Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 4.9.2018)
Zajímavé modernější pojetí této antické klasiky, které ve zdejším zpracování stojí určitě za vidění. Moc pěkně se zde využilo venkovního prostředí ostrova kolem vily Štvanice a i toto dodává inscenaci hodně poutavou atmosféru, zvláště v kombinaci s povedenou hudbou i scénou a kostýmy. Co mi přišlo trochu nešťastné je vcelku násilné napasování scén s tiskovým mluvčím a uprchlíky, jenž pro mě byly dost mimo kontext a i jejich pojetí lehce laciné vzhledem ke kvalitě okolního textu, zvláště skvělých dialogů Faidry a Thesea. Opravdu vynikající výkon T. Vilišové a vedle ní též skvělý V. Vašák. 65%
(zadáno: 16.4.2014)
Opravdu velmi originální vyjádření "nesvobody". Skvělý nápad, který se povedlo moc hezky zrealizovat. Krásné převážně po pohybové stránce, ale doprovodná hudba tomu dodává ještě silnější rozměr. Rozhodně tleskám a doporučuji všem příznivcům pohybového divadla k návštěvě.
(zadáno: 22.5.2012)
Hra velmi dobře znázorňuje velmi zajímavý vztah těchto významných osobností českého divadla. Skvěle pro mě vystihla atmosféru jejich přátelství i doby ve které museli žít a předvedla povedený obraz jejich životních osudů. To vše i díky povedené scéně a rozhodně hereckému projevu. Byť všichni zaslouží pochvalu, tak nejlépe dle mě zahrál Václav Vašák jako Voskovec.
(viděno ve Švandově divadle v Praze)
(zadáno: 4.4.2013)
Byť nejsem velkým příznivcem estrádního humoru, tak tady mi příliš nevadil. Hře rozhodně nechybí humor a vtip. Ale zároveň, zvláště v druhé půli, má i potřebnou hloubku, která se v tomto příběhu nabízí. Jen mi přišlo, že u některých scén se kvůli humoru zachází již příliš daleko a jde spíše o posmívání se daným charakterům (např. karikatura překladatele hluchoněmým, celá scéna s Barborou Tachecí, některé výstupy na srazu důchodců). Nicméně celkové vyznění je rozhodně pozitivní a to především díky famózní a skvěle energické Pavle Tomicové. Ale proč ten P. Kotvald v závěru a proč skoro 3 hodiny?
(zadáno: 30.9.2013)
Hudebně a scénograficky určitě velmi vydařená inscenace. První půle pak i docela dobře ubíhá a nenudí, byť to místy lehce drhne. V druhé části však místo aby hra emočně a vypjatě gradovala, tak se spíše nečekaně táhne. Stává se čím dál hůře stravitelnou, rozvleklou a též tak trochu nudnou. Zbývalo již jen nelichotivé čekání na závěr, který je většině dobře znám. Po herecké stránce nemám výtek. Pochvalu zaslouží hlavně T. Pavelka za hlavní roli Prokopa, dle mého soudu ho ztvárnil velmi dobře. Dále P. Vaněk jako Carson a Z. Onufráková jako princezna. Celkově však tato hra zůstala za očekáváním.
(zadáno: 14.1.2020)
Ač nemám nic proti invenčním zpracováním, tak zde jsem s tím bohužel často bojoval. Hodně scén pro mě vyznělo tak trochu do ztracena a nemělo potřebnou sílu adekvátní danému textu. Spousta různé symboliky a scénografických prvků, jenž mi nebyly vždy jasné a až moc odváděly pozornost od samotných postav a jejich činů. Zjednodušeně řečeno mi zde zvolená forma až příliš přebila skvělý obsah, který je pro mě na této hře to hlavní. Nicméně byly i momenty co považuji za vydařené: obecně všechny hudebně-recitační pasáže, ztvárnění věštců a samotný závěr, jenž zapůsobil a zanechal svoji stopu. 55%
(zadáno: 31.5.2013)
Báječná jízda od začátku až do konce. Jedna povedená scéna střída druhou a vy se nestačíte divit co vše tato hra obsahuje. V první řadě je to určitě dobrá zábava, která je zde zaručena. Ale pod ní se skrývá daleko více. Je to o rodině, o výchově, jak velký vliv a dopad má na naše životy. O spoustě současných trendů, umělých model, životních stylů a klišé, kterými se často hodně lidí řídí a které na nás útočí ze všech stran. To vše v podání skvěle sehraného souboru s famózní P. Beretovou, která je opravdu neskutečný živel. Její gesta, mimika, pohyby...to vše vás jen těžko nechá v klidu.
