Redakce

Jiří Koula

redakční zkratka: jko

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >>

(zadáno: 26.10.2016)
Je to tu - Švandovo divadlo: 30 %
30 % hercům, kteří se ve chvílích, kdy měli co hrát, opravdu snažili. Ale proč tenhle text vznikl a proč se ho ve Švandově divadle rozhodli uvést (přičemž hlavní starostí Viktorie Čermákové muselo být natáhnout ho tak, aby výsledek časově obstál jako samostatná inscenace), to asi zůstane jednou z nepochopitelných záhad, které život přináší.
(zadáno: 4.10.2016)
Žanna / Pak bude nový den - OLDstars: 70 %
74,99 % Sečteno a podtrženo, nedílnou součástí scénických čtení je obvykle i jejich neopakovatelnost, snaha zafixovat to, co se povedlo, by snadno mohla vyústit v nevěrohodnost. Přesto mě však v tomto případě mrzí, šlo-li o jednorázovou akci, a to hlavně kvůli všem těm možným divákům, kteří u toho nebyli. Je-li však ztracena forma, snad se ještě někdy někde objeví obsah, tedy samotný text, protože i přes mou výhradu přílišného zaměření se na Žannu navzdory jeho struktuře si zaslouží být uváděn. Více viz blog.
(zadáno: 1.10.2016)
Dvojhlavý orel - OLDstars: 80 %
Zapomněl jsem, že sedím v hledišti, a ponořil se do dění, lačně jsem hltal každé gesto, vpíjel se do pohledů, nechal se unášet slovy a zmítat dějovými zvraty a přechody mezi společenskou a osobní rovinou. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Jméno - OLDstars: 60 %
64,99 % Sonda do absentujících vztahů jedné nefunkční rodiny, inscenace zajímavá svým scénickým řešením. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Torpédo pro tebe - OLDstars: 80 %
84,99 % Po Audienci další inscenace tria Bábek - Búrik - Rozkovec, z níž jsem odcházel nadšený. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Striptýz na širém moři - OLDstars: 70 %
65 % Tři Mrożkovy absurdní aktovky v jednom večeru, v němž jsou pánové o něco přesvědčivější než dámy (což může být dáno i tím, že závěrečný text je divácky přístupnější). Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Revizor - OLDstars: 60 %
Gogol vtipný, Gogol rychlý, Gogol aktuální, Gogol na český a studentský způsob. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Osiřelý západ - OLDstars: 50 %
Tahle inscenace stojí za návštěvu kvůli Colemanovi Josefa Žárského. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Oprašovačka - OLDstars: 60 %
64,99 % Titul i anotace sice hrozí, že půjde o další inscenaci "divadelníci sobě", ovšem to je pro Wojtyszka jen odrazový můstek k cestě do hlubších vod obecného lidství. Herecky mě více přesvědčila Eliška Vocelová, Martině Haluzové sedla linie naivní loutkářky, v poloze "zásadních odhalení" jsem se s ní ale občas míjel.
(zadáno: 19.9.2016)
Majitelé klíčů - OLDstars: 50 %
54,99 % Možnost seznámit se s Kunderovým textem a nahlédnout pod pokličku divadelní tvorby. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Macbeth - OLDstars: 50 %
Místy působivě velkolepá podívaná, leč Macbetha jsem z technických důvodů nezahlédl. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Norway.today - OLDstars: 70 %
Zdařilá inscenace povedeného textu, co když je sebevražda skutečnou možností, svobodným rozhodnutím? Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Nevyslovené - OLDstars: 60 %
Formálně nádherná inscenace, v níž však text vyznívá jinak, než bych si představoval. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Menora - OLDstars: 70 %
Obsahově pro mě dosti kontroverzní byť zajímavá inscenace, kterou ale určitě chcete vidět kvůli hereckým výkonům. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Game - OLDstars: 60 %
