Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (794)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 3.11.2018)
Opravdu nadmíru vydařený počin. Jeden úžasný životní příběh se podařilo úspěšně převést do velmi povedené divadelní podoby. Ač hrozilo, že to bude mít příliš dokumentární formu, tak zvolené retrospektivní pojetí a s ním spojené dramatické vsuvky působí více než dobře. Výsledkem je nejen velmi poučná, ale také silná a působivá, přitom přiměřeně odlehčená, inscenace. Svůj podíl na tom mají také skvělé herecké výkony, ať už v podání I. Trojana nebo M. Myšičky, ale též výtečné V. Khek Kubařové či E. Maximové. Rozhodně po všech stránkách důstojný odkaz práce A. Holého. 85%
(zadáno: 28.10.2018)
Nejedná se o klasickou divadelní hru, takže možná není patřičné nějak více hodnotit. Přesto z mého pohledu je to od Dejvického divadla velmi povedený počin a oceňuji, že s tímto přišlo. Scénické čtení je uděláno velmi vkusně, s patřičnou dávkou nadhledu a vtipu, nicméně zachovávající si úctu a vážnost k daným událostem. Moc pěkné bylo i doplnění o zpěvy a písně, jež tomu dodalo další rozměr. Věřím, že by stálo za to takovýto zajímavý večer zopakovat i v budoucnu při nějaké jiné příležitosti, neb se jedná o téma, které bychom si měli i nadále připomínat.
(zadáno: 14.10.2018)
Pro mě bezesporu vydařené zpracování výtečného muzikálu. Tvůrci i všichni účinkující se s nelehkým kusem poprali opravdu se ctí a výsledek stojí rozhodně za vidění. Kostýmy, pohyby, choreografie, vše parádní. Pokud něco vytknout tak snad trochu větší taneční zapojení v Kočičím bálu, kde je to dost znát, nicméně chápu, že je toto hodně náročná pasáž. Bravurní H. Fialová, při jejích Vzpomínkách rozhodně mrazilo a byl to vrchol představení tak jak má být. Dále skvělá dvojice A. Gabrišová a V. Prášil Gidová, potom též zaujali L. Hudec Šubrt, R. Dang Van a B. Onderková. Velká spokojenost. 85%
(zadáno: 24.9.2018)
Vtipné, ironické, ale zároveň dramatické a silně emočně působivé, tak kde je to třeba a tak aby to odpovídalo vážnosti dané situace a době, kde se to odehrává. Po všech stránkách tedy inscenace co dokáže zasáhnout a to hned na více frontách. Svoji nemalou zásluhu na tom má vynikající E. Balzerová, jenž roli hraběnky ztvárnila opravdu mistrovsky. Vedle ní též D. Novotný, který se v roli zbídačeného lokaje také neztratil a spolu jim to funguje více než dobře. K tomu jim zdatně sekundují v menších rolích M. Pechlát, D. Sitek nebo M. Etzler. Celkově myslím tato inscenace nemůže nijak zklamat.
(zadáno: 18.9.2018)
Působivá hra, jenž zajímavým způsobem zpracovává silné téma o střetu víry, viny a rodiny. Pro mě velmi pěkně pojato, s pomalejším tempem na začátku až k postupné eskalaci v závěru. Velmi výrazná a výborně doplňující hudební složka, která skvěle dotváří výslednou atmosféru. Též originální a nápaditá scéna a sehrané, vyrovnané herecké výkony. Jednoduše zde nevidím slabých míst. Opravdu povedená inscenace.
(zadáno: 9.6.2018)
Povedená muzikálová komedie. Je zde velmi dobře využitý potenciál příběhu se záměnou těl, spousta vtipných a humorných scén, ale není to nijak bezúčelné nebo laciné. Za tím vším je přeci jen podstatná myšlenka hlubšího vztahu matky a dcery, jenž tomu dává moc pěkný rozměr. Po hudební i pěvecké stránce nemám příliš výtek, sice nic co by výrazně chytlo, ale vše se to poslouchalo moc hezky. Hlavním tahounem celé inscenace je pak ústřední dvojice, v mém případě K. M. Fialová a I. Vaňková, jenž obě zahrály své role naprosto perfektně a mají hlavní podíl na velmi pozitivním zážitku. 75%
(zadáno: 14.5.2018)
Moc pěkné zpracování jednoho dosti působivého životního příběhu, jenž vás dozajista zasáhne. Je zde krásně propojena složitost struktury života se složitostí struktury mezilidských vztahů. A hezky poukázáno, že bez nových objevů v této oblasti, se náš život nikam neposune. Po divadelní stránce oceňuji povedenou scénu a s ní i dobře využité projekce. K tomu velmi sympatické herecké výkony všech aktérů v čele s přesvědčivou E. Elsnerovou. Za mě rozhodně vydařená inscenace, která zanechá nemalý dojem.
(zadáno: 7.5.2018)
Hra o vztazích a životě, jak z pohledu dnešní generace, tak té předchozí. Je lepší mít ve dvaceti děti a ve čtyřiceti rozvod nebo být ve čtyřiceti sám a bezdětný? Máme svobodu, volnost, kariéru, cestování, emancipaci...ale jsme spokojenější? Nastoluje se zde spousta trefných a podnětných témat a též řada pěkných myšlenek. Nechybí dobré tempo, zajímavý vývoj i vtip a humor. Některé scény jsou sice složitější na pobrání a délka je tak trochu na hraně, přesto celkový dojem je rozhodně velmi pozitivní. A jako třešnička jeden geniální monolog v podání vynikající P. Štorkové. Rubín strikes back!
(zadáno: 28.2.2018)
Velice poctivě opepřená inscenace s pořádnou dávkou té správné ironie a satiry, beroucí si na paškál dnešní (nejen) evropskou společnost a její budoucí směřování. Hodně trefné a výstižné. Z mého pohledu kvalitní hlavně po textové stránce aneb výborně napsáno i přeloženo. Nicméně nelze opomenout herecké výkony v čele s T. Kobrem, kterému skvěle sekundují J. Böhm s B. Kaňokovou. Ano, jak zde bylo řečeno: "Už moc dlouho je tu klid, v té naší přemírové Evropě a začíná to být hrozná nuda. Je třeba s tím co nejdříve něco udělat!". Tak nechť je více takovýchto počinů. Doporučuji.
(zadáno: 19.2.2018)
Pro mě neuvěřitelně pozitivní inscenace, která dobře zvolenou formou sděluje jednu hezkou myšlenku: ať už jsme jakýkoli a děláme různé divné věci, tak to hlavní je abychom se cítili šťastní, nezávisle na tom co si o nás myslí ostatní. Vtipné, trefné, odlehčující. Pro někoho možná pobuřující a urážlivé, ale mně osobně to přijde spíše naopak. Je to určitá pocta všem, jenž jsou v této inscenace nějakým způsobem zmíněni. Tři brilantní monology ve skvělém podání L. Juřičkové, J. Boušové a J. Bidlase, jenž jim vtiskli opravdu výtečnou podobu. Není třeba dodávat více, prostě buďte v pohodě.
(zadáno: 7.2.2018)
Velmi dobře zpracovaný pohled na vývoj a důsledky Alzheimrovy choroby. Způsob jakým je inscenace pojata, tedy střídaní postav, časových rovin i různých prostor, vyvolává u diváka ten správný pocit zmatení a alespoň částečně tak simuluje stavy způsobené touto vážnou nemocí. Výsledný dojem z celého představení je pak o to silnější. Nemálo tomu pomáhá i dobře postavená scéna a hlavně výtečný výkon J. Vlasáka v titulní roli. Jemu též zdatně sekunduje i V. Gajerová jako jeho dcera. 77%
(zadáno: 1.2.2018)
Silná inscenace, jenž dobře využívá bohatý potenciál tohoto rodinného dramatu. Vícevrstvý vztah matky a dcer, společně s nelehkým životním údělem každé z nich. Vystavěno je to pěkně, jednotlivé vztahy jsou též solidně načrtnuty a při důležitých momentech to rozhodně neztrácí potřebnou sílu a údernost. V první polovině je snad pár scén, kde se dobré tempo malinko vytrácí, ale nudit se u toho člověk opravdu nestihne. Naopak závěr je velmi povedený. Dějové škrty zde z mého pohledu působí spíše pozitivně. Výtečný herecký výkon u M. Steinmasslové, které zdatně sekundovala J. Nerudová. 77%
(zadáno: 13.1.2018)
Válka v Evropě? Za jaké situace? Co by bylo roznětkou? Finanční a sociální krize? Jak by to probíhalo a jaké by byly důsledky? Poučí se někdy lidstvo ze svého jednání nebo se historie bude stále v určité míře opakovat? Inscenace co klade spoustu otázek a poskytne dosti materiálu k zamyšlení. Je rozhodně zajímavé vidět problémy dnešní evropské společnosti zasazené do kontextu válečného konfliktu. Není zde příliš slabých míst a i přes větší délku a náročnější pasáže si svoji pozornost tato hra udrží bez větších problémů. Z mého pohledu určitě povedený kus.
(zadáno: 19.12.2017)
Úsměvné a hravé. Výborné hlavně po hudební stránce, jednotlivé písně jsou dobře zvolené a i pěkně zazpívané. Povedly se u nich české texty a také doplňující foto projekce. Samotný příběh je sice rozkouskovaný do menších epizodních scének a není nijak složitý, nicméně dokáže zaujmout, pobaví svým specifickým humorem a díky tomu bez problémů udrží pozornost. Samotní herci si to evidentně užívají a prakticky všechny výkony stojí za pochvalu. Přesto rád vyzdvihnu skvělou E. Hacurovou, Č. Koliáše, M. Poulovou a P. Tesaře. Další správně využitý potenciál zdejšího souboru. 75%
(zadáno: 5.12.2017)
Zpracování, které se z mého pohledu opravdu povedlo. Rozhlasový koncept hře svědčí a společně s velmi dobře vyřešenou scénou dává více vyniknout samotným hereckým výkonům. A ty jsou zde myslím znamenité. V první řadě výborná P. Beretová, která hraje opravdu bravurně a svým pojetím si mě dosti získala. Vedle ní však také skvělý V. Javorský nebo T. Medvecká či M. Řezníček. Není zde slabého článku ani hluššího místa. Emotivní, syrové, dunivé. Silný zážitek se dostavil. 85%
(zadáno: 22.11.2017)
Opravdu velmi vydařená satira. Dobře zpracovaná, správně vystavěná a bez slabších míst. Spousta trefných narážek a přirovnání, k tomu svým způsobem též hezky vtipné, ale s výrazným mrazivým podtextem. Nijak se zde neparoduje, ani neshazuje, ba naopak spíše vážně upozorňuje na podceňovanou sílu jednoduché manipulace. Celé je to pak dobře vztaženo k aktuálním problémům a současné situaci. V hlavní roli zde podává přesvědčivý výkon O. Kavan, jenž skvěle pracuje s gesty, pohyby i tónem hlasu. Výrazně tak přispívá k silnému dopadu, jenž tato hra dokáže u diváka zanechat.
(zadáno: 11.9.2017)
Krásná pocta Karlu Čapkovi, jeho činům a myšlenkám, jenž zastával. K tomu se povedlo moc pěkně vykreslit obraz předválečných let a atmosféru, která tady musela tehdy panovat. Není nikdy na škodu si toto připomenout. Povedlo se dobře zakomponovat i několik trefných odkazů na dnešní dobu a i díky tomu přináší hra silný zážitek. Nemálo k tomu také přispěl naprosto výtečný J. Hána, který ztvárnil Karla Čapka opravdu výstižně a dokáže udržet divákovu pozornost od začátku do konce. Jako celek na mě hra zanechala rozhodně nemalý dojem. Mohu tedy jen doporučit. 85%
(zadáno: 30.6.2017)
Další velmi vydařený počin z dílny Calembour. Tři kousky, každý specifický svým pojetím, zvoleným žánrem i tématem. Přesto všechny kvalitní se skvělými texty, slovními hříčkami a libozvučnými písněmi. Pobaví, zaujme a potěší. Výborná K. Farag a vedle ní také L. Polišenská. Holky zde jasně vedou, byť pánové samozřejmě nezůstávají příliš pozadu. Mile rád doporučuji všem ke zhlédnutí.
(zadáno: 15.6.2017)
Ale ano, funguje to. Je to jiné, bezpochyby zvláštní, přesto má to svoje působivé kouzlo a také silné momenty. Líbila se mi vykreslená atmosféra, kterou velmi pěkně dotvářela zvolená hudba. Volba angličtiny umožnila skvělou práci s výslovností, artikulací a vůbec moc pěkné hrátky s jazykem. Samotný příběh se pro mě nijak nevytratil, naopak byly momenty kdy jsem do něj byl přímo vtažen. Tedy celkově povedená záležitost, jenž stojí jistě za návštěvu. 77%
(zadáno: 22.5.2017)
Po všech stránkách zajímavé zpracování. Působilo to na mě trochu jako jakási Erbenova balada říznutá španělskými motivy. Ale funguje to velmi dobře, k tomu skloubení lidových písní a jižanských melodií zní překvapivě příjemně. Obecně audiovizuální složka, jak už je to u Skutrů obvyklé, zde hraje významnou roli a je hlavní hnací silou představení. Ale líbilo se mi třeba i pěkné využití motivu divokých a nezkrotných koní. I po herecké stránce není výtek, výtečná především P. Štorková, R. Mácha a T. Medvecká. Celkově mě to dokázalo vtáhnout a udržet v napětí až do konce. 77%
(zadáno: 28.3.2017)
Z hlediska obsahu jsem byl během inscenace lehce mimo a odvodil spíše jen zlomek ztvárněného. Ale to je dost moje chyba, neb příběh Hrubínovi balady jsem si zjistil až zpětně a leccos potom dostalo přeci jen větší smysl. Určitě tedy doporučuji tuto chybu neudělat a nastudovat si předlohu dopředu. Jinak z hudebního, pohybového a choreografického hlediska je to rozhodně vynikající záležitost. Spousta krásných scén, které dokážou doslova pohltit a vtáhnout do obrazu. Též skvělá práce s rozličnými rekvizitami, jež jednotlivé scény dobře doplňují. Ze všech aktérů potom výtečná hlavně A. Opavská.
(zadáno: 12.3.2017)
Rozhodně moc povedená záležitost a velmi dobrá ukázka toho jak udělat muzikál postavený na známých písních jedné skupiny. Jednoduchý, ale pohromadě držící příběh, který dobře funguje. Vtipné momenty, několik povedených narážek na dobu minulou, ale i na tu současnou. Písně, ponechané naštěstí v originále, mají svoji potřebnou sílu a dokáží správně rozproudit krev v žilách. Z aktérů vynikající rockový bůh D. Vitázek, vedle něj též výtečný agent MI6 A. Slanina a nelze nezmínit i skvělého předsedu MV P. Štěpána. Vše dohromady to pak funguje na jedničku a proto nelze než doporučit.
(zadáno: 7.3.2017)
Opravdu moc pěkná a zároveň i silná inscenace. Zdařilý náhled na vývoj kamarádský vztahů. Jak se změní po přechodu ze studentského do pracovního a rodinného života. Zároveň určitý pohled na současnou mladou generaci, všemožné aktuální trendy. Hlásání zdravého, svobodného stylu života a k tomu samé značkové věci, chytré mobily, sociální sítě a jiné nezbytnosti dnešního doby. Po divadelní stránce povedená, funkční scéna a také vydařený výběr hudby, jenž skvěle dokresluje atmosféru. K tomu pak velmi dobrý kolektivní výkon všech aktérů. Pro mě nejlepší inscenace z Disku za posledních pár let.
(zadáno: 4.3.2017)
Začátek trochu vlažnější a pozvolnější, první část celkově spíše takový příjemný úvod do problematiky, až na několik písní bez silnějšího zásahu. Nicméně je to i dobrý kontrast k té druhé, temnější a dynamičtější s několika výbornými scénami a opravdu silným závěrem. Vynikající hudební složka. Povedená výprava, kostýmy i digitální projekce. Z herců nejvíce překvapila N. Grossová, ze které jsem měl trochu obavy, ale svoji úlohu zvládla více než dobře. Vedle ní zazpíval moc pěkně také L. Randák a rozhodně nijak nezklamal ani M. Vojtko. Ve výsledku tedy hodně zdařilé provedení světového muzikálu.
(zadáno: 11.2.2017)
Pokud by zde někdo čekal něco jako příběh, pointu nebo snad nějaké poselství, tak bude asi zklamán. Ale kdo si přečte aspoň anotaci, tak ví, že tohle představení je trochu o něčem jiném. Krásná ukázka toho, jak může z ničeho vzniknout něco a to něco být poutavé a zajímavé. Stačí se tomu poddat, nic neřešit a nechat se unášet tím co se před vámi odehrává. Dokáže to vtáhnout a pohltit. Za mě opravdu výborný kousek. Výtečná především I. Uhlířová, ale dobří byli též M. König s M. Kernem. Stojí určitě za vidění.