Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (791)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 22.1.2014)
Pro mě stejně vydařená inscenace jako Bůh masakru, se kterou zde lze najít několik společných prvků. Dva manželské páry, jeden na návštěvě u toho druhého, čtyři různorodé charaktery, které se navzájem zdařile doplňují a hlavně výborně napsané jednotlivé dialogy. Hra není nijak plochá s jednoduchým stereotypním humorem, naopak neustále mění svoje polohy, od melancholické, přes tragikomickou po absurdní, takže nijak nehrozí, že byste se mohli začít nudit. Tomu napomáhá i vhodně zvolená časová stopáž. A bezesporu také skvělé herecké výkony. Nelze někoho vynechat, všichni zahráli opravdu výtečně.
(zadáno: 15.1.2014)
Dobře postavená scéna a svérázné, netradiční pojetí. I díky tomu je minimálně začátek dosti zábavný. Postupem času dochází sice k opakování a pozornost se lehce vytrácí, ale naštěstí v momentě kdy již hrozí, že hra začne nudit, přichází přepnutí do vážnějšího módu. Samotný konec je pak velmi působivý. Velkou zásluhu na tom má skvělý herecký výkon Lukáše Šolce, který po tom všem co na scéně předvedl zaslouží bezesporu obdiv. Nezbývá než doporučit k návštěvě.
(zadáno: 10.12.2013)
Povedlo se. Toto netradiční a moderní zpracování věčné klasiky řadím bez špetky pochybností mezi ty opravdu zdařilé. Byť hra obsahuje řadu scén, které mě výrazněji nezasáhly nebo jsem se s nimy příliš neztotožnil, tak inscenace jako celek působí silně a zanechala velmi pozitivní dojem. Skvělé zpracování divadelní pasáže, naopak závěr je malinko nejasný a pro někoho může být i matoucí (existuje-li vůbec někdo kdo nezná tento příběh). Po herecké stránce prakticky od všech velmi dobrý výkon. Výtečný především P. Děrgel, pak též Z. Onufráková a P. Hřebíčková.
(zadáno: 8.12.2013)
Velmi dobrá absurdní groteska. Místy trochu náročnější jak textově tak na nějaké hlubší porozumění, takže věřím, že každému se toto zase tolik líbit nemusí. Ale já jsem se rozhodně nenudil. A nejen to, hra přináší mnohem více než jen pouhé pobavení. Nelze nepochválit výtečné herecké výkony, především pak M. Isteník, L. Zedníčková a J. Mázak. Zahráli opravdu skvěle. 77%
(zadáno: 3.12.2013)
Audiovizuální zážitek. Zejména po zvukové a hudební stránce je to opravdu téměř dokonalé. Herecky též na velmi dobré úrovni prakticky od všech členů souboru. K tomu pro mě i dost zajímavé po dějové stránce. Byť pro ty kdo neholdují žánru tohoto typu (Hellboy, Avengers, Sandman či jiné) to možná nebude tak zábavné a chytlavé. Přesto věřím, že každý ocení zvolenou formu a provedení. Za mě opravdu divadelní zážitek.
(zadáno: 26.11.2013)
S nadhledem, reflexí a příjemným humorem, podaný příběh dnešních třicátníků, kteří stále hledají svou životní lásku. Věřím, že leckdo z diváků se v nejedné scéně tak trochu najde. Hlavní náplní je dobře pobavit, ale v žádném případě nejde o bezduchou komedii. Převážně v druhé části se hra posune do vážnějších poloh a samotný konec pak jistě mnohé (ne)příjemně překvapí. Samotné střídání mužského a ženského pohledu je velmi dobře scénicky a režijně zpracované. Herecky je zde opravdu výborná T. Vilišová a vedle ní též velmi dobrý T. Brett. V menších rolích nezklamali S. Krupanská a L. Melník.
(zadáno: 18.11.2013)
Aktuální, trefné a reflektující. Též, dle mého pohledu, dobře vykresluje odkaz Karla Kryla, jeho postoje a myšlenky. K tomu dobře zvolená forma a velmi dobrý kolektivní výkon všech aktérů. Vyzdvihl bych především Miroslava Hrušku a Petru Hřebíčkovou. Musím přiznat, že mě to opravdu zasáhlo.
(zadáno: 14.11.2013)
Zajímavé téma, pro mě zároveň i trochu neznámé, neb s ním nemám osobní zkušenost. K tomu dobře zvolená forma jednotlivých rozhovorů. A hlavně skvělé herecké výkony od všech představitelek. Vidět tyto čtyři herečky pohromadě v jedné inscenaci, už to samo o sobě je zážitek. A opravdu nezklamaly, ani jediná. Pokud bych měl někoho vyzdvihnout tak B. Polákovou a Z. Onufrákovou. Pobavil jsem se a zároveň poučil. Doporučit to lze obzvláště těm kdo byli jako Au pair v Německu či Anglii. 77%
(zadáno: 13.11.2013)
Opravdu silné a působivé. Naprosto mě vtáhlo a já měl pocit jako by se přede mnou zhmotnilo něco prastarého, tak trochu temného a jen jsem se zatajeným dechem sledoval tuto bytost, která brázdí svět od počátků věků. To je výsledek výborné práce se zvukem, hudbou, světlem a pohyby na scéně. Velká pochvala pro Lenku Vágnerovou a samozřejmě také pro obě účinkující Andreu Opavskou a Janu Vébrovou.
(zadáno: 9.11.2013)
Muzikál podle mého gusta. V první řadě výtečné po taneční/pohybové stránce. Vydařené choreografie ve stylu španělského flamenga a k tomu povedená stepová složka. Většinou jednoduchá hudba v podobě kytary a trubek funguje velice dobře, má energii a není těžké, se jí nechat strhnout. Muzikál naštěstí nijak zvlášť neztrácí ani v činoherní části, nenudí a občas i dobře pobaví. Herecky i pěvecky musím pochválit J. Gazdíkovou a S. Janotovou, obě však ještě o trochu předčil výborný M. Holý v titulní roli. Zkrátka vše funguje jak má, nezbývá než doporučit k návštěvě. [viděno v pražské Hybernii]
(zadáno: 5.11.2013)
Neotřelé, vtipné a zábavné. Veskrze originální způsob jak vyložit klasický příběh z nového pohledu. Také zdařilé propojení historického textu se současnými moderními technologiemi a dnešním způsobem komunikace (mobil, internet). V hlavní roli pak výtečný M. Isteník, jehož energický výkon je hnacím motorem této inscenace. Snad jediné co bych vytknul je trochu větší délka. Ale nutno přiznat, že i přesto jsem se velmi dobře bavil prakticky po celou dobu.
(zadáno: 24.10.2013)
Vynikající, skoro bych řekl strhující, výkon Karla Dobrého. Ostatní herci mu "pouze" zdatně sekundují. Ale i samotná hra je velmi dobrá a nemá výraznějších slabších míst. Moc pěkně ukazuje, že hranice mezi genialitou a šíleností je velmi tenká a často jde oboje spíše ruku v ruce. V jistém ohledu je to též dobrá sonda do historie moderní psychologie. Každopádně po všech stránkách silná a zajímavá inscenace.
(zadáno: 22.10.2013)
Musím přiznat, že málokteré divadlo mě do sebe vtáhlo tak silně jako tato inscenace. Velmi zajímavý příběh, který chytne nejen svým obsahem, ale i formou vyprávění. Všichni tři herci odvedli velmi dobrý výkon, přičemž každý z nich vedl nezávisle na druhých svůj monolog, jehož délka a složitost textu jejich výkon jen umocňuje. Svým stylem mi to trochu připomínalo díla Neila Gaimana, mého oblíbeného spisovatele. Každopádně velmi působivou dějovou stránku ještě vylepšovala originální doprovodná projekce a též hudba. Celkově jistě dílo hodné doporučení.
