Redakce

Jiří Koula

redakční zkratka: jko

souhrnná stránka redakceVolby

Hodnocení

Seřadit dle: data přidání sestupně | názvu hry vzestupně | procenta hodnocení sestupně

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>

(zadáno: 4.12.2018)
Sezuan - Lachende Bestien: 80 %
Viz blog.
(zadáno: 4.12.2018)
Sandman - Divadlo NoD: 60 %
Znáte ten pocit, když sledujete sen někoho jiného? Když sice víte, že to celé snad někomu dává smysl, že každá jednotlivost asi bude mít svůj význam, ale protože se v tom odráží zkušenost někoho jiného, k níž nemáte přístup, nutně zůstáváte stranou? Tak přesně to pro mě byl Sandman.
(zadáno: 4.12.2018)
Probouzení jara - Divadlo Disk: 80 %
Martin Satoranský s Ondřejem Štefaňákem z Wedekinda vypreparovali niternou podstatu, odstřihli ji od vnějškových kulis a přerámovali do retrospektivy z okamžiku Melchiora přibíhajícího na hřbitov, čímž získali univerzálně přesvědčivou výpověď a zbavili se Wedekindovy nevyváženosti. Ze studentského trojlístku Disk - Pidivadlo - OLDstars inscenace předloze nejvzdálenější, leč pro mě nejpůsobivější.
(zadáno: 4.12.2018)
Probuzení jara - Pidivadlo: 70 %
74,99 % Nápad Lukáše Pečenky vyštelovat všechny tři polohy Wedekindova textu - dětskost, školometství a sexualitu - na maximum vytvořil prostor, v rámci nějž mohly postavy fungovat jako lidé bez ohledu na dobu, čímž pro mě obhájil, proč tento text dnes uvádět. Přidejme k tomu změnu závěru s ústupem od deus ex machina k vystačení si s vnitřními zdroji a věrohodné výkony většiny herců a ejhle, vznikla podařená inscenace.
(zadáno: 4.12.2018)
Probuzení jara - OLDstars: 60 %
Vhodná inscenace pro úvodní seznámení se s Wedekindovým textem, který je sice proškrtaný (v jednom místě až příliš), naproti tomu jej ale inscenace nechává vyznít se všemi jeho klady i zápory. A navíc jsem měl (na rozdíl od kolegy Širmera) štěstí na obsazení.
(zadáno: 4.12.2018)
Pohřeb sardinky - MeetFactory: 40 %
44,99 % Tak toto byl takový úlet, že se ani nebudu snažit tvářit, že jsem to pochopil. Ostatně spojení čtyřlístku Bárta - Vanišová - Krušelnický - Samec už mi mohlo předem napovědět, že to nebude divadlo pro mě.
(zadáno: 4.12.2018)
Panoráma - Alfred ve dvoře: 60 %
64,99 % Vcelku zajímavý jevištní experiment s mimořádně působivým závěrem.
(zadáno: 4.12.2018)
Naši furianti - Depresivní děti touží po penězích: 60 %
64,99 % Vskutku obdivuhodně poctivá práce Jakuba Čermáka na přenesení Stroupežnického do dnešní doby, za to smekám. I tak se ale nemohu zbavit dojmu, že se v této inscenaci měšťák vysmívá vidlákům. Ano, tento pocit si s sebou nesu z inscenací Stroupežnického v Dlouhé a Národním divadle, ale budiž mou výtkou, že i přes aktualizaci ve mně přetrval i v této inscenaci.
(zadáno: 4.12.2018)
Macbeth - Divadlo D21: 60 %
Viz blog.
(zadáno: 4.12.2018)
Kronika ohlášené smrti - Divadlo Spektákl: 50 %
54,99 % Inscenace, v níž bohužel až příliš zřetelně vítězí výprava Jozefa Huga Čačka, jíž se podřídili i herci a děj se mi tak poněkud ztratil.
(zadáno: 4.12.2018)
Královna limitů - Kolonie, z.s.: 60 %
Oceňuji vyváženost pohledů na téma propojení mysli a těla, stejně jako jakési přiznání, že tvůrkyně vlastně nemají jasný názor. Naproti tomu v kombinaci s rozvolněnou formou je výsledkem obtížně uchopitelná inscenace, u níž je necháno na divákovi, zda a co si z ní odnese. Milá hříčka, jež neurazí, ale ani nevyprovokuje k hlubšímu promýšlení.
(zadáno: 4.12.2018)
Já v žádném případě netvrdím, že jsem bůh - 11:55: 50 %
54,99 % Takový ten pocit, když jasně vidíte, co chtějí tvůrci sdělit, ale samotná forma sdělení už tak jasná není. Nakonec jsem tak rád, že jsem se zúčastnil reprízy, během níž selhala technika a publikum bylo na chvíli odveleno na bar, to bylo milé rozptýlení.
(zadáno: 4.12.2018)
Howie a Rookie Lee - Divadlo J.K.Tyla Plzeň: 80 %
