Redakce

Jan Pařízek

souhrnná stránka redakce

Volby

Hodnocení (798)

Filtrování hodnocení:   
  

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

(zadáno: 22.6.2020)
Ve srovnání s předchozími počiny tohoto souboru možná přeci jen trochu slabší kus, ale i tak se stále jedná o velmi povedený kabaret. Prim zde pro mě hrají výborné písně v první části a s nimi několik velmi povedených slovních hrátek. Konec příběhu z druhé části již pak ztrácel na síle, nicméně originalita a hravost se mu upřít rozhodně nedala. V součtu určitě příjemně ztrávený večer.
(zadáno: 1.3.2019)
Poetika SKUTRů se zde moc hezky potkala s tou Erbenovou a vznikla z toho opravdu nádherná inscenace. Krásný průnik všech tvůrčích faktorů, od působivé scény, přes doprovodnou hudbu, až po kompozici jednotlivých obrazů. S tím jde ruku v ruce i výtečné obsazení, kde skoro není slabšího článku. Výborný výkon předvádí hlavně F. Němec., A. Fialová, J. Preissová či L. Polišenská. Nebojím se přiznat, že mě to celé okouzlilo a naprosto vtáhlo do sebe. Rozhodně počin hodný scény Národního divadla.
(zadáno: 13.11.2013)
Opravdu silné a působivé. Naprosto mě vtáhlo a já měl pocit jako by se přede mnou zhmotnilo něco prastarého, tak trochu temného a jen jsem se zatajeným dechem sledoval tuto bytost, která brázdí svět od počátků věků. To je výsledek výborné práce se zvukem, hudbou, světlem a pohyby na scéně. Velká pochvala pro Lenku Vágnerovou a samozřejmě také pro obě účinkující Andreu Opavskou a Janu Vébrovou.
(zadáno: 22.2.2018)
Svým způsobem dosti působivý pohled na nedávné nelehké historické období skrz osudy sedlácké rodiny na jižní Moravě. Z řemeslného úhlu pohledu je to opravdu povedený kus práce, ale místy se pak dostavil trochu odtažitý pocit jako při sledování zajímavého dokumentu. Chyběla mi tam nějaká silnější citová vazba k jednotlivým postavám a trochu více vykreslené vztahy mezi nimi. Zároveň i poslední dějství bylo z mého pohledu spíše navíc a i díky němu vyznění celé inscenace nevnímám tak silně. Po herecké stránce ale nelze příliš vytknout, skvělý je zde hlavně J. Erftemeijer. 65%
(zadáno: 21.3.2016)
Těžko se mi tohle představení hodnotí. Určitě si nemyslím, že se jedná o špatný kus nebo celkově nevydařenou inscenaci. Ale je to každopádně dost náročná hra, těžká a špatně srozumitelná. Zvolené zpracování je rozhodně zajímavé, hodně se mi líbila scéna a doprovodná hudba, k tomu skvělé herecké obsazení a též kvalitní jednotlivé výkony. Délka je však už spíše za hranou a je těžké udržet pozornost po celou dobu. Pokud si vyslechnete výklad tvůrců po skončení, možná budete moudřejší. Ale pokud je toto nutná podmínka pro pochopení záměru, pak není něco dobře. 55%
(zadáno: 12.12.2011)
Nemohu říci, že bych byl zcela nadšen a ohromen. Po skončení převládali spíše zmatené pocity. Není úplně snadné tuto hru pochopit a věřím, že leckdo může odejít dosti rozčarován. Nicméně u mě převládá spokojenost a jsem rád, že se zde hru tohoto typu rozhodli uvést, neb to ukazuje široký záběr zdejšího souboru. Jednotlivé scény jdou dost často do extrému a jejich celkový význam se složí dohromady až na úplném konci. Téma lásky a peněz je však patrné u každé. Herecky velmi dobré, oceňuji hlavně H. Dvořákovou, M. Königa a M. Zimovou.
(zadáno: 10.11.2019)
Geniální hudba, která mě hned od začátku hodně upoutala. Výborné herecké i pěvecké výkony prakticky od všech představitelů, jmenovitě určitě potlesk pro I. Orozoviče, E. Stárkovou, P. Smolárika a N. Horákovou, všichni za mě zazpívali více než dobře. I zvolená forma inscenace mě dost sedla, hlavně vizuální stránka byla skvělá a i použitá scéna do toho správně zapadla. V neposlední řadě pak nelze opomenout též výbornou živou kapelu. Prostě myslím, že tohle dílo vás buď naprosto vtáhne nebo úplně mine, nic mezi tím.
Tak trochu zklamání. Neni to sice špatné, ale čekal jsem o něco víc.
Hra samotná je dle mě vcelku průměrná. Nahoru ji táhnou některé dialogy a pro mě velmi dobrý výkon Petra Nárožného, který se mi zde opravdu líbil. A vedle něj ještě dobře hrála i Dana Černá. Naopak Ondřej Vetchý i Nela Boudová mi zde přišli trochu horší...
(zadáno: 21.6.2011)
Na první pohled vcelku jednoduší hra bez žádné složité zápletky. Ale přesto skvěle vyjadřuje onu bezmoc, slabost a vyhoření které může pití přinášet. Na druhou stranu i naději, odpuštění a víru v sebe sama. Celkově hodně povedené zpracování s velmi dobrým Martinem Pechlátem. Pozadu nezůstává ani Jiří Černý a Martin Finger, které bych tímto rád vyzdvihl. K tomu všemu celou atmosféru dokresluje velmi dobře zvolený hudba, která skvěle sedne k vyznění hry. Bez ní by bylo moje hodnocení o dost nižší. Odcházel jsem velmi spokojen.
(zadáno: 30.10.2014)
Dobře napsaná a vystavěná hra, jejíž dramatizace se zde v Řeznické bezpochyby povedla. Pomalejší nástup velmi dobře graduje ke konci inscenace. A již samotný obsah budí jistou kontroverzi, nabízí zajímavé nahlížení na vinu a nevinu, zpětný pohled na předválečné a válečné období v netradičním uměleckém kontextu. Po herecké stránce pak vyniká především V. Cibulková, která svou roli ztvárnila výborně. Celkově rozhodně zajímavá inscenace. 74%
(zadáno: 1.6.2014)
Pro mě jeden z nejlepších muzikálů všech dob. A zde v Brně se ho povedlo udělat opravdu fantasticky. Myslím, že snad nemá slabé místo a prakticky všechny písně jsou nádherné. Viděno zde celkem 3x a pokaždé super. Největší zážitek však asi nyní při derniéře, resp. předposlední představení, pro účinkující však díky alternacím poslední. Krásné rozloučení Jana Ježka s touto nádhernou rolí. A jeho proslov při děkovačce opravdu krásný, hodně emotivní, skoro až dojal k slzám. Rozhodně PAN HEREC! Ještě jednou díky za tento zážitek!
(zadáno: 20.10.2021)
Nádhera. Pro mě inscenace, která vás dokáže naprosto vtáhnout a pohltit. A to i přesto, že se jedná o vcelku depresivní téma řešící otázky hledání sebe sama, vztahu, sebe ve vztahu. Ve výsledku je to pak ale i krásný melancholicko-romantický příběh dvou lidí na sklonku světa. Samotné zasazení do jakéhosi apokalyptického rámce tomu dodává navíc onu zajímavou atmosféru. Přesto hlavní devízou jsou jistě výtečné herecké výkony obou protagonistů, zvláště výborné A. Kameníkové. K tomu též hodně přidá podmanivá hudba J. Königa. A nelze nezmínit ani veskrze vydařenou scénu. Opravdu počin co mile rád doporučuji.
(zadáno: 28.3.2017)