(zadáno: 7.10.2013)
Výtečné monology/dialogy a skvělé hraní si se slovy. Opravdu dobře a trefně napsaná hra, která možná nenadchne každého, ale pokud přijmete danou formu a úroveň nadsázky, tak se nudit rozhodně nebudete. Pro mě až nečekaně nabíjející a motivující. Velkou zásluhu na tom má jistě Tomáš Kobr, jehož herecký zápal a neutuchající energie je velmi dobrým životabudičem. A ani k ostatním hercům nemám žádných výtek. Více snad netřeba dodávat, tohle stojí bezesporu za vidění.
(zadáno: 5.10.2013)
Samotný příběh je taková hezká kombinace Pretty woman a Billyho Elliota, nicméně je předvídatelný, nijak zvlášť nestrhne a nepřekvapí. U některých písní se český překlad příliš nepovedl a je tam až trochu moc nuceně našroubován, aby zapadl do dané melodie. Ale po taneční stránce hodně vydařené, choreografie se zde opravdu povedla. Z pěveckého hlediska též velmi dobré (Vitázek, Gazdíková, Bošjaková, Matušovová). Ale hlavním kladem je bezesporu výtečná S. Janotová, na které to prakticky stojí a padá. Celé představení táhne neskutečně nahoru. Takže hlavně díky ní nakonec vydařených 75%.
(zadáno: 17.9.2013)
Byl jednou jeden hloupý chytrý Hugo, který do světa šel a krásně to tam zahrál na všechny strany. Aneb jak je důležité mít nemít vlastní názor, vždyť c je vlastně a i b. A takové f nemusí být jen o nýbrž také ř :)
Přiznám, že jak Havla příliš nemusím, tak tato inscenace se povedla. Opravdu pěkné hraní si se slovy. Zpracování zdařilé, nečekaně srozumitelné, vtipné a dynamické. A povedlo se také zapojení diváků. Až na několik málo obrazů si hra udržela mou pozornost. Výborný M. Pechlát a V. Javorský, byť ani ostatní nezklamali. Též pochvala pro doprovodnou hudbu R. Zacha. Za mě krásných 75%.
(zadáno: 10.8.2013)
Nepopírám, že to má své mouchy. Je tam několik slabších scén, občas to někomu pěvecky trochu ulítne a párkrát zazlobila audio technika. Nicméně to jsou spíše drobné neduhy, které se mohou během pár dalších repríz vylepšit. Svou roli samozřejmě může sehrát i jazyková bariéra, ale titulky jsou k dispozici a s jejich pomocí lze vcelku bez problémů dějovou linii pochopit. V konečném důsledku se myslím jedná o velmi vydařený kousek, na kterém je dobře vidět, že je dělán s obrovským nadšením. Má to skvělou energii, spád, hudbu a i pěvecky je to dosti silné. Za sebe tedy doporučuji, škoda to nevidět.
(zadáno: 30.5.2013)
Post-apokalyptický svět. Široko daleko žádná další živá duše. Pocity marnosti a samoty v té nejděsivější podobě. Rozhodně nic lehkého na ztvárnění, ale výtečná I. Uhlířová se skvěle popasovala i s touto rolí a její výkon dokáže opravdu do tohoto děsivého světa vtáhnout. Tuto depresivní atmosféru ještě umocňuje prostor sklepení Veletržního paláce a v mém případě též (bohužel) jen hrstka dalších diváků v hledišti. Není to nikterak optimistická hra, ale zanechá bezesporu silný dojem.
(zadáno: 11.5.2013)
Velmi zdařilé zpracování této klasiky, které musí nějakým způsobem dojmout snad každého. Celkově vydařené po všech stránkách, bez žádného většího hluchého místa. Velmi dobrý kolektivní výkon od všech herců, k tomu hudba a světelný design dotváří tu správnou atmosféru. Pokud někoho vyzdvihnout pak samozřejmě stále skvělou E. Balzerovou, ale krom ní také B. Mošnovou, I. Pazderkovou a D. Rouse. Kvalitní inscenace, kterou se bezesporu vyplatí navštívit.
(zadáno: 17.4.2013)
Bezručům se opět povedlo představit silný příběh s dobře vystavěnou atmosférou. Zvláště v druhé půli jsem byl zmítán pocity zmaru a beznaděje, ale zároveň zde působilo ono nezdolné odhodlání a obdiv takové vytrvalosti. Celý příběh dobře popisuje židovskou pozici v Carském Rusku na počátku minulého století, o které, přiznávám, jsem toho příliš nevěděl. Herecky ani zde nezklame T. Dastlík a též v titulní roli D. Urban. Velmi povedená, pro mě opravdu silná a dobře dotvářející celkovou atmosféru, je také doprovodná hudba. Určitě další představení od Bezručů, které stojí za vidění.
(zadáno: 5.4.2013)
Hra o ženách, ale určitě ne pouze pro ženy. Velmi dobrou formou poukazuje na fakt, že bohužel i v dnešní době existují ženy, které to nemají v životě vůbec lehké. Ale tímto nechci říci, že je to nějaké depresivní, ba právě naopak. V inscenaci se skvěle skloubí humor a vtip se smutkem a lítostí. To vše výborně pojaté jako tanečně-pohybové divadlo s opravdu zdařilou choreografií a hudebním doprovodem. K tomu též pochvala za dobré využití světel a stínů. Celkově hra rozhodně nenudí, je originální, zaujme a představitelky to hrají opravdu s nadšením. Nelze jinak než doporučit.
(zadáno: 28.3.2013)
Musím přiznat, že tohle se mi líbilo. Skvěle využitá paralela určité samoty lidstva v doposud známém vesmíru s osamělostí člověka jako takového. Velmi dobře načrtnuté jednotlivé charaktery, kdy každý je svým způsobem uzavřený sám do sebe, nechce či se bojí k sobě někoho dalšího pustit, ale zároveň touží po společnosti a konci své samoty. Ze začátku spíše humorné chování všech postav se postupně mění a na povrch vyplouvají smutné osudy a jakási vnitřní odloučenost od okolního světa. Z herců u mě nejvíce zabodovali J. Boušková a P. Špalková, ale i ostatní předvedli opravdu dobré výkony.
(zadáno: 6.3.2013)
Tak tohle se opravdu povedlo. Hra velmi dobrým způsobem reflektuje otázku odpovědnosti, její přijmutí, vyhnutí se, útěk před ní či jak s ní žít. Není jednoduché se s tím vypořádat a vždy je to určitým způsobem vlastní vnitřní boj. Něco takového se odehrává i na jevišti, kde výborné herecké výkony předvádí jak J. Vondráček tak L. Trmíková. Stejně zdatně jim sekunduje i K. Sedláčková-Oltová. Tempo hry dobře graduje a závěr je výtečný. K tomu všemu musím přičíst i velmi dobře udělanou scénu a povedené kostýmy. Celkově tedy rozhodně spokojenost a doporučení všem k návštěvě.
(zadáno: 7.2.2013)
Bez výčitek přiznávám, že na mě tato inscenace opravdu zapůsobila. Je pravda, že některé scény byly trochu slabší, ale jako celek to mělo výbornou atmosféru a rozhodně to zanechalo hluboký dojem. Líbilo se mi pojetí hry, oceňuji vydařenou scénu a propojení s hudebními motivy. Po herecké stránce také pražádných výtek. Za mě tedy rozhodně spokojenost a další doporučení v Redutě.
(zadáno: 5.2.2013)
Bezesporu originální, netradiční, trefné a vtipné. Něco takového není přeci jen na divadle běžné, leckdo nejspíš bude i nesouhlasit a tuto formu spíše odsuzovat. Mě se to ale líbilo a oceňuji odvahu s něčím takovým dnes přijít. Kdybych měl vyjádřit číslem tak pěkných 75%.
Pro neznalé jedno upozornění: byť se vám to nejspíše ze začátku bude zdát divné a možná budete mít i chuť odejít a stěžovat si, tak opravdu doporučuji vydržet až do konce a teprve poté hodnotit.