ani herecké výkony nejsou v žádném případě oslnivé. Navíc stejně jako knižní předlohy má i tato hra sestupnou tendenci, díky čemuž jsem cca od poloviny doufal v brzký konec.
(zadáno: 30.10.2013)
Takhle opravdu ne. Slabý děj, slepenec nesourodých scének a spousta laciného humoru. Budiž, trochu se to dalo i čekat, neb bylo nutné všechny ty písně nějak pospojovat. Ale většina z nich nemá náboj, atmosféru, prostě skoro žádnou přidanou hodnotu. Často mě napadlo, že kdybych si doma pustil její videoklip tak budu spokojenější. Až na výjimky slabá choreografie a i pěvecky spíše průměr. Představení nabírá dech až v poslední třetině, najednou přijdou písně které zapůsobí a přinesou nějaké emoce. Ale na výraznější vylepšení celkového dojmu je již příliš pozdě. Převažuje jednoznačně zklamání.
(zadáno: 8.5.2013)
Nelze říct, že bych se vůbec nebavil. Ty jeho písničky mají přeci jen něco do sebe a špatně se neposlouchají. K tomu se člověk dozví něco více o osobnosti Karla Hašlera, který si to svým životem zcela jistě zasloužil. Otázka spíše je zda zrovna touto formou. Zda to nemohlo být o něco důstojnější a méně kýčovité. Připadal jsem si tak trochu jako na nějakém okresním přeboru, než v první lize, kam toto divadlo patří. Nicméně třeba přiznat, že určitě nejsem správná cílová skupina této hry. Své diváky si bezesporu najde, o čemž svědčí závěrečná "standing ovation" a hromadný zpěv "té naší písničky".
(zadáno: 18.1.2013)
Bohužel toto ztvárnění nepovažuji za příliš povedené. Rozvleklé, nezáživné dialogy, spousta nudných míst, často pouze laciný humor a až nadbytečné užívání všemožných sexuálních narážek. V průběhu druhé poloviny to už bylo spíše jen čekání na konec. A u něj se dostavily svítící žárovky a blikající světélka jako na nějaké pouti...Ale jsou i pozitiva. Mezi hlavní patří ústřední dvojice F. Blažek a A. Elsnerová, jejíž dialogy a herecký projev zachraňují co se dá. Potom také výkon M. Novotného, který byl dle mého ze všech nejlepší. To jest ale vše, holt asi nejsem ten správný "vinohradský divák".
(zadáno: 10.12.2012)
S trochou nadsázky pouze pěkná forma bez obsahu. Hra má dobrou scénu i kostýmy. Vystupuje plejáda postav, antických hrdinů, jejichž osudy ale dobře známe a k nimž se těžko tvoří nějaké silnější pouto. Dialogy u většiny scén jsou dle mého názoru slabé a často jsem si připadal, že sleduji jen zajímavý výjev z trojské války, který mi ale nic jiného nepřináší. Příběh Troila a Kressidy je až příliš vtažen do pozadí. Větší náboj a více emocí přichází až v závěru, kdy je Kressida odvedena z Tróje. Následná pasáž je dle mého názoru nejvydařenější, nicméně celkový spíše slabší dojem již nevylepšila.
(zadáno: 17.4.2012)
Nemyslím si, že to bylo vyloženě špatné. Nicméně nelze se zbavit dojmu, že to mohlo být daleko lepší. Hra měla určitě své světlé momenty (povedené dialogy, vtipné narážky), zvláště v závěru první poloviny. Ale možnosti politické satiry zde jsou určitě větší.
Dojem nevylepší ani příliš statická scéna či lehké problémy s oponou (snad pouze výjimka v mém představení). Herci se snaží a V. Preiss nehraje špatně, přesto i on myslím mohl svou postavu uchopit o něco lépe. Celkově představení s velkými rezervami.
(zadáno: 2.3.2016)
Bohužel, jen těžko se mi hledají nějaká pozitiva o této hře. Je určitě možné, že jsem jen špatně pochopil autorův způsob myšlení, ale nemůžu si pomoci, přijde mi to opravdu špatné. Od jednotlivých postav, jejich skutků, jednání a motivů, přes dějovou linii po způsob samotného vyprávění. Spousta zdlouhavých míst a zbytečných dialogů. Často jsem si jen kladl otázku: "Proboha proč?". Situaci občas zachraňují dobře hrající P. Kikinčuk, Z. Stavná a V. Šanda. Ano, vidím v tom jistou problematiku partnerských vztahů, odcizení a hrozbu samoty. Ale jako divadelní hra to prostě nefunguje.