Z hlediska obsahu jsem byl během inscenace lehce mimo a odvodil spíše jen zlomek ztvárněného. Ale to je dost moje chyba, neb příběh Hrubínovi balady jsem si zjistil až zpětně a leccos potom dostalo přeci jen větší smysl. Určitě tedy doporučuji tuto chybu neudělat a nastudovat si předlohu dopředu. Jinak z hudebního, pohybového a choreografického hlediska je to rozhodně vynikající záležitost. Spousta krásných scén, které dokážou doslova pohltit a vtáhnout do obrazu. Též skvělá práce s rozličnými rekvizitami, jež jednotlivé scény dobře doplňují. Ze všech aktérů potom výtečná hlavně A. Opavská.
(zadáno: 10.8.2015)
Výborně zpracovaná hra, která staví primárně na kvalitě textu a jeho přednesu. Prakticky nulová scéna přenáší veškerou pozornost na herce a jejich projev. Což je dobře, neboť relativně složitý text vyžaduje divákovu maximální soustředěnost. Ale celkový výsledek stojí za to. Hra mě strhla, pobavila i silně zapůsobila. Herecky velmi dobrý kolektivní výkon, vyzdvihl bych však M. Tkačíkovou a J. Matějku. Též oceňuji trefné a povedené srovnání ztvárněného lidského chování se světem atomů a částic, které hře přidává další rozměr. Za mě určitě doporučuji.
(zadáno: 2.12.2018)
Příjemně absurdní hra, ve které není lehké se nějak více zorientovat a něco smysluplného si z ní odnést. Vlastně spíše otevírá dosti otázek a neklade mnoho odpovědí, přesto působí jako zajímavá disputace o tom co je vlastně pravda, jak se jí lze dobrat, jak to může ovlivnit naše víra (v boha, lásku, přátelství) a jak lze sám sebe vlastně spasit? Nic lehkého a jednoduchého na strávení, ale zvolený formát je rozhodně vtipní a nemá daleko k nějaké zvláštní grotesce, takže se nudit rozhodně nebudete. Po herecké stránce potom velmi pěkný výkon všech aktérů.
(zadáno: 17.10.2013)
Samotnou hru nepovažuji za nikterak zázračnou, naopak při jiném zpracování si ji dokážu reálně představit jako 2 hodinové nudné citové drama. Nicméně tahle verze se opravdu povedla. Neskutečně živé a energické divadlo. Výborná práce s pohybem herců na jevišti a jednoduchou funkční scénou. Skvěle sehraný soubor, jakási chemie mezi jednotlivými herci se velmi dobře projevuje i navenek a při sledování jsem se často neubránil úsměvu. Pokud však někoho vyzdvihnout tak výtečnou J. Voverkovou. Nenudil jsem se ani na chvíli a mohu jen tleskat takovémuto divadlu.
(zadáno: 11.2.2017)
Pokud by zde někdo čekal něco jako příběh, pointu nebo snad nějaké poselství, tak bude asi zklamán. Ale kdo si přečte aspoň anotaci, tak ví, že tohle představení je trochu o něčem jiném. Krásná ukázka toho, jak může z ničeho vzniknout něco a to něco být poutavé a zajímavé. Stačí se tomu poddat, nic neřešit a nechat se unášet tím co se před vámi odehrává. Dokáže to vtáhnout a pohltit. Za mě opravdu výborný kousek. Výtečná především I. Uhlířová, ale dobří byli též M. König s M. Kernem. Stojí určitě za vidění.
(zadáno: 25.3.2015)
Taková zvláštní filozofická sonda do hlubin lidského života a duše. Není úplně lehké to nějak zpracovat a něco si z toho odnést, ale přesto zanechalo jistý dojem. Každý ze tří obrazů dobře reprezentuje zvolené období lidského života. K tomu přidaná dávka jakéhosi mystična dodává hře určité kouzlo a všechny tyto pasáže měly svoji sílu a napětí. S tím souvisí i velmi dobře udělané projekce na pozadí. Po herecké stránce nikdo nezklamal, vyzdvihl bych především J. Vondráčka, M. Matejku a M. Němce.