64,99 % Bartlettův text v úpravě, která ho nechá vyznít, k tomu přesvědčivý Ondřej Kulhavý coby majitel takového zvláštního byznysu. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Benátky pod sněhem - OLDstars: 70 %
74,99 % Vtipný text, výborná herecká souhra, komedie, kterou si užijete. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
Arkádie - OLDstars: 60 %
Inscenace, jež měla smysl v danou chvíli na daném místě, obávám se však, že tato atmosféra je nepřenositelná. Více viz blog.
(zadáno: 19.9.2016)
K smrti šťastní - Divadlo NoD: 70 %
Scéna se do NoDu sice těsně, ale vešla (aspoň to nabralo opravdu intimní ráz), Karolína Vágnerová je podařená náhrada za Lucii Valenovou (mé počáteční obavy velice rychle rozptýlila), celkově trvá mé nadšení vyjádřené u původní inscenace v Disku.
(zadáno: 19.9.2016)
Já, mé druhé já a já a - A studio Rubín: 80 %
Strhující Miloslav König, kterému obratně kryje záda Nataša Mikulová, zpověď dnešního muže, inscenované čtení zde je záměrnou divadelní formou, která textu přesně padne, byla by škoda snažit se to jakkoliv dotáhnout. Viděno poprvé a pokud Rubín dá, tak ne naposled.
(zadáno: 19.9.2016)
Poutník - Kolonie, z.s.: 60 %
Největším kladem této inscenace je text (či jeho překlad), takže bravo Elfriede Jelinek, bravo Zuzano Augustová. A to je zároveň i její největší problém, rád bych se na mnoha místech zastavil, nechal se unášet vlastními asociacemi a pak dychtivě pokračoval čekaje, zda jsem dospěl k témuž jako autorka. Jenže to v divadelní inscenaci není možné, tady tempo určovala Lucie Ferenzová a já měl pocit dítěte taženého od hračky k hračce, aniž by si mohlo s kteroukoliv pohrát dle svého.
(zadáno: 19.9.2016)
Za noci našeho bytí - MeetFactory: 50 %
54,99 % Jevištní báseň, již jsem bezprostředně po zhlédnutí (jako celek) nepochopil a nedlouho poté zapomněl. Zůstaly jen útržky vzpomínek, pocit pochybností o tvorbě i žití.
(zadáno: 19.9.2016)
Woman in a taxi crossing New York - MeetFactory: 70 %
74,99 % Dora Bouzková jako žena v taxíku i blázinci (a zde opravdu působivá), Petr Krušelnický jako metafyzický taxikář, zaměstnanec ústavu, stvořitel divadelního časoprostoru. Ne zcela jasně uchopitelný leč rozhodně pozornosti hodný tvar, projekt, který umně propojuje jednotlivé vyjadřovací prostředky.
(zadáno: 19.9.2016)
Vzlety Valeriána Karouška - Divadlo X10: 50 %
54,99 % Jemně inscenovaná procházka je ve výsledku spíše chůzí od výjevu k výjevu než ucelenou výpravou odněkud někam či za něčím.
(zadáno: 19.9.2016)
Vojcek - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 50 %
Zcela souhlasím s veškerou chválou na formu, duo SKUTR vybudovalo krásný a působivý divadelní časoprostor, v němž souzní téměř všechny složky... Jediná "drobná" výtka je, že je vlastně úplně jedno, že se v něm zrovna odehrává Vojcek, o Büchnera tu vůbec nejde, stejně tak by se tu mohlo odvíjet deset jiných příběhů obsahujících "šílenství jedince i světa".
(zadáno: 19.9.2016)
Vítání Herdy - Divadlo X10: 70 %
74,99 % Pro mě jednoznačně (zatím?) nejlepší strašnický site-specific, Ondřej Novotný napsal text, který se sice vyjadřuje k lecčemu, ale drží pohromadě, Michal Hába ho zvládl ukočírovat napříč lokacemi, herci si své role užívají naplno a kontinuálně. Přesto mě zamrzel závěr, přiznání bezvýchodnosti angažovaného divadla ("přesvědčujeme přesvědčené") je sice o krok dále než naivní víra, ale je to laciný bod za upřímnost, který nic neřeší. Sám však nevím, co více by se dalo dělat.

Další stránky hodnocení: << < 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >>