Redakce

Jiří Koula

redakční zkratka: jko

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > >>

(zadáno: 19.9.2016)
Jsem - jsme! (Krlíček aneb Radostné bezdomovectví) - Vršovické divadlo MANA: 60 %
Málokde je k vidění tak dokonalá souhra obsahu a formy! Mohlo by se zdát, že je to lichotka, avšak v tomto případě je to trochu problematické, abyste si inscenaci opravdu vychutnali, musíte předem přijmout to, o čem vypráví, což ale pro diváka, který neví, do čeho jde, není zrovna snadné. Doporučuji tedy nejdříve přečíst si knihu a bude-li se vám líbit, vydejte se na inscenaci, budete pravděpodobně nadšeni.
(zadáno: 19.9.2016)
Krásné psací stroje! - Divadlo Na zábradlí: 60 %
64,99 % Pěkná podívaná, ale nemůžu si pomoct, divadlo ve stylu "My víme, vy víte, pojďme si s tím, co všichni víme, pohrát." mi nepřijde zajímavé, kdo ví, ten se nic nedozví, kdo neví, ten se ztratí.
(zadáno: 19.9.2016)
Král Oidipús - Národní divadlo Brno: 60 %
Velké divadlo, které mě vlastně i bavilo sledovat, akorát mi z inscenace nevyplynulo, proč tento text inscenovat a proč právě takto (leda by odpověď zněla "právě takto, protože nějak se ten text zakrýt musí").
(zadáno: 19.9.2016)
Kopanec - Činoherní studio Ústí nad Labem: 60 %
Přidávám se ke kolegům, na jedné straně působivý a důležitý text, též přesvědčivé herecké výkony, proti tomu režijní manýra Michala Skočovského, která to vše vcelku úspěšně zabila. Proč? Prostě proč?!
(zadáno: 19.9.2016)
Kolaps - Divadlo X10: 70 %
74,99 % Ondřej Novotný napsal velkolepý ryze český text, bravo, jde to! Ivana Kanhäuserová vytvořila minimalistickou a přesto působivou scénu, tohle prostě umí. Ewa Zembok se blýskla výraznou režijní stylizací, s níž jsem se navíc dokázal potkat, velmi milé překvapení, navíc se v této koncepci dokázali ukotvit i všichni herci. Přesto se nemůžu zbavit pocitu, že to celé není tak velké, jak se to tváří být.
(zadáno: 19.9.2016)
Jana je panna & kol. - Divadlo Anička a letadýlko: 60 %
64,99 % Takové to "divadelníci o divadelnících primárně pro divadelníky", tedy inscenace těžící z toho, že víme, že poznáváme, že si dosazujeme... Ale zároveň příjemně ztřeštěná, jak je u Anny Duchaňové zvykem. Inscenace, jež potěší své publikum a větší ambice snad ani nemá.
(zadáno: 19.9.2016)
I obešel já polí pět (Edgar) - Divadlo U stolu: 70 %
74,99 % Jiří M. Valůšek je démon a jeho fyziognomie společně se stylizací němého horroru vytvářejí působivý prostor, který zcela naplňuje svým herectvím. A ač to bude znít neuctivě k ostatním, skoro mě mrzí, že nešlo o monodrama.
(zadáno: 19.9.2016)
Chaplin - Městské divadlo Mladá Boleslav: 60 %
O této inscenaci se toho napsalo tolik pochvalného, že jsem nejspíše očekával více, než jsem mohl dostat. I tak mě ale zarazilo, jak nezajímavá mi přišla, převyprávěný Chaplinův život mě přes veškeré zvraty i přesný Rumlův výkon nijak zvlášť nezaujal. Ale soudě dle reakcí publika "jen" nepatřím do cílové skupiny.
(zadáno: 19.9.2016)
Hoří - MeetFactory: 70 %
Michal Novák se ptá, proč se má "seznamovat s vnitřními zmatky jedné mladé umělkyně rozmazlené životem a navíc v posttraumatickém stavu". Inu, právě proto, že jde o konkrétního člověka v konkrétní situaci, přičemž ono ztvárnění je natolik přesvědčivé, že z něj je vidět i to rozmazlení životem i reakce na prodělané trauma. Zde nejde o obecná témata a přesahy, ale právě o ponoření se do situace. A to zde funguje lépe než leckde jinde, tak proto.
(zadáno: 19.9.2016)
Heda Gablerová - Divadlo v Dlouhé: 70 %
Výrazná Nebeského expresivnost jako prostředek plnější a hlubší charakterizace postav funguje, fyzické oddělení prostoru hlavní hrdinky od zbytku světa je (opět) působivé, Lucie Trmíkové i herci Divadla v Dlouhé zvolenou koncepci zdárně naplňují (však už mají trénink). Že z mých slov zaznívá kritické "už zase"? Jo, právě tak na mě inscenace působí, sama o sobě sice povedená, ale ten pocit už viděného tam holt je.
(zadáno: 19.9.2016)
Hamleti - Divadlo Na zábradlí: 70 %
Sázka na jistotu, tematizovat divadlo samotné je pohodlné, divácky vděčné, nutno ale zároveň přiznat, že v tomto případě i povedené, navíc jako pozitivum vnímám i to, že zde tvůrčí tým nepřehlušuje svou poetikou žádného autora, vystačí si s vlastními zdroji. Když už Na zábradlí na něco vyrazit, tak na Hamlety.
(zadáno: 19.9.2016)
Fuk! - Divadlo pod Palmovkou: 60 %
Neznám původní verzi, ale to, co jsem viděl na Palmovce, mi přišlo takové plytké, nenáročná situační komika, pod níž jako by ale nebyli skuteční lidé, instantní pravdivost okamžiků namísto pravdivosti charakterů. Proto mě spíše otrávil než dojal závěr, který vytáhl "nejvyšší lidskou kartu", jež mi ale vůbec nevyplynula z předchozího, byl to další izolovaný moment, avšak zcela neúměrný předešlým.
(zadáno: 19.9.2016)
Filmmakeři - Jihočeské divadlo Č. Budějovice: 70 %
Nádherně divadelně hravá inscenace, která sice nepřináší žádnou hlubší myšlenku (tedy pokud se nechcete nípat v tématu iluze na divadle a ve filmu), ale chcete ji vědět prostě proto, jak je udělaná, čirá radost na jevišti i v hledišti.
(zadáno: 19.9.2016)
Dobrý člověk ze Sečuanu - Divadlo Disk: 60 %
No, co taky s tímto textem jiného než ho přetřít na groteskno, že... Snad leda ho uznat jako součást divadelní historie a nechat poklidně ležet v knihovně. Ale kvůli (dvoj)výkonu Kamily Trnkové inscenace za návštěvu stojí.
(zadáno: 19.9.2016)
Deus ex offo - Divadlo Kámen: 70 %
74,99 % Že budu z Divadla Kámen odcházet nadšený, to bych si nepomyslel, pokud váháte, zda tuto scénu navštívit, je tato inscenace výborným "vstupním bodem". Na jedné straně zde je zachována Macháčkova poetika, naproti tomu má ale tato inscenace neobvykle bohatý děj a užité prostředky výborně rezonují s atmosférou líčeného světa, to, co mi jindy přijde spíše jako samoúčelná manýra (či svébytný mně cizí pohled na svět/divadlo), tady získává smysl.
(zadáno: 19.9.2016)
Deň, kedy zomrel Gagarin - Divadlo v Dlouhé: 70 %
Povedené pásmo Viliama Klimáčka napříč časem fixované prostorem v podání tradičně herecky silné slovenské sekce Divadla v Dlouhé, tohle stojí za návštěvu.
(zadáno: 19.9.2016)
Dáma s Camelkami - A studio Rubín: 70 %
Když jsem tuto inscenaci viděl poprvé, odcházel jsem s pocitem "Ale tak nebylo to špatné.", načež se mi to cestou domů poskládalo a přišel "wow efekt"... A pak jsem rychle zapomněl, v čem spočíval. Při druhém zhlédnutí jsem to měl vlastně dost podobné. A doufám, že na ni zajdu ještě jednou, protože něco na ní prostě je, byť se to stále brání jasnému uchopení.
(zadáno: 19.9.2016)
Ceviche - VerTeDance: 60 %
Příjemné na pohled i na poslech, nejzajímavější mi ale přišel až neimprovizovaný závěr, kdy se členové Zrní zapojili do dění. Improvizované fyzické divadlo je mi asi přece jen příliš vzdálené, než abych je mohl ocenit.
(zadáno: 19.9.2016)
Busted Jesus Comix - Komorní činohra: 70 %
Inscenace, která spojenými silami vlídného bezelstného úsměvu Jiřího Böhma a komiksové poetiky sice dobře ilustruje rovinu zápasu jedince a institucionalizované společnosti, ale pro mě se v tom poněkud utopily temné tóny minulosti hlavního hrdiny, ve hře je více rovin, než mi na první pohled vyplynulo.
(zadáno: 19.9.2016)
Bůh by řekl: bože, vy jste divný - MeetFactory: 60 %
Což o to, bylo to pěkně vymyšlené i realizované, propojení divadla a filmu fungovalo, na mé repríze už (na rozdíl od premiéry) byly vychytány i technické nedostatky, i hercům jsem věřil... Ale celkově mě to příliš nezaujalo, byť by to asi měl být pokus o výpověď více méně mé generace, nemohl jsem se s tím nějak ztotožnit.
(zadáno: 19.9.2016)
Bludiště seznamů - Boca Loca Lab: 60 %
64,99 % Rozhodně pozornosti hodný počin, u nějž se ale opět projevil můj problém s Jiřím Adámkem. Zatímco řekněme v první polovině jsem si vedle jeho hrátek s jazykem nacházel ve slyšeném (a viděném) hlubší smysl, v závěru jeviště plně ovládla právě tato jeho hravost, kterou samu o sobě nejsem schopen ocenit.
(zadáno: 19.9.2016)
Bílí psi a černý kočky - Studio Hrdinů: 60 %
Můj problém s touto inscenací docela výstižně pojmenoval Pavel Širmer: "Aby divák objevil sílu inscenace, musí proniknout do její stísněné atmosféry." Já bohužel zůstal povětšinou mimo a nahlížel ji zvenčí, takže jsem vnímal text, který je sice pravdivý, ale zároveň tak nějak banální či alespoň nepřekvapivý (aneb opět Širmerovými slovy "Ve hře možná nezazní, co bychom již nevěděli"). Jenže právě to, že mě inscenace až tak nevtáhla, můžu sotva vyčítat sobě, zde je míč na straně tvůrců.
(zadáno: 19.9.2016)
Big Sur - HaDivadlo: 60 %
64,99 % Něco na tom je, kdyby nic jiného, inscenace má konzistentní působivou atmosféru. Jenže že bych si z představení odnesl něco více než neurčitý pocit z osudu jednoho člověka z jiných časů, to nemohu říct. Ale třeba to stačí.
(zadáno: 19.9.2016)
Betonová zahrada - Švandovo divadlo: 70 %
Musím důrazně nesouhlasit se zbytkem redakce (a mnohými uživateli), já viděl krásnou sice zběsilou, leč zároveň citlivou a smysl textu vystihující inscenaci, čtyři sourozenci chyceni ve svém bizarním světě snažící se jej uchovat, protože byť je pokřivený/úchylný, je alespoň známý, představuje jistotu. Absence posunu, tříštění časových rovin, trvalá přítomnost mrtvých rodičů na scéně i kontrast věku herců a postav, to vše odkazuje ke snaze zakonzervovat minulost, Dodo Gombár využil všech prostředků, aby publiku zprostředkoval náhled do vnitřního světa postav. A povedlo se mu to znamenitě.
(zadáno: 19.9.2016)
Baal - Švandovo divadlo: 70 %
Velké divadlo na malém prostoru, tleskám Marku Němcovi, Agnieszce Páté-Oldak a Ivanu Acherovi, stejně jako hercům v čele s Davidem Punčochářem. Byť jde spíše o "pocitovku" a se samotným textem by se dalo naložit lépe/zajímavěji, tento důkaz, co vše se vejde do studia Švandova divadla, prostě stojí za pozornost.

Další stránky hodnocení: << < 9 10 11 12 13 14 15 16 17 > >>