Kolegové už to popsali, tak jako má Ondřej Sokol cit pro Martina McDonagha, rozumí Marek Němec zase Marku O'Rowovi. Přihoďme k tomu, že O'Rowe ví, jak napsat strhující text, a pozornosti hodné výkony Jana Holíka a Ondřeje Rychlého a výsledkem je inscenace, kterou prostě chcete vidět.
(zadáno: 4.12.2018)
Ferdinande! - Lachende Bestien: 70 %
Viz blog.
(zadáno: 4.12.2018)
Experiment myší ráj - Národní divadlo: 100 %
Svatý Grál Havelkova divadelního zkoumání, inscenace tak výstižná, že nemohla dojít náležitého uznání, právě její rozpačité přijetí bylo třešničkou na dortu její výpovědi.
(zadáno: 4.12.2018)
A v prachy se obrátíš - Divadlo Puls: 60 %
Viz blog.
(zadáno: 4.12.2018)
Zemětřesení v Londýně - Národní divadlo: 80 %
75 % Z popela chaosu povstal Fénix řádu, inscenace obdivuhodná souzněním formy a obsahu, Sůl nad zlato na konci času, ve světě bez naděje zbývá jen zázrak... Zdařilé to bylo.
(zadáno: 4.12.2018)
Vztek - Kolonie, z.s.: 60 %
55 % Rozmělněné Stíny (Eurydiké říká). Zatímco Stíny byly hektickou jízdou bez místa k nadechnutí, Vztek si zvolil pozvolnější tempo. Vyjevení dnešního úpadku skrze historickou dekadentnost je zajímavý (byť ne tak úplně originální) nápad, který rozhodně funguje, jenže ani ten nezakryje během představení se vtírající myšlenku, že Jelinek je lepší si přečíst než vidět na jevišti.
(zadáno: 4.12.2018)
Svatba pozdního léta (Variace na písmeno G) - Činoherní klub: 40 %
Zhlédl jsem neplánovanou derniéru. Negativa už popsali jiní, takže budiž kontrapunkt, jsem rád, že jsem to ještě stihl, protože přes všechny nedostatky mě fascinuje, jak prorocký byl v textu Jan Kačer, pokud jde o přijetí této své tvorby. To, co by bylo lze jinak označit za klišé, tak skrze (ne)přijetí inscenace publikem získalo smutné, ale i dojemné potvrzení.
(zadáno: 4.12.2018)
Stopy zbloudilých - Divadlo X10: 50 %
"Nadále bloudit. Být trvale zmatený." To není jen motto této inscenace, ale i trefné vyjádření mého vztahu k tvorbě Miroslava Bambuška. Po Díle jsem napsal, že se s ním loučím, leč zlákala mě spolupráce s Divadlem X10. No, moje chyba. Ač uznávám, že Stopy zbloudilých mají svou atmosféru a pohled na lidské hemžení z pozice budoucího pozorovatele vnímajícího už jen odlesky minulých dějů je sympatické východisko, takto uchopeno to zkrátka není nic pro mě.
(zadáno: 4.12.2018)
Srnky - Divadlo Bolka Polívky: 70 %
Jasně, je to sprosté, primitivní, přitažené za vlasy... A všechno je to záměr, takže komu se to nelíbí, ať si... Zajde na něco jiného, protože je to zároveň lidské, dojemné a chytře poskládané. Já se náramně bavil, což byla vedle textu též zásluha herců, jimž jednoznačně kraloval Roman Blumaier, jeho úchylný úředník Karel je kreace, jež se rodí jednou za... dlouho. A musím zmínit i Irenu Kristekovou, jež svou Zdenkou potvrzuje (obnošenou pravdu), že není malých rolí (ale abych byl fér, prostor jí k tomu poskytl Petr Josefa Poláška).
(zadáno: 4.12.2018)
Série bezdůvodných aktů - Studio Hrdinů: 40 %
Ano, toto byla skutečně série bezdůvodných aktů, z nichž první byl, že jsem na tuto inscenaci vůbec vyrazil. I když, z divadla jsem odcházel s nejasným pocitem, že za tím vším něco je, jen to zrovna neumím uchopit, proto dávám vyšší hodnocení než kolegové. Bohužel tento dojem vyprchal dříve, než jsem stihl si ho konkretizovat.
(zadáno: 4.12.2018)
Podivný případ - OLDstars: 70 %
Myšlenku rozdělit Christophera na vnitřní a vnější složku sice proslavili SKUTŘi svou inscenací v Kalichu, ovšem o sezónu dříve s ní přišla Zuzana Malá Horáková v OLDstars. A přidala k tomu ještě střídání hereček v jednotlivých rolích a čistě ženské obsazení... Inscenaci jsem viděl až po několika letech, takže nevím, jak vypadala na začátku, ale vím, že dozrála a nyní je radost ji sledovat, pokud se ještě někde objeví, doporučuji ji navštívit.
(zadáno: 4.12.2018)
Olympia - OLDstars: 70 %
Zachycení bodu zlomu, bezčasí mezi dvěma epochami, dobře napsané, dobře zahrané, škoda, že už to znova neuvidím.

Další stránky hodnocení: << < 1 2 3 4 5 6 7 8 9 > >>