(zadáno: 30.4.2013)
Zdařilá hra, které možná paradoxně nejvíc škodí věhlas filmového zpracování, jelikož zdejší verze se od něj až tolik neliší. Když to hodně přeženu, tak jsem si v duchu jen odškrtával jednotlivé filmové scény. Na druhou stranu chápu, že toto naopak může být pro někoho kladný prvek a naplněná očekávání. Nicméně i tak na mě inscenace zapůsobila. Hlavní zásluhu na tom má bezesporu výtečný M. Stránský, který to celé zdatně táhne. Jemu dobře sekunduje D. Sitek a v menších rolích zaujali M. Kopečný, K. Vlček a S. Vrbická. Celkově povedený počin, za který se na Palmovce nemusí vůbec stydět.
(zadáno: 3.8.2015)
Přeci jen jsem to čekal trochu více psychologicky vyhrocené. První část mi přišla spíše průměrná, místy zdlouhavá se slabšími pasážemi. Silnější scéna přichází až v jejím závěru s výborným zpěvem J. Čvančarové. Druhá část pak již výrazně lepší. Hlavní zásluhu na tom má velmi dobrý M. Hofmann, který u mě zastínil i J. Čvančarovou. Což ale též o něčem vypovídá, neb spíše její postava by zde měla vyvolávat ty nejsilnější emoce. Možná přidat na důrazu v její bezradnosti a rozpolcenosti způsobené nátlakem od obou bratrů a k tomu pak ještě více akcentovat hrozbu apokalyptické povodně. 65%
(zadáno: 18.2.2014)
Opravdu povedený soubor scének, skečů či klaunských výstupů, tvořící dohromady moc pěkný životní příběh dvou nerozlučných kamarádek. Není to pouze vtipné, ale zároveň též určitým způsobem dojemně poetické. Skvělá souhra obou protagonistek, byť M. Issová u mě většinou kralovala. Velmi dobré také po pohybové a vizuální stránce. Nelze než doporučit k návštěvě, odcházet budete jistě s úsměvem na rtu.
(zadáno: 22.2.2016)
Příjemně hořko-sladká sonda do spisovatelského života doby nedávno minulé. Dobře vyvážená kombinace obsahové a hudební složky. V obou případech šlo o zajímavou koláž různých stylů a tónů. Velice vydařené po textové stránce, spousta povedených dialogů, písní či slovních hříček. K tomu nápaditá a dobře fungující scéna, solidní herecké výkony všech aktérů, z nichž nejvíce zaujali výteční M. König a J. Vyorálek. I přes několik slabších momentů hra jako celek působí vyrovnaně a mě osobně zaujala prakticky od začátku do konce. Rozhodně spokojenost 75%
(zadáno: 22.10.2019)
Dosti neotřelý pohled na dnešní svět mezilidských vztahů, ve kterém vidím určité nastavení zrcadla všem složitým analýzám a komplexním vysvětlením všeho co je v zásadě jednoduché a přímočaré. Ale dost možná to v tom dnešním, relativně složitém, světě ani jinak pořádně nejde. V každém případě svojí formou působivá hra, která používá výborný slovník, jenž tvoří opravdu výtečné dialogy. Ty vás budou jak bavit, tak donutí k zamyšlení a udrží vaši pozornost i když to třeba nebude zrovna jasně srozumitelné. Po herecké stránce dobře odvedená práce od všech aktérů a samotný závěr měl pro mě nečekaně zajímavý "lynchovský" nádech.
(zadáno: 4.9.2017)
Zajímavý pohled do hlubin ženské herecké duše a zároveň určitá pocta této profesi. Krásná souhra pěti skvělých hereček, které zde moc pěkně dokazují, že umí zaujmout více než dobře. Vedle nich se však neztratily ani tři tanečnice, jenž předvedly velmi slušné choreografie. Snad jen výstupy D. Prachaře pro mě postrádaly potřebnou sílu a dopad. A byť oceňuji jednotlivé dílčí části, tak inscenace jako celek ve mě nezanechala nějaký hlubší dojem.
(zadáno: 22.5.2017)
Po všech stránkách zajímavé zpracování. Působilo to na mě trochu jako jakási Erbenova balada říznutá španělskými motivy. Ale funguje to velmi dobře, k tomu skloubení lidových písní a jižanských melodií zní překvapivě příjemně. Obecně audiovizuální složka, jak už je to u Skutrů obvyklé, zde hraje významnou roli a je hlavní hnací silou představení. Ale líbilo se mi třeba i pěkné využití motivu divokých a nezkrotných koní. I po herecké stránce není výtek, výtečná především P. Štorková, R. Mácha a T. Medvecká. Celkově mě to dokázalo vtáhnout a udržet v napětí až do konce. 77%
(zadáno: 28.10.2014)
Je to sice trochu netradičněji pojaté a ne každému se to asi bude líbit, nicméně mě to docela nadchlo. Kvalita scének je různorodá, ale jako celek fungují velmi dobře. Místy až člověk nevěří, do čeho všeho se zde pustí. Kryla však nijak nehanobí, spíše naopak, je to svým způsobem pocta jeho odkazu. Co stojí za to ještě vyzdvihnout je zpěv A. Krausové, který dokáže zasáhnout. Pro ty, kdo mají aspoň trochu rádi Kryla určitě doporučení k návštěvě.
(zadáno: 9.9.2017)
Návrat této muzikálové legendy se povedl z mého pohledu na jedničku. Charismatický a správně temný P. Pánek, zvládl titulní roli rozhodně dobře. Hlavní hvězdou pro mě však je M. Křížová, která svoji Agnes zahrála a hlavně zazpívala naprosto fantasticky. Nijak nezklamal ani R. Jašków, jenž jako Osud byl správně "nelidsky" nad věcí. Většina scén se vydařila, zvláště druhá polovina šlapala moc pěkně. Třeba píseň "Právo je síla" měla opravdu svoji sílu a následný pogrom dokázal svoji atmosférou vtáhnout a pohltit. Nějaké chyby, i mezi výkony, by se určitě našly, ale jako celek to funguje výtečně.
(zadáno: 7.11.2016)
Pro mě rozhodně zdařilá a působivá adaptace tohoto klasického díla. Dobře vystavěný děj, jenž pozvolně krásně graduje až do výrazné druhé části, která je na jednu stranu již hůře srozumitelná, ale na druhou silně pohlcující a podmanivá. Je zde několikero obrazů, které nejsou jednoduché na interpretaci a možná ani jeden konkrétní význam nemají. Nicméně pokud nebude cílem vše rozklíčovat do detailu, tak dílo jako celek zanechá nemalý dojem. Napomáhá tomu skvělá doprovodná hudba, velice funkční jednoduchá scéna a kvalitní herecké výkony v čele s K. Cibulkovou, L. Veselým a M. Krátkou. 77%
(zadáno: 15.3.2012)
Energický, kritický, svérázný...Juraj Kukura zde dokazuje, že je opravdu mistr svého řemesla a svým projevem snad musí zaujmout každého diváka. Ale nelze opomenout ani velmi dobrý výkon Veroniky Žilkové, která v druhé polovině předvede taktéž výborný výstup.
Hra jako taková se převážně soustředí na kritiku současných divadelních poměrů jak v Čechách tak na Slovensku, někdy ironicky, někdy trefně, někdy přehnaně. Ale z většinou řečeného bych dokázal souhlasit.
(zadáno: 24.7.2014)
Lehce předvídatelný příběh jedné nešťastné lásky, odehrávající se v bohémské době začátku minulého století a stejně jako ona od začátku směřuje ke svému neodvratnému konci. Nic příliš převratného, ale přesto dobře zpracováno, svižné dialogy a docela chytlavý děj. Hlavní kvalitou jsou však bezesporu herecké výkony. Výtečná Ch. Poullain, pro kterou byla tato role snad stvořena. K tomu jí velmi dobře sekundují I. Orozovič a R. Rázlová, čímž je o zážitek postaráno. Další titul do řady vydařených představení Ungeltu. 75%
(zadáno: 7.10.2010)
I přes název hry to vidím vcelku pozitivně :-)
Už samotná hra je myslím velmi dobrá a její ztvárnění zde ve Švandově divadle se povedlo. Dobře řešená scéna. Herecké výkony, které nezklamaly. Vyzdvihnul bych hlavně Kristýnu Frejovou a Jaroslavu Pokornou. A k tomu všemu výborná hudba, která moc pěkně dotváří atmosféru hry. Takže já určitě doporučuji.
(zadáno: 16.8.2012)
Upřímně, mě to přišlo jako taková jednoduší a trochu slabší verze Cavemana. Celé je to založené na rozdílném přístupu k nakupování u mužů a žen. Ze začátku dosti vtipné, ale s postupem času se to už lehce opakovalo a nic moc nového nepřinášelo. V druhé polovině se rozehraje jistá zápletka, ale ani ta inscenaci nikam příliš neposouvá. Nicméně herci zahráli dobře a očividně se hrou dobře baví, což je jen ku prospěchu. Celkově myslím, že pokud jste nadšeni z Cavemana, tak i zde se budete dobře bavit.
(zadáno: 4.2.2016)
Po všech stránkách podařený kabaret s krásnými písněmi a vtipnými scénkami. Je to veselé, hravé a rozhodně to člověku zvedne náladu. Je vidět, že si to aktéři úžívají a to je dobře, neb bez toho by to snad ani nefungovalo. Ze všech bych rád vyzdvihl L. Polišenskou, jejíž výkon byl opravdu výborný.