(zadáno: 30.11.2015)
Bohužel, bude to znít asi krutě, ale nevidím v tomto příliš smysluplný divadelní přínos. Několik zajímavých nápadů se našlo, ale většinou spíše scénického rázu. Celkově strnulé, místy až uspávací. Minimum scén, které vzbuzují divácký zájem. Po herecké stránce není též moc co hodnotit, neb z mého pohledu, většinu předvedených poloh by zvládl po krátké instruktáži asi kdokoli z publika. Důvod proč na toto zajít mě vlastně ani nenapadá.
(zadáno: 8.3.2015)
Tento ročník alterny je na mě asi až příliš alternativní. Přiznám, že úplně nechápu co vedlo tvůrce k vytvořené takovéto inscenace, jaká je její přidaná hodnota? Co si z toho má divák odnést a též co to vlastně přináší hercům? Většina z předvedeného šla mimo mě. Těch 30% je za snahu, pár zajímavých nápadů a závěrečný "nekonečný" song, který mi přišel z celého představení nejlepší.
(zadáno: 12.8.2014)
Artur rozhodně nezklamal. Jednoduchý příběh, který poučným a vtipným způsobem upozorňuje dnešní konzumní společnost, že snaha o dokonalost je k ničemu. Každý má své dobré a špatné stránky a je třeba je přijímat celkově i se všemi těmi drobnými neřestmi, které k tomu přeci patří. K tomu nechybí špetka toho laciného humoru a také nezbytné mravní poselství v závěru hry. Co víc si přát, že? Prostě svým způsobem krásně strávený letní večer na Harfě. Za rok si mile rád zase zopakuji. Za mě pěkných 33%.
(zadáno: 9.10.2013)
Nemastné, neslané, bez chuti a bez zápachu...pokud to tak mohu napsat. Ta hra je opravdu nezáživná. Žádné napětí, hloubka či humor. Ano několikrát se nejspíše zasmějete, ale to mi přijde zoufale málo. Herecky obstál snad jen Jan Potměšil. Ivana Chýlková bohužel nepředvedla nijak dobrý výkon a Jana Stryková si snad ani takovou roli se svým talentem nezaslouží. Ve Studiu Dva by si už konečně měli uvědomit, že pouze zvučná jména dobré divadlo nedělají. Je mi líto, ale tuto inscenaci bych osobně nikomu nedoporučil.
(zadáno: 21.1.2013)
Není mi příliš jasné, z jakých důvodů se vůbec tato inscenace dostala na zdejší repertoár. Samotná hra je dle mého názoru dost slabá a její zdejší zpracování tuto skutečnost nijak nevylepšilo. Hlavní motiv 4 různých letor ústí v neustále se opakující scény, byť každá hraná malinko jinak. Ale i tak dopředu víte co vás čeká a již si to jen "odškrtáváte". Celé to je pak zbytečně zdlouhavé a také nudné. Bohužel, zasmál jsem se opravdu jen sporadicky. Herecké výkony tomu též příliš nepomáhají. Za lepší považuji jen flegmatiky V. Chaloupkovou a C. Götze. Celkově dle mého názoru škoda času a peněz.
(zadáno: 1.8.2013)
Ač jsem očekávání neměl vysoké, tak přesto jsem si posunul svoji pomyslnou laťku kvality divadla. Těžko se mi zde hledají nějaké klady. Místy zaznělo několik dobrých vtipů a občas bylo vidět něco jako herectví. Ale jinak velmi laciné, předvídatelné a zdlouhavé. Nicméně když jsem zcela vypnul a nechal se tím jen volně unášet, tak jsem se i  slušně bavil (často tedy nevěřícně). Ale to mi vydrželo jen první půli, zbytek bylo již jen opakování viděného...Kdyby se jednalo o amatérský soubor, bylo by to jiné, ale u profesionálního divadla s cenou lístku 300 Kč to nelze přehlížet.